Mama? Waarom krijg ik geen playstation in mijn schoen?

by Tamara

Sinterklaas weer in het land! De Goedheilig man en de vriend van ieder kind! Elk jaar wurmen ouders zich in allerlei bochten dmv hulpsinterklazen, hulppieten, door het achterraam naar buiten klimmen en nog veel meer, om dit leugentje in stand te houden en vervolgens zeggen ze op je 8e: ‘ Haha! GEFOPT!! Sinterklaas bestaat niet!’ Want ja, laten we eerlijk zijn. De echte Sinterklaas is al jaaaaaaaren hartstikke dood.

Nu wil ik het niet hebben over de eeeeeeeeeindeloze zwartepietendiscussie, daar is al genoeg over gezegd en ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk irritant
Nee ik wil het hebben over de cadeautjes concurrentie strijd en dat ik me echt afvraag waarom dat nou moet allemaal!

Ik kreeg vroeger altijd snoep in mijn schoen. Je kent dat wel, je zingt een liedje, propt een tekening in plus een wortel voor die witte knol en dan was het maar afwachten wat je nou weer kreeg. In mijn geval was dat altijd zo’n vieze marsepeinen rotmuis. Zooooo goor die dingen! Maar goed, dan zeg je natuurlijk op je allerliefste manier: ‘Dankuu Sinterklaasje’ en neemt je stinkmuis mee naar school, omdat al je klasgenoten hun schoencadeautjes op school mogen laten zien.

Dan zie je dus dat er kinderen zijn die niks krijgen, kinderen die ook zo’n muis of ander goedkoop sinterklaas suikerbommetje gekregen hebben en natuurlijk de kinderen die ECHT speelgoed, dat meestal niet eens in hun schoen gepast moet hebben, hadden gekregen.

Ik weet nog wel dat ik op school kwam, met rotmuis en dat ik naast mijn vriendinnetje ging zitten die een babyborn had gekregen in haar schoen. Ik weet nog dat ik als klein meisje zoooooo graag een echte babyborn wilde, maar die dingen waren reteduur ( nu nog?) en ik kreeg dus meestal een wat goedkoper alternatief! ( Groot gelijk, wie geeft er nu zoveel uit aan zo’n stomme baby pop) Maar goed, dan zit je dus in de klas en vraag je je af of Sinterklaas jou misschien minder lief vind? Was je tekening niet mooi genoeg? Was je misschien een beetje stout geweest? Dus deed je nog meer je best op je tekening, zong je nog mooiere liedjes en deed je een appel en een wortel in je schoen en ging met een gerust hartje slapen want de volgende dag kreeg je dan eindelijk die pop!

Maar nee hoor! Weer zo’n verrekte muis of misschien wat pepernoten, maar nooit een echt cadeau!

Nu wil ik niet zeggen dat andere ouders rekening moeten houden met mijn kinderen op dit gebied hoor. Als jij je kind tot op het bot wil verwennen? Be my guest. Maar toen ik vorig jaar voorbij zag komen dat iemand haar vierjarige kind een nintendo 3ds in zijn schoen had gegeven, vond ik dat toch wel erg belachelijk. Wat krijgt dat kind met pakjes avond dan? Een macbook? Een paard? Een nieuwe auto waar hij tot zijn 18e toch niet in mag rijden? Of toch maar een half pretpark.

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je je kind niet mag verwennen met sinterklaas. Maar echt, overdrijven is ook een vak! Mijn kinderen krijgen namelijk straks gewoon iets kleins in hun schoen en ik moet er niet aan denken dat Maxim thuis komt met de vraag: ‘ Mama? Waarom krijg ik geen Playstation in mijn schoen?’
Wat vind jij hiervan? Geef jij je kind straks ook al ‘echte’ cadeaus in hun schoen of houd je het bij iets kleins?

Misschien vind je dit ook leuk

32 comments

Marissa 26 november 2018 - 15:11

Grappig dat dit 3 jaar geleden dus ook hot item was. Ik vind het ook te belachelijk voor woorden. Mijn kids kregen Duplo poppetjes/diertjes van AliExpress in hun schoen en waren daar helemaal blij mee. Ik werk in de zorg en de kinderen daar zijn afhankelijk van fondsenwerving om überhaupt wat te krijgen. Het is soms maar scheef verdeeld in de wereld.

Reply
Annemiek 25 november 2018 - 23:28

Je spreek indirect ook mij aan. Ik reageer wel omdat ik in mijn situatie ook iets wil uitleggen. Mijn zoon heef ASS. Hij heeft een aparte manier van leren en met de computer gaat dat wat makkelijker. Nu krijgt hij met 5 december een belachelijk duur cadeau. Tiptoi. Dit is dus niet een tussendoor cadeau maar wel een sint cadeau. Ik heb er wel wat moeite mee omdat ik ook heel goed weet dat dit te duur is voor andere. Maar, er zit een hele grote maar aan dit verhaal. We mogen niet te veel spaargeld hebben. Wanneer je partner komt te overlijden krijg je ineens een hoop geld. Het ligt er aan hoe je verzekerd bent maar je krijgt wel uitgekeerd waarvoor je bent verzekerd. Oké diegene die voor je uitvaart moeten zorgen. Dus ook als je nog tig jaar moest betalen. Wanneer je partner een goede cao heeft op dit gebied komt daar ook nog veel geld vandaan. Dan komen de nabestaande pensioenen van jezelf en je kind. Ook krijg je meer kindgebondenbudget. Ik moet dus gaan kijken hoe ik dit in goede banen moet sturen en zorgen dat onze zoon ook daadwerkelijk wat heeft aan al dat geld. Je ziet niet aan hem of mij dat we nog maar met z’n tweetjes zijn. Dat we het best wel redden. Ik weet soms gewoon niet in welke bochten ik mij moet wringen om uit te leggen dat we het wel redden. Dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken om mijn financiën. Wanneer blijkt dat dit alles geen nadelig effect heeft op mijn toeslagen zoek ik volgend jaar weer een goed doel uit, misschien wel meer dan 1. Ik probeer ook andere te helpen die het minder hebben dan ik. Ik hoef niet zo nodig geld voor de oude kleding van mijn zoon. Ik wil het doorgeven. Maar het is wel waar dat ik makkelijker dingen kan aanschaffen die leuk of noodzakelijk zijn. Een half jaar geleden had ik er niet eens echt plezier in. Nu ben ik blij dat het mogelijk is en kan ik er ook een beetje van genieten.

Reply
Themommydiaries 26 november 2018 - 06:44

Hee! Deze blog komt uit 2015 en ik heb hem niet geschreven naar aanleiding van iets dat jij hebt gezegd hoor ? heel begrijpelijk overigens dat je hem iets leuks geeft en je hoeft je niet te verantwoorden.

Reply
Annemiek 26 november 2018 - 09:07

Ik had wel gezien dat die uit 2015 kwam. Je blog kwam op fb voorbij, vandaar dat ik het vond. Voor mij is het op dit moment gewoon een dilemma. Niet willen overdrijven maar wel zorgen voor goede dingen en dan rekening houden met meerdere zaken. Ook proberen om uit te leggen dat ouder(s) soms heel bewust keuzes proberen te maken. Wel probeer ik mijn zoon mee te geven dat niet iedereen deze mogelijkheden heeft.

Reply
Jaklien 9 november 2015 - 14:28

Iieeeehhh zo een muis verschrikkelijk smerig!! Dat doe ik ze hier niet aan? er komt iets kleins in de schoen met Manderijn zijn ze verslaafd aan hier dus dat komt mooi uit!!
Ze mogen hier voor pakjes avond een lijstje maken. En dan zeggen we dat De Sint nu gaat uitzoeken wat hij er is voor alle kindjes in Nederland! En als het wat duurder is mogen ze er hier zelf voor sparen vinden ze erg leuk!! Goed meehelpen in de tuin of auto wassen word beloond met 50 cent? en om de zoveel tijd word er geteld hoever ze zijn!

Reply
Milou 1 november 2015 - 14:40

Los van het verhaal ‘dure cadeau’s in schoen’ – want ik ben bang dat je dat helaas altijd zult houden in de klas – kun je het als ouder altijd nog nuanceren denk ik. Of misschien ben ik daar te naief in, dat kan natuurlijk ook, maar ik weet nog dat er vroeger bij mij in de klas kinderen waren die bijvoorbeeld twee keer in de week hun schoen mochten zetten. Mijn ouders zeiden dan tegen mij: die kinderen krijgen dan minder met pakjesavond! Sinterklaas moet het een beetje verdelen!

Reply
Marisca- Mamablogger 25 oktober 2015 - 06:46

De schoencadeautjes zijn hier ook klein, maar wel iets waar hij echt wat aan heeft en mee kan spelen. Ik heb dit jaar allemaal LEGO op Marktplaats gescoord wat niet meer in de winkel te krijgen is. Ook wat kleinere dingen. Die gaan in de schoen en daar speelt hij het hele jaar mee. Handig, duurzaam en goedkoop. Verder voor pakjesavond ook LEGO in doos via Marktplaats en ben nu echt voor een prikkie klaar. Maar een Nintendo?! Hell no!

Reply
Liess 23 oktober 2015 - 18:18

Wij kregen ook een handje snoep en of een kleinigheidje in de schoen.

En toen lotte klein was kreeg ze ook echt schoen cadeautjes. Een dingetje van 1 of 2 euro of een zakje met chocolade munten. En 5 Dec dan kwamen pas echte cadeautjes. Maar geen Playstation of ds, ga weg. Bij ons waren t gewone cadeautjes, een pop, handschoenen, een spelletje wat ze graag wou, een knutseldoos. ..

Mensen moeten niet zo overdrijven.

Reply
Bregje 23 oktober 2015 - 09:17

Aaah ik vind marsepeinenmuisjes ook zo vies! Wij kregen vroeger ook wat kleins, een chocoladeletter of wat lekkers. Ik ben ook niet van plan om grote cadeaus in die minischoen te gaan stoppen, hij snapt er nu toch nog niet veel van. We hebben 1 groot cadeau voor pakjesavond en hij zal vast nog wat kleins krijgen van opa en oma en zijn tantes 😉 Ben het helemaal met je eens!

Reply
Nicky 22 oktober 2015 - 22:40

Een goede stuk, zeker om even bij stil te staan. Sinterklaas vieren we niet echt maar de kids mogen wel schoentjes zetten en dan krijgen ze snoepgoed erin. Daar zijn ze ook heel tevreden mee. Jij als ouder bepaald waar jouw kindje tevreden mee is, als ze weten dat ze uitsluitend snoepgoed of iets kleins krijgen zullen ze daar wel vrede mee hebben.

Reply
kaboutertuin 22 oktober 2015 - 18:37

Ahhhh die muizen zijn ZO lekker, die kreeg ik ook vaak in de schoen hahaha. Bij ons thuis vroeger was het merendeel snoepgoed inderdaad en soms een goedkoop cadeautje. Ik heb een keer een klein setje lego gekregen (een keukentje van Fabuland) en dat heeft zo’n indruk gemaakt dat weet ik nu nog 😉

Hier thuis krijgen de kinderen nu vaker een klein cadeautje in de schoen. Wij eten suikervrij en het snoepgoed uit de winkel wil ik ze niet te veel van geven. Mijn kinderen worden zoooo druk van de suikers. Ik maak zelf een chocolade letter voor ze.En met een velletje stickers of een versierde mandarijn (als piet of sint) zijn ze ook heel blij gelukkig.
Maar een playstation? Echt niet!!!

Reply
Eline 22 oktober 2015 - 16:00

Goed punt. Ik kreeg vroeger wat klein snoepgoed in mijn schoen en met pakjesavond kregen we de grotere cadeaus. Als Jennifer ouder is, zal ik precies hetzelfde doen. Pakjesavond moet wel speciaal blijven vind ik en ze verwennen met dure cadeaus is naar mijn idee nergens voor nodig.

Reply
Jeanine 22 oktober 2015 - 15:24

Ik vind het af en toe echt te ver gaan ja. Totaal niet reëel. Hier zetten ze misschien 2 x hun schoentje en daar komt iets kleins in. Pakjes avond krijgen ze een wat groter cadeau afgewisseld met een paar kleine cadeaus, maar nee geen paard macbook of playstation haha. Overigens hebben we vorig jaar ook wat dingen via marktplaats gekocht.

Reply
Nesrin 22 oktober 2015 - 13:19

Nee de vieze marsepeinen rotmuis is juist lekker!! En ja Babyborn is nog steeds duur.

Het verschilt hier soms krijgen ze wat groots en soms zijn het kleine cadeautjes. Als het een groot (en hiermee bedoel ik duurder) cadeau wordt dan moet het ook functioneel zijn.

Reply
Linda 22 oktober 2015 - 13:09

Grappig om te lezen! Volgens de reacties “verwend” niemand zijn kinderen 😉 Mijn oudste geloofd al niet meer (stiekem toch wel), maar mijn jongste vind het nog fantastisch. Ze mogen wel hun schoen zetten, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn dochters thuis kwamen met een frustratie over te kleine cadeautjes. Volgens mij komt het besef van waarde en verschil pas op latere leeftijd en dan geloven ze al lang niet meer, toch?

Reply
twinkelbella 22 oktober 2015 - 13:04

Wij doen ook iets kleins in de schoon. Zoiets belachelijks als een nintendo of babyborn in de schoen heb ik zelf nooit meegemaakt. Ik vind dit al hele grote cadeaus zelfs voor pakjesavond haha.

Reply
Bibian 22 oktober 2015 - 13:04

Leuk blogje, ik kreeg vroeger ook altijd iets kleins in mijn schoen, volgens mij max 5 gulden toen. Nu ik zelf kind(eren) heb doen wij eigenlijk precies hetzelfde. Of wat pepernootjes, een chocoladecentje of iets kleins. Ze hebben tegenwoordig overal cadeautjes van 1 of 2 euro en dat vind ik prima. Op pakjes avond krijgen ze dan wat groters en wat meer. Natuurlijk ook van de andere sinterklazen in de familie dus ze komen niks te kort straks.
liefs

Reply
Yvonne 22 oktober 2015 - 13:02

Zo dat ken ik ook nog wel ja, van die kinderen die dan de duurste cadeaus in hun schoenen kregen!
Wij kregen ook altijd pepernoten en een mandarijntje bijvoorbeeld en op pakjesavond kregen we wel echt de mooiste cadeaus.
Mijn zoontje is nu bijna 4 jaar en is zich nu echt bewust van de Sint.
Wij willen in de schoen ook niet te groots uitpakken, dan doen we wel op pakjesavond.
Maar, ben je echt van plan om op de leeftijd van 6 jaar al te vertellen dat het niet echt is?
Ik wil dat zo lang mogelijk uitstellen, ik vind het veel te leuk!

Liefs, Yvonne

ps, zoals je ziet heb ik je kerst-tag ingevuld, ik vind hem erg leuk, dus bedankt voor het bedanken van deze gezellige tag!

Reply
Lilian 22 oktober 2015 - 12:14

Wij mochten onze schoen 1 keer per week zetten en kregen dan iets kleins, soms snoep, maar soms ook iets van een klein doosje Playmobil. Echt van die 3€ cadeautjes. Met pakjesavond werd er wel iets meer uitgepakt, maar kregen we ook nuttige dingen zoals sokken en een pyjama (standaard elk jaar 🙂 )

Reply
Suzanne 22 oktober 2015 - 12:01

Nu ik zelf in verwachting ben, ga ik steeds meer nadenken over dit soort dingen. Toen ik zelf klein was, mocht ik om de dag mijn schoen zetten en de ene keer kreeg ik iets lekkers in de vorm van pepernoten, een mandarijn of chocolademuntjes en de andere keer een klein cadeautje. Soms kreeg ik ook niks, want Sinterklaas moest ook cadeautjes brengen naar andere kindjes. Met pakjesavond kregen we altijd wel behoorlijk veel cadeaus, waarvan ook een deel praktisch (sokken, pyjama etc) en ook niet heel duur. Zaken als een Nintendo kregen we nooit voor Sinterklaas of Kerst, dat vroeg ik voor mijn verjaardag.
Feit blijft dat het lastig is om uit te leggen aan die kleintjes waarom de één wel iets (groots) krijgt en de ander niets. Of nog erger, een klasgenootje van vroeger kreeg een keer de roe in haar schoen… Dat is pas sneu!

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 22 oktober 2015 - 11:24

Heerlijke blog weer! Ik kreeg altijd echt een kleinigheidje in mijn schoen. En dan met pakjesavond wat groters. Een nintendo 3ds vind ik echt idioot voor in een schoen! Wat is dan de volgende stap inderdaad??

Reply
Jennifer 22 oktober 2015 - 11:08

Jahoor, altijd iets kleins! En wij vinden ook dat Melle moet leren dat schoencadeautjes KLEIN zijn en dus IN een schoen moeten passen en dat je een groot cadeau kunt vragen voor de zakcadeau’s. Mijn vriend mocht altijd voor een bepaald bedrag iets uitzoeken in het intertoysboek en dan was het aan hem of hij kleine cadeautjes koos of 1 grote zegmaar. Ik vind dat ook wel een goede, dat je toch een beetje samen een verlanglijstje maakt. Alleen dan hoop ik wel dat ‘ie geen complex krijgt van alle kinderen die wel een playstation 4 krijgen.. Maar ja, die heeft z’n pa wel, dus een tweede is onzin.

Reply
Channah 22 oktober 2015 - 10:21

Ik kreeg vroeger in mijn schoen altijd iets kleins, lijkt me ook niet meer dan normaal. Wat andere ouders doen moeten ze natuurlijk zelf weten, maar ik ga het met onze dochter precies zo doen. Op pakjesavond wordt ze lekker verwend, maar ik ga niet in de schoen al het grootste cadeau geven, en inderdaad, wat je zelf al zegt, wat komt er dan daarna? Een huis? Het moet niet gekker worden!

Reply
Angelique 22 oktober 2015 - 09:49

Super leuk geschreven! Ik heb van de week al een artikel geschreven wat Keano krijgt. Hij mag sowieso niet elke avond zijn schoen zetten en de eerste keer krijgt hij ‘sint’ gerelateerde dingen, een boekje, een kleurboek enz. Maar écht grote cadeaus? Nee die blijven onder de kerstboom liggen en dan alsnog voor max €50,-. We vieren al twee keer sinterklaas met bijna de hele familie dus hij wordt waarschijnlijk verwend genoeg! Maar ik als ouder zijnde vind het absoluut niet nodig.

Reply
miranda 22 oktober 2015 - 08:37

Mijn ukken zetten niet iedere avond hun schoen. Meestal om de avond. De afgelopen keren kregen ze kleine kadootjes (max. €5,00) of een verrassende traktatie. Een hol smartiesfiguur met pepernootjes of een leuk zakje pepernoten of een appeltje (omgetoverd als pietje ( mijn kindjes zijn geen snoepers dus ik wring me in allerlei creatieve bochten ☺️). Op pakjesavond krijgen zij kadootjes. Het meeste verzamel ik vanaf de zomervakantie en let hierbij op aanbiedingen. Zo lukt het vaak om dure kadootjes goedkoop te kopen maar we hebben altijd een vastgesteld bedrag en daar houden we ons aan. Onze kleuter is ook nog jarig in december en daar houden we natuurlijk rekening mee. Meestal krijgt hij van sint een basisset en met zijn verjaardag een uitbreiding.

Reply
Madelon 22 oktober 2015 - 08:09

Wij vieren geen Sinterklaas. Maar over cadeautjes heb ik wel een mening. Ik denk een kind niet leert tevreden te zijn wanneer de presentjes steeds groter, duurder en gekker worden.

Reply
Charlotte 22 oktober 2015 - 07:20

Ik vind het leerkracht ook altijd moeilijk om die verschillen uit te leggen. Ik vind snoepgoed voldoende voor in de schoen en de cadeautjes komen dan op 5 dec zelf.

Reply
Josan 22 oktober 2015 - 06:55

Vorig jaar hoorde ik ooit een radio item met een therapeut die ouders en kinderen leerde hoe ze hier mee om moesten gaan. Zo erg ver heen zijn we dus al dat er professionele hulpverlening aan te pas moet komen. Zelf vier ik geen Sinterklaas en weten de kids dat hij niet bestaat. Dat scheelt een hoop gedoe. Schoenen mogen ze zetten en cadeaus krijgen ze met Kerst.

Reply
Nicole 22 oktober 2015 - 06:55

Ik wilde vroeger ook een baby born.. Kreeg hem ook niet.. Logisch want die krengen zijn duur!
Hier in de schoen ook iets kleins hoor. Weet je hoe blij ze is met potloodjes of play-do (van de action)

Reply
Channa 22 oktober 2015 - 06:29

Hier in de schoen ook gewoon kleine cadeautjes en op pakjesavond wat grotere dingen, maar een Nintendo DS gaat me zelfs op pakjesavond te ver! Overigens ken ik ze ook hoor, de kinderen die echt zulke cadeaus krijgen, bizar.

Reply
Sylvia 22 oktober 2015 - 06:28

Ohh, en die muisjes zijn juist zo lekker! 😉 Bij ons zaten er regelmatig kleine dingetjes in de schoen: de ene keer iets lekkers, de andere keer iets van klein speelgoed. Grotere cadeaus waren -wat mij betreft logisch- voor pakjesavond. Peperdure cadeaus zoals een Playstation kregen we nooit, maar we zijn wel altijd goed verwend. Scheelt ook dat mijn broertje en ik niks om dat soort dingen gaven, ik was blijer met een goed boek 😉

Reply
Carlijn 22 oktober 2015 - 06:24

Ik hou er niet van mijn kinderen zo overdreven te spoilen. Volgens mij is daar nog geen kind ooit leuker op geworden… Gewoon een bescheiden schoencadeautje dus. Het heet niet voor niks ‘schoencadeau’, dat moet in een schoen maatje 24 passen 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.