Michelle | Cravings

by Michelle

Eind mei, inmiddels alweer bijna 7 maanden zwanger en wat vliegt de tijd. Hoewel ik de eerste 5 maanden vooral horizontaal lag of boven de wc hing, lijk ik de schade qua eten en mij slecht voelen nu vooral in te halen. Waar ik begin dit jaar nog 4 kg was afgevallen en bijna al het eten mij tegenstond, heb ik de gezellige kilo’s alweer ruimschoots ingehaald en staan mijn kaken niet meer stil. Helaas ben ik zo’n mama met hele goede en gezonde voornemens, welke ik dan vervolgens weer heel snel ergens weet te parkeren voor later. Natuurlijk probeer ik elke dag zoveel mogelijk groente en fruit te eten, maar jeetje wat ga ik ook goed op een hap Nutella, Vietnamese loempia’s en de nieuwe Magnum Double gold Caramel Billionaire (deze is trouwens echt out of this world). Wel heb ik tijdens deze zwangerschap ineens een soort weerstand tegen vlees gekregen. Zou het dan toch komen door alle docu’s die ik heb gekeken op Netflix tijdens deze Corona-crisis of zal het kleine meisje in mijn buik stiekem een geboren veganist zijn? Het smaakt me niet, staat me tegen en nodigt mij gewoon niet uit.

Veggies here I come

De laatste maanden ben ik hierdoor veel bezig geweest met het wat vaker weglaten van vlees en heerlijke recepten schrijven, goh wat word je daar creatief van. Er is zoveel op de markt tegenwoordig, daar gaat mijn foodie hart echt sneller van kloppen. De vleesvervangers vind ik niet allemaal even geweldig, maar het vlees gewoon weglaten in een gerecht en andere heerlijke producten toevoegen bevalt mij echt prima!

Ik ben van nature een echte piekeraar, gauw bang iets verkeerd te doen en mij bewust van alle risico’s die er zijn. Als zwangere vrouw komen er vele adviezen, tips en richtlijnen op je af qua wat wel en niet te eten. Hoewel er nog heel veel overblijft, word ik hier als gevorderd angsthaasje toch wel gespannen van. Voor nu doe ik vooral wat goed voelt en probeer ik een balans te vinden. In de tussentijd zal ik de komende maanden wat heerlijke creatieve gerechtjes vol groente met jullie delen.

Hierbij een echt heerlijke vegetarische ovenschotel waar je mij voor mag wakker maken (en dat zegt iets) 🙂

1kg Vastkokende aardappelen (geschild, gewassen en in schijfjes van 0,5 cm gesneden)
Snuf zout voor in het water
10 Eetlepels neutrale olie (om in te bakken)
1 Courgette, gewassen en in de lengte doorgesneden (0,5 cm dikte)
1 Aubergine, gewassen en in de lengte doorgesneden (0,5 cm dikte)
Snuf zout en peper
Keukenpapier
1 Ui, gepeld en fijngesneden
2 Knoflooktenen, fijngesneden
1 Blik gepelde tomaten
1 Groentebouillon tablet, opgelost in 100 ml gekookt water
Snuf zout en Peper
1 Bekertje crème fraîche
200 g Pittige geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappelen in een laagje water (zodat de aardappelen net onder staan) en een flinke snuf zout beetgaar, giet af en zet apart.

Verhit de olie in een bakpan, bak de Courgette en de Aubergine op hoog vuur goudbruin en gaar. Bestrooi met zout en peper tijdens het bakken (deze groentes nemen veel olie op, als de pan droog wordt voeg dan wat extra olie toe) en blijf erbij, de groentes kunnen snel te hard gaan. Dep af met keukenpapier en zet de groenteplakjes apart (ik gebruik altijd een schoon bord, omdat je rauwe Aubergine niet mag eten).

Voeg in dezelfde pan de ui, knoflook en gepelde tomaten toe. Crush de gepelde tomaten fijn met je spatel of pureestamper. Voeg het zout, de peper en de groentebouillon toe en roer door. Laat circa 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur.

Meng in een kom de crème fraîche met de helft van de geraspte kaas. Bewaar de overige geraspte kaas. Verdeel alle aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal, gevolgd door het crème fraîche mengsel, dan de plakjes aubergine, het tomatenmengsel, de plakjes courgette en als laatste de geraspte kaas. Bak de schotel nog circa 30 minuten op 180 graden.

Enjoy 🙂

smaak.van.mick

Liefs Michelle

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.