Manon | Het huishouden in de prak en weer herstellen

by Manon Drenthe

Hoe houd ik het huis aan kant en opgeruimd in de zomervakantie, terwijl iedereen 24/7 thuis is en de mussen dood van het dak vallen? De zomervakantie is begonnen, het is lekker weer en vooral de kids lopen in en uit, iedereen is thuis en ik voel mij door mijn zwangerschap nog steeds niet goed genoeg om het huishouden volledig te runnen. Hoe pak ik het huishouden aan in combinatie met onze huidige struggles?

Een zes is ook voldoende

Ik schreef al in een eerdere blog dat niet alles altijd perfect hoeft te zijn. Soms zijn er andere dingen belangrijker dan dat er nu acuut een stofzuiger door het huis moet of een keuken die een grondige schoonmaakbeurt kan gebruiken. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niks meer hoeft te doen, maar bedenk wat nog acceptabel is voor jou. Realiseer je en spreek ook af met jezelf dat er weer betere tijden zullen komen. Voor mij geldt deze week dat ik amper iets in het huis doe. Ik trek de hitte zo niet zo goed en moet regelmatig even afkoelen in het zwembad en vooral mijn gemak houden. Iets met zwanger zijn en de hitte zit naar mijn hoofd stijgt. Het blijft bij een snelle stofzuiger, de tafel schoonmaken en zorgen dat het toilet zo nu en dan een schoonmaakbeurt krijgt. De was gaat helaas wel achter elkaar door.

Voor mij heeft het trouwens best een tijdje geduurd om met dit soort dingen te kunnen dealen. In mijn hoofd moest het altijd beter, maar ik kreeg het gewoon niet voor elkaar. Inmiddels kan ik mij erbij neerleggen. En als iemand zich stoort aan de poezenharen op de trap, voel je vrij om de stofzuiger uit de kast te pakken.

Huishouden in de prak

Zoals je misschien wel weet, verloopt mijn zwangerschap niet vlekkeloos. Er waren weken dat überhaupt gedoucht en aankleed beneden op de bank zitten al een opgaven waren. Inmiddels ben ik bijna 20 weken zwanger en gelukkig is de heftige misselijkheid weg en pas sinds een dag of drie wordt die ‘normale’ misselijkheid minder en is het op sommige momenten zelfs weg. Zolang ik mijn medicijnen neem, een olietje smeer, voldoende eet en vooral veel rustmomenten inlas, gaat het voor nu best goed.

Zo goed als het huishouden liep voor mijn zwangerschap, zo chaotisch is het op dit moment. De oven kan echt wel een een grondige schoonmaakbeurt gebruiken en eigenlijk hebben al die dingen die niet in het zicht of opvallend zijn ook wel eens een sopje nodig.

Inmiddels begin ik wel weer wat dingen te kunnen. Ik maak bijvoorbeeld altijd een weekmenu en dat heb ik de afgelopen weken weer opgepakt. Ook kan ik, na een niet al te intensieve dag gewoon het avondeten weer verzorgen en gaat het stofzuigen ook weer. Het huishoudschema waar ik al eerder over schreef (dat schema met al m’n huishoudelijke taken per dag en week uitgeschreven) dat moet nu nodig weer opgepakt gaan worden. Niet alleen om het huishouden weer op orde te krijgen, maar om ook weer een beetje orde, regelmaat en structuur in het dagelijks leven aan te brengen. (Nu gooit de hittegolf van de afgelopen dagen en de aankomende dagen nog wat roet in het eten, maar we proberen er het beste van de maken.)

Dat het nu een smerige plakzooi is in ons huis wil ik niet zeggen. Ik ben getrouwd met de meest fantastische man die alle huishoudelijke klusjes kan en ook doet (naast zijn fulltime baan). Ik probeer tussendoor zoveel mogelijk mee te pakken. Een doekje over de tafel halen, stofzuigen na het eten, een doekje over de wc halen, de was doen en opvouwen.

Huishouden op orde krijgen

Het is nu zomervakantie en aangezien ik in het onderwijs werk heb ik nu nog een paar weekjes vrij. Ik wil echt proberen om in die weken de wat grotere schoonmaakklusjes langzaam weer op te pakken. Zo hoop ik met een iets rustiger gevoel weer aan het werk te kunnen gaan. Tegen die tijd zal de nesteldrang ook wel gaan toeslaan en gaat hier vanzelf alles weer naar schoonmaakmiddel ruiken. Ik wil de komende weken de badkamer bijvoorbeeld een grote schoonmaakbeurt geven en de keukenkastjes, oven en koelkast weer eens lekker poetsen. Ook moet de vriezer nodig ontdooid worden (maar iedere keer als ik de vriezer redelijk leeg heb en hem wil ontdooien, is dat ding op miraculeuze wijze weer gevuld. Zo bijzonder….). Die klussen moet ik echt gaan inplannen en dat betekent dat ik mijn agenda ook weer moet gaan vullen met klusjes. Op die manier heb ik het overzicht en kan ik proberen om niet te veel tegelijk in te plannen.

Alles in één week op de rit krijgen is niet haalbaar en wil ik niet eens van mijzelf verlangen. Ik heb ook mijn gezin, straks weer mijn werk, klusjes rondom de voorbereidingen van de komst van de baby en sociale afspraken staan. Ik neem er de tijd voor, plan het in en ga het weer bijhouden. Voor mij is dat inplannen echt het sleutelwoord. Als ik niet inplan, vergeet ik het, stel ik het uit en versloft de hele boel.

Mijn tip voor jou: Je moet niet van jezelf verlangen alles in één keer op de rit te hebben. Verspreid het over een paar weken en houd het vanaf dat moment gelijk bij. Plan! Plan je klusjes als je van jezelf weet dat je het met gemak weer laat versloffen of alleen de dingen in het zicht meeneemt.

Hoe run jij je huishouden tijdens deze warmte? Draait dat volle bak door of schakel je toch ook wat terug?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.