Mieke Zegt | Nettebad – Osnabruck

by Mieke Zegt

Osnabrück is een stad in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Osnabrück heeft een prachtige binnenstad, een mooie grote Dierentuin en wordt door veel Nederlanders bezocht. Osnabrück ligt niet alleen dichtbij de Nederlandse grens, (een uurtje vanaf Twente) maar wordt omringt door toeristische trekpleisters waar veel Nederlanders komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het prachtige Tecklenburg. Voor ons een reden om het Zwembad Nettebad eens te checken, want een zwembad doet het altijd goed tijdens een minder mooie vakantie dag.

Nettebad – Meer dan alleen een zwembad

Dat het Nettebad meer is dan alleen een zwembad zagen we bij aankomst gelijk.

We passeerden eerst de Nettedrom, een kartbaan, gevolgd door een fitness studio. Pas bij binnenkomst zagen we dat hier ook een zwembad was. Ook kan je hier terecht voor een wellnessdag, het Nettebad biedt namelijk een sauna en spa aan. Z

odra je de hal binnenkomt zie je een plattegrond waar alles duidelijk in kaart gebracht wordt. Van fitness ruimtes, tot zwembaden. Van een glijbanen toren tot aan een eigen Sauna dorp. Dit beloofd een interessante dag te worden.

Vlog – Nettebad

Ben je benieuwd hoe naar het Nettebad en zie je het liever in beeld? Check dan de Video :

 

Nettebad ; Betalen zonder te betalen

Bij de kassa moesten we aangeven met hoeveel personen we waren, voor de volwassenen kregen we 2 rode bandjes en voor de kinderen 5 blauwe bandjes. Met deze bandjes konden we door de poortjes lopen, onze kluisjes gebruiken en het was ons betaal middel in het zwembad. Kortom, we hoefden verder niks mee het zwembad in. Aan het einde van de dag hadden we behoorlijk wat uitgegeven. We hadden dus zonder te betalen de hele dag betaald, nou ja, niet helemaal waar, want we konden niet eerder door de exitpoort voordat we hadden afgerekend.

Kan je dan echt zonder limit maar bestellen? Gelukkig niet! De rode bandjes zit een max van 100 euro per bandje op, de blauwe bandjes 10 euro. Hierdoor kunnen kinderen dus niet mega veel uitgeven. Echter in ons geval, met 5 kinderen, kan het dus zo zijn dat we aan het einde van de dag 50 euro extra kwijt zijn. Tip van ons, doe de kinderbandjes lekker in de kluis en haal ze er de hele dag niet meer uit.

 

De Glijbanen

Een van de redenen om naar het Nettebad te gaan was voor ons de glijbanen. Het bad heeft een “Rutschenturm” een glijbanen toren met op elke verdieping een glijbaan. Hoe hoger je gaat, hoe hoger de leeftijdgrens voor de glijbaan. De glijbanen in de glijbaantoren zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, jongere kinderen mogen alleen van de bandenbaan af als deze onder begeleiding van een volwassenen glijden. Ze moeten dan op schoot van de volwassene, of delen een band dmv een duo band. (die laatste is alleen geschikt voor de wat grotere kinderen). Uiteraard moeten de niet gediplomeerde zwemmes voorzien zijn van zwemhulpmiddelen.

Alle Glijbanen op een rijtje:

Crazy River Crazy River is een bandenglijbaan. Je kan hier op een enkele band of duo band van af glijden. De baan is maar liefst 82 meter lang en halverwege de baan beland je in een water bak, of zoals het Nettebad het noemt ‘Ufobad’. Crazy River is geschikt vanaf 8 jaar, maar mag onder begeleiding van en volwassene ook met kleinere kinderen gevaren worden.

Twist De Twist is een interactieve glijbaan met halverwege een trechter. Als een roulette bal maak je meerdere rondjes in de trechter om vervolgens opgeslokt te worden in het gat in het midden van de trechter om vervolgens verder te glijden. Bijzonder aan deze baan vonden wij dat hij halverwege het trappenhuis uit komt en niet beneden in het zwembad. De baan zelf is echt een super leuke baan met mooie licht effecten.

Blackhole De Black Hole is een glijbaan die zeker desoriënterend kan werken. Je gaat letterlijk een zwart gat in om vervolgens 86 meter lang in een top snelheid in het donker naar beneden te glijden. Onderweg kom je nog wat lichtflitsen tegen en zo uit het niets glij je door een wit stuk heen. De baan werkt desoriënterend, maar daardoor is hij echt gaaf en je komt echt met een flinke vaart in de waterbak terecht. Met deze baan kan je een recordtijd halen, wij waren niet de snelste van de dag, maar een leuk weetje, mama was de snelste van onze familie!

Sloop Dit is echt een glijbaan die ik als moeder nooit meer zal vergeten. Tim (papa) zei namelijk erg enthousiast; “oh die is echt leuk, ook echt iets voor jou “. Dus zonder blikken of blozen liep ik de 19 meter hoge toren in. Voor de Sloop is het trappenhuis tot 19 meter hoogte de lucht in gegaan. Pas na afloop kreeg ik de info over de baan en die liegt er niet om! – als je sommige feiten nou eens eerder wist?- De sloop is een unieke baan waarvan er maar een in dit soort is binnen Europa. Je neemt plaats in een glazen cabine waar je een poosje staat tot dat de bodem onder je voeten vandaan schiet. Je vliegt vervolgens de diepte in en maakt een vrije val van maar liefst 5 meter voordat je weer contact maakt met de glijbaan. Deze snelheidsduivel is 94 meter lang en de gevoelssnelheid van deze glijbaan is 150 km per uur. Ook bij de sloop geldt dat je een record tijd kan neerzetten.

Mijn Ervaring met Sloop: Echt veel heb ik niet van de baan gezien. Ik stapte in de cabine en het was onze 3 jarige zoon Pipp die mama mocht lanceren. Hij mocht op de knop drukken, nou en dat duurde toch lang! Niks geen seintje, niet even aftellen… niks! Ik stond in de cabine, de bodem was van glas en ik zag een diep gat, maar vooral veel water. Geen idee wanneer de rit zou beginnen, maar het leek een eeuwigheid te duren, ik werd steeds nerveuzer en daar ging ik! Met de handen voor mijn ogen gleedt ik de diepte in om vervolgens de handen pas weer van mijn ogen te doen nadat ik een poosje stil lag. Ik dacht toen “volgens mij is hij nu afgelopen en lig ik stil…” ik wachtte voor de zekerheid nog even, want voor mijn gevoel bewoog alles nog (uiteraard kwam dit door de zenuwen die door mijn lichaam heen gierden) voorzichtig deed ik de handen voor mijn ogen weg…. ja het was afgelopen…!!!!! Op trillende benen liep ik de waterbak uit. Wat een baan, maar wat ook een ervaring!

Mocht je het aandurven, dan raad ik hem zeker aan! Naast de glijbaantoren kent het bad ook nog een familie glijbaan die je midden in het vrijetijdsbad kan vinden. Het gaat hier om een eenvoudige glijbaan, maar toegankelijk voor het hele gezin, wat de baan weer leuk maakt. In het buitenbad is nog een brede familie glijbaan.

Freizeitbad – Vrijetijdsbad

Het vrijetijdsbad kent meerdere water acitviteiten. Hierboven noemde we al even de glijbaan. Het bad heeft meerdere bubbelbanken, massage douchen, water sproeiers, een water paddestoel en een stroomversnelling. In een hoek van het bad bevindt zich een soort van golfslagbadje, het is een rond bad met in het midden een grote bal. Deze bal wordt aangestuurd door een touw waardoor de bal op en neer gaat en dus zorgt voor golvend water. In het midden van het vrijetijdsbad is een eilandje met een bubbelbad en ligstoelen. Op een andere locatie in het bad bevindt zich nog een tweede bubbelbad.

Sportbad

Het Nettebad kent een 50 meter bad die afgesloten is van het vrjetijdsbad. Dat het bas intensief voor sport wordt gebruikt is duidelijk te zien aan de bouw, het bad wordt omringt met tribunes. In dit bad vindt je ook een springtoren met meerdere springplanken waarvan de hoogste 3 meter is. In het weekend en tijdens de vakanties vindt je in dit bad opblaasbare water attributen.

Cursus – activiteitenbad

Afgeschermd van het vrijetijdsbad bevindt zich een cursusbad. Dit een bad met een verstelbare bodem. Het bad wordt dagelijks gebruikt voor zwemles, watersporten als bijv. crosstraining en in het weekend is het een extra kinder speelbad met speelmatten en andere water speeltjes en is het bad 91 cm diep.

Kinderbadje

 

Voor een mooi bad als het Nettebad is er een relatief klein kinderbadje. Het bad is deels afgeschermd dmv een hekje met een net, maar een kind zou ook makkelijk vanuit het badje naar het grote bad kunnen lopen. Het badje is klein, maar wel erg leuk gemaakt. Als er veel kinderen in het bad zijn biedt dit te weinig ruimte om echt te kunnen spelen

. Een gemis is wel een klein glijbaantje. Het Nettebad staat bekend om zijn leuke glijbanen, hoe leuk zal het zijn als ze voor de kleintjes dan een mini racer hebben.

 

Zoutwaterbad

Als je naar buiten gaat kom je in het zoutwaterbad. Ook hier zijn meerere bubbel activiteiten te vinden, waaronder een bubbelbank. Het buitenbad is niet groot, maar zeker, omdat het een zoutwater bad is wel erg leuk om even in te zwemmen.

Klein Finland

Voor een kleine betaling van 3,90 euro per persoon kan je de hele dag gebruik maken van de textiel sauna. Dit is niet zomaar een sauna, dit is een heel dorp. Het heel klein Finland en het ziet er echt leuk uit. In dit dorp heb je 3 verschillende saunas waar je gebruik van kan maken. De temperaturen en grote zijn verschillend per sauna hut. Check HIER voor meer info over Klein Finland. De 3,90 betaal je uiteraard met je polsband.

Restaurant

In het bad zelf is een restaurant. Je kan hier prima en betaalbaar eten. Zoals je gewend bent in Duitsland krijg je grote porties en zijn de frietjes en de brattworsten een heerlijke versnapering! Naast ongezonde vette hap kan je ook kiezen voor pasta’s, broodjes of salades. Het drankjes aanbod is groot en zelfs in het zwembad kan je halve liters bier krijgen. Of je nou koffie met gebak of frisdrank met een maaltijd wil, je kan het allemaal krijgen in het restaurant. Ook hier geldt weer dat je afrekent met je polsbandje. Tip, bewaar de bon, zodat je van te voren weet wat je aan het einde van de dag moet afrekenen.

  Het Nettebad is zeker een leuk zwembad om heen te gaan. Als je op vakantie bent in de directe omgeving of als je het niet erg vindt om een stukje te rijden is dit een leuk uitje om te doen bij een regenachtige dag. Je kan er echt wel de hele dag vermaken. In de Zomer kan je ook gebruik maken van het openluchtzwembad. Wat echt 2 pluspunten zijn is dat het zwembad echt brandschoon is en dat de familie kleedkamers echt geschikt zijn voor grote gezinnen. Daarbij beschikt een familie kleedkamer ook nog eens over een eigen wastafel.

 

Pluspunten :

 • Het bad heeft erg leuke glijbanen
 • Het zwembad is overal heel erg schoon
 • Het heeft een ruim aanbod aan kleedkamers
 • Het heeft een ruime familie kleedkamer met eigen commode en wastafel
 • Het heeft een goed restaurant met een ruim en betaalbaar aanbod
 • Het vrijetijdsbad biedt leuke speel elementen
 • Er is veel bad personeel aanwezig die daadwerkelijk toezicht houden
 • Er mag in het zwembad niet worden gefotografeerd, dus je telefoon kan je lekker in de kluis doen.
 • Door de polsbandjes hoef je geen geld mee het bad in te nemen
 • Er is een familiekaart. Een familiedagkaart kost 32,30 euro ( 2 volwassenen en 2 kinderen, elke extra kind van 4 tm 17 jaar kost 4,10 euro per kind. )

Minpunten:

 • Het heeft een (te) klein kinderbadje zonder glijbaan
 • Door het gebruik van de polsbandjes weet je achteraf pas wat je daadwerkelijk moet betalen
 • Niet alle glijbanen zijn geschikt voor het hele gezin

Wat kost een dagje Nettebad?

Bron : Nettebad

Geschiedenis van het Nettebad

Het Nettebad werd in 1883 als een van de eerste openbare zwemgelegenheid in Osnabruck geopend. Het ging toen om een zwembeekje welke gelegen was aan het beekje Nette. Waarnaar het bad ook vernoemd is. Door de Tweede Wereld Oorlog moesten meerdere baden sluiten en besloot de Gemeenteraad in 1965 dat er een nieuw bad gebouwd moest worden. In 1971 begon de bouw van een echt zwembad en in 1973 werd deze geopend.

Nettebad werd tesamen met 2 andere zwembaden een van de 3 openbare zwembaden in osnbruck. In 2001 werd er een nieuw plan gemaakt voor het bad en in 2002 werd er gebouwd aan een sport en vrijetijdsbad in een.

In 2005 ging het nieuwe bad open en tot op heden wordt er geïnvesteerd in het Nettebad om er een hedendaags / modern bad van te maken. Het zwembad kent inmiddels een sauna gebied, een eigen fitness club en een kartbaan. Zoals we nu zelf konden zien zijn ze druk aan het bouwen rondom het buitenbad.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.