Met borstvoeding stoppen omdat je zwanger bent.

by Tamara
borstvoeding stoppen

‘Kan dat dan?’ vroeg iemand mij laatst toen ik vertelde Floris nog een hele tijd door gevoedt te hebben toen ik al zwanger was van Lauren. Nou ja dus! Het is zeker mogelijk om gewoon borstvoeding te geven als je alweer zwanger bent van de volgende. Waarom ik uiteindelijk met borstvoeding stoppen wilde vertel ik vandaag!

Met borstvoeding stoppen omdat je zwanger bent.

Hoelang heb ik gevoed?

Ik heb eigenlijk bij al mijn kinderen nooit zoiets gehad van: ‘nou, dat is nou een mooie leeftijd om te stoppen!’ Natuurlijk had ik bij Maxim wel steeds van die streefdatums die ik dan weer steeds verlegde, maar uiteindelijk besloot hij zelf om te stoppen met 16 maanden.

Bij Floris was dat wel anders. Floris was helemaal stapelgek op zijn ‘melkie’ (1 van zijn eerste woordjes) en dronk ook nog vaak en veel. Toen hij ong 1.5 was raakte ik weer zwanger en alhoewel met borstvoeding stoppen eerst niet in me op kwam, ben ik er toen hij 23 maanden was  in 1 week mee gestopt.

Hoe ben ik gestopt?

Ik wilde graag de borstvoeding stoppen om meerdere redenen. De eerste reden was omdat het echt óntzettend veel pijn deed. Elke keer als hij dronk voelde het net of zijn mond heel scherp was  en ik voelde steeds echt een hele scherpe pijn. De andere reden was dat hij voor mijn gevoel echt wel te groot werd voor borstvoeding. Hij begon er naar te vragen in het openbaar en ik vond het gewoon niet meer fijn zo’n groot kind aan de borst.

Uiteindelijk ben ik redelijk cold turkey gestopt. Hij dronk nog in de ochtend, de middag, de avond en de nacht. Allereerst heb ik de ochtend en middagvoeding weggedaan. Dit ging niet zonder slag of stoot, maar het lukte uiteindelijk wel. Toen kwam de avondvoeding. Hier was hij behoorlijk gehecht aan en ik dacht dat het niet bepaald een makkie zou worden om hem eraf te krijgen, maar ook dat was in en paar dagen gepiept. Ik zag heel erg op tegen het afbouwen van de nachtvoeding, maar zodra de dag voedingen weg waren, wilde hij snachts ook niet meer.

Hoe ik  de borstvoeding in 1 week afbouwde lees je hier.

 

Hoe kijk ik erop terug?

Aan de ene kant vind ik het best wel jammer dat ik het voor hem heb moeten bepalen wanneer het moment was om te stoppen. Alhoewel ik het bij Maxim jammer vind dat hij zo abrupt ineens stopte en weigerde nog te drinken, was het wel zij eigen beslissing geweest en niet die van mij. Bij Floris had ik het ook liever zo gehad.

Aan de andere kant, genoeg is genoeg en ik zag mezelf echt niet met een peuter of zelfs kleuter aan de borst. Hij mocht het dan wel niet echt leuk vinden dat ik hem ‘dwong’ om te stoppen, nadat we gestopt waren keek hij er ook echt niet meer naar om en kon het hem ook niet echt schelen.

Nog een reden voor mij om te stoppen was dat ik absoluut niet wilde tandemvoeden. Prima als andere moeders dat wel willen en er schijnen ook een heleboel voordelen aan te zitten, maar ik wilde het gewoon echt niet. Floris is een beetje jaloers aangelegd en ik was bang dat hij dan elke keer als de baby dronk ook wilde drinken.

 

Ik ben bij Lauren inmiddels ook al bijna weer een jaar onderweg qua voeden en ik ben erg benieuw hoe lang ik het deze keer volhoud. Ik denk dat ik bij 1.5 weer ga afbouwen zodat we met 2 jaar ongeveer gestopt zijn.

 

Misschien vind je dit ook leuk

17 comments

Linda 3 augustus 2018 - 09:36

Dochter 3 jaar bv gegeven. Laatste jaar alleen voor het slapen. Gestopt om 2 redenen. Vond 3 jaar een mooie leeftijd, al was ze het er zelf nog niet mee eens. En ik was weer zwanger. Deze keer deed het ook veel pijn en was het ook vrij snel gewoon op. Heeft wel even geduurd voor ze het accepteerde, nu zegt ze vaak dat ze weer gaat drinken als de baby er is. Dan is links voor haar enrechts voor de baby. Nog max 3 weken en dan mag ik weer, maar alleen voor de baby

Reply
Manouk 13 mei 2016 - 23:38

Mijn zoontje was ruim 13 maanden toen ik er achter kwam dat ik zwanger was (ben). Hij dronk eigenlijk toen alleen nog maar één keer ‘s nachts en ben ik echt cold turkey gestopt. Namelijk direct. Mijn zoontje had er geen moeite mee en ik eigenlijk ook niet. Ik hoop dat de borstvoeding straks weer mag lukken. We willen ooit nog wel een derde, maar dat zal pas over een jaar of 3/4 zijn. Dus geen idee hoe lang ik nu borstvoeding ga geven. Ik ga in ieder geval voor het jaar en vanaf daar zien we wel verder.

Reply
Angela - Mama met passie 12 mei 2016 - 23:14

Hier ook alweer bijna een jaar onderweg. En ook nog niet van plan te stoppen, maar heb voor mezelf wel gezegd niet langer dan 2 jaar. Ik ben gestopt met kolven, want heb nu vakantie. Als ik weer ga werken is ze jarig geweest en krijgt ze geen moedermelk meer mee naar de opvang. Dus in de ochtend en de avond mag ze gewoon bij mij drinken. Dat voelt voor mij goed. Ben benieuwd wanneer ze zelf stopt, want de middagvoeding gaat al niet echt geweldig meer 😉

Reply
Jodi - liefthuis 12 mei 2016 - 17:29

Het lijkt me fysiek wel zwaar om zwanger te zijn en nog te voeden, maar super mooi dat het zo gelopen is. Voor beide is iets voor te zeggen. Ik ben na 7 maanden gaan afbouwen omdat mijn lichaam maar niet wilde herstellen, helaas.

Reply
Michelle 12 mei 2016 - 10:47

Jeetje wat heb je het lang volgehouden. Morris is pas een week oud, en ondanks dat de borstvoeding vanaf het begin écht heel goed en pijnloos gaat denk ik niet dat ik het ook zó lang vol ga houden.

Reply
Shannon Sheila 12 mei 2016 - 09:19

Oeh ik weet precies wat je bedoelt! Bij mijn zoon deed het borstvoeden ook belachelijk veel pijn. Heb erg mijn best gedaan, maar langer dan 3 maanden hield ik het niet vol. Gelukkig ging het bij mijn dochter een stuk makkelijker!

Reply
Carlijn 12 mei 2016 - 09:17

Wat interessant om hier over te lezen, ik wist helemaal niet dat jij zó lang had gevoed (wist wel dat je een diehard was, maar niet tot 23 maanden). Maar ik denk dat je een goede beslissing hebt gemaakt wat betreft Floris. Als hij zelf had mogen kiezen (net hoe het met Maxim ging) dan had hij waarschijnlijk nog veel langer aan de borst gezeten, dat was geen optie, dus het is goed dat jij die knoop zelf hebt doorgehakt.

Reply
Fan 12 mei 2016 - 09:14

Interessant om te lezen. Zag het onderwerp op je instagram langskomen dus gelijk even lezen.
Zelf heb ik 21 maanden aan m’n dochter gegeven. Niet vanuit een bepaalde wil of gedachte, 6 maanden wilde ik wel heel graag sowieso, maar omdat het gewoon zo liep. Ik heb de borstvoedingsperiode zonder problemen doorlopen. Geen ontstekingen, vragen vanuit m’n dochter of afbouwen. Dit ging allemaal heel gemakkelijk en natuurlijk. Toen zij 16 maanden was ben ik van 3x naar 2x per dag gegaan. De productie (vreselijk woord) liep toen wel al af. Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, 2 maandjes later, ben ik naar 1x per dag gegaan. Niet vanwege pijn maar doordat ik gelezen had dat het voor vroege weeeen kon zorgen (verloskundige zij dat dit pas een issue zou zijn vanaf een week of 28). En ik voelde een soort van spanning in m’n lijf als ze dronk, ik gaf niet meer zo ontspannen. Uiteindelijk met 20/21 maanden ‘s avonds steeds minder vaak gegeven. M’n dochter dronk steeds korter en vroeg er ook niet om. Voor mij een natuurlijke manier van stoppen.
Ben benieuwd hoe het bij #2 gaat. Hopelijk in ieder geval weer 6 maanden 🙂

Reply
Merel 12 mei 2016 - 08:42

Mooi dat je zolang volgehouden hebt. Ik ben benieuwd hoelang ik het nu zal volhouden, dochtertje is 11 maanden dus zitten nog niet op de peuterleeftijd. Kan me voorstellen dat het ongemakkelijk gaat voelen op een bepaald moment. En ook dat je er dan vrij abrupt mee kunt stoppen.

Reply
Cassandra 12 mei 2016 - 08:07

Knap dat je het zo lang volhoud steeds. Ik heb zelf geen borstvoegen mogen geven, maar gezien de productie had ik volgens mij op het moment an sich wel een weeshuis kunnen voeden haha.

Reply
Simone 12 mei 2016 - 08:05

Respect hoor, haha, zolang als jij borstvoeding geeft! Ik zou tandemvoeden ook niet handig of prettig vinden, denk ik.

Reply
Nicole 12 mei 2016 - 07:50

Ik heb drie maanden borstvoeding gegeven maar vond het echt een straf. Het deed zo’n zeer.

Reply
sigrid 12 mei 2016 - 07:38

Fijn dat je nog door kon gaan. Ik liep toen ik zwanger was van de oudste volledig droog (nr 1 was 11 maanden toen ik weer zwakker was). De tweede heeft wel 27 maanden gehad, Hij is toen een maand voor de bevalling gestopt. En nu geef ik alweer 15,5 maand en ben nog niet van plan om te stoppen.

Leuke blogs schrijf je.

Reply
Channa 12 mei 2016 - 07:38

Respect hoor dat je het zo lang hebt volgehouden. Het blijft altijd lastig om een moment te vinden om te stoppen, hier voelde het nooit goed, maar het blijven voeden ging niet meer.

Reply
Elisabeth 12 mei 2016 - 06:46

Oh dat is echt één van mijn worst nightmares! Zeanger zijn, maar dan moeten stoppen met borstvoeding omdat t zo pijn doet…

Reply
Mama Lifestyle Blog 12 mei 2016 - 06:25

Echt knap dat je het zo lang volgehouden hebt! Ik heb mijn dochter 8 maanden gevoed en mijn zoon 5 maanden. Het voeden van mijn zoontje vond ik toch lastiger, omdat ik het met twee kinderen een stuk drukker had en ook met mijn oudste wegbrengen naar en halen van school vond ik borstvoeding toch wat lastiger en tijdrovender.

Reply
simpel, met een snufje liefde 12 mei 2016 - 06:23

knap dat je het zo lang volgehouden hebt. ik ben met 4 weken gestopt. Kwam meer omdat de jongens te vroeg geboren waren, niet goed konden drinken en ik dubbele borstontsteking kreeg. Ik wil het wel graag proberen als ik nog een kindje mag krijgen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.