‘Ohja shit, zo groot waren die dingen dus!’ dacht ik toen ik mijn menzis kraampakket een tijdje geleden ontving en er een pak kraamverband uitviste. Meteen dacht ik terug aan de eerste keer dat ik zwanger was en een kraampakket ontving. Ik wist toen wel dat je na de bevalling wat bloed zou verliezen, maar toen ik die enorme flappen uit de doos haalde begon ik te lachen. Zulke grote dingen had ik echt niet nodig joh! Ik zou wat bloed verliezen, niet volledig incontinent worden. Wist ik veel! Nou de realiteit werd pijnlijk duidelijk toen ik na de bevalling het ziekenhuis uit reed met onder mijn joggingbroek een netonderbroek met daarin niet één, maar zelfs 2 op elkaar gestapelde kraamverbanden.. Jottum! Oké, maar deze blog gaat niet over mijn kraamverband trauma’s. Ik ga jullie namelijk laten zien wat er in mijn menzis kraampakket zat. En vertel wat ik altijd wel of niet gebruik.
Unboxing menzis kraampakket,
heb je al dat spul écht nodig?
Oké, dit was dus de doos die bij mij bezorgd werd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem even open heb gemaakt en hem toen snel boven heb neergezet, want ik wilde nog even helemaal niet denken aan netbroeken en kraamverbanden. Daarna bedacht ik me dat het misschien wel leuk zou zijn om er een blog over te schrijven.. Dus bij deze!
Oké, we beginnen bij de voorbereiding op de bevalling. Bij mijn eerste had ik geen idee waar deze dingen allemaal voor waren, totdat ik zag hoe ze ze in het ziekenhuis gebruikten.
- De matrasbeschermer. Dat blauwe ding dus. Deze leg je in de weken voor je bevalling alvast overdwars in bed onder je billen. Mochten je vliezen breken dan is het de bedoeling dat dit ding ervoor zorgt dat de rommel niet in je matras trekt. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hem alleen tijdens mijn eerste zwangerschap gebruikt heb. Niet omdat ik eigenwijs was (goed, een beetje) maar ik kon gewoon echt niet slapen op dat ding. Je legt hem onder je hoeslaken, maar dat ding is super zweterig en kraakt verschrikkelijk! Ik kreeg een tip om een waterdichte molton te kopen en die om mijn matras te doen en inderdaad, dat werkt veel beter!
- Onderleggers. Deze dingen zag ik dus voor het eerst in het ziekenhuis. Ze worden gebruikt om de grootste bevallingsprut op te vangen en zijn dus heel erg handig. Je gebruikt ze alleen tijdens de bevalling.
- Bedzeil. Deze leg je tijdens de bevalling over het hele bed. Is eigenlijk een soort grote onderlegger.
- Steriele watten. Zit er altijd in, maar blijft altijd ongebruikt liggen. Of nouja ongebruikt, ze werden daarna gebruikt om nagellak van mijn nagels te halen. Mocht iemand weten waar ze voor zijn laat het dan even weten.
- Desinfecterende handgel. Top spul! Ik heb het altijd in mijn tas en in huis! Tijdens een bevalling zijn schone handen heel erg belangrijk, vandaar dat het erin zit.
- alcohol. Ook om te desinfecteren en te ontsmetten.
- Tape. Ik vond op internet dat deze tape bedoeld is om de eerste katoenen luiers vast te maken. Maar ik denk niet dat iemand die nog gebruikt, toch?
- Navelklemmen. Hiermee wordt de afgeknipte navelstomp afgeklemd. Ze zijn steriel en je moet ze dichtlaten tot je ze ook echt gaat gebruiken.
- Steriele wondcompressen. Voor het steriel afdekken van bijvoorbeeld wondjes en hechtingen van het inknippen/uitscheuren.
En ik bewaarde het fijnste voor het laatste!
- De netbroek. Toen ik net bevallen was van Maxim en ze kwamen aanzetten met deze broekjes, had ik wel zo’n ‘oh oh’ gevoel. Bevallen is al niet charmant, maar een netbroek is wel het toppunt van niet charmant hahaha. Maar! Al snel had ik door dat ze wel heel erg comfortabel zijn en dat er heel veel dakpansgewijs gestapelde kraamverbanden inpassen, ideaal dus!
- Kraamverband. Nee echt, je kunt heeeel hard roepen dat je ze niet nodig gaat hebben, maar dat heb je wel. Je verliest de eerste dagen na de bevalling wel zo ontzettend veel zooi en smurrie (en klonten) dat je deze dingen heel erg dankbaar bent. Want met een inlegkruisje red je het niet. Ik vond die dingen trouwens best wel comfortabel voor mijn gehavende onderkantje. Is toch een soort extra kussentje.
Dat zit er dus allemaal in het menzis kraampakket! Hebben jullie ook een kraampakket gehad en zag de van jullie er anders uit dan deze? Ik ben heel erg benieuwd!
8 comments
Idd ik ben kraamverzorgster en gebruik de watten voor de thermometer van moeder en kind.
De tape gebruik ik om luiertruitjes en capes mee vast te plakken.
Ik ben in het ziekenhuis bevallen en heb deze doos bijna niet gebruikt. Bij beide kinderen moest ik 48 uur blijven en dus kon ik veel verband uit het ziekenhuis kunnen gebruiken. Deze verbandjes zijn nog groter en ik zat zelfs aan de drie inleggers per keer. De voorraad uit de doos had niet eens voldoende geweest.
In de kraampakketten die ik kreeg zaten ook altijd cadeautjes (de Friesland zorgverzekeraar). Bij de oudste een badcape, bij de twins een grote opbergbak en bij de jongste een bamboe serviesje. Dat maakt zo’n pakket tóch een beetje leuker.
Verder was de inhoud volgens mij gelijk.
Ik had hetzelfde pakket maar de watten zijn hier gebruikt om m’n onderkant mee schoon te maken in de kraamweek (de hechtingen etc) en die matjes daar lag ik soms op open en bloot zodat het allemaal niet zou broeien (hoera hittegolf tijdens kraamweek)
Ik gebruikte de watten om alcohol op te doen en de thermometer voor de baby te ontsmetten. Zag ik de kraamverzorgster doen en vond ik wel handig ?
Gebeurde hier inderdaad ook!
Dat wilde ik dus ook typen. Kraamverzorgster gebruikte het om alcohol op te doen en thermometer te ontsmetten. En doopte de watten in lauw warme kammile thee om mijn hechtingen mee te deppen haha. (Grootmoeders tip! Voelt echt zooo fijn en dempt de ergste pijn!)
Ik heb net het pakket binnen via zilverenkruis.
Bij de vorige zwangrschap ong 3 jaar geleden zat is niet in een kartonnendoos . Maar in een leuke curverbak. Er zaten veel leuke cadeautjes bij in toen de tijd. Nu zat alles in een doos en zaten er naast mijn verzorgende spullen nog wel een bad thermometer en een knuffeltje in. Maar hij viel me wel erg tegen. Ook ik heb hem snel onder mijn bed gezet 🙂