De leukste Nederlandse tradities op een rij.

by Tamara

Ik zag laatst een filmpje op facebook voorbij komen waarbij een (volgens mij) Amerikaanse studente vertelde over alle leuke dingen van Nederland. Zo leuk altijd om te zien hoe andere mensen tegen ons aan kijken en wat een gekke dingen we als Nederlanders eigenlijk doen. Ik zeg altijd dat ik niet aan tradities doe, want toch een beetje oubollig enzo, maar toen ik begon met het schrijven van deze blog kwam ik erachter dat ik toch meer met tradities heb dan ik wil toegeven. Bij tradities dacht ik namelijk al meteen aan dingen zoals stamppot eten in de winter en op verjaardagen in een kringetje zitten, maar er zijn natuurlijk veel meer leuke tradities in Nederland! Ik verzamelde de tradities die ik het leukste vind voor jullie!

De leukste Nederlandse tradities op een rij.

Beschuit met muisjes.

Jep, echt iets typisch Nederlands en zelfs na 4 kinderen vind ik ze nog steeds heerlijk die muisjes. Ik zie heel vaak dat mensen nu allerlei andere dingen bedenken om te trakteren als er een baby geboren is, maar ik blijf ze leuk vinden die bschuitjes!

Pakjesavond en Sinterklaas.

Mijn favoriete feestdag als kind! Ohh wat kon ik altijd maaaaanden uitkijken naar sinterklaas. Ik mocht zelf elke avond mijn schoentje zetten (Waarom mijn kinderen niet elke dag hun schoen mogen zetten lees je hier) en was elke ochtend benieuwd of er ook weer wat in zat. En die spannende avonden naar pakjesavond toe, zo leuk! Helaas vind ik deze traditie door het gedoe van de laatste jaren steeds minder leuk worden.

Oliebollen met oud en nieuw.

Heeeerlijk! Al ver voordat het oud en nieuw is, zit ik al oliebollen te eten! Vooral als ze nog een beetje knapperig zijn en niet te vet van binnen. Zonder krenten en met heeeel veel poedersuiker!

Op verjaardagen in een kringetje zitten.

Ik roep altijd heel hard dat we hier niet aan doen, maar ik betrap mezelf er toch elke keer op dat bij elke verjaardag het bezoek in een kringetje zit. Nu hebben we tegenwoordig 2 verjaardagen in de zomer, dus dan kunnen we lekker barbecuen, geen kringetjes meer haha.

Iedereen op de fiets.

Ik las ooit eens dat er in Nederland meer fietsen zijn dan mensen en als ik bij ons in de tuin kijk, klopt dat wel ongeveer. We hebben namelijk 2 gewone fietsen (waar ik niks mee doe, wie ze wil hebben komt ze maar halen) een bakfiets, 3 kinderfietsen en nog een paar driewielers. Ik moet ook zeggen dan ik er ondanks dat ik er heel erg van baal dat ik geen rijbewijs heb, wel heerlijk vind om af en toe een flink stuk te fietsen!

Koningsdag en de vrijmarkt.

Vroeger was het altijd vaste prik. Met mijn moeder naar de rommelmarkt in Hoogezand op Koninginnedag. Nu is koninginnedag inmiddels veranderd in koningsdag, maar verder is het redelijk hetzelfde. Nu zitten er aan Koningsdag nog wel meer tradities, zoals bijvoorbeeld het ophangen van vlaggen. Alleen wordt dit volgens mij steeds minder gedaan? Mijn lijkt het wel leuk eigenlijk om dit jaar weer eentje op te hangen, mijn ouders deden het vroeger, maar ik heb er zelf geen. Overigens zitten er aan het ophangen van de Nederlandse vlag ook weer allemaal regels, die staan allemaal op de site van de DVC, mocht je dat leuk vinden om te lezen!

Haring eten.

En nog eentje die ik heel leuk ( en vooral lekker) vind, Haring eten! Ik weet dat heel veel mensen haring echt heel erg vies vinden, maar ik vind het zoooooo lekker! Ik eet het alleen wel altijd gewoon met een vork, want zo van de staart afhappen, dat vind ik dan weer niks hahah.

 

Weet jij nog leuke écht Nederlandse traditie? En wat is jouw favoriete traditie? Ik ben heel benieuwd!

 

In samenwerking met DVC.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

karin 24 maart 2018 - 10:53

ik ben dol op tradities, hoe meer hoe beter. Misschien omdat wij die thuis eigenlijk niet hadden. Vroeger was de enige traditie oliebollen op oudjaar en dat doe ik nu net niet meer… Bij de geboorte van mijn dochters deed ik het trouwens dubbelop; Beschuit met muisjes en de Vlaamse traditionele suikerbonen.

Reply
Zahra 24 maart 2018 - 09:59

Wellicht kom ik uit een ei maar wat is DVC? Googles eerste zoekresultaat was ‘Dokkumer Vlaggen Centrale’. Puur nieuwsgierigheid, en een leuk stuk!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.