looking back: bezoek Auschwitz 2009

by Tamara

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Terwijl vriendinnen in de bibliotheek chicklits mee naar huis namen, stond ik uren op de afdeling met geschiedenisboeken te neuzen. Ik vind het heel erg belangrijk dat bepaalde geschiedenis niet verloren gaat. In het kader van dodenherdenking en bevrijdingsdag besloot ik daarom te vertellen over mijn bezoek aan vernietigingskamp Auschwitz, waar ik in 2009 met school naartoe ging. Omdat de dingen die daar gebeurd zijn nooit vergeten mogen worden.

In 2009 zat ik nog op de Havo, en werden er uitwisselingsprojecten met verschillende scholen in het buitenland georganiseerd. Je kon kiezen uit o.a. Turkije, Italie en Polen. Polen is niet een land waarvan je denkt, he! Daar moet ik eens naartoe, maar juist daarom vond ik het een mooie kans, zeker omdat ik hoorde dat we ook het vernietigingskamp Auschwitz zouden bezoeken, iets waar ik graag ooit nog naartoe wilde.

In maart was het dan zover. Een week lang sliepen we bij de Poolse uitwisselingsstudenten die daarvoor al eens bij ons in Nederland waren geweest. In die week denken we vanalles, we bezochten daar een school, leerden de cultuurverschillen kennen, bezochten de prachtige stad Krakau en brachten een bezoek aan Auschwitz.

In de maanden voor het bezoek had ik me al heel veel ingelezen, maar toch is het heel erg gek als je daar aankomt en alles voor het eerst ziet. Eerst brachten we een bezoek aan het basiskamp. Auschwitz bestaat uit 3 kampen, een basis/werkkamp ( Auschwitz 1 of stammslager) , een vernietigingskamp ( Auschwitz Birkenau) en een werkkamp ( Auschwitz monowitz).

De poort met de tekst Arbeidt macht frei.

De poort met de tekst Arbeit macht frei.

Als je hier binnenkomt zie je meteen de grote poort met het metalen bord met de woorden ‘Arbeit macht Frei’ erboven. Iets wat ik al erg vaak op foto’s had gezien en wat ontzettend veel indruk maakt als je het dan in het echt ziet.

Ik heb trouwens alleen foto’s gemaakt van de buitenkant van gebouwen. Uit eerbied voor de verschrikkelijke dingen die in de barakken zijn gebeurd staan er veel bordjes en vroeg de gids ons niet binnen in de gebouwen te fotograferen. Heel begrijpelijk vond ik.

CIMG3100

Links op deze foto is blok 11 te zien, de kampgevangenis. Hier kregen gevangenen de meest verschrikkelijke straffen zoals de hongerdood. Links op deze foto zie je een houten paal, gevangenen werden met de handen op de rug gebonden aan deze paal omhoog gehesen.

Eigenlijk is het kamp gewoon een terrein met rijen barakken. Elke barak had weer een ander doel, zo had je een gevangenis, een ziekenbarak en bijvoorbeeld de barak waar Jozef Mengele zijn verschrikkelijke experimenten uitvoerde.  De gids vertelde over enkele van deze experimenten en eerlijk? Het was weerzinwekkend, ik word er nog misselijk van als ik erover nadenk.

CIMG3104

Ook een erg herkenbaar punt van dit kamp is deze muur, waar ontzettend veel mensen tegen zijn neergeschoten. Heel raar om bij stil te staan als je daar zo staat.

Wanneer je dan weer verder loopt in het kamp kom je langs verschillende barakken waar je naar binnen kon, 1 van deze barakken heeft verschrikkelijk veel indruk op mij gemaakt en ik krijg er nog een brok van in mijn keel als ik er aan terug denk.

 

Op de muur van deze barak hangen allemaal foto’s van kinderen, direct na aankomt gemaakt en deze kinderen zijn eigenlijk allemaal meteen daarna naar de gaskamer gebracht om ‘opgeruimd’ te worden. De ‘oudere’ kinderen die konden werken kregen hun vaak veel te grote uniform aan en hun haar werd afgeknipt. De angst die je ziet in de ogen van deze kinderen is verschrikkelijk. Kinderen van een jaar 10 of die hun tranen proberen te bedwingen, maar al lijken te weten wat hun te wachten staat. Wat een harteloos iemand moet je zijn om deze kinderen wat aan te doen, was 1 van de gedachten die steeds door mijn hoofd bleef gaan.

159962576_e3696bfd67_b

 

bron

 

Er is ook 1 barak ingericht met voorwerpen die terug zijn gevonden in de grote opslagplaatsen waar koffers leeggehaald werden. In deze barakken zie je koffers torenhoog opgestapeld met de adressen er nog opgeschreven, zo ook een vitrine met schoenen, brillen en 1 die heel erg vreemd wat om te zien, 1 met haar.Bij aankomst van de trein werden de mannen en vrouwen die geschikt waren om te werken namelijk meteen kaalgeschoren omdat ze luizen zouden hebben, welke tyfus konden overbrengen.

159960800_b50861cf9c_z

bron

Het kamp beschikt ook over een gaskamer en een crematorium. Je kunt je wel voorstellen hoe verschrikkelijk naar dit was om te zien. Je moet je voorstellen dat je naakt in een ontzettend donkere ruimte staat gepropt met andere mensen die zacht huilen of in paniek zijn.

Wat ik heel naar vond om te zien was dat je allemaal krassen op de muur ziet in de gaskamer. Dit zijn dus echt nagelkrassen van mensen die in paniek waren en wisten dat ze dood zouden gaan.

Ingang crematorium en gaskamers.

Ingang crematorium en gaskamers.

Morgen het tweede deel van deze blog, over mijn bezoek aan het tweede kamp, Auschwitz Birkenau. Een kamp puur en alleen gebouwd om mensen te vernietigen.

Misschien vind je dit ook leuk

20 comments

tjalling 22 november 2016 - 03:00

Joden zijn heel onbeschoft behandeld .

Schande

Maar ze zijn echt niet vergast . Want zover cyclon B was er namelijk niet om 6 miljoen te vergassen . Ik ontken niet de holocaust . Maar het is echt niet zo gegaan als het in de geschiedwnis boeken beweerd word .

Bovendien is dit om hogere schadeckaim te krijgen om zo de staat isreal te financieren zodat ze zelf de facist kunnen uithangen in de gaza strook door op Palestijnse kindjes te schieten. Plus erbij was het trubunaal waar echte oorlogs misdaders dan terecht zijn veroordeeld dat wel het tribunaal van de geallieerde was zo partijdig als maar kan .
Er zijn ook na de oorlog gas kamers bij gebouwd om Duitsland zwart te maken en isreal hogere schade claim kregen . Er zijn ook een hoop overleden Joden die nu nog spring levend zijn im zuid Amerika en isreal

Reply
tjalling 22 november 2016 - 02:58

Joden zijn heel onbeschoft behandeld .

Schande

Maar ze zijn echt niet vergast . Want zover cyclon B was er namelijk niet om 6 miljoen te vergassen . Ik ontken niet de holocaust . Maar het is echt niet zo gegaan als het in de geschiedwnis boeken beweerd word .

Bovendien is dit om hogere schadeckaim te krijgen om zo de staat isreal te financieren zodat ze zelf de facist kunnen uithangen in de gaza strook door op Palestijnse kindjes te schieten. Plus erbij was het trubunaal waar echte oorlogs misdaders dan terecht zijn veroordeeld dat wel het tribunaal van de geallieerde was zo partijdig als maar kan .
Er zijn ook na de oorlog gas kamers bij gebouwd om Duitsland zwart te maken en isreal hogere schade claim kregen . Er zijn ook een hoop overleden Joden die nu nog spring levend zijn im zuid Amerika en isreal

Reply
Anoniem 4 mei 2020 - 18:48

Oh die eerste reactie…. mijn mond valt open….
Dat er zulke mensen bestaan….
Mooie blog!!

Reply
Celeste Kapaan 4 mei 2020 - 20:21

Nee joh. Dit schrijft niet iemand..zucht dit is echt wel heel erg dom om hardop te uiten..

Reply
Lisanne 4 mei 2015 - 22:10

Afschuwelijk wat daar gebeurd is… Mooi geschreven! Heel herkenbaar… Toevallig heb ik morgen een post ingepland over mijn bezoek aan Buchenwald, dat vond ik ook heel indrukwekkend. En dat terwijl daar heel weinig van over is… Auschwitz staat ook zeker nog op mijn ‘lijstje’!

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 22:53

Oh daar wil ik ook nog graag een keer naartoe! Zal het morgen meteen even lezen! Lijkt me ook ontzettend indrukwekkend!

Reply
Nicole 4 mei 2015 - 20:28

Wat vreselijk indrukwekkend.
Klinkt heel stom maar ik wil er graag heen.
Ik ben overigens naar een kamp geweest bij Berlijn, op de terugweg heb ik uren gezwegen ik kon niet meer. Vreselijk wat ik daar al zag, laat staan in Polen..

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 20:42

Het is ook verschrikkelijk indrukwekkend! Ik wil er ooit nog een keer heen samen met Richard en de kinderen want ik vind het heel erg belangrijk dat zij ook zien wat daar gebeurd is.

Reply
Jeanine 4 mei 2015 - 16:14

Jeetje wat een indrukwekkende blog! We mogen echt nooit vergeten dat dit soort afschuwelijke ( nog te zacht uitgedrukt) dingen gebeurd zijn en nog steeds gebeuren. Ik zou hier zeker ook een keer heen willen. Super dat je hier aandacht aan besteed.

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 20:43

Dankjewel! Ik vind het ook een heel belangrijk onderwerp dat nooit vergeten mag worden.

Reply
Madelon 4 mei 2015 - 14:03

Mooi geschreven. Soms denk ik wel eens dat mensen vergeten dat dit allemaal is gebeurd. En ook vergeten dat veel van deze gebeurtenissen regelmatig plaats vinden in andere landen in onze tijd.

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 20:44

Ja klopt! Samen met de generatie die het heeft meegemaakt lijkt de herinnering ook te verdwijnen. En inderdaad! Deze verschrikkelijke dingen gebeuren helaas nog steeds:(

Reply
Cassandra 4 mei 2015 - 12:47

Het is onvoorstelbaar wat voor zieke geest iemand moet hebben gehad om dit te laten gebeuren.
Ik heb van kinds af aan al een fascinatie voor de WO II en ik hoe debiel het ook klinkt, Auswitz staat wel op mijn bezichtigingen wishlist, al wil is het niet echt wenselijk, je weet wel wat ik bedoel…
Mooi dat je hier over schrijft! xxx

Reply
Joyce@joyfromjoyce.nl 4 mei 2015 - 11:31

Het lezen ervan vind ik al indrukwekkend. Ooit wil ik er ook nog heen. Robert en ik zijn beide erg geïnteresseerd inde oorlog

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 11:41

Het is echt een aanrader om er ooit naartoe te gaan. Het is in het echt nog veel indrukwekkender!

Reply
maloubeld 4 mei 2015 - 11:29

Het lijkt me heel indrukwekkend om te zien!

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 11:41

Klopt! Het is echt onvoorstelbaar wat daar gebeurd is!

Reply
Daniëlle 4 mei 2015 - 11:07

Afschuwelijk wat daar gebeurd is. Heel indrukwekkend! Ik heb me als puber ook altijd heel erg verdiept in de 2e Wereldoorlog. Veel gelezen en films en documentaires gekeken. Ik werd er zo misselijk van, kreeg nachtmerries en bepaalde beelden kreeg ik gewoon niet meer uit mijn hoofd. En dat terwijl ik het niet eens meegemaakt heb. Ik heb toen een hele periode bewust niets meer erover gelezen en gekeken, maar 4 mei blijft voor mij ook een belangrijke dag!

Reply
Rowan 4 mei 2015 - 10:41

Wauw…heel erg indrukwekkend. Ik ben in 2009 naar Theresienstadt in Tjeschië geweest. Was ook heel indrukwekkend!

Reply
Tamara 4 mei 2015 - 20:45

Dat staat ook op mijn lijstje om ooit nog eens te bezoeken!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.