Melissa | Stamppotje erbij?

by Melissa

Niet alsof we zo’n geweldige zomer hebben gehad maar goed toen ik vanmorgen naar buiten keek en de dag weer begon met regen wist ik het zeker… de korte broeken kunnen weer naar zolder, de regenjas kan weer uit de kast en vanavond heb ik zin in stamppot! Dus naast een zomer en winterjas hebben we ook een zomer en winter menu. Natuurlijk heb je de seizoen producten maar het grappige vind ik (wat ik bij mezelf merk) is dat ik zodra het slecht weer word ik direct zin krijg ik stamppot met een lekker speklapje, verse erwtensoep of hachee maar ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom dat zo is en of er meer mensen last van hebben?  

Als je iets wilt weten dan is google je beste vriend en daar begon ook mijn zoektocht naar seizoen producten en hoe het kan dat we (ik ga ervan uit dat ik niet alleen ben) ook trek krijgen in die producten? Onderaan de blog heb ik de seizoen groente van de maanden Oktober, November en December neergezet zodat je deze nog kunt doorlezen of misschien inspiratie op kan doen want zelf heb ik een aantal groentes er tussen zien staan die ik nog nooit gegeten heb en die ik zeker wil gaan proberen! 

  

Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik erachter dat mensen vroeger hard werkte op het land en een deel van de energie die ze nodig hadden deden ze op in de winter. De ‘wintergroenten’ bleven in de winter nog goed en daar konden ze goed een stamppot van maken en het stukje vlees met bijbehorende vet zorgde dus echt voor het laagje om jezelf warm te houden in de winter omdat je lichaam natuurlijk harder moet werken om zichzelf warm te houden. Klikt best logisch allemaal en voor de rest kan ik niet heel veel vinden behalve dat de seizoen groente duurder zijn als je ze buiten het seizoen wilt kopen en de Hollandse gerechten zijn lekker en makkelijk om te maken en vooral dat makkelijke hou ik wel van haha. Je kunt er eindeloos mee variëren maar als je kijkt naar een stamppot is de basis hetzelfde namelijk groente en aardappelen. Je kunt er daarna zoveel aan toevoegen wat je wilt aan kruiden of jus maar persoonlijk vindt het juist lekker om aan deze gerechten niet te veel te veranderen. 

  

Hebben jullie nog meer voorbeelden waarom je in de winter juist trek hebt in stamppot? 

  

  

Aardpeer 

Andijvie 

Bosui 

Bloemkool 

Boerenkool 

Broccoli 

Chinese Kool 

IJsbergsla 

Knolselderij 

Koolraap 

Kropsla 

Paksoi 

Pastinaak 

Peultjes 

Pompoen 

Postelein 

Prei 

Raapjes 

Raapstelen 

Rabarber 

Radicchio 

Radijs 

Rammenas 

Rettich 

Rode biet 

Rode kool 

Romatomaat 

Rucola 

Savooie/groene kool 

Schorseneren 

Snijboon 

Spitskool 

Spruitjes 

Tomaat 

Trostomaat 

Ui 

Veldsla 

Venkelknol 

Vleestomaat 

Winterpeen 

Witlof 

Witte kool 

Wortelen 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.