Mijn dochter is klaar met middagdutjes ( maar ik nog niet! :'( )

by Tamara

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar ik bleef het steeds maar voor me uitschuiven. Maar helaas is dat moment nu dan toch gekomen. Mijn dochter wil geen middagslaapjes meer doen! Sinds wanneer ze dat niet meer wilde en waarom ik het uiteindelijk maar opgegeven heb, lees je in dit artikel.

De heilige middagdutjes.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik persoonlijk vind middagdutjes dus echt heerlijk. Of nouja, voor de kinderen dan, want zelf vind ik het niet zo geweldig om overdag in bed te liggen. Dat voelt zo lui ofzo. Mijn oudste zoon was gelukkig dol op middagdutjes. Oh, trouwens ook op ochtend en avonddutjes. Als het aan hem lag, dan sliep hij zoveel als hij maar kon! Haha! Hij deed dan ook tussen de middag een dutje tot vlak voor hij naar de basisschool ging. Oké, op het laatst was hij er misschien een beetje te groot voor, maar hij had het echt heel hard nodig en liep vaak uit zichzelf al naar boven omdat hij graag even wilde slapen. Bij zijn broertje was dat een heel ander verhaal. Die sliep namelijk in de nacht amper, maar overdag heeft het ook heel erg lang geduurd voordat hij middagdutjes wilde doen. En waar Maxim gewoon in bed wilde slapen, sliep Floris het liefste in de kinderwagen, waarin ik hem eerst in slaap moest wiegen.

Wat? nu al geen middagdutje meer?’

Floris deed middagdutjes totdat hij een jaar of drie was en zeker de tijd dat de jongens allebei een dutje deden tussen de middag vond ik heerlijk. Het voelde even als een adempauze die me een klein beetje de kans gaf om een beetje bij te komen en wat in huis te doen. Toen Floris twee was, kregen we Lauren en Lauren was ook niet echt zo dol op middagdutjes. De eerste twee jaar ging het nog wel en sliep ze vaak een uurtje of twee in de middag, maar toen Sarah geboren werd, was het alsof er bij haar een knop omging. Ineens wilde ze niet meer slapen en bleef ze hele dagen wakker. Ze was nog maar net twee en ik had altijd de hoop dat het wel weer zou komen, maar dat gebeurde niet. Zelfs niet toen ze daarna naar de peuterspeelzaal ging.

En nu met Sarah?

En nu met Saar is het hetzelfde liedje. Ze slaapt de laatste tijd dramatisch en toen ze na een dag met een heel kort dutje ineens doorsliep, besloten we te kijken of dat misschien de oplossing was. De eerste twee dagen leek het te helpen, maar inmiddels is het weer één groot drama en wil ze ineens overdag ook niet meer slapen. Dus ja.. het is niet fijn, maar het is ook niet het einde van de wereld!

Wanneer stopten jullie kinderen met middagdutjes?

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Kelly 19 november 2019 - 21:11

Ik denk echt dat kinderen het zelf aangeven als de tijd rijp is. Wanneer is denk ik per kind gewoon verschillend. Heeft volgens mij geen enkele zin een kind wat dus niet meer wil slapen tussen de middag te gaan “dwingen”. Ik vond t uiteindelijk t belangrijkste dat ze snachts gewoon sliepen. Ze waren bij mij allebei 2,5 toen t stopte.

Reply
Anoniem 19 november 2019 - 18:47

Hoi, ik reageer omdat ik misschien een oplossing voor je heb.
Kijkt Saar overdag naar de televisie? Mijn oudste dochter keek altijd naar de tv en werd heel vaak snachts wakker en was dan gerust 3 uur lang wakker. Sinds we haar geen tv (of zeer beperkt) laten kijken wordt ze niet meer wakker en als ze wakker wordt slaapt ze erg snel weer in.
Hoe ik het lees is Saar misschien oververmoeid/overprikkeld. Het is dan juist belangrijk dat ze smiddags even uitrust al is het voor 20 minuten, als het mogelijk is zou ik dan af en toe met de bakfiets eropuit gaan zodat ze even in slaap kan vallen.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Reply
Anoniem 19 november 2019 - 11:07

Onze oudste dochter wilde toen ze 1 jaar geen middagdutje meer doen en kon dit goed volhouden tot na het avondeten. De middelste tot dat ze ongeveer 3 jaar was en viel na die tijd nog wel eens in slaap op de bank. De jongste van ons wilde helemaal niet graag slapen in zijn bedje. Meestal legden wij hem in de middag even op de bank in de huiskamer. Niet met een deken over maar met een jas over hem heen en onder de noemer van even uitrusten viel hij dan toch even in slaap. Na een klein uurtje maakten wij hem dan weer wakker. Zo kon hij het goed volhouden. Slapen was gewoon helaas geen fijne gebeurtenis voor hem.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.