Manon | De trapkast: van regelrechte chaos naar opgeruimd

by Manon Drenthe

De trapkast, de voorraadkast, de rommelkast, de ‘gooi-het-achter-deze-deur-dan-ziet-niemand-het-kast’. Jullie kennen het vast wel? Iedere keer als ik de trapkast opgeruimd heb, neem ik mijzelf voor om het dit keer wel netjes te houden en iedere keer faal ik na verloop van tijd weer. Maar goed, dit keer was het dus weer zover. De trapkast was een soort ontploft magazijn van een supermarkt, gecombineerd met van alles dat er vanaf een afstandje ingegooid was. De hoogste tijd om de boel eens op orde te brengen.

Before

Al weken, nee…. Al maanden was de trapkast een gigantische puinbak. Waar de rest allemaal wel lekker op orde bleef in huis, ging het met die kast steeds verder bergafwaarts. Als ik iets wilde hebben uit de kist met bakspullen, moest eerst de halve kast leeggehaald worden. Niet ideaal en het was dus de hoogste tijd om de boel eens uit te zoeken en op te ruimen.

Hier onder stap voor stap mijn aanpak, inclusief wat tips.

Stap 1
Ik ben begonnen met het leeghalen van de vloer. Luiertas eruit, alle andere tassen eruit, troepjes en de strijkplank eruit. Even de stofzuiger erdoor en alleen dat geeft al een beter beeld.

Het wijnrek liep ik gelijk ook nog even na. Er stond nog een doos van oud en nieuw met een paar flessen in de kast, die konden mooi de lege plekken in het wijnrek opvullen. Niet dat wij nou van die wijndrinkers zijn, maar er blijft altijd over na feestjes en verjaardagen, we krijgen wel eens wat en dan heb je al gauw een rek vol. Aangezien sommige flessen er al enige tijd liggen, kon daar gelijk de stofdoek nog even over.

Stap 2
Het is tijd om aan de planken te beginnen. Ik haalde alle planken leeg en zette het op de eettafel neer. Ik sorteerde in drie delen: dit is nog goed en gaan we gebruiken, dit is een twijfelgevalletje en dit kan gelijk weg. De dingen die al te lang als kastvulling dienen of over datum zijn, kunnen gelijk weg. Zelf had ik de doos waar de wijnflessen in hadden gezeten tot prullenbak omgedoopt, dus daar ging gelijk alles in dat we al heel lang hebben staan maar nooit gebruiken. Een oude swiffer, bepaalde stofdoeken die ik heel lang geleden had gekocht (Misschien al wel 5 jaar geleden, enkele doekjes gebruikt en daarna altijd zonde gevonden om weg te gooien. Wie weet komt het ooit van pas… Yeah right.), oploskoffie, zonnebrandcreme van drie zomers terug, proefjes van een aantal jaar geleden en zo kan ik nog wel even doorgaan. De doos werd flink gevuld.

Stap 3
De planken waren leeg en er was een doekje overheen gehaald. Zelf vind ik het totaal niet praktisch om alles in bakken of kistjes op de planken te bewaren, maar ik weet dat dit voor anderen juist wel een prettig systeem is. Bedenk van te voren wat voor jou werkt.

Hierna ben ik aan de slag gegaan om de planken weer in te ruimen. Alles van dezelfde categorie komt bij elkaar te staan: de schoonmaakspullen bij elkaar, al het snoepgoed bij elkaar en alle persoonlijke verzorging bij elkaar.

Het inruimen vind ik zelf altijd heerlijk. Alles ziet er weer zo georganiseerd uit. De spullen uit de twijfelcategorie bekijk ik nog eens nauwkeurig. Enkele dingen gaan weg, maar het meeste gaat uiteindelijk toch wel weer terug op de plank.

Ik haal nog een keer de stofzuiger door de kast heen en ruim dan ook de tassen weer op. Een groot gedeelte blijkt weg te kunnen of hoort in een andere ruimte van het huis thuis.

After

Uiteindelijk ben ik een uur tot anderhalf uur bezig geweest en zie hier het eindresultaat.

Tips

  • Trek voldoende tijd ervoor uit. Het is niet handig als je een halfuur later weg moet. Plan het desnoods van te voren in.
  • Bedenk van te voren goed wat je wilt. Wil jij alles in bakken gaan sorteren, schaf deze dan van te voren aan. En wat voor bakken wil je dan? Afsluitbaar, kratjes, welke kleur, label je de bakken?
  • Zet de stofzuiger en een sopje klaar.
  • De dingen die over datum zijn, gaan weg (duhh….), maar doe ook de spullen die meer als kastvulling dienen weg. Des noosnoods zet je ze op een weggeefhoek op Facebook. Je hebt er al maanden of misschien jaren niets meegedaan, dat zal nu de komende week echt niet opeens gaan veranderen.
  • Sorteer je spullen. Zet al het snoepgoed bij elkaar, de schoolkoekjes, de schoonmaakspullen, pasta, rijst, persoonlijke verzorging etc.

Veel succes!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.