Maar ik zit eigenlijk helemaal niet op je advies te wachten..

by Tamara

Wat is dat toch eigenlijk? Dat sommige mensen zo ontzettend graag ongevraagd advies aan je willen geven? Dat ze eigenlijk elke mogelijkheid aangrijpen om je maar van advies te voorzien en je tips te geven? En hoe ga je eigenlijk om met al die ongevraagde adviezen? Zelf ben ik iemand die heel erg slecht tegen dat soort gedoe kan en altijd even flink op mijn handen moet gaat zitten op zulke momenten. Wat ik op zulke momenten doe en waarom ik zo slecht tegen advies kan? Dat vertel ik in deze blog.

De regels aan je laars lappen.

Als er één karaktereigenschap van mezelf is waar ik niet zo heel erg blij mee ben dat is het wel dat ik zo ontzettend eigenwijs ben. Op zich is het geen vervelende eigenschap, maar het belemmerd me vaak nogal. Zo ben ik vaak te eigenwijs om hulp te vragen als dingen niet lukken, wil ik altijd alles zelf doen en neem ik nooit adviezen of tips van andere mensen aan. Gelukkig is het dan wel weer zo dat ik wel heel veel van mijn fouten leer en niet bang ben om fouten te maken. Een beetje een gevalletje: ‘Wie niet horen wil moet voelen’ dus. Haha.

Maar goed, ik kan dus heel erg slecht tegen ongevraagde tips en ik kan me daar ook echt heel chagrijnig om maken. Tegenwoordig lukt het me om al die gekke tips en adviezen van mensen naast me neer te leggen, maar dat lukte in het verleden niet zo heel erg makkelijk. Toen ging ik er altijd op in en daar kwamen alleen maar ruzies van.

Waarom vind ik tips zo vervelend?

Waarom ik tips zo vervelend vind? Nou weetje, het is niet eens zo dat ik alle tips en adviezen die ik krijg heel erg vervelend vind. Maar als blogger krijg je nou eenmaal regelmatig allemaal opmerkingen naar je hoofd gegooid en daar zitten regelmatig rare opmerkingen tussen. Zo kreeg ik tijdens de zwangerschap van Sarah continue het advies van volgers dat ik rustig aan moest doen en moest gaan slapen. Maar ik had nog drie kinderen rondlopen en dan is rustig aan doen niet zo heel erg makkelijk. Toen ik eens een artikel schreef over het feit dat ik niet zo sociaal ben , kreeg ik de opmerking dat ik echt eens naar een psycholoog moest gaan omdat dat echt niet normaal was en toen ik eens schreef dat ik slechte slapers had, kreeg ik wel 100 x het advies dat ik ze maar gewoon eens een hele nacht moest laten huilen en dat het dan wel goed zou komen.

Weetje? Al die adviezen zullen heel erg goed bedoeld zijn, maar ik kan daar gewoon niet zo heel erg veel mee. Ik probeer bewust op mijn blog zo neutraal mogelijk te blijven over bijvoorbeeld dat laten huilen van je kind en dat is omdat ik niet het idee ben dat ik de geschikte persoon ben om daar maar advies over te geven. Ik mag dan wel vier kinderen hebben, maar dat maakt me nog geen expert. Dus waarom zou ik andere mensen van ongevraagd advies moeten voorzien? Wat ik stiekem heel erg vervelend vind is advies van andere moeders. Moeders onderling hebben nogal vaak de neiging om elkaar van advies te gaan voorzien, maar zoveel moeders, zoveel meningen en vaak wordt die mening niet echt gewaardeerd.

Nu wil ik echt niet zeggen dat als je ooit eens een goed idee hebt of een leuke tip hebt dat je hem niet aan me mag sturen hoor. Dat soort dingen vind ik namelijk heel erg leuk. Maar ik ben het echt een beetje zat dat ik bijna dagelijks wel allerlei gekke adviezen en opvoedtips krijg van allerlei mensen die ik niet eens ken! Ik heb zelf dan zoiets van: ‘Als ik ergens tips over wil dan vraag ik het wel!’

 

Is dit herkenbaar voor jou? En wat is het raarste advies dat jij ooit gekregen hebt?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Lenny 20 augustus 2018 - 19:48

Ach ja, het is allemaal goed bedoeld. Het meest irritante vond ik dat als ik van alles had onderzocht en gelezen, mijn man thuis kwam van: ja, mijn collega zei… (vul maar in). En dacht já dat kan wel maar dat heb ik nergens gevonden, dus is vast achterhaald. Of mijn lieve (schoon) ouders die met tips uit de oude doos kwamen bij een kinderziekte. Ik checkte dat altijd ff bij de doktersassistente of apotheek. Of opaatje die helemaal bizarre tips gaf… die zal ik hier maar niet herhalen 😉

Reply
Yasmin 20 augustus 2018 - 09:32

Ugh idd herkenbaar. De hoeveelheid tips die ik nu krijg tijdens een burn out -nietnormaal- En ik kan er geen zak mee. Ik wil alleen een arm om me heen of af en toe een schouder.

Reply
kristy 20 augustus 2018 - 09:22

Ja…’Ga eens wat meer vrienden máken’. Ik heb 1 echte beste vriendin en verder op 1 hand te tellen vriendinnen die ik eens in de zoveel tijd zie. Vind ik echt hoor want ik ben echt niet iemand die elke dag en uren lang zin heeft om bij anderen te zitten. ik zit liever gewoon thuis met kindlief en als die op ‘school’ zit ga ik ook het liefst alleen op pad, heerlijk! Vind men schijnbaar nogal raar, haha.

Reply
Ramona 20 augustus 2018 - 09:08

ogh!! ons beroep hebben levert al veel opmerkingen en “goedbedoelde” adviezen op.. doe daar ook nog maar eens 2 kinderen bij en ze weten het altijd mooier en beter te maken! #trekmeerniksvanaan!#

Reply
Kim 20 augustus 2018 - 07:09

Ik zit een heel bericht te typen met allemaal tips die ik zo irritant vond en kwam tot de conclusie: ik vind het irritant als andere mensen mijn opvoeding ondermijnen en zich dan gaan bemoeien met mijn kinderen (en dingen doen die wij niet doen).

Reply
Manouk 20 augustus 2018 - 06:36

Ik heb vast ook wel eens de tip gekregen om mijn kinderen te laten huilen of dat ik in ieder geval in de babytijd een keer een nacht kon doorslapen. Ik denk dan altijd maar dat ze het vast en zeker goed bedoelen en het beste met me voor hebben, maar het gaat wel het ene oor in en het andere oor uit. En als ze het blijven zeggen dan zeg ik er wel wat van, want anders wordt het gewoon vervelend.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.