Mijn bevalling was veeeeeel erger dan die van jou!

by Tamara
mijn bevalling

Je kent dat wel: Net bevallen, een paar verse hechtingen in je onderkantje en de bevalling nog vers in je geheugen. Als er iets is waar je het naast je pasgeboren spruit graag over wil hebben, dan is het wel je bevalling. Er over praten hoort bij de verwerking en stiekem hoop je wel op wat medeleven en herkenning. Helaas zit er dan altijd wel zo’n huppelkut bij die haar eigen verhaal veel interessanter vind om te vertellen:’Kind! Mijn bevalling was veel erger dan die van jou!’

Mijn bevalling was veeeeeel erger dan die van jou!

Duurde jouw bevalling 10 uur? Die van mij minstens een week!

Je hebt ze er altijd bij zitten. Vrouwen die opscheppen over hun bevalling die veel korter of langer duurde dan die van jou. Toen ik na de bevalling van mijn oudste vertelde dat het bijna 3 dagen geduurd had, was er iemand die het nodig vond om even te vertellen dat ze al weken voorweeen had en dat ze dus weken over haar bevalling deed. Uhm ja, volgens mij werkt dat niet zo.

Nou de buurvrouw van de vriendin van mijn oma’s dochter ging bijna dood!

Er zijn ook altijd mensen die met de sterke verhalen van een vage onbekende aan komen zetten. ‘Oh, jij vond je bevalling wel zwaar? Nou de buurvrouw van de vriendin van mijn oma’s tante ging bijna dood hoor tijdens de bevalling! Dan valt die bevalling van jou vast wel mee!’

Heb je maar 5 hechtingen? Bij mij was het 1 gat daaronder.

Bij Maxim had ik wat kleine oppervlakkige scheurtjes die gehecht moesten worden. Nu deed het herstel daarvan meer zeer dan het scheuren of hechten zelf en dan kun je met een flesje water tijdens het piesen spoelen wat je wil het doet alsnog hatske zeer. Natuurlijk snap ik ook wel het altijd nog erger kan en dat dat nog veeeeel meer pijn doet. Maar als ik wijdbeens door de kamer waggel omdat mijn doos brand dan hoef ik dat dus niet te horen.

Ohhh had je nou echt pijnstilling nodig? Kon je het niet zelf?

Dan heb je nog zo’n hele meute van de troela’s die er een dagtaak aan heeft om mensen te bekritiseren die pijnstilling krijgen tijdens hun bevalling. ‘Het vrouwen lichaam is gemaakt om te bevallen, bevallen maakt een oerkracht in je los!’ Blablabla. Pijnstilling is er niet voor niks en je krijgt het niet zomaar omdat je even een pijntje hebt. Bevallen doet echt ontzettend zeer dus als er iets is dat het je wat makkelijker kan maken en het is ook mogelijk? Gewoon lekker doen dan!

Elke bevalling is anders en elke moeder ervaart de bevalling ook anders. Waar sommige vrouwen zich vrijwel zonder pijn door de valling puffen, hebben andere vrouwen het wat zwaarder met het verwerken van de pijn en daar is echt helemaal niks mis mee! Dus laten we allemaal even stoppen met die ellendige: ‘Mijn bevalling is erger dan die van jou’ strijd. Wanneer een pasbevallen vrouw over haar bevalling praat dan zit ze niet ongevraagd op jouw bevallingsverhaal te wachten, dus bied haar gewoon een luisterend oor! Dat is veel fijner!

Heb jij na je bevalling rare opmerkingen gehad van andere moeders?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

25 comments

Susan 6 oktober 2016 - 14:04

Wat een terror mama’s die altijd het laatste woord willen hebben. Gewoon geen horrorverhalen tegen een zwangere onbewust kan ze dit meenemen. Een kind krijgen is niet niks. De zwangerschap die vond ik zwaar maar de bevalling kon ik goed handelen ook al had ik buik, rug en bij de tweede als bonus bovenbeen weeën. Ik ben van mening als ze goed voorbereid bent en weet wat mag en kan dat je bevalling draagbaar kan zijn. Ik had gekozen voor Hypnobirthing omdat het principe luisteren naar je eigen lichaam (zolang het veilig is voor je kind) mij erg aanstond. Als je het eerste gedeelte zo ontspannen mogelijk doorstaat heb je nog je krachten voor de laatste fase. Eigenlijk was ik voordat de klus begon al voorbereid. Een geboorteplan met mijn wensen erop en geen onnodige drukte en alles in overleg zodat ik geen stress kon krijgen. Weken voor mijn bevalling kreeg ik een keer buikkramp waar ik die normaal op de wc kon zitten. Door de ademhalings oefening te doen was de kramp weg en kon ik gewoon mijn behoefte doen. Toen wist ik zorg dat ik mij ontspan dan ebt de pijn weg. Bij de na controle van de eerste bevalling kreeg ik te horen dat ik zo geluk had gehad dat het geen kunstverlossing of keizersnee was geweest. Terwijl ik zoiets had van wat duurde het lang (mijn planning van 5 uur maar die van mijn meisje bijna 22 uur). Doordat het pijpje leeg was moest ik naar het ziekenhuis voor een ruggeprik. Ik was zo verdoofd dat ik helemaal niets gevoeld heb van de geboorte of hechtingen.
Bij de tweede ging het zoals ik altijd wilde thuis, in bad, zelf mijn zoontje aanpakken en binnen de 5 uur!

Een tip voor de zwangere vrouwen zorg dat je vertrouwde mensen om je heen hebt. Dat je partner jouw spreekbuis is (hij weet jouw wensen) en dat je, je kan ontspannen. Een geboorteplan werkt ook altijd goed en dan heb je in ieder geval aangegeven wat je wel en niet wilt.

Reply
anne 4 oktober 2016 - 20:15

De 1e vraag die ik kreeg toen ik met mijn kleine roze mini me lag bij te komen :’ en hoeveel hechtingen heb je’? Ehm..wtf, hoezo ben je daar in geïntresseerd? ! Dus flapte ik er uit:’ als je dat zo graag wilt weten zoek je maar even tussen mijn kraamverband door naar de uitgang’. En toen was het stil…

Maar kom op zeg. . Geen enkele bevalling is prettig en de een ervaart en heeft vast meer pijn als de ander maar om er nou een wedstrijdje van te maken… nah!

Reply
Liess 4 oktober 2016 - 20:10

Ben ondertussen 14 jaar moeder maar nog nooit gehad dat andere opschepte dat hun bevalling erger was dan de mijne.
Wel vrouwen die hun ervaring deelde.. dat doe ik zelf ook…

Reply
Wendy 2 juni 2016 - 22:03

Heel herkenbaar dit. Mijn schoonmoeder scoorde punten toen ze bij me in het ziekenhuis op bezoek kwam, 1 dag na m’n bevalling spoedkeizersnede. Ik kwam nog niet bepaald soepel m’n bed uit zeg maar. Ohhhh zei ze… Ik liep de volgende dag alweer vrolijk rond hoor!
Dussssssss. Leuk voor je, suffe kut!

Reply
Mathiske's mama blog 31 mei 2016 - 10:17

Alleen van mn schoonmoeder, maar dat is gewoon een vervelend mens ?

Reply
Jessica 30 mei 2016 - 20:11

Oowh wat lijkt me dat naar om te horen! Iedere bevalling is zwaar… maar je krijgt er wat moois voor terug, maakt het dan uit hoe zwaar die was ??

Reply
Leonie van Mil 30 mei 2016 - 16:15

Oh zo heb ik dat niet opgevat. Soms heeft een bevalling blijkbaar jaren nodig om te verwerken. Ik vind andere hun verhaal ook wel interessant. Ik heb het nooit zo opgevat dat zij hun bevalling erger vonden dan die van mij.

Reply
marjon 30 mei 2016 - 13:17

Vreselijk van die mensen….

Mijn 1e bevalling was “spoed”. 30w6d werd onze dochter geboren. Met de geboorte 1235gr Alles goed verlopen. Mijn schoonzusje beviel met 35 weken… haar zoontje woog toen al 2500gr. En ze zei tegen mij: mijn gevoel zegt dat het bij mij erger was dan bij jullie toen!

Ik heb toen bewust mijn mond gehouden! Er zat toch nog een verschil in qua weken, gewicht en onze dochter moest ruim 6 weken in het ziekenhuis blijven. Haar zoontje een kleine 2 weken…

Maar gelukkig beide kinderen helemaal gezond )

Reply
MetMirjam 30 mei 2016 - 12:59

Jaaaa zo herkenbaar!! Hoe is dat nou te vergelijken!
Elke bevalling is anders en ook elke vrouw is anders…
Maar ja, er zijn toch best wat vrouwen die graag in de belangstelling staan om hun allerergste mega-zware bevalling.
Prima.. die mag je hebben haha

Reply
kim 30 mei 2016 - 12:48

Ja ik ben bij mijn jongste dochter razendsnel bevallen en daar heb ik enorme hoeveelheid rare opmerkingen.
Schijnbaar “hoor” je er niet bij als je een razendsnelle bevalling zoals de mijne heb gehad.
Bij mij was het ergste wat ik hoorde: dat ik niet moest klagen want ik had volgens hen een droombevalling gehad

Reply
Jodi - liefthuis 30 mei 2016 - 10:39

Competitiemoeders noem ik ze vaak. Ik denk dan laten we een beetje lief zijn voor elkaar.

Reply
Madelon 30 mei 2016 - 10:09

Ohh ik had dat van te voren.. ‘Heeft je moeder er 36 uur over gedaan? Nou ga er dan maar vanuit dat jij ook zo’n bevalling krijgt. Misschien nog wel langer.’
Dat mens was zelf ook zwanger. Uiteindelijk heeft zij er twee dagen over gedaan en is ze uitgescheurd tot aan haar ster. Uiteraard heb ik haar even haarfijn uitgelegd hoe onze dochter na een paar uur en 3 keer persen ter wereld kwam.
Ik heb haar ook nog even gevraagd waar die fles water voor was die in de WC stond. Uiteraard reageerde ik heel verbaasd.. ‘Oh ja joh.. is dat daar voor? Ja sorry dat kon ik ook niet weten.. ik had de volgende dag al nergens geen last meer van!’
Ha! Karma is a bitch!

Reply
Kelly 30 mei 2016 - 10:05

Oww wat naar!!! Ik had dat gelukkih niet!!! Je moet nooit een bevalling vergelijken, omdat iedereen hem anders beleeft en zeker niet als iemand net bevallen is!!!!

Reply
Milou 30 mei 2016 - 09:50

Ik moest steeds verschrikkelijk huilen als ik het over mijn bevalling had. Dan houden mensen hun mond wel heb ik ervaren! Je gaat niet over je eigen bevalling praten als de kraamvrouw huilt denk ik. 😉

Reply
Eline 30 mei 2016 - 09:48

Gelukkig niet haha! Wel kreeg ik allerlei verhalen over de bevalling vóór mijn eigen bevalling te horen. Ook niet al te prettig kan ik je vertellen 😉

Reply
Michelle 30 mei 2016 - 09:37

Heel herkenbaar dit. Ik ben drie weken geleden bevallen dus dit is nu de orde van de dag. Haha. Ook zo leuk: mensen die vragen naar hoe je bevalling was en dan de hele tijd over die van henzelf beginnen. Of die het nodig vinden om te zeggen dat het bij een eventuele tweede nooooit meer zo’n positieve ervaring zal zijn als nu – omdat dat gewoon niet kan(?). Dusss.

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 30 mei 2016 - 08:11

Ik ken genoeg mensen die dit soort gedrag vertonen en wellicht doe ik het ook wel, alleen dan op een ander gebied. Veel vrouwen hebben gewoon af en toe zo’n trekje, de een doet het alleen bewuster dan de ander.

Reply
Dina 30 mei 2016 - 07:55

Pffff vooral mensen die vragen hoe de bevalling was en dan continu onderbreken met: oh huh, zo ging dat bij mij niet. Of inderdaad: ooooh bij mij duurde het weeeeken.

Reply
ingrid 30 mei 2016 - 07:48

Mijn eerste was na een moeilijke zwangerschap, een lange vruchteloze inleiding en een baby in nood een spoedkeizersnede geworden.
Veel stress en pijn en tranen…
Bij de tweede in overleg met mijn gyn voor een geplande KS gekozen, omdat de kans toch al niet onbestaande was dat die er zowieso aanzat te komen… Dan maar het zekere voor het onzerkere gekozen.
De onzin die ik daarover kreeg… “X heeft na 3 ks nog gewoon kunnen bevallen hoor, waarom zou jij dat dan niet kunnen” “daar is je lichaam toch niet voor gemaakt,” “je kiest de makkelijke weg, en die is niet het beste voor je kindje”… blablabla…

Reply
Sandra 30 mei 2016 - 07:30

Wat ik altijd wel een bijzondere opmerking vond is toen mijn baby op de nicu lag mensen zeiden oh wa fijn je kan lekker doorslapen.. Geen nachrvoedingen ?

Reply
ingrid 30 mei 2016 - 07:50

inderdaad, die kreeg ik bij de eerste ook!
Maar niemand die er rekening mee hield dat ik toch nog steeds elke 3u van de kraam naar de neonatologie waggelde (en dan vaak nog net op tijd aankwam om te zien hoe mijn zoontje net de laatste slokjes nam bij de verpleging…. )

Reply
Nicole 30 mei 2016 - 07:12

Haha nee gelukkig niet dit soort mensen om me heen.

Reply
Nicole 30 mei 2016 - 07:10

In het begin niet. Maar later toen alles weer goed was en ik eindelijk aan de verwerking kon beginnen kreeg ik maar al te vaak te horen dat ik me niet zo druk moest maken want alles was nu toch goed

Reply
Merel 30 mei 2016 - 07:05

Haha!
Nee ik had het niet op deze manier. Wel dat ik merkte dat mannen onderling nogal kunnen opscheppen over wat hun vriendin allemaal voor elkaar kreeg. Maar dat vond ik wel schattig. De opmerkingen die jij beschrijft zijn zo kinderachtig, uiteindelijk hebben we toch allemaal kinderen op de wereld gezet? Hoe en hoelang doet er niet toe…

Reply
Channa 30 mei 2016 - 06:11

Hier was het ook omgekeerd, ze maakten mijn bevalling nog erger dan het in mijn ervaring was geweest, haha. Maar heel herkenbaar dit, er komen soms echt horrorverhalen voorbij.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.