Looking back: Auschwitz 2009 deel 2.

by Tamara

Gisteren schreef ik al het eerste gedeelte van mijn tweedelige blog over mijn bezoek aan Auschwitz in 2009. Ik schrijf deze blogs in het kader van dondenherdenking en bevrijdingsdag, maar ook vooral omdat ik vind dat het ontzettend belangrijk is dat we deze dingen nooit vergeten. De generatie die deze dingen echt heeft meegemaakt komt bijna tot zijn einde en het zou echt jammer zijn dat met hun, dit gedeelte van de geschiedenis ook verloren gaat.

Gisteren kwam mijn bezoek aan het basiskamp, oftewel Auschwitz 1 naar voren, vandaag schrijf ik over Auschwitz 2, oftewel Auschwitz Birkenau, een kamp puur en alleen gebouwd met als doel mensen te vernietigen.

CIMG3123

 

Na het vertrek uit het basiskamp had ik het gevoel dat het allemaal even op me in moest werken. Je voelt gewoon aan de hele sfeer op zo’n plek dat er verschrikkelijke dingen gebeurd zijn en het deed me toch wel heel erg veel. Na een tijdje met de bus gereden te hebben zie je ineens de grote poort met het erdoorheenlopende spoor opdoemen. Een bekend plaatje uit films zoals schindlers list en diverse andere oorlogsfilms. Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe ontzettend bank de mannen, vrouwen en kinderen geweest moeten zijn toen ze hier aankwamen.

CIMG3132

Allemaal rijen barakken bedoeld voor de    huisvesting van de gevangenen.

Als je aan een vernietigingskamp denkt, zullen de meeste mensen dit beeld voor ogen hebben, rijen en rijen barakken, bedoeld voor de huisvesting van de vele gevangenen van het kamp. Het is niet op de foto’s te zien, maar dit kamp is zo verschrikkelijk groot, zo’n 175 hectare. Er waren in totaal 174 barakken, waarin 4 mensen per per bed samengeperst werden. Hierdoor was er per barak plaats voor 744 mensen.

250px-BirkenauInterior

Binnenkant barak

bron

744 mensen in eenzelfde vieze ruimte, vol met mensen die ziek waren en kapot van het harde leven in het kamp en het verlies van soms wel hun hele familie.

Op het terrein stonden 2 verlaten boerderijen die omgebouwd werden tot gaskamer, in de eerste boerderij die het ‘rode’  huis genoemd werd was er plek voor 2 gaskamers die elk ruimte boden aan 400 personen en in de tweede die het ‘witte’ huis genoemd werd was er plek voor 4 kamers, waar ook 400 personen in konden, maar door de betere ventilatie ging het vergassen hier veel sneller en konden hier dubbel zoveel mensen ‘opgeruimd’ worden. Op het hoogtepunt werden er ongeveer 20.000 mensen per dag gedood.

CIMG3161Van deze gaskamers en ook van de crematoriums is vrijwel niets meer over, de ss-ers hadden op een gegeven moment door dat het kamp snel bevrijd zou worden en 6 dagen voor de bevrijding bliezen ze daarom alle gebouwen op.

CIMG3172

Op het terrein zijn heel veel herdenkingsplaatsen, ik kwam deze tegen in het Nederlands en hij drukt je nog eens extra op de feiten dat er in totaal 1,5 miljoen onschuldige mannen,vrouwen en kinderen zijn omgebracht in dit kamp..

CIMG3177

De herdenkingsplaats ligt recht tegenover de poort naar het kamp.

 

Het hele bezoek aan Auschwitz heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt, zelfs nu ik met de foto’s bezig was en deze blog schrijf, vind ik het toch best wel erg moeilijk. Het is zo onvoorstelbaar wat mensen elkaar aan kunnen doen.

Ik denk dat we daarom extra dankbaar mogen zijn voor onze vrijheid en diep in onze gedachten moeten houden dat zulke dingen nooit, maar dan ook nooit meer mogen gebeuren.

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

8 comments

robin 5 mei 2015 - 21:33

heel mooi! mijn opa’s vader ligt in Sachsenhausen en ik ben er geweest toen ik 4 was, herinner er dus niet veel van maar heb wel de foto’s 🙂 zou er ook nog wel eens heen willen.

Reply
Patricia 5 mei 2015 - 13:00

Net beide stukken gelezen. Mooi geschreven. Indrukwekkend… sprakeloos hoe zoiets heeft kunnen gebeuren…

Reply
Tamara 5 mei 2015 - 15:14

Klopt! 🙁

Reply
Marijke 5 mei 2015 - 11:31

Het is werkelijk vreselijk wat daar gebeurd is. Het klinkt gek om te zeggen, maar ik wil er ook graag een keer heen. Meegeven aan ins nageslacht dat dit nooit meer mag gebeuren!

Reply
Tamara 5 mei 2015 - 15:15

Ik wil er ook graag nog een keer naartoe als de kinderen wat ouder zijn. Vind het ontzettend belangrijk dat zulke dingen niet meer gebeuren..

Reply
Jeanine 5 mei 2015 - 10:13

Weer een mooi stukje! Alleen al de gedachte dat er 400 mensen in een ruimte allemaal in paniek wachten op hun dood is haast niet voor te stellen toch. Walgelijk ?

Reply
Nicole 5 mei 2015 - 07:04

Ik had het gisteren er nog over met m’n man.. Hoe kun je anderen zoiets aan doen? Hoe kun je met jezelf leven?
Maar die Duitsers waren zo geïndoctrineerd dat de Joden en alle anderen die in de kampen kwamen voor hen geen mens meer waren. Het was uitschot meer niet.

Bah krijg er nog steeds kippenvel van

Reply
Tamara 5 mei 2015 - 15:16

Heb je gelijk in! Als er maar lang genoeg op je ingepraat word dan ben je tot heel veel in staat! 🙁

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.