Met deze outfittips maak jij indruk bij je sollicitatiegesprek.

by Tamara

Goed, je bent op zoek naar een nieuwe baan. Of gewoon naar een baan, dat kan ook. Na eindeloos vacatures zoeken, brieven schrijven, bedrijven bellen, mag je eindelijk op gesprek komen. Superleuk natuurlijk, maar wat doe je aaaan? Tja, dat probleem had ik in de afgelopen maanden dus ook steeds. Ik bedoel, mijn eerste (en laatste) sollicitatiegesprek was bij de appie heijn toen ik 16 was en daarna heb ik nooit meer gesolliciteerd, tot ik na de zomer ineens het idee in mijn hoofd kreeg dat ik wilde gaan solliciteren. Al snel werd ik uitgenodigd voor mijn eerste gesprek en toen begon de stress! Want ehh, wat doe je aan naar een gesprek waar het doel toch wel een beetje is dat mensen een hele goede eerste indruk van je krijgen? Ik vroeg tips op instagram en kreeg er zoveel, dat ik ze even met jullie wilde delen!

Wat voor soort bedrijf is het?

Oké, nogal een dooddoener dit, maar natuurlijk is het voor dat gesprek wel van belang wat voor soort bedrijf het is. Als je bij een hoveniers bedrijf solliciteert als tuinman / vrouw, dan hoef je natuurlijk niet in driedelig pak te komen en als je badjuf wilt worden, kun je je pumps ook wel thuis laten. Wat ik zelf heel handig vond, was van te voren op de site van het bedrijf kijken. Ieder bedrijf heeft tegenwoordig wel een website waar je het één en ander kunt vinden, waardoor je al een heleboel informatie krijgt over wat voor bedrijf het is en hoe je je het beste kunt kleden.

Wat voor functie?

Ook niet geheel onbelangrijk dit. Bij sommige functies mag je gewoon wat meer casual komen dan bij anderen. Ik heb beide gevallen gehad, een werksfeer waar het prima was als je in je spijkerbroek kwam, maar bij een ander was het wel de bedoeling dat de pantalon en de pumps van stal gehaald werden. Maar goed, vaak weet je dat wel als je solliciteert en anders kun je altijd voor veilig gaan. Een mooie nette broek en een blouse zijn volgens mij altijd goed.

Praktische tips.

Ik kreeg van jullie een heleboel tips over hoe je nu de beste indruk achterlaat bij een sollicitatiegesprek. Er zaten ook best wel wat tips van recruiters en mensen die hier veel verstand van hadden tussen, dus dat vond ik wel heel fijn!

Draag niet teveel make-up.

Kijk, dat vond ik een goede tip. Ik hou best van make-up en vind het leuk om me wat zwaarder op te maken voor bijvoorbeeld feestjes enzo.  Maar juist voor een sollicitatiegesprek vond ik het wel fijn om het wat neutraler te houden. Kijk, als jij normaal altijd veel make-up draagt en je voelt je daar goed bij, gewoon doen!

Draag gewoon kleding waar je je fijn en waar je jezelf in voelt.

Natuuuuurlijk ging ik meteen op zoek naar de mooiste blousjes en jurkjes die perfect waren voor zo’n gesprek. Maar ik kwam er al snel achter dat, hoe mooi die kleren ook waren, ik me daar helemaal niet mezelf in voelde. Ik bedoel, ik draag normaal ook amper jurkjes, waarom moet ik me anders voordoen dan ik ben? Dus ik droeg meestal een leuke blouse en een nette broek, soms met een jasje. Daar voelde ik me fijn in en dat straalde ik dan ook uit. Ik draag vaak hakken en voel me daar fijn bij, maar als jij liever platte schoenen draagt kun je ook voor mooie loafers of nette sneakers gaan.

Ook vond ik het zelf een must dat het comfortabel zat. Kijk, het hoeft niet als een joggingbroek te zitten, maar ik droeg bijvoorbeeld een broek tijdens een gesprek, die de hele tijd afzakte. Nou, dan ben je daar toch een beetje mee bezig en dat leidt af van wat belangrijk is. Dus, kleding die mooi, comfortabel en helemaal jou is. Komt goed toch?

Pinterest!

Oké, nou nog zo’n tip die lekker voor de hand liggend is, maar als je er echt niet uit komt, dan kun je altijd op Pinterest kijken! Oké, de helft van de ‘businesswear’ moet je met een korreltje zout nemen, maar er staat best leuke inspiratie tussen! Nu haal ik sowieso best wel heel veel inspiratie van Pinterest, maar hierbij kan het dus ook!

Waar heb ik zelf voor gekozen?

Nou, ik vertelde het hierboven al, het was allemaal niet zo spannend hoor wat ik droeg. Ik draag al vaak blousjes en heb er voor de gesprekken een net jasje en een aantal nette broeken bij gekocht, die ik straks ook kan dragen als ik aan het werk ga. Qua schoenen ging ik voor mijn Maruti chelsea boots, of enkellaarsjes met hak van Tommy Hilfiger. Niet heel spannend, maar ik voelde me er wel goed in!

 

Heb jij nog tips voor sollicitatie outfits? Ik hoor ze graag!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.