Myrthe | Maak je eigen deepfake

by Myrthe

Het is al langer een trend: overleden mensen via digitale beelden tot leven wekken. Een van de de bekendste voorbeelden is het cadeau dat Kanye West in 2020 zijn toenmalige vrouw Kim Kardashian voor haar 40e verjaardag gaf. Het was een hologram van haar overleden vader, Robert Kardashian. Kim was over the moon met dit cadeau want zo was ze weer even dichtbij haar vader. Hij stak haar een hart onder de riem.

De doden tot leven wekken

Het gaat steeds verder met de behoefte de doden tot leven te wekken. Waar we toen misschien nog dachten dat het alleen voor de rijken der aarden was weggelegd, is er inmiddels een app die foto’s of portretten bijna tot leven lijkt te brengen. Het is een onderdeel van MyHeritage en heet Deep Nostalgia. De applicatie is gratis te downloaden, maar het kan ook gewoon via de website van MyHeritage worden gebruikt. De app gebruikt dezelfde techniek als waarmee deepfakes worden gemaakt en brengt zo portretten of foto’s tot leven. Het resultaat is een angstaanjagend realistisch beeld dat doet denken aan de levende schilderijen uit de Harry Potter films.

Privacy

Op YouTube staan al allerlei voorbeelden, van André Hazes tot Jezus Christus, dus neem vooral een kijkje als het je interesseert. Zelf aan de slag is natuurlijk nog veel leuker (als het fenomeen je niet de stuipen op het lijf jaagt). Gebruikers moeten er wel op letten dat ze in verband met de privacywetgeving beelden gebruiken waar ze zelf de rechten over hebben óf waarvan de rechten inmiddels verjaard zijn.

Eigen “onderzoek”

Ik heb het natuurlijk zelf even uitgeprobeerd en het resultaat is inderdaad zo bizar als ik al op de voorbeelden zag. En niet alleen omdat het zo gelijkend is, soms klopt er juist iets niet helemaal waardoor het er nog enger uitziet. Ik had een jeugdfoto van mijn vader geüpload en hierin ging er bij een bepaald stuk in het filmpje iets niet helemaal goed met het oog, waardoor hij ineens scheel keek. Niet erg fraai, maar volgende pogingen waren succesvoller. Laat je dus niet meteen uit het veld slaan als je het graag wilt proberen. En voor eenieder die zich door de YouTube filmpjes al laat afschrikken: ga het vooral niet met je eigen foto’s proberen want dat is nog veel beangstigender.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.