Mag jouw kind zelf kiezen wat hij aantrekt naar school?

by Tamara
Mag jouw kind zelf kiezen wat hij aantrekt naar school?

Meisjes die in korte rokjes en naveltruitjes naar de basisschool gaan en jongens in een joggingbroek. Soms vind ik het heel erg vreemd in wat voor kleding ouders hun kinderen naar school toe sturen. Ik hoor het steeds vaker: ‘Oh mijn zoon kiest zelf zijn kleding uit voor school! Hij heeft wel smaak he?’ En dat er dan een jongetje op de foto staat met een veel te korte trui en een joggingbroek. Over smaak valt te twisten zal ik maar zeggen! 😉

Mag jouw kind zelf kiezen wat hij aantrekt naar school?

Nu ben ik misschien heel erg raar hoor, mijn kinderen hebben heus wel inspraak in hun kleding, maar in een joggingbroek naar school? Als ze nou op schoolreisje gaan of misschien sportdag hebben dan is dat geen probleem natuurlijk. Maar ik zie vaak genoeg kindjes die in joggingbroek naar school worden gebracht. Afgelopen zomer schrok ik trouwens echt van de kleding waarin sommige basisschool meisjes naar school gingen. Van die korte naveltruitjes ( croptops heten die dingen toch?) en dan zo’n heel inimini postzegelformaat jeans short. Die dingen vind ik al vreselijk bij vrouwen die 10 jaar ouder zijn, maar een klein meisje van 12? Die zo naar school gaat?

Toen ik zelf op de basisschool zat.

Toen ik zelf in groep 8 zat, begon ik een beetje een aparte ( zeg maar gerust ontzettend lelijke) smaak te ontwikkelen. Ik verwisselde de door mijn oma gebreidde kabouter truien voor een.. uhm..  iets alternatieve stijl. Zo droeg ik regenboog dreads in mijn haar, droeg ik van die wijde overseas skatebroeken en droeg ik shirt waarbij er bij voorkeur een flink stuk buik te zien was. Nu was ik redelijk slank ( good old times) maar zodra je wat steviger was hing er dan zo’n heerlijke vetkwab over je broekrand. Ohja, nu vergeet ik die neuspiercing, die had ik namelijk ook in groep 8. Ik mocht van mijn moeder namelijk ineens alles toen mijn ouders uit elkaar gingen. Dus eigenlijk heb ik geen recht van spreken, aangezien ik er zelf ook niet echt florissant uit zag. Maaaaar…. Ik liep er niet bij als een h…. dame van lichte zede, zeg maar.

Mogen mijn kinderen zelf kiezen wat ze naar school dragen?

Maxim interesseert het eigenlijk heel erg weinig wat hij aantrekt naar school, maar Floris heeft wel een behoorlijke eigen smaak. Laatst had ik een mooie trui voor hem gekocht die hij dus niet mooi vond. Na een heel geworstel ( crocodile dundy, eat your heart out!) om hem aan te krijgen, lag hij na 5 minuten alweer op de grond en riep hij: ‘Die is echt verschrikkelijk lelijk mama!’ Dus ja, ik laat Floris meestal zelf kiezen wat hij naar school aan wil. Soms wil hij zijn Onesie aan, maar daarbij kan hij hoog of laag springen, die krijgt hij niet aan naar school. Op de verboden lijst staan o.a. verkleedkleren, te grote of te kleine kleren en ja, ook joggingbroeken.

Wat vind jij hiervan? Mag jouw kind zelf kiezen wat hij aantrekt naar school? Of heb jij ook bepaalde dingen die ze echt niet aankrijgen? Ik ben heeeeeel benieuwd! 

afbeelding shutterstock

Misschien vind je dit ook leuk

23 comments

Lilian 10 november 2016 - 13:32

Ik droeg zelf vroeger inderdaad van die hotpants en naveltruitjes (terwijl ik er niet slank genoeg voor was haha) en met mij is het ook goed gekomen.
Voorlopig mag ze zelf kiezen, maar grijp ik in als het niet netjes is (of te koud) en als ze voldoende verantwoordelijkheidsgevoel heeft (ahum, komt dat moment ooit?), mag ze het helemaal zelf weten.

Reply
Romy 10 november 2016 - 07:17

Vreselijk, die crop tops en hotpants die de billen nauwelijks bedekken. Op vakantie zag ik een gezin met jong meisje van een jaar of 10 lopen die dit aanhad. Daarna gingen ze een kerk bezichtigen. ?

Mijn dochter heeft al vanaf haar 2e een geheel eigen smaak en omdat hierdoor sommige kleding gewoon ongedragen in de kast bleef hangen mag ze van mij ook al een beetje kiezen bij het kopen. Daardoor heeft ze nu 2 Disney truien in haar wintercollectie en verder een overdaad aan prints en pailletjes. Ach, als dat alles is. We hebben ivm de peuterpuberteit al zoveel
strijd dat ik de kledingbattles laat voor wat ze zijn.

Reply
Marijke 9 november 2016 - 17:42

Joggingbroeken zijn bij kleuters wel heel fijn. Kunnen ze zelf met gym makkelijk aan en uit doen en ook bij wc bezoek.

Reply
Ramona (Kijk, mama!) 9 november 2016 - 22:08

Ja precies! Zelfredzaamheid.

Reply
Lilian 9 november 2016 - 15:22

Soms sta ik ook echt versteld van de klerencombinaties van andere kinderen. Oke mijn kind mag wel zelf zijn kleren uitkiezen maar ik check het dan wel altijd even en als ik het dan niet vind kunnen, gaat het gewoon weer de kast in en komt er weer wat anders uit. Een joggingbroek zou bij mij ook weer de kast ingaan. Jav is nog niet echt van het kiezen van kleren maar ik merk wel dat het steeds meer begint te komen.

Reply
Anneke 9 november 2016 - 13:35

De oudste (13 jr) kiest zelf haar kledij. Maar als ze ‘s ochtends naar beneden komt en ze heeft iets aan waarvan ik denken ‘Hell no!’, keert ze gewoon terug naar boven en moet ze iets anders aantrekken. Het moet fatsoenlijk blijven.
De boys (9 en 10jr) kiezen hun kledij nog niet zelf, want als ik hen laat doen zouden ze nog in hun pyjama naar school gaan ook, die twee. 😀 Ze mogen wel meekiezen.
En ivm die trainingsbroeken… soms hebben ze dit aan naar school, ja. Maar dan wel van die hele leuke H&M’kes ofzo, gecombineerd met een stoere shirt en Alle Stars onder. Best hip, hoor. En nog fatsoenlijk, vind ik dan 😉

Reply
MetMirjam 9 november 2016 - 10:40

Die van mij is nog aardig te sturen, maar ze mag we kiezen of ze een jurkje, rokje of broekje aan wil. Ze heeft trouwens ook hele stoere “joggings”broekjes die we zo combineren dat het een leuke outfit wordt. Op die manier kan het naar mij idee prima 😉

Reply
Rory 9 november 2016 - 10:35

Ik vind het belangrijk dat een kind zich leert ontwikkelen tot een eigen individu. Dus ja, ik vind laten kiezen belangrijk. Maar wel tot op zekere hoogte. Soms kies ik twee setjes uit en laat ik haar kiezen (goed voor het gevoel van je kind. Een kind moet namelijk al zoveel), soms laat ik haar zelf kiezen. Dat heeft inderdaad weleens geresulteerd in een combinatie van fietshelm, lang nachthemd, regenlaarzen… en dat bij 27 graden. Maar toen was ze nog 2,5 ofzo en daar mocht ze mee de tuin in. Ik let altijd op dat ze netjes gekleed naar school gaat. Zonder vlekken, gaten. Maar Mila is ook pas 4,5 jaar. Als ze ouder wordt? Of pubert? Ik hou mijn hart vast. Aan de andere kant heb ik alle vertrouwen in het beoordelingsvermogen van mijn kind. Maar zover vooruit kijken kan ook weer niet. Aldus… we zien het wel tegen die tijd.

Reply
Madelaine 9 november 2016 - 09:27

Jasmin is nu natuurlijk nog een baby (geen tegenspraak dus, YES) maar ze krijgt later ook gewoon kleding aan die wij uitzoeken. En ik koop geen disneykleding, joggingsbroeken (voor een meisje.. neh) of andere hysterische dingen. Het ergste vind ik wel kindjes die in trainingspakjes rondlopen, geen porum

Reply
marjon 9 november 2016 - 08:57

Onze 5 jarige (over 3 maanden 6) heeft ook wel een eigen smaak. Al stuur ik er wel in! Ze kiest meestal in de ochtend en dan geef ik aan of het wel of niet kan. Maar echt zelf laten kiezen, nee hoor.
En uhm in joggingbroek en die korte tops, nee, dat is niet voor school.
Grappig dat je zoon ook al zijn eigen keuze maakt… jammer van de trui die mama uitgezocht heeft 😉

Reply
Nathalie 9 november 2016 - 08:53

We zoeken het altijd samen uit. De jongste leg ik het voor klaar. Tegenwoordig heb je heel veel mooie trainingsbroeken die net gewone spijkerbroeken lijken. (zachte broeken noemt mijn zoon ze) die krijgt hij ook gewoon aan naar school.

Reply
Nicole 9 november 2016 - 08:40

Ik denk dat ik ons zoontje later zelf laat kiezen, mits het binnen de perken blijft.

Reply
Bregje 9 november 2016 - 08:39

Ik ben benieuwd hoe dat hier straks gaat! Ik laat mijn zoon nu al weleens kiezen uit twee kledingstukken, maar dan heb ik er zelf tenminste nog een beetje invloed op ??
En, naar het kdv kan hij nog prima in joggingbroek, dan val ik ook niet zo uit de toon in mijn huispak ?

Reply
Birgit 9 november 2016 - 08:25

Ik kies voor de kinderen nog wat ze aankrijgen. Dit betekend dat ik het klaarleg voor ze. Mijn zoon maakt het niet zoveel uit, maar mijn dochter heeft echt een eigen smaak. Dus als ze iets lelijk vind hoeft het niet, ze moet zich niet onprettig voelen in haar kleding. Maar ik heb wel het laatste woord in wat wel aan mag. Geen joggingsbroeken of naveltruitje!

Reply
Michelle de vos 9 november 2016 - 08:14

Ik snap dat je noet alles even mooi vind wat mensen aantrekken. Of het nu kinderen zijn of volwassenen. En in zekere zin kun je je kids helpen bij hun kledingkeuze. Uit ervaring weet ik dat ikzelf echt alleen maar aandeed wat ikzelf mooi vond vanaf een bepaalde leeftijd. Hotpants, spicegirlschoenen buiktruitjes rond groep 7 en 8. Ja en ook op de middelbare in overseas. Maar ongeacht wat voor kleding iemand draagt, laat ze in hun waarde. Een vrouw/kind is nooit een h..dame in wat voor kleding dan ook.

Reply
Petra 9 november 2016 - 07:59

Ja bij mij mogen ze (( binnen mijn grenzen) zelf bepalen wat ze aantrekken. Al vanaf de basisschool eigenlijk. Ze weten dat als ik nee zeg het ook nee is.

Reply
Simone 9 november 2016 - 07:48

Oh ik zou zeker ook een vinger in de pap willen houden hoor. Ook op het gebied van netjes kleden mag opgevoed worden, toch ?

Reply
Frederique 9 november 2016 - 07:08

Ja mogen ze, als het maar een beetje klopt met het weer. Een beetje zeg ik want ik moet door jouw stukje meteen denken aan de klassenfoto van mijn dochter in groep 5. De foto is in de zomer genomen en alle kids staan erop in korte broeken en zomerjurkjes en mijn dochter staat erop met een korte witte rok met zomers topje en…..babyroze moonboots! Die wilde ze dat jaar gewoon niet uit, ze was gek op die dingen 🙂

Reply
Channa 9 november 2016 - 06:54

Hier gaat het in overleg, maar gelukkig trekt hij meestal gewoon aan wat ik klaar leg!

Reply
Kim 9 november 2016 - 06:44

Leuk om te lezen. Ik zit nog helemaal niet in die fase, maar ik ben wel heel benieuwd hoe dat later zal gaan. Ik hoop dat ik zo’n moeder wordt die samen met haar zoon de kleren kan uit gaan kiezen. Dat hij in ieder geval wat inspraak heeft. Maar of dat werkelijk zo gaat zijn? Dat zal de tijd uitwijzen.

Reply
Ramona (Kijk, mama!) 9 november 2016 - 06:43

Haha, hier mag het wel. Als ze maar niet te koud gekleed zijn, maar zelfs dat laat ik ze soms zelf ervaren. Het interesseert me weinig. Sinds nr twee kwam ben ik erg makkelijk geworden.

Reply
Josan 9 november 2016 - 06:41

Ja, mijn kind mag zelf beslissen wat ze aantrekt. Dat wil zeggen uit hetgeen wat ik voor haar koop. En aangezien ik bepaalde dingen dus niet koop, zal ze dat niet dragen. Joggingbroeken vind ik prima voor thuis maar niet daarbuiten. Naveltruitjes mogen pas op de middelbare school en te korte rokjes koop ik niet.
De een combineert wat ik koop tot een hele bonte mix…ik laat het, komt vanzelf goed. De ander houdt wat meer van klassiek.

Reply
Merel 9 november 2016 - 06:38

Tot op zekere hoogte. Als Rose besluit vandaag als brandweervrouw naar school te willen, prima. June kiest eigenlijk al sinds groep 3 haar kleding uit en dat gaat meestal prima. Een heel enkele keer mag het niet. Vind die (te) korte broekjes verschrikkelijk. Dat mag ze niet hebben van me. En noem het ouderwets, maar als de onderkant kort is dan gaat de bovenkant bedekt en andersom geldt hetzelfde. Gelukkig hebben we nog niet te veel discussies, ze heeft een goede smaak. Hopelijk blijft dat zo.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.