Loopt hij nou nog niet?

by Tamara

Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over het feit dat Maxim een tijd lang een achterstand heeft gehad. Deze is inmiddels zo goed als ingehaald en ik heb gewoon een heerlijk gemiddeld kind waar ik waanzinnig trots op ben. Zelfs uit de testen bij logopedie komt naar voren dat zijn woordenschat gewoon gemiddeld is en dat was ook iets waarin ik het volste vertrouwen had dat het wel goed zou komen, hij had gewoon wat tijd nodig!

Toch is dat ook wel eens anders geweest, ik heb me altijd vreselijk veel zorgen gemaakt over Maxim. Niet doordat ik nou vond dat er heel veel mis met hem was, maar omdat anderen me er constant op wezen dat hij misschien wel een klein beetje laat was. Een beetje laat met praten, een beetje laat met lopen, met staan, met kruipen enzovoort. Hoe vaak ik de opmerking : ‘Loopt/praat/rolt hij nou noooooog niet? Nou …. kan dat allang hoor!’ heb gehoord is niet eens bij te houden. Ja Maxim liep pas met 22 maanden en ja hij begon pas met goed verstaanbaar te praten toen hij 3 was. Ja dat is laat. Nou… en?

Ik heb er niet altijd zo makkelijk over gedacht hoor, vaak schoot ik meteen in de verdediging dat hij dit,dit,of dit wel heel goed kon, ik grapte dat hij gewoon een beetje lui was. Maar van binnen huilde ik, want het is gewoon echt heel erg rot om altijd maar van iedereen te moeten aanhoren dat je kind langzaam is, dat je kind ‘anders’ is dan andere kinderen. Op een gegeven moment hebben we hem zelfs laten testen. Een kind van nog geen 4 dat hele onderzoeken krijgt die echt niet leuk zijn. Wat kwam eruit? Ja hij loopt achter.. Ja goh, dat wisten we nog niet?

Ik wil met deze blog even een hart onder de riem steken van moeders wie hun kind een beetje langzamer ontwikkeld dan andere kindjes. Moeders die zich zorgen maken dat hun kind nog niet rolt met 6 maanden, nog niet loopt bij 1 jaar en nog niet praat bij 2.5. Ik heb me namelijk waanzinnig veel zorgen gemaakt en het is echt allemaal goed gekomen. Sommige kindjes hebben gewoon wat meer tijd nodig, gun je kind die tijd, want je kunt er toch niet zoveel aan veranderen.

Heb jij ooit van dit soort opmerkingen gehad en hoe ging jij hiermee om?

Misschien vind je dit ook leuk

32 comments

Nienke 15 oktober 2015 - 16:51

Heel herkenbaar. Onze zonen liepen ook heel laat, de jongsten als ik het me goed herinner pas met 24 maanden. Wij hebben ons er nooit veel zorgen om gemaakt. Manlief en ik liepen ook beide pas heel laat, dat schijnt toch heel bepalend te zijn. Ook ontwikkelden de heren zich verder prima, dus wij hebben nooit verder onderzoek laten doen. Ze waren gewoon hele rustige peutertjes, die pas iets deden als ze zeker wisten dat ze het ook echt konden.
Maar wat hebben we er veel opmerkingen over gehad…
P.s. de jongens zijn nu 5 en ze hebben hun ‘achterstand’ ruimschoots ingehaald. Er is nu echt aan nìets te merken dat ze ooit zo laat met lopen waren.

Reply
Lilian 12 oktober 2015 - 23:36

Mooi dat je er wat over schrijft! Zijn vast wat ouders die nu weer opgelucht zijn. Een vriendin van mij haar zoon die loopt achter met praten, maar die wordt in januari 3 en die praat net een paar woorden. Maar hij heeft al een hele medische mallemolen gehad, misschien een beetje voorbarig als ik jouw verhaal zo hoor.

Anna was als kind heel verlegen daar maakte in me wel eens zorgen over. Maar sinds ze naar de kleuterschool is gegaan is ze helemaal los en ook helemaal ‘gemiddeld’. Wat zijn ze toch flexibel die kids! 😉

Reply
Tips voor Papa's 12 oktober 2015 - 21:48

Het lijkt inderdaad wel of kinderen van andere mensen altijd zo snel zijn… Hier werden we ook hele tijd bestookt met vragen/opmerkingen over dingen die onze zoon nog niet deed, maar andere kinderen al wel. Het maakt je erg onzeker als ouder en je hoopt maar dat t goed komt.
Als je een kindje ziet die met 1 jaar alle gebaren van kinderliedjes mee doet en jij al trots bent dat je zoon in z’n handjes klapt na 5 x herhalen is dat best lastig. Ook als je kinderen ziet die met 10 maanden al loopt terwijl zoonlief “pas” met 15 maanden z’n eerste stapjes zette. Gelukkig zijn alle kinderen anders. Wij waren wel supertrots dat hij al rijstkorrels en andere ienie minie dingetjes pakte toen hij 9/10 maanden oud was. Het zijn de kleine stapjes die je een trotse ouder maken! Je kunt dan ook trots zijn dat hij het zo goed doet! ??

Reply
Eline 12 oktober 2015 - 21:46

Goed geschreven! Het lijkt me inderdaad echt frustrerend als iedereen zich maar bemoeit met je kind. Sommige zijn met lopen iets langzamer, andere weer met praten. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.

Reply
Nathalie 12 oktober 2015 - 15:47

Ik denk dat vele mensen hier geholpen door zijn!

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 12 oktober 2015 - 14:36

Oh joh dat gezeik altijd! Een kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Komt echt wel goed.

Reply
lin mommysworld 12 oktober 2015 - 14:27

Heel herkenbaar Jayson praatte ook veel later als gemiddeld, maar als ik hem nu hoor praten denk ik wauw wat duidelijk en netjes!! Luca was weer veel later met lopen en ik heb me ook zoveeel zorgen gemaakt! Allemaal om niks! Zonde.. maar voor andere mama’s die ook zo twijfelen is dit een hele goede blog om te lezen!!

Reply
Sylvia 12 oktober 2015 - 14:26

Lijkt me inderdaad erg vervelend om te horen. De eerste vriendin binnen mijn vriendengroep heeft sinds kort een kleine en ik kan me werkelijk niet voorstellen dat ik zulke opmerkingen zou maken. Mensen kunnen toch wel nagaan hoe kwetsend dat is? Even zichzelf beter voelen over de rug van een ander, bah.. Nu weet ik ook niet wat gangbaar is en wat kinderen in welke fase zouden moeten kunnen, dus wellicht scheelt dat. Natuurlijk wil je als ouders dat je kind goed ‘mee kan met de rest’, maar hé, alles gemiddeld is ook maar saai 😉

Reply
Cassandra 12 oktober 2015 - 14:10

Mensen hebben ook altijd wel wat te klagen he?! Zo irritant! Maxime doet het hartstikke goed en is zo’n mooi kereltje! Het ene kind is gewoon iets sneller als de ander, so be it! <3

Reply
Vroontje 12 oktober 2015 - 13:40

Ach waar moet ik beginnen….ik heb een zoon die een jaar achter loopt qua taal en ook totaal nog niet bezig is met zindelijk worden. Hij is er gewoon simpelweg niet aan toe is gebleken uit de vele testen. Maar van die opmerkingen vanuit je omgeving word je erg moe…..Moet je niet op de wc plassen/poepen. Hij is wel erg laat he? Pffff soms word je er gewoon moe van.. Ja ik baal er ook van dat ik nog steeds luiers moet kopen voor hem….. Ja ik ben trots op hem dat hij nu eindelijk kan praten….Maar weet je hij doet het nu eenmaal niet volgens de boekjes maar hij is wel mijn kind en ik ben enorm trots op hem…..of die nu wel of geen achterstand heeft.

Reply
Marijke 12 oktober 2015 - 13:17

Mijn Gabriela was ook erg laat met lopen. Op het consultatie bureau hadden ze daar een hele geruststellende verklaring voor. Sommige kindjes zijn wat creatiever en ontwikkelen die hersenhelft wat sneller dan het motorische deel… Jouw kind is gewoon heel creatief dusss!

Reply
Malou 12 oktober 2015 - 11:28

Het lijkt me ontzettend irritant.. En ergens is het ook wel een beetje herkenbaar. Nomi is qua praten en snappen heel snel, maar ze kruipt pas sinds 2 weken. Ik kreeg daarvoor wel regelmatig de vraag of ze al kroop (vanaf een maand of 6 al) en dat was ik ook wel een beetje zat.

Reply
Marije | Mumstheword 12 oktober 2015 - 10:35

Dit is iets waar ik zelf best bang voor ben. Momenteel denkt iedereen al dat het volkomen normaal is om opmerkingen te maken over de grootte van mijn buik. En dat vind ik al stront vervelend. Dat vergelijken met alles en iedereen.. hou daar gewoon mee op! haha. Bemoei je lekker met je eigen kind.

Reply
Simone 12 oktober 2015 - 10:01

Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, want Mirthe is pas 4 maanden. Maar ik merk wel een soort omgevingsdruk al. Mensen vragen me nu al regelmatig of ze al omrolt. En ik hoor mezelf dan ook zeggen: nee, maar ik denk dat dat niet lang meer duurt. Maar misschien is dat wel zo. Nou en? Ieder zijn eigen tempo…

Reply
Carlijn 12 oktober 2015 - 09:51

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je dit aantrekt als moeder. Je wilt gewoon graag een kind dat het goed doet en gemiddeld is. Jezelf constant moeten verdedigen lijkt me heel vermoeiend en net wat je zegt helemaal niet nodig. Als er écht iets met ‘m aan de hand zou zijn, had je dat wel aan andere dingen gemerkt. Las laatst een verhaal in een blad van een moeder die als smoes verzon dat haar kind een hartafwijking had omdat hij nog niet kon lopen. Vond ik wel heftig..

Reply
Miriam 12 oktober 2015 - 09:21

Sanne liep 2 weken voor haar 2e verjaardag voor het eerst. Dus ja, heel herkenbaar! Uiteindelijk lopen we allemaal toch?

Reply
Jeanine 12 oktober 2015 - 09:17

Ik heb dit zelf niet meegemaakt al kan ik me het wel goed indenken al die rotopmerkingen. ‘Die van mij kan dit en dat allaaang’ haha vreselijk. Ik heb wel eens gehad dat vriendinnen zeiden dat mijn zoontje raar liep en onverstaanbaar sprak, of ik daar niets mee moest. Ook allemaal goed gekomen maar ik schoot oom gelijk in de verdediging.

Reply
Anne 12 oktober 2015 - 08:39

Ik denk noet dan mensen het perse gemeen bedoelen. Als je kind ergens vroeg mee is ben je daar ook trots op en zegt dat sneller.
Vergelijken doen mensen nu eenmaal, zeker moeders.. maar snap best dat je dat op een gegeven moment beu was/bent.

De zorgen waren natuurlijk ook niet voor niks, daar ben je mama voor. En daardoor heb je de goede Hulp gezicht en loopt je knapperd nu weer op schema

Reply
Nicole 12 oktober 2015 - 08:37

Het lijkt me inderdaad erg frustrerend als je dat continu hoort. Ik heb echter een vriendinnetje en haar dochtertje ontwikkeld zich ook wat langzamer dan gemiddeld. Maar zij pusht haar kind zelf enorm hard. In het begin vond ze het wel prima dat haar dochtertje niets deed, lekker makkelijk. Maar nu ze de leeftijd heeft om te lopen is ze enorm aan het pushen. Dat vind ik ook sneu voor het kind, want ze ontwikkeld zich gewoon op haar eigen manier!

Reply
Joyce 12 oktober 2015 - 08:31

Ik was ook een van die gemene mensen. Maar toen was ik nog jong 😉 ben blij dat maxim alles nu mooi heeft ingehaald x

Reply
Priscilla 12 oktober 2015 - 08:27

Alles gaat hier ook net wat langzamer en kost wat meer moeite. Praten kwam pas na 2,5 op gang. Zindelijk pas met 3,5 Fietsen zonder zijwieltjes pas met 5,5 na een jaar oefenen. En nu zijn we al weer 2 jaar bezig voor zijn A diploma. Ja soms zou het wel eems fijn zijn

Reply
Priscilla 12 oktober 2015 - 08:29

Pff nog niet klaar! Het zou fijn zijn als dingen wel gewoon eens gewoon “op tijd” zouden gebeuren. Maar ach.. het is niet anders. Zolang hij er zelf niet mee zit.

Reply
Angela 12 oktober 2015 - 08:03

Fijn dat het nu zo goed gaat bij Maxim!
Joshua is bijna 2,5 en praat niet, zijn ‘geluk’ is, dat hij ontzettend klein is (maat 80/86?), dus mensen schatten hem veel jonger en we krijgen er dus eigenlijk geen opmerkingen over.
Gelukkig maar, want het is al frustrerend genoeg, ook voor hem.
Volgende maand wel extra controle bij CB, dus ben benieuwd!

Reply
Bregje 12 oktober 2015 - 08:02

Ach wat rot dat je zoveel zorgen hebt gemaakt! Laurens is ook wat asn de “langzame” kant. Zitten, kruipen, staan: allemaal later dan “gemiddeld” Nu is ie bijna 17mnd en loopt nog niet los. Mijn antwoord op dergelijke vragen? “ik vind het wel lekker rustig, want hij gaat nergens naartoe!” Gelukkig komt het meestal vanzelf goed, dat zou men vaker ongevraagd moeten zeggen! ?

Reply
Michelle 12 oktober 2015 - 07:53

Ik heb 4 kinderen waarvan de eerste 3 heel snel met praten waren. Alleen meneer nummer 4 is nu 2 jaar en praat als een robot. Aan de ene kant maak ik me zorgen maar aan de andere kant weet ik echt wel dat het wel komt. Hij is gewoon druk met andere dingen. Die andere 3 waren ook veel rustiger. Hij is heel druk en heeft gewoon andere prioriteiten.

Reply
Saskia 12 oktober 2015 - 07:38

Zo rot dat mensen altijd even van die opmerkingen moeten plaatsen. Mijn zoon liep pas met 14 maanden, hoeveel opmerkingen ik daar wel niet over hebt gehad. Terwijl dat helemaal niet veel te laat is. Jammer is dat. Elk kindje heeft gewoon een eigen tempo en dat is gewoon goed.

Reply
Michelle 12 oktober 2015 - 07:48

Das zelfs gemiddeld met 14 maanden, helemaal niet te laat.

Reply
Charlotte 12 oktober 2015 - 07:38

Fijn dat Maxim het allemaal heeft ingehaald. Erg eigenlijk hè dat mensen zelf niet snappen dat dat niet leuk is om te horen. Aukje is laat met praten en daar maak ik me ook geen zorgen om. Wel is het vaak onhandig omdat ze zichzelf niet goed duidelijk kan maken. Gelukkig heb ik er nog nooit opmerkingen over gehad (behalve van het stomne cb dan…)

Reply
Channa 12 oktober 2015 - 07:27

Wat vervelend dat iedereen zich er altijd mee bemoeit, de één heeft nou eenmaal wat meer tijd nodig, so what? Moeders zijn prima in staat om dat zelf in te schatten. Maar wat fijn dat Maxim het allemaal heeft ingehaald 🙂

Reply
Josan 12 oktober 2015 - 06:37

Zolang het maar gezond is, denk ik altijd maar. Ieder kind volgt haar eigen lijn. Baby draait zich nog niet om nu met 4 maanden. Tja, ik ken geen enkel mens die kan zeggen dat hij/zij zo leuk is omdat ze vroeg omrolden

Reply
Rosalie 12 oktober 2015 - 07:44

Dat vind ik eerlijk gezegd ook een beetje een dooddoener. . ‘Zolang het maar gezond is’. Natuurlijk hoop en wil je dat. Maar als het nou niet gezond is.. Het is nog steeds je kind waar je zielsveel van houdt.

Reply
Miriam 12 oktober 2015 - 09:22

Eh….mijn dochter is nog geen 7 maanden en draaide vorige week voor de 1e keer. No worries dus nog!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.