Manon | Planning maken & voorbereidingen komst van ons derde kindje

by Manon Drenthe

Wat leuk dat je mijn nieuwe blog weer leest. Vandaag wederom een persoonlijk artikel dat ik afsluit met wat tips waar jij wellicht ook iets aan hebt. Het artikel is er dit keer eentje geworden waarin ik jullie meeneem in mijn manier van grote klussen plannen. Ik ben bijna 24 weken zwanger van ons derde kindje en voordat zij mag komen, zijn er nog wat voorbereidingen en to do dingetjes af te vinken. Het artikel is gekoppeld aan mijn zwangerschap, maar mijn tips kun je ook gebruiken om een planning te maken om je huis eens een grote schoonmaakbeurt te geven of om alles voor een verhuizing ingepakt te krijgen.

Ik ben bijna 24 weken zwanger. Wat een tijd al en wat gaat het snel. Tegelijkertijd komen we vlakbij de mijlpaal waarbij er in geval van vroeggeboorte door de artsen geknokt gaat worden voor het leven van de baby. Met nog een week of 16 op de teller, min de vier weken van te voren dat ik alles af wil hebben, blijven er nog zo’n 12 weken over om alles voordat de baby komt in orde te maken.

Mijn to do list tijdens de zwangerschap van ons tweede kindje voor tijdens mijn verlof.

Lijstjes, hormonen en nesteldrang

De mensen die mij persoonlijk kennen of misschien al langere tijd volgen, weten dat ik ben van de lijstjes. Vooral omdat ik dan lekker overzicht heb en kan afstrepen wat al gedaan is. Het is voor mij een manier om de chaos die in mijn hoofd ontstaat (en blijft hangen, levert geen gezelliger humeur op) op een rijtje te krijgen en langzaam weg te laten ebben. Bij mijn vorige twee zwangerschappen maakte ik ook lijstjes en zo heb ik dat dit keer ook gedaan. Van de echte to do dingen, zoals het ledikant op de juiste hoogte zetten en de muren schilderen en behangen, tot dingen als het kraampakket van de zorgverzekering thuis ontvangen en een mooie naam voor de baby bedenken.
Waar ik bij mijn andere zwangerschap al heel snel die drang had om alles in orde te maken, heb ik nu heel lang die nesteldrang niet ervaren en nog is het er niet heel heftig. Op het moment is het vooral vanuit praktisch oogpunt: af en toe een wasje voor de baby draaien, dat scheelt straks een hoop ’gestress’. Ik heb wel momenten dat ik een gigantische onrust in mijn lijf heb en dan het liefst gelijk alles online bestel en wil gaan schoonmaken, maar vooralsnog is alles goed onder controle te houden.

To do lijst tweede zwangerschap

De to do lijst

Er bestaan tegenwoordig allemaal superhandige apps en online tools om lijstjes te maken, maar wat dit soort lijstjes betreft ben ik ouderwets en wil ik mijn to do lijst graag handgeschreven op de keukentafel hebben liggen. Op die manier word ik er vaker mee ‘geconfronteerd’ en houd ik het overzicht beter. Ik ken mijzelf, via een app op mijn telefoon bijvoorbeeld vergeet ik de helft, of vergeet ik (per ongeluk-expres) de app regelmatig te openen en dat werkt dan dus ook weer niet.
In mijn geval gaat de huidige to do lijst over alles rondom de geboorte van de baby in orde maken, maar mijn plan van aanpak kan ook gebruikt worden voor een verhuizing of een grote schoonmaak in huis bijvoorbeeld. Je hebt alleen maar jouw eigen to do list en agenda nodig.
  • Leg je agenda klaar. Check of je al je afspraken genoteerd hebt en niks meer op losse blaadjes ergens tussen hebt zitten. Dit voorkomt dat je tijdens het plannen een afspraak over het hoofd ziet.
  • Pak je to do list, tel je aantal activiteiten en nummer ze in volgorde waarin het gedaan moet worden.
  • Hoeveel weken heb je de tijd? 30 actiepunten over drie weken uitsmeren is in sommige gevallen iets te optimistisch. Mijn lijst bestaat nu ook uit een punt of 30, maar dat kan verdeeld worden over ongeveer 15 weken. Dat wil zeggen zo’n twee actiepunten per week. Ik houd in mijn achterhoofd dat sommige dingen nou eenmaal meer tijd nodig hebben en wel uitgesmeerd moeten worden over meerdere weken. Dan hebben we dus een periode van wat meer taken per week.
  • Pak je agenda erbij en een ander kleurtje (bij voorkeur een opvallende kleur).
  • Je gaat nu per week je taken verdelen. De dingen die als eerst gedaan moeten worden, plan je als eerst in. Heb je een week met wat meer tijd over op de planning, schrijf er dan eventueel een klein extra klusje bij.
  • Ik ben ook echt voorstander van bewuste rustmomenten inplannen, dus zet af en toe ook gewoon een kruis in je agenda. Lekker tijd voor jezelf en jouw partner/gezin en verder geen afspraken plannen. Hoogstens een paar kleine boodschappen.

Tips:

  • Houd altijd rekening met onvoorziene omstandigheden. Extra (leuke) afspraken die tussendoor komen, waardoor je toch minder tijd blijkt te hebben. Iemand die ziek wordt. En soms loop je gewoon vertraging op doordat iets meer tijd blijkt te kosten dan van te voren gedacht.
  • Blijkt je to do list te lang of is je tijd te beperkt? Schakel hulp in. Een extra paar handen maakt dat bepaalde taken sneller gedaan kunnen worden. Er is vast een vriendin die jou wil helpen met het uitzoeken van je babykleertjes, die wil helpen om je boekenkast leeg te maken en alles in verhuisdozen wil stoppen of iemand die jou een keer wil helpen met je keuken een keer een uitgebreide schoonmaaktbeurt te geven.
Veel succes!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.