LOL Surprise poppen. Onschuldig speelgoed of is er meer aan de hand?

by Tamara

Wie mij op facebook volgt, weet dat ik daar vaak dingen deel die ik zelf grappig, leuk of bijzonder vind. Dingen zoals dat de kruidenpotjes op alfabetische volgorde staan in de supermarkt en hoe je makkelijk een citroen kunt uitpersen.  Ik vind het gewoon leuk om bijzondere dingen te delen en te kijken hoe mensen hierop reageren. Dus dat deed ik ook woensdagavond. Ik zit in een aantal Amerikaanse groepen waar vaak dingen gedeeld worden die bijzonder zijn en daar stuitte ik op een bericht uit een Amerikaanse moedergroep, over LOL Surprise poppen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik Amerikaanse moeders altijd een beetje aan de hysterische kant vind, maar dat kan ook gewoon dat ‘Groningse, maakt zicht nergens druk over’ karaktertrekje van mij zijn. Het bericht ging over LOL Surprise poppen in ijswater dippen, waarna ze afbeeldingen van Lingerie en tattoos krijgen. Nu vond ik dat dus een beetje bijzonder bij kinderpoppen, dus ik was benieuwd of het ook echt waar was. Ik zette het op mijn facebookpagina, zag wat reacties binnenkomen over mensen die het gingen proberen en ging naar bed. De volgende ochtend stond mijn telefoon rood van de berichtjes en zag ik hele verontrustende dingen voorbij komen. Daarom besloot ik op onderzoek uit te gaan, zijn de LOL Surprise poppen onschuldig speelgoed? of is er meer aan de hand?

Over de LOL Surprise poppen.

De LOL Surprise poppen zijn al enkele jaren ontzettend populair. Volgens mij kwamen ze rond 2017 naar Nederland en het was meteen een rage. Ik zag hele verzamelingen voorbij komen, blogs met daarin hoe populair ze waren en kennelijk kon je je dubbele poppetjes heel goed verkopen op Marktplaats. Nu heb ik er in die tijd eens eentje gekregen, maar ik snapte de hype niet zo. Ja, het is leuk om een poppetje uit te pakken, maar het geeft zo ontzettend veel onnodige troep en ik vond die van mij zo chemisch stinken dat ik hem vrij snel weggegooid heb. In de jaren daarna bleef het speelgoed ontzettend populair en toen ik een winactie deed, werd daar dan ook massaal op gereageerd. Maar wat is het nou eigenlijk?

Unboxing zijn voor veel mensen heel erg leuk om naar te kijken. Er zijn talloze immens populaire youtubekanalen waarop allemaal speelgoed unboxings staan. Nu zijn de LOL suprise ballen natuurlijk wel het ultieme unboxing speelgoed. LOL staat voor  lil outrageous littlesDe ballen bestaan uit 7 lagen, met in elke laag een ander ‘cadeautje’.

Nu is het al wel een tijdje geleden, maar volgens mij zaten er in die van ons een zonnebril, een cappucino mok, een oudfitje, schoentjes en nog wat prulletjes om het LOL Surprise poppetje aan te kleden.

Hoewel het begon met simpele poppetjes, is het inmiddels uitgegroeid tot veel meer. Zo kun je hele huizen voor je LOL poppen kopen, zijn er verschillende lijnen met LOL Surprise Poppen en ook campers en auto’s. Het is nog steeds een enorme rage en het lijkt er niet op dat voorlopig minder gaat worden.

Discussies over het uiterlijk van de LOL Surprise poppen.

Maar, hoewel ze ontzettend populair waren, merkte ik al snel dat er ook een ander kamp was. Zoals ik al vertelde, deelde ik een winactie met zo’n pop en daar kwamen een aantal reacties op met dat het ordinaire hoerenpoppen waren. Nu vind ik die benaming wel een beetje bijzonder, maar ik moet wel zeggen dat ik ze zelf ook niet zo heel erg leuk vind. Ik bedoel, waarom moet een pop er zo ‘volwassen’ uitzien, terwijl de doelgroep kleine meisjes is? Nu hebben we hier in huis eens zo’n LOL Surprise big sister pop gekregen en die had ook lingerie en netkousen enzo. Mijn dochter vond de ‘lange sokken’ niet mooi en trok de pop een prinsessenjurk aan, vond ze veel beter. Maar, wat ik dan wel weer goed vond, was dat deze poppen wat meer ‘vormen’ hebben dan de standaard kinderpoppen. Al hebben ze nog steeds onnatuurlijk lange benen en een taille die ik met een jaar trainen niet eens zou bereiken, maar goed.

LOL Surprise poppen veranderen in water?

Goed, genoeg over de LOL Surprise poppen in het algemeen. Want er is meer aan de hand. Zoals ik al vertelde kwam ik een bericht tegen in een groep, dat ik een beetje bijzonder vond. Ze dompelden LOL Surprise poppen onder in ijskoud water en daarna kwam er dan iets op het lichaam tevoorschijn. Bij het ene poppetje was dat een pizzapunt, bij het andere poppetje een soort van sexy lingerie en bij weer een ander poppetje netkousen. Dit staat overigens ook op de doos, alleen niet op welke manier de poppen kunnen veranderen. Nu zijn deze poppen sowieso al een beetje te volwassen gekleed, maar dit was dan weer de overtreffende trap, dus ik besloot het te delen. Nogmaals, omdat ik wel vaker dingen deel die ik tegenkom en interessant vind om te delen.

Nu kwamen daar gemengde reacties op, aan de ene kant reageerden er moeders met ‘oh wat grappig, dat ga ik eens proberen’ ( mijn intentie dus, want ik wilde graag weten of het waar was). Maar er reageerden ook een heleboel moeders met dingen die toch iets verontrustender waren. Zie hieronder.

Niet alle poppetjes kunnen veranderen. Sommige wel. Maar je deelt deze plaatjes alsof het iets leuks is. Verdiep je eens in pizzagate.
Kijk naar de hashtags en emojis die bij het bondage plaatje staan…

 

heel zorgwekkend! De reacties verbazen me ook. Mensen hebben géén idee wat er gaande is! #SaveTheChildren

 

dat dacht ik ook al. Kinderen al vanaf die leeftijd sex aanleren, walgelijk man kak wereld

 

Dit noem je hoeren poppetjes… LOL poppetjes waar je lol mee kan hebben.. ze hebben hun lingerie al aan (en uit). Laten we het niet gaan hebben over die pizza want dat gaat te diep voor sommige mensen hier.. maar degene die dat bedacht heeft is niet zuiver.

 

 heel veel mensen zijn onwetend en dat is echt jammer
Soms lig ik echt wakker van alle shit die je hoort wat betreft de “pizza” en alles er om heen
En sommige willen gewoon niks horen en doen alsof het niet bestaat. Dat is pas disgusting

 

 

Ik zette in de ochtend na het plaatsen mijn telefoon aan en schrok meteen van de reacties. Van reacties dat dit bewust gedaan wordt door pedofielen om kinderspeelgoed te seksualiseren, tot dingen over ene pizzagate waar ik nog nooit over gehoord had. Ik schrok er echt heel erg van, dus ik besloot meteen op onderzoek uit te gaan.

LOL Surprise poppen. Onschuldig speelgoed of is er meer aan de hand?

Tussen de foto’s die ik plaatste, stond een foto van een poppetje met een pizzapunt op de rug. Mijn eerste gedachte was: Joh, misschien houdt dat poppetje van pizza, het is immers kinderspeelgoed, waarom zou het meer betekenen dan dat? maar juist die foto riep heel erg veel reacties op, van een gate waar ik nog nooit van gehoord had. Kijk, er gebeuren dingen in deze wereld die je niet wilt weten en waar je gewoon niet over na wilt denken, omdat je dan niet meer slaapt. We weten allemaal dondersgoed dat het er is, maar wat kun je als individu hiertegen doen? Precies, helemaal niets.

In de reacties waren er twee kampen. Moeders die vonden dat er niets aan de hand was en er geen kwaad in zagen, omdat hun kinderen hun ook wel eens in lingerie/ondergoed/bikini zagen en niets van alle hysterie snapten. Aan de andere kant waren er moeders die hier heel erg kwaad om werden. Er werd gezegd dat Nederland een Pedoland is, dat wij zulke dingen hier normaal vinden en dat het belachelijk was om je ogen hiervoor te sluiten.

Hoe ik hierover denk.

Ik heb heel erg veel Dm’s gehad over deze poppetjes en wat mensen ervan vinden en ik had dus nooit verwacht dat mijn berichtje zoveel reacties zou losmaken. En nog steeds weet ik niet echt wat ik ervan moet denken. Aan de ene kant wil ik altijd het goede inzien van producten en kan ik me gewoon niet voorstellen dat iemand bewust dit soort kinderspeelgoed dat bedoeld is voor kleine meisjes, seksualiseert. Noem het onwetendheid, maar ik kon me echt niet voorstellen dat producenten echt een pizza op een pop zetten met als doel die pizzagate.

Nu moet ik ook wel zeggen dat ik deze poppetjes sowieso al niet echt leuk vond als speelgoed. Met al die verpakkingen geven ze ontzettend veel onnodige troep, ze ruiken zo ontzettend chemisch en mijn voorkeur gaat toch uit naar poppen die wat kinderlijker gekleed zijn.

Over naaktheid van poppen, tja.. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier ligt het hele huis vol met blote barbies. Naakt is iets heel normaals hier in huis en niemand vind dat hier raar. Ook vind ik het heel erg belangrijk om bepaalde dingen bespreekbaar te houden. Mijn kinderen weten, op een kinderlijke manier, waar baby’s vandaan komen en wat je hiervoor moet doen. Ik weet nog dat ik het vroeger heel fijn vond dat ik alles aan mijn ouders kon vragen vroeger en daarom vind ik het belangrijk dat mijn kinderen dat ook kunnen.

Aan de andere kant ben ik wel heel erg geschrokken van alle reacties en het roept toch wel vraagtekens bij me op. Bikini’s voor poppen, oké. Ik had vroeger ook een zwembad barbie met een bikini, maar de bikini’s van deze poppetjes zijn niet ‘normaal’ als wat je naar het strand zou aantrekken. Als ik naar mijn dochters kijk, willen ze heel graag lijken op hun poppen, omdat ze die toch als hun voorbeeld zien. Zo spelen ze graag met elsa in hun elsa jurk en wilden ze laatst net zo’n paardrijbroek als een Spirit playmobil poppetje. Ik moet er toch niet aan denken dat zij willen rondlopen in korte rokjes met netkousen en van die catsuit achtige pakjes.

Tijdens het zoeken naar informatie voor dit artikel kwam ik ook een artikel tegen over de ‘genitalieen’ die deze poppetjes kennelijk hebben en wat ouders hiervan vinden. Is het raar om een pop een vagina of een piemel te geven? Tja ik weet niet, het gaat om de manier waarom. Bij de jongens babyborn hier in huis werd ook een beetje gegiecheld toen hij uitgepakt werd, maar meer ook niet. Ze weten dondersgoed dat jongens een piemel hebben en meisjes een plasser.

Wat mij vooral stoort, is dat het kennelijk nodig is om kinderspeelgoed ‘sexy’ te maken. We hebben het hier niet over volwassen poppen, maar kleine poppetjes die baby’s of peuters moeten voorstellen. Waarom moeten die nou netkousen, sexy pakjes en weet ik het wat aan? Ik vind dat echt heel erg onnodig en snap ook niet hoe ze hierop komen.

Maar ik snap wel dat kinderen de poppetjes leuk vinden. De poppetjes zijn goedkoop, ze zijn leuk om te verzamelen en het uitpakken voelt als een cadeautje. Ik denk dus niet dat kinderen er op een verkeerde manier naar kijken en dat zij dit als iets seksueels zien. Dit is vooral iets dat volwassenen doen, juist omdat kinderen hier niet bekend mee zijn.

Of ik deze poppetjes voor mijn kinderen zou kopen? Nee, maar dit deed ik sowieso al niet, omdat ik liever wat kinderlijker speelgoed voor ze koop. Door dit hele gedoe ben ik wel heel anders naar de poppetjes gaan kijken en ben ik me toch wel wat dingen af gaan vragen.

Hoe denk jij over deze LOL surprise poppen? Ben jij je van geen kwaad bewust en vind je het eigenlijk onzin dat mensen zich hier druk over maken? Of denk je dat er meer achter zit? Ik ben heel benieuwd!

De link naar mijn facebookpost met alle reacties vind je hier!

Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, op google is genoeg te vinden. In dit artikel ben ik daar bewust niet te diep op in gegaan, omdat dat behoorlijk schokkend was en ik dit niet bij de positieve sfeer op mijn blog vind passen.

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Chantal 11 september 2022 - 20:11

Precies wat je zegt kinderen zien hier niks sexueels in! En daar ligt ju juist het gevaar als je het mij vraagt! Kids denken dus automatisch dat het normaal is! Dat dus poppetje die moeten lijken op peuters met netkousen lopen! Snap je de indoctrinatie?!

Reply
Jessica 14 augustus 2020 - 13:54

Ik vind het echt goed dat je er iets over plaatst op je blog. Evengoed denk ik dat je er juist meer mee had kunnen doen/bereiken. Individueel kunnen we weinig doen maar met meer bereik, dmv je blog bijvoorbeeld kunnen we ons allemaal inzetten.
Ik vind het belachelijk wat er allemaal gebeurt op de wereld, het is niet alleen in Nederland. Die pedofilie is een wereldwijde organisatie. Kinderen die gestolen/meegenomen worden, pedofilie.. en dingen kunnen nu lekker gebeuren want Corona wordt ingezet als afleiding.
Ik ben toch erg benieuwd waar het heen gaat met deze wereld. Doodeng.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.