Waar ik me het ergste voor schaam.

by Tamara
schaam geen rijbewijs

Vandaag eens een heel persoonlijk onderwerp. Iets waar ik niet graag over praat, omdat ik me er ontzettend voor schaam. Iets waar ik al heel lang over twijfel of ik erover moet schrijven of niet, maar ik ben wel benieuwt of er mensen in dezelfde situatie zitten als ik. Bovendien weet ik dat er meer mensen zijn die dit hebben en op deze manier wil ik laten zien dat ze niet de enige zijn.

Waar ik me het ergste voor schaam.

Ik weet nog de eerste keer. Op mijn 18e verjaardag kreeg ik van mijn vriend een rijles cadeau en van mijn familie genoeg geld om mijn rijbewijs te halen. Die eerste rijles ging supergoed, ik werd een natuurtalent genoemd en ik was vast 1 van die mensen die zo haar rijbewijs zou halen. Het klinkt misschien stom, maar ik vind autorijden heerlijk. Ik kan er echt van genieten om een paar uur in de auto te zitten en het zelf rijden vond ik zelfs nog leuker. Ik nam les na les, haalde mijn theorie en mocht afrijden. Maar je raad het al, ik zakte.

Examen na examen.

Examen na examen en jaar na jaar gingen voorbij. Mijn theorie verliep een paar keer, dus ik moest hem steeds opnieuw halen. Wie mijn blog vaker leest, weet dat ik hele erge last heb van faalangst. En dan heb ik dus geen angst om dingen te doen, want ik doe altijd gewoon alles. Maar ik ben dus wel heel erg bang om dingen verkeerd te doen, iets niet te halen en dus te falen. De eerste twee examens gingen voorbij en ik besloot even een break te nemen. Een jaar later begon ik weer met frisse moed, maar weer lukte het niet. Ik wil niet zeggen dat ik alle keren terecht gezakt ben. Twee keer reed ik gewoon prima, maar kwam de examinator na die tijd met het commentaar dat ik een keer was vergeten richting aan te geven bij een rotonde of dat ik niet milieuvriendelijk reed. ( Ja, echt, je kunt zakken als je niet milieuvriendelijk rijd en dus je koppeling teveel gebruikt.)

Als je hem nu niet haalt!

Na 4 x zakken mocht ik een staatsexamen doen. Of tenminste, zo noemde iedereen dat, want het heet BNOR examen tegenwoordig. Iedereen praatte me moed in dat niemand zakte voor een ‘staatsexamen’ en dat ik hem nu toch wel moest halen. Nou je raad het al, ik haalde hem weer niet. Niet omdat ik nou zo slecht reed, maar gewoon vanwege dat domme bang zijn om het niet te halen en alles te perfect willen doen.

5 jaar en 5 examens verder had ik dus nog geen rijbewijs. Wel had ik al ontzettend veel geld uitgegeven aan rijlessen. Hoeveel het inmiddels in totaal is weet ik niet eens. Ik wil het om eerlijk te zijn niet eens weten, maar ik denk dat het wel rond de 10.000 euro ligt.

Opnieuw beginnen.

Vorig jaar oktober was ik het zat. 24 jaar, 3 kinderen en geen rijbewijs. Behalve dat ik me doodschaamde als iemand er naar vroeg, was het gewoon heel erg onhandig. Ik heb wel die bakfiets, maar dat is natuurlijk geen permanente oplossing. Bovendien heb ik vaak genoeg voor situaties gestaan dat ik iets niet kon doen omdat ik niet met de auto kon komen of dat ik eerst Richard moet vragen. Vooral mijn grootste angst is, dat er iets gebeurd waardoor ik naar het ziekenhuis moet en dat ik dan eerst moet wachten tot Richard me op kan halen voor ik daarheen kan. Als moeder van 3 is mijn wereld al best wel klein, maar al helemaal als je niet de vrijheid hebt om gewoon overal naartoe te kunnen rijden.

Ik besloot me in te schrijven bij een andere rijschool en er ging een nieuwe wereld voor me open. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik echt les kreeg en dat ik ook echt wat leerde. Ik leerde opnieuw rijden en hoewel die angst om het niet te halen er nog steeds was, keek ik nu wel uit naar het examen doen, omdat ik nu het gevoel had dat ik het ook echt kon! Ik voelde me zo stom dat ik al die jaren had verspilt bij een rijschool die me amper wat leerde en die me niet verbeterde als ik dingen fout deed. Geen wonder dat je dan 5 x zakt.

Zou ik het nu halen?

De examendatum naderde en hoewel ik heel erg zenuwachtig was, wist ik dat dit hem gewoon moest worden. Ik kon dit toch gewoon? Iedereen haalt zonder moeite zijn rijbewijs, dat moet goed komen toch? Maar het liep zo anders. Ik stapte in de auto en alles ging goed, op wat kleine foutjes na en toen we weer aan tafel zaten, was ik ervan overtuigd dat ik het eindelijk gehaald had. Toen dat niet zo bleek te zijn, kon ik het niet geloven. Ik heb de hele terugweg gezwegen en zelfs thuis kon ik niks uitbrengen. Ik was zo teleurgesteld in mezelf. Hoe had ik dit nou kunnen verprutsen?

Nog 1 allerlaatste keer.

Ik kreeg na het examen een berichtje van mijn  rijinstructeur dat ik het nog 1x kon proberen voor mijn theorie zou verlopen. Ik besloot alles op alles te zetten. Dit zou echt de allerlaatste keer worden. Ik deed extra mijn best, zorgde ervoor dat ik meer dan klaar was voor het examen en ging met goede moed naar de locatie. Wat er allemaal gebeurde en wat er mis ging weet ik niet meer precies. Alles ging goed, totdat er op de snelweg een vrachtwagen me wat aan de kant drukte en ineens voor me ging rijden. Tijdens de rijlessen had ik dit al heel vaak meegemaakt en ik kon er altijd prima mee omgaan, maar tijdens het examen werd het in combinatie met de zenuwen zo veel, dat ik letterlijk in paniek raakte. Ik maakte de meest domme fouten die ik daarvoor nooit maakte en toen ik weer bij de locatie aankwam wilde ik niets liever dan naar huis.

 

7 jaar en 7 examens.

Ik ben nu 25 jaar, op mijn 18e ben ik begonnen en dat betekent dat ik nu 7 jaar bezig ben en  in 7 jaar 7 examens heb gedaan. 7 keer heb ik iets niet gehaald en ik hoef jullie niet te vertellen hoe verschrikkelijk zoiets is voor je zelfvertrouwen. Het stomme is gewoon dat ik het kan. Ik kán heel goed rijden, ik ben geen gevaar op de weg en als je mij in een auto zou zetten dan lukt het me prima om ergens naartoe te rijden. Ik kan alleen geen examens doen en om eerlijk te zijn durf ik dat ook niet meer. Het is in maart een jaar geleden dat ik examen heb gedaan en hoe vaak ik me ook heb voorgehouden dat 2016 het jaar zou zijn waarin ik hem eindelijk zou halen, het is weer niet gelukt.

Het voelt als falen, ik ben kwaad op mezelf dat ik het niet ‘gewoon’ even haal. Dat er kereltjes van 18 zijn die hem zonder moeite halen en dat het mij gewoon niet lukt. Ik ben vreselijk jaloers, elke keer als ik lees dat iemand het wel haalt. Ik voel me zo dom als mensen vragen of ik mijn rijbewijs niet een keer moet halen, juist omdat het mij niet lukt om dat ‘even’ te doen.

Hoe nu verder?

Na het zakken in Maart heb ik even een flinke dip gehad. Ik was zo teleurgesteld in mezelf dat ik het mezelf niet nog een keer wilde aandoen om weer te falen. Nu, een half jaar later weet ik nog steeds niet wat ik wil. Ik heb het gevoel dat ik hem hoe dan ook nooit zal halen en dat het helemaal geen zin heeft om er weer aan te beginnen. Het is gewoon geld in een bodemloze put gooien op deze manier.  Maar toch kriebelt het ergens wel een beetje, zeker omdat ik gewoon dat stukje vrijheid heel erg mis. Dat je ‘even’ kunt besluiten om naar een speeltuin in een dorp verder te gaan. Dat je niet constant zeiknat en permanent verkouden bent omdat je weer door de regen fietst, dat je ergens naartoe wil en 5 minuten later daar bent en niet eerst 20 minuten onderweg bent.

Al ik terug denk, aan mijn 18e verjaardag en hoe makkelijk ik erover dacht, kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Want hoe vanzelfsprekend het ook mag lijken om even snel je rijbewijs te halen, voor veel mensen is het dat niet. Ik vond het doodeng om deze blog te schrijven, omdat het echt iets is waar ik me ontzettend voor schaam. Het is de afgelopen 7 jaar iets geweest waar ik heel erg mee rondgelopen heb en wat me behoorlijk wat verdriet bezorgd heeft. Dus mochten jullie willen reageren, dan mag dat, maar hou het wel een beeetje lief alsjeblieft.

Misschien vind je dit ook leuk

78 comments

F.J 19 mei 2021 - 22:25

Lief mens,

Het lijkt of je mijn verhaal op hebt geschreven.
Helaas ben ik ook 7 keer gezakt en ben ook niet meer zo jong, 50 plusser.
Ik kreeg op elk examen een Black out, zo ontzettend zenuwachtig.
En ja ik schaam mij ook kapot.

Hou je taai😊

Reply
Stella Kralt 8 juni 2020 - 10:32

Hallo,

Ik ga morgen voor de 7e (of 8e?) x afrijden. Ik herken alles wat je schrijft

Het derde kind zit in mijn buik, 8 maanden zwanger. Ik ben vorig jaar rond januari begonnen. Rijlessen gaan over het algemeen erg goed maar afrijden… net wat je zegt: het lukt gewoonweg niet door de zenuwen. En de keren dat het best ging, rekenen ze je af op iets kleins.

Maar ik wil stoppen met schamen. Ik ben goed genoeg no matter what. Ik wil dolgraag dat kaartje al zal ik er wel klaar mee zijn als mijn theorie verloopt. Stop ik er mee? Ik ben nog steeds waardevol en geliefd! Ga ik er mee door ookal kost het me vooral veel tranen en cent? Nog steeds goed genoeg🥰

En dat ben jij ook! Dus daarmee wil ik je bemoedigen.

Nu heb ik een bakfiets: wat een fijn ding. Of ik ooit mijn rijbewijs ga halen: geen idee. Maar we zijn goed genoeg en ik wil stoppen met schamen. Iedereen heeft zo z’n kruisje.

Liefs

Reply
Lina 21 juni 2020 - 10:32

Sgat ik hoop echt dat je hem haalt ik ben zelf 18 en met mijn rijlessen bezig . En geef nooit op!!!

Reply
DW 15 juli 2020 - 18:15

Hi, na 3 of 4 keer moet je ergens anders je rij examen gaan doen. Er wordt hier keihard gefraudeerd. Vertel niet wat voor werk je doet en let goed op wat ze je vertellen waarom je gezakt bent. Ik ben 6 keer gezakt in Alkmaar en in 1 keer geslaagd in Amsterdam (zonder te lessen in Ams).

Bij mij was het continue; Reden: doorstroming dus later afremmen bij stoplicht . Niet geslaagd. Ging ik doorrijden.. Niet geslaagd. Reden: eerder voorbereiden dus eerder afremmen bij stoplicht. Dit was voor mij een oneindige cirkel en hel, waarmee je alleen je eigen portemonnee naait.

Daarnaast werd er bij mij ingegrepen, omdat ik de verkeerde afslag nam. Ingrijpen mogen rij-examinatoren alleen doen als de situatie onveilig is. Het is namelijk aan de kandidaat om zichzelf veilig op de juiste route te corrigeren.

Nadeel van al dit is dat de overheid megadruk is met eigen problemen zoals in de belastingdienst. Inspectie bij CBR is geen behoefte voor.

Waar heb je je rijexamens gedaan?

Veel succes!

Reply
Nat 21 december 2020 - 19:15

Hey! Weet niet of je dit te zien krijgt maar ik ben 22 en heb het opgegeven na 6x zakken en meer dan 100 lessen. Al reed ik zeker niet perfect! Maar dat komt ook door de zenuwen (en hoe vaker je zakt, hoe erger die worden) en ik heb wat meer moeite met opletten dan de gemiddelde persoon… 3 normale examens gedaan, 1 faalangstexamen en 2x bij de BNOR, al merkte ik amper verschil en van die rustige examinatoren wordt ik juist zenuwachtiger… Moest ook zo’n psychologische keuring doen en een rijtest, was ook niet goedkoop en het sloeg werkelijk waar nergens op (15 minuten gepraat met iemand, of ik drugs of medicatie gebruik, dat soort vragen)

Ik overleef het wel zonder auto maar toch, ik heb vooral te maken met veel onbegrip vanuit mijn omgeving, woon alleen maar moet nog steeds mn moeder bellen als ik ergens heen wil waar geen bus rijdt… Het is zo erg dat ik soms in huilen uitbarst wanneer iemand over een rijbewijs begint… Ik ken mensen met een geestelijke beperking die wel kunnen rijden, en ik niet… Ik wil nog wel proberen mijn brommercertificaat te halen (ging gelijk voor de auto, want dan zit het erbij, was achteraf toch niet zo handig…) dan ben ik toch net wat mobieler dan met alleen een fiets, al heb ik wel een elektrische (en het OV is slecht hier, gelukkig is mijn werk vlakbij)

Reply
Xander van Zaanen Durand 17 maart 2021 - 13:48

Beste Tamara,

Wat een vervelend verhaal. Ik denk dat je je er niet voor hoeft te schamen.

Ik ben bezig met een nieuw tv programma en ben op zoek naar mensen met zo een verhaal, mensen die geen rijbewijs hebben en al een aantal keer hebben geprobeerd om hun rijexamen te halen. Kan ik eens in contact komen met je?

Ik kan online nog niet veel vertellen over het programma, maar misschien is dit iets leuks voor jou, of voor iemand anders die zo’n verhaal heeft meegemaakt.

Ik hoor het graag en vertel graag wat meer.

Alvast bedankt en groet,
Xander

Reply
Marlies 22 februari 2019 - 19:04

Herkenbaar, dank je wel voor je verhaal. Hoe gaat het nu inmiddels? Als weer wat ondernomen qua (af)rijden? Ik moet over enkele dagen voor de 5e keer afrijden (BNOR). Pfff… Ik weet dat ik het kan, zie niet echt op tegen het rijden zelf, maar tegen het eventueel weer zakken en dan dagenlang met m’n ziel onder de arm lopen. Faalangst… Ik baal zo vreselijk dat ik al zo’n tijd over doe, voel me ook dom enzo, helaas, en zit vast met kleine kindjes en familie woont aan de andere kant van Nederland. Wil het zoooooooooo graag!!!!!

Reply
Sam 24 maart 2021 - 10:15

Inmiddels geslaagd?

Reply
Anoniem 24 januari 2019 - 15:45

IIk vind het heel fijn dat jij dit verhaal hebt gedeeld. Ook Ik heb er ontzettend veel moeite mee. Of het faalangst is, durf ik niet te zeggen, maar ik heb al héél veel lessen achter de rug (Ik schaam me echt voor het aantal lessen die ik al heb genomen) en ben nu voor de tweede keer gezakt. Ik zal doorzetten tot ok het haal, maar soms voel ik mij zo depressief doordat het maar niet wil lukken.
Ik wil je bedanken voor je moed en je verhaal. Het helpt veel mensen door dit te lezen en te weten dat zij niet de enige zijn…

Reply
Anoniem 31 oktober 2018 - 01:12

Ik vind het super dapper dat je het online zet! Ik ga nu door hetzelfde heen… Ben inmiddels 7 keer gezakt en schaam me kapot, al mijn vrienden hebben hem al en ik voel me ook echt als een mislukkeling.. weet ook echt niet wat ik moet doen. Het feit dat ik niet de enige ben brengt me toch wel een beetje comfort. Dus bedankt voor het delen van je verhaal

Reply
Anoniem 8 januari 2019 - 11:52

Hoi, ik heb 12 jaar gedaan, nog steeds geen rijbewijs

Reply
Jantine 24 juni 2018 - 21:58

Wat naar voor je dat het allemaal toch niet goed verlopen is.! Ik hoop dat je toch nog een kans pakt/ krijgt en dat het je gaat lukken. Dit voelt aan de ene kant best gek, want normaal reageer ik niet op blogs, maar ik wil toch laten weten dat ik aan je denk, ook al ken ik je niet. Ik ben trouwens 1/2 jaar geleden begonnen met heel veel lessen, 3 keer gezakt, en komende week voor een faal angst examen. Stik zenuwachtig natuurlijk als het zover is. Ik ben 30 jaar en nog geen rijbewijs. Daar schaam ik me soms best voor..
Liefs

Reply
Tan Callie 3 maart 2018 - 11:03

Er bestaan speciale faalangst examinators. Heeft hier geholpen. Stug volhouden hoor, de aanhouder wint. ?

Reply
Lisette 3 maart 2018 - 09:29

Och lieverd! Mijn zus is hoogbegaafd, zeer succesvol EN heeft heel heel veel moeite gehad met het halen van haar rij examen. Het is echt niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Ik sukkelde door school en blonk nooit ergens in uit, haalde wel mijn rijbewijs. Het zegt niks.

Ik heb heel erg vliegangst gehad en eigenlijk is de basis van alle angst hetzelfde. Dit was bij stichting VALK in leiden, zij helpen mensen ook bij het halen van hij rijbewijs!!

En zoals je zelf zegt, je KAN het al!! Dus laat het verleden los, en ga er voor. Mijn mama heeft op haar 60-ste haar rijbewijs nog gehaald na heel heel veel lessen. Maar de vrijheid die het geeft is waar het omdraait.

Kop op!! En ga dat rijbewijs halen!

Reply
Linda 20 oktober 2017 - 08:45

Toen ik deze blog de eerste las dacht ik ach jeetje meid! Niet opgeven hoor! Ik was toen zelf nog bezig met rijlessen en 1x gezakt. Snel daarna volgde de tweede keer zakken. Omdat ik toen niet genoeg lef toonde op de snelweg maar veilig achter iemand bleef rijden. En ik had initiatief moeten tonen. Ze had gelijk hoor, ik vind de snelweg gewoon spannend! Gister mocht ik voor de derde keer. Maar ik wist al dat ik ging zakken. Door spanning voel ik letterlijk m’n benen niet meer en m’n blik lijkt gewoon te versmallen. Zo niet handig! En aan het tafeltje kon ik m’n tranen niet meer beheersen. Ik wilde er echt nog een keer voor gaan want in december verloopt m’n theorie. Maar toen we voor ons huis stonden vertelde mijn rij instructrice dood leuk: “Ik ga het niet meer met je doen..” Ik stond perplex. Haar reden, ik heb het examen geld 4 dagen te laat betaald. Echt waar, ik ben geen wanbetaler. Ik heb super netjes alles op tijd betaald alleen het laatste examen vroeg ik of ik dat vrijdag mocht meenemen terwijl het dinsdag betaald moest worden. Toen mijn man dit hoorde stelde hij de conclusie dat mevrouw bang is voor het laten zakken van haar slagingspercentage. En eerlijk, daar zie ik haar ook wel voor aan. Nu zou ik opnieuw moeten zoeken naar iemand bij wie het klikt, hopen dat bij het cbr nog een plekje is voor eind december en van m’n faalangst afkomen. Dus heb ik besloten het te laten gaan. Ook ik kan veilig rijden! Maar dit is keer op keer een deuk op m’n zelf vertrouwen en zelfs de lessen vond ik niet meer leuk! Kreeg er buikpijn van! En toen moest ik aan jou denken. Ik had deze al eerder gelezen. Die stoere tamara die ik al ken vanaf de geboorte van kleine Kiek! Die alles mooi op d’r bakfietsie doet! Dik respect hoor! Misschien moet ik het gewoon accepteren! Ga ik ook voor die bakfiets en langere afstanden dan maar ov. Ik kan het al zoveel jaar zonder.. moet nu toch ook lukken!

Reply
Pieter 31 augustus 2017 - 11:52

Hoe is het nu? Misschien is een examen voor faalangst iets voor jou? Dan neemt de examinator wat meer tijd voor je en kan je makkelijk rijden. Zijn volgens mij ook andere (minder drukke) tijden dan de normale examens.

Reply
rianne 20 juni 2017 - 18:33

je zegt dat je zakte doordat je een keer richting vergat aan te geven? Nou dat lijkt me sterk als je verder gewoon goed reed hoor.. laten ze je heus niet zakken door 1x je richting te vergeten.

Reply
Riemieee 27 december 2016 - 19:13

Mijn broertje heeft uiteindelijk faalangstexamen mogen doen! Je betaald er wel iets meer voor maar is toen wel geslaagd. Alles lukt hem ook maar zodra er een examen komt slaat hij dicht.

Heel veel succes! Je kan het en blijf in jezelf geloven!

Reply
Jessica 17 november 2016 - 20:23

Wat ontzettend vervelend meis, ik kan me goed indenken hoe faalangst is, want daar heb ik zelf ook last van. Alleen dan meer voor de examens die ik op school moest afleggen. Zo heb ik nog een opleiding thuis liggen, maar ik heb er eigenlijk geen zin in, omdat ik dan examen moet doen… oeps!

Vraag eens bij het CBR na wat voor speciale examens er zijn, want volgens mij bestaat er ook iets van een echt faalangst examen, waar examinatoren verder kijken dan jou faalangst foutjes op dat moment. Volgens mij bestaan er wel meerdere mogelijkheden hiervoor!

Geef het niet op, je weet dat je kan rijden en die faalangst kan jij de baas worden tijdens zo’n examen! Je kunt het meis, als 2016 niet jou jaar is geweest wordt 2017 dit! Heb vertrouwen in jezelf.

Ik duim in ieder geval elke keer voor je als je rijles hebt of de keer dat je examen moet gaan doen!

Reply
Liselore 17 november 2016 - 09:22

Heel veel hartjes voor jou, er is niets om je voor te schamen!

Reply
Anna 17 november 2016 - 09:01

Al eens aan een faalangstexamen gedacht? Heeft mij heel erg geholpen, heel veel succes in ieder geval!

Reply
Kirsten 16 november 2016 - 20:44

Wat jammer dat het nog niet gelukt is… Maar wat niet is, kan echt wel nog komen! Blijf er in geloven & misschien helpt het om je in te beelden dat de examinator in zijn blootje in de auto zit 😉

Reply
Cassandra 16 november 2016 - 19:53

Ach lieverd, hier hoef je je niet voor te schamen! Ik heb het je al vaker gezegd, maar je bent hard hoors haha! Nee maar zonder gekheid, niet opgeven! Ik heb hem ook nog steeds niet en ondertussen ook al meerdere malen gezakt. Zodra hier het budget weer toereikend is dan ga ik er ook weer voor en als we hem dan allebei hebben dan kunnen we mooi naar elkaar toe racen! ❤️❤️ Je kan dit! ?

Reply
Erika 16 november 2016 - 19:43

Kun je niet laten regelen dat je eigen instructeur mee mag en dat jullie met zn 3 rond rijden. Misschien geeft je dat net ff wat meer steun en rust. Succes ermee.

Reply
Marjory 16 november 2016 - 19:33

Ik snap je heel goed! Want ik heb het ook.
Met mijn rij instructeur kan ik perfect rijden maar vanaf ik dat examen moet doen..
Morgen doe ik mijn praktijk examen terug (de 6de keer) en hoop nu echt dat ik eens erdoor ben want met kindjes is dat niet altijd makkelijk zonder rijbewijs

Reply
Vlijtig Liesje 16 november 2016 - 14:47

Balen zeg dat het niet wil lukken. Is zo’n speciaal examen niet een optie?

Reply
Soraya Bruggeman 19 augustus 2021 - 16:20

Hoi allemaal
Ookik ben bijna 3 jaar bezig hele naar ervaring bij mijn eerste rijschool heel herkenbaar in alles wat er staat met rijlessen gaat het goed maar met examens klap ik dicht ga ik gekken fouten maken
Net me 8 ste examen gehad de reden soms denk Ik nou dat zijn dingen dat kan je pas bij ervaring zolang je veilig rijd ik zie het niet meer zitten en dan die terleur stelling frustratie weer ook omdat je weet dat je het kunt en daarbij verloopt me theorie 30 september terwijl je steeds wel 4 mnd op een volgende examen moet wachten heb heel hard gehuild
Nou ben 39 jaar oud pfff ik wens jullie allemaal het beste hoop dat we hem allemaal halen.

Groetjes soraya

Reply
Barbara 16 november 2016 - 14:46

Je hoeft je hier niet voor te schamen, er zijn echt meer mensen die hetzelfde doormaken. Ik zou proberen om eerst de faalangst aan te pakken, kijken waar het vandaan komt en dan pas weer examen doen. Je voelt je alleen maar vervelender als het weer niet lukt. Neem tijd voor jezelf, neem rust en ga eerst met je faalangst aan de slag. Als je straks dan vol vertrouwen je examen ingaat, zul je zeker slagen. Liefs Barbara

Reply
Debbie 16 november 2016 - 14:26

Vervelend dat het je gewoon niet lukt om je rijbewijs te halen. Maar om je hier voor te schamen nee vind ik niet. Ik schaam me er ook niet voor dat ik gewoon niet wil beginnen aan mijn rijbewijs omdat ik het gewoon heel erg eng vind. Ik zou dus nooit mijn rijbewijs gaan halen, terwijl ik toch wel zoiets heb het zou wel makkelijk zijn.

Reply
MamaPlaneet 16 november 2016 - 14:04

Ik vind het oprecht heel erg voor je. Zelf ben ik hooggevoelig, perfectionistisch en faalangst is mij niet vreend helaas. Ik denk dat ik weet hoe rot je je hebt gevoeld. Weet je wat mij hielp tijdens het afrijden? Pilletje tegen de zenuwen. Ik was namelijk ook meerdere keren gezakt om dezelfde reden. Die stomme zenuwen. De pilletjes kocht ik bij de apotheek. Ik heb ze gewoon uitgelegd hoe het zit en waar ik het voor ging gebruiken. Ik vind het heel dapper dat je dit op deze manier, zo eerlijk, zo echt, schrijft.

Reply
Lilian 16 november 2016 - 13:40

Je bent hier echt niet de enige in hoor! Ik heb dan nog nooit mijn rijbewijs gehaald maar ik weet wel hoe het is om faalangst te hebben. Het is echt heel frustrerend. Je wilt en kan zoveel meer maar dat rot gevoel. Ik hoop dat je ooit op een dag toch nog je rijbewijs mag halen, want ook al lijkt het niet zo, het wordt je wel gegund!

Reply
Marije 16 november 2016 - 13:39

Heel herkenbaar hoor. Ik heb jaaaaaren les gehad en heb dan wel in 2 keer mn rijbewijs gehaald, maar ik durf nu nauwelijks onbekende stukken te rijden. Ik schijt in mn broek van fileparkeren en met mn baby alleen in de auto vind ik álles ellendig. Kortom: je bent ook gezien de andere reactie er niet de enige.

Reply
Nesrin 16 november 2016 - 13:33

Ik vind het heel moedig dat je dit online zet. Heftig en ik hoop dat de dag komt dat je met een smile dat roze pasje in je zak mag steken.
Zakken is klote maar zonder rijbewijs, drie kindjes en een bakfiets vind ik HEEL knap!

Reply
Anoniem 16 november 2016 - 13:29

Hi! Ik lees niets in jouw verhaal wat ik gênant vind maar kan mij er wel iets bij voorstellen. Als ik iemand vertel dat ik staatsexamen heb gedaan dan lachen ze ook! Ik had super mazzel met mijn examinator toen die mij volledig op mijn gemak stelde, anders had ik het ook toen niet gehaald hoor. Hoop dat je het niet opgeeft en dat erover praten je helpt en de faalangst doorbreekt. Want ook al zou je nog 3x examen moeten doen, wat is daar eigenlijk erg aan? Blijven relativeren! Je komt er wel! Succes 🙂

Reply
Christa 16 november 2016 - 12:55

Daar hoef je je echt niet voor te schamen!
Je kan gewoon autorijden, alleen is de druk van een examen gewoon te hoog en daar Kun je niks aan doen!
Heb je er al eens wat mee gedaan… faalangst training?
Heeft mij erg geholpen!

Reply
Jolene 16 november 2016 - 12:50

Hier precies hetzelfde verhaal ! Je bent echt niet de enigste! Ik heb echt examen na examen gedaan en de 5e x via bnor lukte het eindelijk echt mede dankzij de mentale steun van mijn vriend en ouders anders was ik al lang gestopt! En dit heeft me er trouwens niet van weerhouden om ook 2 jaar later mijn motorrijbewijs te halen ook 1x daarvoor gezakt maar gaf weer niet op. Achteraf natuurlijk heel stressvol geweest maar ik snap jou zo erg !!

Reply
Kelly 16 november 2016 - 12:49

Heel dapper dat je iets deelt waar je je zo voor schaamt. Heel knap! Je hoeft je niet-blank te schamen, je hebt het 7 keer geprobeerd ik noem dat doorzettingsvermogen! Wie weet komt de 8e keer nog wel een keer maar alleen wanneer jij er echt weer klaar voor bent en je je zeker genoeg voelt om er weer zoveel energie in te pompen. Zet hem op!

Reply
Madelon 16 november 2016 - 12:39

Nou daar hoef je je niet voor te schamen hoor!
Ik heb zelf 4 keer examen gedaan.. ook van rijschool gewisseld en op een gegeven moment was ik er gewoon klaar mee. Ik had het gevoel dat ik prima kon rijden maar m’n rijbewijs nooit ging halen. Ik kon nog 1x examen doen. Ik ben toen gaan rijden met het gevoel van ‘Nou ja, ik rij maar een stuk, ik haal het toch niet.’ Ik had me er al bij neergelegd dat ik hem toch niet ging halen, dus nog een keer falen maakte me niet eens meer uit. Toen ik uitstapte begon de examinator te lachen. ‘Je hebt m gehaald hoor meissie, je kan perfect rijden!’

Reply
Annemiek Visser 16 november 2016 - 11:30

Weet je ik heb mijn rijbewijs ook niet. Dat is meer omdat ik niet goed het overzicht heb ik het verkeer en bang ben om ongelukken te veroorzaken. Het is ook niet iets wat ik zomaar even kan leren helaas. Ik schaam mijzelf er niet voor want het is gewoon zoals het is. Wel baal ik er af en toe van dat mensen er gewoon vanuit gaan dat ik een rijbewijs heb. Schaam je er niet voor. Je kunt wel rijden maar je moet ook maar net geluk hebben met de examinator en hoe het verkeer op dat moment is. Al jouw instructeur je goed vindt rijden heb je wel de capaciteiten om goed te rijden maar is het stukje examen te lastig. Stel er gebeurd iets kun je wel rijden (maar je mag niet). Wie weet gaat het je ooit lukken.

Reply
Patricia 16 november 2016 - 11:07

Lieve Tamara,

Je bent niet de enige.
Ik heb hem bij de 8e keer gehaald.
Weet hoe je je voelt…

Xxx Patricia

Reply
Mireille 16 november 2016 - 10:58

Daar hoef je je niet voor te schamen hoor! Ik heb het faalangst examen gedaan nadat ik 1x zakte doordat ik fouten maakte omdat ik bang was fouten te maken ?
Misschien ook een idee om zo’n examen te doen? Dan is alles net wat relaxter en heb je voor de tijd een leuk gesprekje met de examinator en onder het rijden krijg je een pauze. Ze kijken ook iets meer door fouten heen die maakt om het bang zijn om te falen.

Reply
Nienke 16 november 2016 - 10:57

Och meid! Wat ben je ook een doorzetter!! En knap dat je het met ons wilt delen!
Ik heb geen tips voor je, ik heb zelf ook pas na 6x ofzo mijn rijbewijs gehaald… Ik heb verdrongen hoe vaak ik precies examen heb gedaan, zo èrg vond ik het, ik kon namelijk prima rijden maar was zo zenuwachtig…
Misschien helpt een tabletje oxazepam o.i.d. via de huisarts je om op moment suprème een beetje te ontspannen. Of Bach Rescue druppeltjes, die koop je gewoon bij de drogist.
Geef niet op, je kan het!! Veel succes!

Reply
Iva 16 november 2016 - 10:43

Helemaal niks om je voor te schamen, maar ik begrijp dat je dat toch doet.
Ik heb er zelf ook heel lang over gedaan en helaas veel te veel geld aan kwijt geraakt maar ben uiteindelijk naar een andere rijschool gegaan die gespecialiseerd was in mensen met faal angs en we hadden het er over om een speciaal examen te doen voor faalangst, uiteindelijk toch besloten om een gewoon examen te doen en toen zakte ik en het later nog een keer geprobeerd en ben ik met de hakken over de sloot toch geslaagd!
Ook ik vind het heerlijk om te rijden.. vind het ergens ontspannend.. en nu rijd ik zelf aan de andere kant van de weg, in Engeland, dat had ik zelf nooit gedacht. Voor mij zijn examens ook niet weg gelegd door de spanning en druk verpruts ik dingen terwijl ik weet dat ik het kan. Zo ben ik laatst ook afgewezen bij een supermarkt omdat ik bij de solicitatie een soort van examen moet doen, ja je kant het al raden daardoor niet aangenomen omdat ik het niet haalde puur en alleen door de spanning. Ik weet heel goed dat ik in een super markt kan werken aangezien ik er meer dan 5 jaar ervaring heb. Helaas kan ik die solicitatie niet opnieuw doen!
Ik heb alle hoop voor je dat je toch ooit je rijbewijs zal halen!!! xxx

Reply
Liess 16 november 2016 - 10:29

Volgens mij zijn er speciale examens voor faalangst enzo. Zoek dat even op!

Heb zelf nooit rijles gehad, puur omdat er nooit geld voor was… en snap dan ook heel goed als je zegt dat je wereldje al zo klein is. Een rijbewijs zou zo veel makkelijker zijn… vrijheid blijheid. Haha

Reply
marleen@burgertrutjes 16 november 2016 - 10:23

Speel open kaart met de examinator en leg in het kort je verhaal uit. Je kan ook speciale faalangstexamens inboeken via je rijschool, deze zijn wel wat duurder. Je krijgt dan examinatoren die zijn opgeleid hiervoor en daarnaast kan je af en toe tijdens je examen een time out aanvragen.

Reply
Angela 16 november 2016 - 10:02

Heb je er wel eens aan gedacht om pilletjes er voor op te halen? Ik zelf ben een megafaalangsthaas! Heb bij de dokter er pilletjes voor opgehaald en bij die keer hád ik hem! 3 keer was scheepsrecht en baalde dat ze niet eerder met dat pillen-advies kwamen. Want rijden kan ik wel, alleen faalangst verknalt het! Terwijl rijden onder tijdsdruk kan ik wel (ben pakketbezorger geweest). Dus puur faalangst! Dus kwel jezelf niet langer en ga naar de huisarts voor die pillen!

Ook wil ik mn groot rijbewijs halen en dan neem ik ze met examen gewoon weer!

Succes!

Reply
Sjors 16 november 2016 - 10:00

Niks om je voor te schamen!! En super knap dat je je niet uit het veld laat slaan! 2016 is nog niet voorbij, maar is inmiddels wat krap.. Lieve Tamara, ga ervoor de aanhouder wint! Je weet dat je de kwaliteit bezit om te kunnen rijden, houd daar aan vast! En tijdens het examen go with the flow… YES YOU CAN!!!

Reply
Henrieke 16 november 2016 - 09:35

Wat vervelend voor je dat het steeds niet wil lukken. Ik ken die schaamte wel een beetje omdat ik al 31 ben en pas voor het eerst aan het lessen ben begonnen.

Ik had al wel zo’n vermoeden dat ik geen natuurtalent zou zijn en heb dus gekozen om in een automaat rijlessen te nemen. Al dat schakelen, motor die afslaat en ander gedoe heb ik namelijk echt niet nodig! Het maakt de rijlessen dus heel erg veel makkelijker dan het in een schakelauto zou zijn. Misschien is dit ook iets voor jou, je kunt zo je aandacht veel beter bij het verkeer houden. Al zul je natuurlijk echt voor jezelf de afweging moeten maken of je het nog eens opnieuw gaat proberen. Beide keuzes zijn natuurlijk heel begrijpelijk. 🙂

Met een rijbewijs voor automaat krijg je overigens wel een aantekening in je rijbewijs dat je alleen maar in een automaat mag rijden.

Reply
Marijke 16 november 2016 - 09:33

Nee niet schamen. Nergens voor nodig. Faalangst is lastig! En autorijden is inderdaad handig, en ooit is het ook voor jouw weggelegd!

Reply
Leonie van Mil 16 november 2016 - 09:29

Oh wat ontzettend balen!! Volgens mij zijn er speciale rijexamens als je faalangst hebt. Succes, je gaat dat papiertje echt nog krijgen! Aanhouder wint.

Reply
Mich 16 november 2016 - 09:03

Ik heb mijn rijbewijs op de valreep gehaald toen ik nog net 21 was. 18 begonnen met lessen, kon als de beste rijden gelijk vanaf het eerste moment. Toen kwamen de theorie examens, hiervoor ben ik dus 7! X gezakt. Niet omdat ik het niet wist, maar zo gauw eenmaal in dat zaaltje werd alles zwart voor m’n ogen. Keer op keer. De 7de keer mocht ik een speciaale examen doen, en die heb ik gehaald! Bij het echte afrijden eerste keer gezakt omdat ik vergeten was over m’n schouder te kijken. 2e examen gehaald! Zoveel fouten gemaakt in dat examen, maar de examinator was zo aardig! Geef de moed echt niet op. Het is zon zonde, vooral omdat je al zover bent! Ik zou echt eens informeren naar een faalangst examen!

Reply
Kim 16 november 2016 - 09:03

Jeetje, wat naar zeg! Niks om je voor te schamen hoor! Onwijs dapper dat je het zo vaak hebt geprobeerd! Wees trots op jezelf, dat je ondanks je erge faalangst jezelf wel elke keer in die keispannende situatie hebt gezet. En misschien is het nu de tijd om na te denken wat nu precies maakt dat je het ondanks je keiharde inzet niet haalt. Is het de faalangst of het rijden zelf? (Sorry, ongevraagd advies, waarvan ik helemaal niet weet of je daarop zit te wachten)

Reply
Moniek 16 november 2016 - 09:02

Er zijn speciale faalangstrijexamens! Heb je daar wel eens aan gedacht?

Reply
Bregje 16 november 2016 - 08:57

Oh lieve Tam, wat moet je je elke keer weer vreselijk voelen! Ik weet exact hoe die panielaanval voelde en dat is verschrikkelijk. En zeker kun je wel hartstikke goed rijden, zo’n moment zegt niks over je rijkunsten! Hopelijk durf je de stap nog een keer te zetten, wellicht zijn er meer mensen met faalangst die tips hebben voor zo’n examen?

Niks om jr voor te schamen, je bent een mens en geen superheld (oke een beetje dan) dikke kus!!

Reply
Soraya 16 november 2016 - 08:49

Ik heb geen faalangst, maar nog steeds geen rijbewijs en ik ben 27… mensen zuchten elke keer weer als ik ergens heen moet en er geen openbaar vervoer komt. Dan krijg ik te horen “ik ben geen taxi hoor” “had je niet die of die kunnen bellen” etc etc… Laatst moest ik voor mezelf met spoed naar het ziekenhuis, een hoop gezucht en gedoe verder wilde iemand me toch wegbrengen. Maarja, heb gewoon het geld niet mee. Vlak na de geboorte van mijn dochtertje heb ik veel lessen gehad. Theorie-examen gedaan en helaas gezakt. Even gestopt en weer opgepakt. Had er toen een theorie cursus bij gedaan. De avond voor mijn examen had ik een proefexamen gedaan met drie fouten. Zou dan geslaagd zijn en ging vol goede moed naar het cbr. Alles voelde goed en wist wel dat ik geslaagd zou zijn. Helaas. Weer gezakt. Sindsdien niet meer gelest en 2,5 jaar verser nog steeds geen rijbewijs inclusief een hoop gezeik van familie en vrienden. Ik voel me echt ondergewaardeerd.

Reply
SaSiBeau 16 november 2016 - 08:49

pfff ik zou even het rijden laten voor wat het is en hulp zoeken voor u faalangst want dit is momenteel een groter probleem. Zelf was ik er van de 2de keer door, mijn jongere zus van den 1ste keer maar mijn oudste zus tja die moest wel 6 keer proberen eer dat ze slaagde. En zij was de enigste die met de rijschool les volgde en ik en mijn jongste zus met de papa. Ik zou in jou plaats dus ook een goede begeleider zoeken die heel veel met jou op de baan kan. Bijvoorbeeld een buurman/vrouw, ouders of grootouders,… iemand in je omgeving die naast je kan zitten en je kan helpen op de moeilijke momenten.

Ik weet toen ik met een deel vrienden weg ging met de auto was de bestuurster de enigste die kon rijden. Ik was de andere persoon die kon rijden maar had een voorlopig rijbewijs maar. De rest had zelfs de theorie nog niet gedaan. Maar mijn vriendin schoot in paniek omdat ze de hele tijd stilviel op een helling voor het licht. De andere probeerden haar te helpen maar het lukte niet dus zei ik dat ze even diep in en uit moest ademen, handrem op en dan de normale procedure van testarten gebruiken. Dan als je voelt dat de auto naar voor wilt gaan de handrem af zetten. Het lukte zo van de eerste keer en na 5m was er een parking en stopte ze even om uit de auto te stappen. Ze zat zo vol stress dat ze al bijna had gezegd van dat ik verder moest rijden. Maar ik zei dat ze eens heel hard moest roepen om de spanning uit haar lijf te laten en dan er terug in stappen. Anders zou ze met het probleem blijven zitten natuurlijk. Ze deed eht en sindsdien heeft ze minder stress in de auto

Reply
Fleur 16 november 2016 - 08:48

Mijn rijbewijs heb ik wel gehaald, maar helaas is de rijangst daarna toegenomen. Ik rij dus nooit en heb net als jij een bakfiets, een lieve vriend en een OV kaart. Ik red me er prima mee, maar ik snap je frustratie. Helemaal als ik lees hoe groot je doorzettingsvermogen is hierin. Voor mij is de drempel zo hoog geworden om opnieuw een rijles te nemen

Reply
Isa 16 november 2016 - 08:34

Wat knap dat je dit überhaupt deelt. Wat ik nog veel knapper vind, is dat je het keer op keer weer hebt geprobeerd. Daar kan ik echt alleen maar respect voor hebben! Ik denk dat je het zeker alsnog kan halen. Maar ook als je het niet haalt of nooit meer wil proberen (begrijpelijk!), ben je niets minder. Natuurlijk is het niet altijd even handig, ik weet er alles van! Ik heb zelf geen rijbewijs en (tot nu toe) mis ik er niet heel veel aan en voel ik mij ook niet meer of minder dan een ander. Wat ik wil zeggen: met of zonder rijbewijs, je bent gewoon hartstikke oké! 😉

Reply
Celeste 16 november 2016 - 08:32

Geen tips want hier 40 jaar inmiddels en alle doelstellingen rondom het halen van mijn rijexamen niet gehaald. Ik weet hoe het voelt. Nu met een 17 jarige in huis en rondom allemaal lieve 18jarigen (de plezieren van een groot pleeggezin) die inderdaad hun rijbewijs zo halen voelt het dit jaar ook echt als falen. Ik snap je zo goed. Maar ook hier alles op de fiets ook hier 3 kinderen en ook hier extra gedoe en we wonen in een buurtschap buiten het dorp. Kortom klein en zonder winkels. Het wordt makkelijker en beter. Je hebt altijd buren en vrienden die in geval van nood helpen. Ik doe op andere vlakken weer een hoop. Zo blijft het in evenwicht. Het is ook vaak dat anderen het zielig vinden. Echt zielig is het niet. Lastig ja maar zielig niet. Gelukkig niet.
Hopelijk komt er nog rust bij je. Kan je op zoek naar een specialist die helpt met je faalangst. En zo niet.. dan gun ik je echt ontzettend rust en vooral zekerheid met dat het zo ook kan en je kinderen echt niets te kort komen zonder Mama met een rijbewijs. Ik vind je in ieder geval al dapper! Heel dapper!

Reply
janine Brouwer 16 november 2016 - 08:15

Je hoeft je er niet voor te schamen er zijn zoveel mensen die er nog veel vaker over doen. Heb je als eens een faal angst examen gedaan? Ik heb zelf ook faalangst en daar houden ze wel rekening mee dan. Je mag auto ook even aan kant zetten als je even niet meer lukt om zo op adem te komen en paar oefeningen te doen zodat je wat rustiger wordt. Dat heeft mij echt geholpen. Ik weet zeker dat je het kan en dat het je gaat lukken! Ga door en geef dit aan bij je rijschool. 🙂

Reply
Nicole 16 november 2016 - 08:15

Ahh ik snap dit helemaal! Ik.ben pas op mijn 26e aan rijles begonnen en daardoor was de drempel dus al vrij hoog. En ik had echt 0 talent ik bakte er gewoon helemaal niets van. Tussendoor overleed mijn moeder ook nog en ben ik een tijd gestopt. Uiteindelijk ben ik de 4e keer geslaagd. Dat voelde voor mij al alsof het er nooit meer van zou komen. Vreselijk. Nu heb ik 5 jaar mijn rijbewijs en ben er zo blij mee. Doorzetten mop!!!! Het gaat echt allemaal.goedkomen.

Reply
Simone 16 november 2016 - 08:02

Wat een verhaal. Maar wat goed dat je blijft doorzetten. Niet doorgaan en al dat geld achter je laten dát is ook zonde. Heb je wel een faalangstexamen gehad? Er bestaan zowel faalangst-instructeurs als faalangstexamens. Dat weet je misschien al lang. Maar voor de zekerheid ?

Reply
Marijke 16 november 2016 - 07:56

O jeetje wat vreselijk zeg. En helemaal als je zelf het gevoel hebt dat het goed gaat en je dan toch zakt. Vind het heel sneu voor je en hoop echt dat het binnenkort gaat lukken. Wat een overwinning zou dat zijn!

Reply
Annabel 16 november 2016 - 07:52

Wat herkenbaar dit! Ik ben inmiddels 32 en nog steeds geen rijbewijs. Ik heb 8 keer gezakt en als ik alleen al denk aan het feit dat ik weer moet beginnen breekt het zweet me al uit. Die faalangst wordt inderdaad elk examen weer heftiger.

Reply
Jess 16 november 2016 - 07:43

Ik vind het heel knap dat je wel keer op keer terug probeert. Mijn faalangst is zo groot dat ik blijf zitten met een voorlopig rijbewijs. 27j en nog steeds geen rijbewijs. ‘maar’ twee theorie examens, want een voorlopig blijft 3 jaar geldig, die ik dan laat vervallen. Augustus 2017 vervalt de huidige. De moed zakt me al in de schoenen. Ik durf het examen gewoon niet te gaan doen. (of in een auto stappen) en ik kan rijden! 2017 kan ook nog je jaar worden ? nog eens benadrukken hoe knap ik het vind dat je je niet laat doen door je angst! Kan ik alleen maar naar opkijken.

Reply
anne 16 november 2016 - 07:40

Ach wat naar! Maar wat goed dat je het al wel 7 keer geprobeerd heb… een doorzetter ben je dus zeker. Buiten het feit dat je misschien heel zenuwachtig bent en daardoor wat fouten maakt heeft het soms ook echt te maken met de examinator! Want daar zitten ook een paar hele vervelende mensen bij! Ik hoop voor jou dat je het nog eens probeerde maar ik snap dat je er een beetje moedeloos van word! 8 x scheepsrecht?

Reply
Angelique 16 november 2016 - 07:35

Wat knap dat je dit deelt! Moet vast heel moeilijk voor je zijn. Ik durf juist niet te rijden dus heb alleen maar respect voor je dat je zo door zet.

Reply
Stefanie 16 november 2016 - 07:33

Ik begrijp je…i
Ik heb er gewoon 11 jaar over gedaan om het toch maar eens te durven proberen…
En toen ik eindelijk de moed had ( na een hele reeks uitvluchten ) was ik er zowel bij theorie als praktijk zo door.
Ni opgeven meid. Ik hoop dat je alsnog de moed verzameld om het te proberen.
Succes

Reply
Laura 16 november 2016 - 07:31

Wat vervelend zeg, maar ontzettend knap van je dat je het steeds weer probeert, respect! Er zijn tegenwoordig ook rijlessen voor mensen met faalangst!! Dat zou je nog kunnen proberen. Niet opgeven hoor, je kan het! Succes

Reply
Loes Johanna 16 november 2016 - 07:31

Wat ontzettend vervelend! Angst doet rare dingen met je, en in mijn ogen helemaal niks om je voor te schamen. Trots zijn op jezelf dat je het geprobeerd hebt! Zoals iemand al reageerde: 8x is scheepsrecht, you can do it!

Reply
Kim 16 november 2016 - 07:14

Ik snap je heel goed, maar toch heb je het 7x gedaan! Of je het nou haalt of niet, het opnieuw proberen is zeker een pluimpje waard! Moet je juist trots op zijn! 8x scheepsrecht!

Reply
Lot 16 november 2016 - 07:09

Wat ontzettend naar!
En zeker dat je jezelf er zo voor schaamt!
Helemaal niet nodig! Angsten doen gekke dingen met mensen.. ik heb angsten voor dingen waar een ander écht over denkt waar maak je je druk om? Maar bij mij voelt het alsof ik geen kant op kan terwijl er een vrachtwagen met 100 op me af komt rijden.. en ik ben weer niet bang voor dingen waar ‘normale’ mensen bang voor zijn.. stom toch! Maarja.. zo zit het wel in mekaar..
ik denk écht dat je het kan halen, met de juiste hulp.. en als die man/vrouw met het examen naast je zit, zo min mogelijk naar kijken en doen alsof het je instructeur is..
Daar heb je een beetje fantasie voor nodig 😉 maar ik geloof er echt in!
Liefs!
& geef je grote droom niet op! <3

Reply
Merel 16 november 2016 - 07:06

Ik snap je, hier ook enorme zenuwen tijdens het examen. Dat ik het de tweede keer haalde, lag in elk geval niet aan mij.
Hoop echt dat je nog eens de moed kunt verzamelen het te proberen en dat je het dan haalt. Kan me zo goed voorstellen dat je misschien niet meer wil hoor, maar er moet toch een manier zijn… Heel veel sterkte en succes, weet zeker dat je niet de enige bent. En dapper dat je dit toch hebt gedeeld.

Reply
Kaboutertuin 16 november 2016 - 07:06

Ik vind het zo vervelend voor! Probeer door te zetten Tam! Je hebt er al zoveel in geinvesteerd, je gaat hem echt wel een keer halen! Bij het cbr hebben ze ook speciale faalangst examens, heb je daar al naar gekeken? Ik duim voor je! Enne… je hoeft je hier niet voor te schamen hoor! X

Reply
Josan 16 november 2016 - 07:03

🙁 Ik weet hoe erg je er mee zit en dit aan je zelfvertrouwen vreet. Ik kan je geen andere tip geven dan door blijven gaan. Zelf ben ik 6x gezakt…wilde het opgeven, gaf het een tijdje op maar uiteindelijk toch weer geprobeerd. Ik vond het zo frustrerend dat anderen in 1x slaagden en ik dus maar telkens niet. Maar dat is nu al weer meer dan 5 jaar geleden. Het roze pasje kwam me absoluut niet aanwaaien. Maar ik heb hem en het is een van de dingen waar ik achteraf gezien het meeste plezier aan beleef. Voorheen zakte ik omdat ik te lief reed, gisteren tikte ik op de Duitse snelweg 160 aan Hahaha en er zaten 3 kids te joelen op de achterbank….

Reply
Channa 16 november 2016 - 06:51

Geef niet op! Snap de frustratie en teleurstelling helemaal. Misschien kan iemand je helpen om van je faalangst af te komen alvorens je weer gaat afrijden. Ik hoop het in ieder geval heel erg voor je!!

Reply
Nicole 16 november 2016 - 06:50

Wat lijkt me dat vervelend zeg! Ik heb ook faalangst maar meestal valt het dan mee op het moment zelf is het meer van te voren.. Hoop dat je toch ooit je rijbewijs haalt anders was al die moeite (en geld) ook voor niks..

Reply
Tips voor Papa's 16 november 2016 - 06:43

Bah wat heftig en vooral ontzettend vervelend! Ik kan me je frustratie goed voorstellen, zeker als je, buiten examens om, heel goed kunt rijden. Heb je wel al hulp/tips gehad mbt je faalangst?
Ik help je hopen dat je toch nog een keer je examen gaat doen en alles dan “gewoon” goed gaat! ??

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.