Michelle | Troostvoedsel

by Michelle

En toen waren de ‘’feest’’dagen aangebroken, hoewel het woord feest dit jaar misschien sowieso niet zo passend is, had ik ook nog flink de griep te pakken. En nee gelukkig niet de inmiddels beruchte griep van het moment, maar de ‘’gewone’’ griep. 2 testen verder, gelukkig negatief.. was ik alsnog helemaal niet in de mood voor heerlijke braadstukken, toetjes of appelflappen.

Comfort Food

Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat zelfgemaakte soep, zo ongeveer het synoniem is voor het opknappen bij griep. Ik heb dan ook heerlijke herinneringen aan de keuken van mijn oma, met een grote pan op het vuur, waar de geur van zelfgetrokken bouillon je tegemoet kwam. Inmiddels heb ik de afgelopen 2 jaar ook ontdekt dat je als mama eigenlijk nooit echt ziek kunt zijn. Met mijn 2 jarige meisje als een kleine koala aan mijn been, is achter het fornuis staan (zeker als je je niet lekker voelt) dan ook niet ideaal. Het fijne aan deze soep vind ik dan ook, dat hij vooral zijn werk doet, terwijl je heerlijk languit op de bank kunt liggen. Af en toe roeren en proeven bij het zetten van een kopje thee is prima aan mij besteed. En dus besloot ik dit jaar na de feestdagen maar een heerlijke pan soep te maken, wat mij betreft het ultieme troostvoedsel.
De favoriet (inmiddels ook berucht in mijn familie) is mijn eigen paprikasoep. Het allerlekkerste met zelfgebakken brood en zeezoutboter.


Extra nodig: Zeef

Voor de bouillon:

2 Mergpijpen of Runderschenkels
3L water
1 Ui, gepeld
1 Winterpeen, schoongemaakt (schil met kaasschaaf verwijderd)
5 Runderbouillonblokjes
2 stengels Bleekselderij

Voeg alle schoongemaakte ingrediënten toe aan een grote soeppan en zet op een laag vuurtje (alles kan er grof in). Schep na circa 30 minuten het schuim wat bovenop ligt uit de pan (dit zorgt ervoor dat de bouillon straks helder is).

Laat de bouillon minimaal 1,5 uur trekken (hoe langer hoe lekkerder). Zeef de bouillon, ik doe dit met een fijne zeef zodat hij helder is en de kans op  botsplinters in je soep zo klein mogelijk is. Was de soeppan af, droog deze af en doe de bouillon weer terug in de soeppan.

2 eetlepels Olie
1 rode Paprika, fijngesneden
1 groene Paprika, fijngesneden
1 Ui, fijngesneden
1 stengel Bleekselderij, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
2 theelepels Paprikapoeder
1 theelepel Komijnpoeder
snufje Gedroogde chilivlokken
snuf Zout en Peper
2 takjes tijm, de blaadjes (bij het topje vastpakken en met je duim en wijsvinger de blaadjes eraf ritsen)
1 Winterpeen, in partjes
3 eetlepels Vloeibare slagroom
3 eetlepels Tomatenpuree
4 eetlepels Vermicelli (Grand’Italia)

Verhit in een bakpan de olijfolie en voeg de paprika en ui toe. Bak op hoog vuur in circa 5 minuten goed bruin. Draai het vuur lager en voeg de bleekselderij, knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder, chilivlokken, zout, peper en de tijm toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten. Voeg dan de winterpeen, slagroom en tomatenpuree toe en laat op laag vuur nog 3 minuten pruttelen. Voeg dit mengsel toe aan de bouillon in de soeppan en meng goed door. Laat de soep op laag vuur nog zeker 1,5 uur pruttelen tot de soep een beetje inkookt en de smaken goed in elkaar trekken. Proef! Voeg zout of een extra bouillionblokje toe indien nodig. Voeg als laatste de fijne vermicelli toe en laat kort meekoken.


Recept voor zelfgebakken brood
500 g Patentbloem
9 gr Zout
310 ml lauwwarm water
1 zakje instant Gist (7 gram)
1 theelepel suiker

Voeg het water, de gist en de suiker in een kommetje en roer met een garde door. Laat circa 10 min staan totdat er schuim ontstaat. Meng in een andere kom de bloem met het zout en voeg het gistmengel toe. Draai tien minuten met een deeghaak in je keukenmachine of kneed met je handen. Pak een kom en vet deze in met olie, voeg de deegbal toe en dek af met een theedoek. Laat minimaal een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Vul een ovenschaal of ovenbestendige pan met kokend water en plaats deze onder in de oven (de waterdamp zal ervoor zorgen dat het brood heel krokant wordt).
Bestrooi je werkblad met wat bloem, neem de deegbal uit de kom en bestrooi deze met bloem. Kneed het deeg kort door met je handen. Verdeel de bol met een mes of deegschraper in circa 10 stukjes. Vorm met je handen het deeg tot lange kleine stokbroodjes.

Bak de broodjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Eet de broodjes zo snel mogelijk op, hoe langer de broodjes staan hoe taaier en harder deze worden.

Geniet!

Liefs Mick
https://www.instagram.com/smaak.van.mick/

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.