Leuke trends op babynamengebied!

by Tamara

Vorige week werd de tweeling van Bracha va Doesburg en Daan Schuurmans geboren, genaamd Boris en Kees. Op het eerste oog dacht ik.. Zucht. Kees? Seriously? Maar eigenlijk vind ik het wel verfrissend van die gewone normale namen na de aparte babynamengolf van de de laatste tijd. De onuitspreekbare en onschrijfbare namen vliegen je om de oren en ik persoonlijk denk niet dat je je dochter heel gelukkig maakt met een naam zoals J’aVonhaylagéhn, (plies gebruik dat niet als inspiratie) het kind zal dan namelijk haar hele leven ‘HOE?’ horen als ze haar naam zegt om vervolgens 3 keer haar naam te mogen spellen en verbeteren. Niks mis met originele namen hoor! Maar sommige dingen gaan gewoon echt te ver!

De laatste tijd is er wel een grappige trend gaande op babynamen gebied. Mensen vernoemen hun kinderen steeds vaker naar beroemde acteurs, muzikanten of filmkarakters. Waar het eerst bijna regel was om je kind naar de opa of oma te vernoemen en je dus een heleboel generaties had met een ‘Piet’ of ‘Jan’ is die trend nu een beetje aan het afzakken. De hele ouderwetse namen worden eigenlijk nu niet zoveel meer gegeven.

Maar goed, terug naar de vernoemingen van tegenwoordig. Elke moeder kent Frozen toch wel? De film die mening kind meeblert en waardoor menig meisje in haar prinsessenjurk woont. Voor deze film uitkwam was Elsa niet zo’n heel erg populaire naam, maar na het uitkomen trok hij ineens weer heel erg aan en werden er een heel stel mini Elsa’s geboren!

En wat denk je van onze eigen poldersoaps GTST? Voordat het karakter Noud in 2007 geïntroduceerd werd, werden er bijna geen kinderen geboren met die naam, in 2014 werden er zelf 317 ‘Nouds’ geboren. Ook de iets recentere bevalling van Nina leverde een stijging van de naam Nola op en tja, had jij voor de bevalling van Sjors van de naam Lana gehoord? Nee, ik dus ook niet. Ook de echte namen van de acteurs worden veel gegeven, zoals bijvoorbeeld Gigi, naar de actrice die Lorena speelde haar echte naam, of nouja eigenlijk niet dus, want ze blijkt gewoon Willeke te heten.

Ik persoonlijk hou niet zo van hele originele namen. Ok, we kwamen op de naam Maxim na het zen van de film Gladiator en ik grap wel eens dat we aan de naam Lauren komen door The Hills, maar echte filmnamen zijn het niet.

Vind je het leuk om nog meer te lezen over babynamen? Lees dan de infographic “Van Britney Spears tot Frozen – vernoemingen onder de loep” van Hippe-geboortekaartjes.nl.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Hippe geboortekaartjes.

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Nicole @ Everyday-Life.nl 12 oktober 2015 - 16:01

Ohh ik vond een jongensnaam zo lastig!! Ik wilde niet een te aparte naam, maar we bleven toch bij Spencer hangen! (ook uit een TV-serie). Onze meisjesnaam was wel een stuk ‘normaler. Overigens heeft een collega van mij net een meisje gekregen dat Maxime heet. Eerste keer dta ik het voor een meisje heb gehoord.

Reply
Daniella 12 oktober 2015 - 13:51

Onze dochter heet Gigi. Zij is inderdaad vernoemd naar Gigi Ravelli. Die naar mijn weten wel echt zo heet. Ter verduidelijking heeft ze toen dit rond ging haar paspoort op instagram geplaatst. Wel leuk stukje!

Reply
Carlijn 12 oktober 2015 - 10:12

Haha Boris en Kees vind ik serieus heel cool klinken bij elkaar. Ja waarom niet, je kind anno 2015 lekker Kees noemen. Mijn dochter is semi-vernoemd naar Amy Winehouse. Mijn andere dochter heet Maisie en dat is geinspireerd op een film die ik heel mooi vind en waar ik de naam voor het eerst hoorde: What Maisie Knew.

Reply
Daniëlle 11 oktober 2015 - 23:22

Haha, zo grappig om te lezen..wij houden juist wél van originele namen! Vernoemen willen we echt niet, behalve als we een jongen krijgen. Mijn man heeft één van zijn opa’s nooit gekend en wil die naam graag in de familie houden. Onze dochters heten Yara Féline en Elèna Flore, vooral de betekenissen zijn ook erg mooi,vind ik. Ik schreef er een blog over: https://buttydaantje.wordpress.com/2015/07/10/babynamen/

Reply
Cindy 11 oktober 2015 - 17:43

Ik vind Willem echt een onwijs leuke jongensnaam, maar zo heet mijn opa, maar dat is juist hetgene wat ik niet wil: Namen doorgeven van opa en oma’s. Want dan moet een dochter namelijk Nel gaan heten en dát zie ik al helemaal niet zitten haha.

Reply
Channa 11 oktober 2015 - 13:04

Haha, hier er eigenlijk nooit over nagedacht. Totdat mensen begonnen. Jamie? Ah die kan later vast goed koken. Het kwartje viel pas later 😉

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 12 oktober 2015 - 16:02

Bij ons stond Jamie ook op de shortlist, juist vanwege Jamie Oliver! haha

Reply
Debby 11 oktober 2015 - 11:35

Onze kleine heet Max Cornelis. Zijn tweede naam is van zijn opa. En Max vonden we gewoon leuk. Als we een tweede kleine krijgen moeten we heel goed na gaan denken. Want we hebben nog geen idee. Maar dat duurt nog een paar jaar. Dat zien we dan wel weer.

Reply
Bianca Ronday 11 oktober 2015 - 10:38

Wat een verschil, Gigi klinkt lekker exotisch, vind ik, en Willeke zo lekker oudhollands. Kan me voorstellen dat je als BN-er op deze leeftijd zo’n naam niet graag gebruikt en toch iets sprekenders wil. Soms hoor je ook inderdaad namen om je heen dat je je afvraagt wat ouders hun kinderen aan doen. :S Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak.
Erg leuk artikel weer.

Reply
Nicole 11 oktober 2015 - 09:50

Ieder zo zijn ding, ik zou echt nooit voor Kees kiezen, vind het echt oubollig, maar inderdaad zo’n moeilijke naam vind ik ook niets. Al is Fay voor een kind wellicht moeilijk ivm uitspraak en schrijven wat anders is.

Reply
Eline 11 oktober 2015 - 09:06

Grappig om te lezen. Je hoort inderdaad nu heel veel oer-Hollandse namen!

Reply
angelique 11 oktober 2015 - 09:05

Grappig feitje over gigi. Mijn zoontje is vernoemd naar een kindje van de Pfaffs. Maar voor een tweede kindje zou ik het echt niet weten!

Reply
Saskia 11 oktober 2015 - 08:41

Haha heet gigi Willeke? Grappig.

Reply
Roos 11 oktober 2015 - 08:12

Als je een naam aan je kind geeft bedenk dan vooral dat de leuke baby straks een volwassen man of vrouw is en zich ooit moet gaan bewijzen op de arbeidsmarkt. advocate precious heavenly Jansen wordt toch veel minder serieus genomen dan advocaat dirk kan dekker? Mensen lijken zo erg Door te slaan in hun drang om orgineel te zijn dat ze lijken te zijn vergeten dat een kind ooit een volwassenen wordt. Je bent langer volwassen dan kind 🙂

Reply
Joyce 11 oktober 2015 - 08:11

Ik ben blij dat mijn kinderen gewoon Aron en Sofie heten. Al moet ik bij Aron altijd zeggen 1 a en bij Sofie dat het met een F is haha

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 11 oktober 2015 - 06:42

Heet gigi eigenlijk Willeke? Grappig, dat wist ik niet 😉
Wij hebben voor makkelijke namen gekozen bij de meiden… simpel Hollands en makkelijk uitspreekbaar!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.