by Tamara
fietsen op een bakfiets

Ik ben inmiddels bijna zes jaar de eigenaar van een bakfiets en als er één ding is dat mij veel gevraagd wordt, dan is het wel of het niet lastig fietsen is met een bakfiets. Zeker omdat ik een driewieler heb. In dit artikel ga ik jullie alles vertellen over fietsen met een bakfiets, trucjes om het snel onder de knie te krijgen en handige tips voor tijdens het fietsen! Want fietsen op een bakfiets hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Zo kun je makkelijk fietsen op een bakfiets!

Zoals ik al vertelde ben ik al zes jaar bakfiets eigenaar. In de afgelopen zes jaar heb ik drie bakfietsen gehad. Een Babboe Big, een Babboe Curve-e en een Babboe Curve Mountain. Allemaal driewielers en stuk voor stuk ideale fietsen. Ik kocht destijds een bakfiets omdat ik zwanger was van de derde, de oudste niet op loopafstand op school zat en ik geen rijbewijs heb. De Babboe big zorgde ervoor dat ik met een baby in de bakfiets kon fietsen op een veilige manier en daarnaast ook nog twee andere kinderen kon vervoeren. Nu ben ik natuurlijk niet meteen met kinderen op een bakfiets gestapt, ik moest namelijk nog best wel even oefenen!

Mijn eerste keer op een bakfiets.

Mijn eerste bakfiets was een tweedehands Babboe Big van marktplaats. De eigenaresse had hem nieuw gekocht maar amper gebruikt en dat was ook goed te zien. De fiets was nog heel erg mooi en daarom vond ik het ook geen probleem om een tweedehands fiets te kopen. Het stormde toen heel erg en daarom besloot mijn vriend met de bakfiets terug te rijden naar ons dorp. Hij vond het een beetje wennen, maar wel heel goed te doen.

Toen ik de volgende dag op de bakfiets stapte, merkte ik meteen dat fietsen met een bakfiets wel iets is dat je onder de knie moet krijgen. Zeker bij een driewieler is het best wel even wennen, omdat je tijdens het sturen die hele bak mee stuurt. Ook is je draaicirkel veel groter en kun je niet zo even een drempel op rijden. Het duurde dan ook even voordat ik eraan gewend was. Maar.. Ik heb hem meegenomen op een rustige middag in het park (zodat ik niemand aan kon rijden haha) en na iets van een uurtje was net net alsof ik nooit iets anders gedaan had. Prima te doen dus!

Dit is lastig bij het fietsen met een bakfiets.

Toch waren er een aantal dingen waar ik heel erg aan moest wennen bij het fietsen met een driewieler. Allereerst is je draaicirkel veel groter, dus dat is iets waar je rekening mee moet houden als je bijvoorbeeld moet omkeren of je fiets wil draaien. Ook kun je niet even snel de bocht om gaan, omdat dat gewoon niet zo makkelijk gaat met drie wielen. Waar ik ook aan moest wennen was de breedte van de fiets. Nu denken heel veel mensen dat hij heel erg breed is en je dus niet een smalle drempel op kunt fietsen, maar de bak is even breed als een normaal fiets stuur. Overal waar een normale fiets doorheen past, daar pas je ook met een bakfiets door, je moet alleen even iets beter mikken.

fietsen met een bakfiets

Tips om makkelijk te fietsen op een bakfiets.

Goed, dan nu wat tips van de ervaringsdeskundige, want hoe maak je het fietsen op een bakfiets nou makkelijker?

  • Neem bochten wat ruimer en beweeg een beetje mee. Ik hoor dat veel mensen een hand loslaten bij het insturen in de bocht, dit doe ik zelf nooit. Ik beweeg met mijn lichaam een beetje mee om ‘balans’ te houden. Neem bochten niet te scherp. Geloof me, dat doe je één keer. Ik deed het toen het spekglad was op de weg en ik dacht dat ik dat ene bochtje nog wel even kon maken. Door heel veel de andere kant op te leunen kon ik hem recht houden, maar het was wel even spannend. Overigens is dat ook de enige keer dat zoiets bij mij gebeurd is.
  • Rijdt drempels of heuveltjes recht op. We hebben hier in het dorp nogal veel drempels en ik merk dat het een stuk fijner en makkelijker fietst, als je zo recht mogelijk de drempel op fietst. Scheelt ook een heleboel gestuiter in de bak.
  • Rijdt niet te snel. Het is, zeker met een elektrische bakfiets, verleidelijk om snel te fietsen. Op lange rechte stukken wil dat prima, maar je kunt het beste voor bochten wat langzamer rijden.
  • Heeft niets met fietsen te maken, maar gebruik het stuurslot dat op je stuur zit. Een driewieler heeft geen stander en rolt dus weg als je hem niet op slot hebt staan. Ook voorkomt het stuurslot dat je spaken tegen je slot aan klappen als de fiets beweegt.

Dus, dat waren mijn tips om makkelijk te fietsen op een driewieler bakfiets. Ik vind deze fietsen ideaal. Er past een heleboel in, ze zijn super stabiel en fietsen echt heel erg fijn. Zoals altijd, mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een berichtje sturen!

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Desiree 22 september 2020 - 10:35

Ik krijg 7 Oktober mijn bakfiets (Curve Mountain) en heb op die testdag bij Babboe ermee gefietst over hun aangepaste parkeerplaats en hebben ze me wel geleerd om 1 hand van het stuur te halen bij bochten. Dus ben benieuwd of ik dag dan in de praktijk ook doe of toch vast hou. Het ging toen eigenlijk meteen goed.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.