Laat met tanden wisselen?

by Tamara

Afgelopen weekend had mijn oudste zoon na maanden wachten eindelijk weer een tand eruit! Het was zijn vijfde tand en aangezien hij bijna negen is, is hij best wel een beetje laat met wisselen. Vaak zie je dat kinderen van zijn leeftijd al veel meer tanden gewisseld hebben of dat als er één los zit, de rest snel volgt. Maar bij hem is dat niet zo en bij mijn andere zoon ook niet! Die is 6.5 en heeft nog maar twee tandjes gewisseld.

Laat met tanden wisselen?

Al mijn kinderen kregen pas later tandjes. Volgens mij hadden ze allemaal rond hun 8ste maand hun eerste tandje en was het gebit met 2.5 ongeveer compleet. Om Sarah als voorbeeld te nemen, zij is twee en moet nog twee hoektanden krijgen, terwijl veel leeftijdsgenootjes die al jaren hebben.

Nu maakt het mij niet uit hoor, dat ze later tanden krijgen en wisselen. Zeker met bv geven vond ik het wel prima dat het nog even leek te duren. Maar dat late wisselen vind ik wel vervelend. Niet voor mij, maar wel voor de kinderen.

Om Maxim zijn tand als voorbeeld te nemen, die zat al maaaanden los, maar hoeveel hij ook wiebelde, hij ging maar niet losser zitten. Maxim kan er niet zo goed tegen als dingen los zitten of anders zitten dan normaal, dus hij vond dit heel vervelend. En daarnaast staat het ook wel een beetje gek, al die kleine tandjes met veel ruimte ertussen!

Maar goed, ik heb gelezen dat het heel normaal is dat kinderen tot ongeveer hun veertiende aan het wisselen zijn. Dus het komst vast helemaal goed! Ik ben wel benieuwd hoe het bij jullie gegaan is, wisselden jullie kinderen vroeg of laat de tanden?

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

MarjonS 29 september 2019 - 14:59

Ons neefje van 5,5 was gevallen en voortandjes los. Bij tandarts vertelde ze toen dat voortanden gemiddeld met 8 jaar pas gewisseld worden, meestal na de ondertanden. Onze dochter is nu 8 en ook (pas) 4 tanden gewisseld en 1 los. Dus laat?! Of andere vroeg….

Reply
Sanne 24 september 2019 - 19:06

Mijn zoon Stef is nu ruim 7 en half maar heeft net twee tanden gewisseld waarvan 1 grote mensen tand die helemaal gegroeid is en 1 die nog maar voor een kwart is gegroeid ?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.