Laat dat maar aan je man over.

by Tamara

Er zit me iets dwars. En eigenlijk is dat al een tijdje zo! Het valt me namelijk op dat er nog steeds heel erg veel mensen, vooral vrouwen, zijn die sommige dingen echt als dingen zien die alleen mannen kunnen. En daar kan ik me heel erg aan ergeren. Misschien is het omdat ik juist een vrouw ben die altijd alles graag zelf wil kunnen, maar het valt me gewoon heel erg op. En toen ik een tijdje geleden ‘Laat dat maar aan je man over.’ als reactie kreeg op een instastory waarin ik vertelde dat ik aan het klussen was, was ik er een beetje klaar mee. Want kom op jongens, vrouwen kunnen dat toch net zo goed?

Help mijn vrouw is geen klusser.

Een tijdje geleden uitte ik op Instagram al mijn frustraties over het programma: ‘Help mijn man is klusser.’ Een programma waarbij er vaak een man en een vrouw samenwonen in een bouwval en waarbij de man het huis maar niet af maakt. Er is vaak een heel erg sneu verhaal waarbij de vrouw huilend verteld dat ze heel erg verdrietig is omdat haar man maar niet wil klussen. Uiteindelijk wordt de man aan het werk gezet terwijl de vrouw mag bijkomen in een mooi hotel en terugkomt in een mooi huis. Eind goed al goed toch?

Nou, je wilt dit programma niet met mij kijken hoor. Want ik zit me altijd ontzettend op te vreten bij zo’n programma. Waarom kunnen die vrouwen niet gewoon een beetje gaan klussen? Hoezo pakken ze zelf niet even een boormachine of een hamer? Vrouwen kunnen ook prima klussen in huis hoor. ( Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk he?’

Ik kan er zó slecht tegen als vrouwen zichzelf zo in een slachtofferrol plaatsen met hun: Ja, mijn man maakt het huis niet af, daarom zit ik hier al jaren in de rommel.’ instelling. Terwijl ik dan zoiets heb van: Joh, steek zelf even de handen uit de mouwen en help mee. Als je iets niet kunt, dan kijk je een filmpje op youtube of zoek je op internet op hoe je het moet doen. Het maakt niks uit of je fouten maakt of niet, je leert namelijk een heleboel van zelf doen.

Waarom ik zelfstandigheid heel erg belangrijk vind.

Ik stond er als kind al vroeg alleen voor. Door mijn thuissituatie leerde ik al vroeg voor mezelf te zorgen. ik kookte, maakte schoon, deed klusjes in huis en redde mezelf eigenlijk prima. Dat is er altijd een beetje in gebleven. Afgelopen weekend lag ik nog met mijn hoofd in het gootsteenkastje om een kraan te vervangen. Een week daarvoor heb ik de wc gerepareerd en als er hier in huis iets stuk gaat, ben ik altijd degene die het weer repareert. Niet omdat mijn vriend het niet zo kunnen of niet wil doen, maar omdat ik het zelf ook gewoon wil kunnen.

En ja, het is niet echt handig om te klussen in huis met vier kinderen om me heen, maar het levert soms wel eens grappige situaties op. Zoals dat mijn jongens afgelopen week hun bed gesloopt hadden en ik hem weer in elkaar getimmerd had. Waarop mijn zoon antwoordde: ‘Ja, mama! Jij kan echt altijd alles maken he?’

Hoe denk jij hierover? Ben jij degene die veel klusjes doet in huis? Of laat je het liever aan je man over? Ik ben heel benieuwd!

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Marian 28 maart 2020 - 12:19

Hier ook gewoon een klussende vrouw hoor! Ik denk er net zo over, het eerste stukje had ik zelf kunnen schrijven🤣.
Mijn man is veel weg en we wonen op een boerderij dus klussen is onderdeel van het dagelijks leven.
Wel hebben we de afspraak dat manlief mijn gereedschap laat liggen, anders ben ik alles kwijt en in zijn chaos is niks te vinden🙈🤣

Reply
Judith 28 maart 2020 - 09:58

Ik heb geen man in huis, dus ik zal wel moeten! Gelukkig kan ik zelf prima klussen en toen ik na m’n scheiding een eigen huis had, heb ik lekker alles zelf gedaan. Moet toegeven dat ik moeite heb met hulp vragen en ik kan nou eenmaal niet alles alleen. Maar ik voelde me echt een power vrouw toen ik in m’n eentje een 2-persoonsbed van IKEA in elkaar had gezet, terwijl er op de gebruiksaanwijzing stond dat je het met z’n 2en moest doen 💪🏼

Reply
Sabine 26 maart 2020 - 16:15

Het eerste waar ik aan moest denken was wat een oud collega me ooit vertelde. Toen ze zei dat ze nooit haar fietsband op pompt, dat doet dus haar man.
Ze zei bij mannen betekent één keer doen, altijd doen. En mijn ervaring is dat het wel een beetje klopt. Al heel lang is de verdeling in het huishouden dat ik alles binnen doe en hij alles buiten. Nu was ik hoog zwanger en irriteerde me aan al het ontkruid en zelfstandig als ik ben alles zelf dus eruit gehaald. Tja 2 jaar later ben ik dus de enige die dat nog doet. (En zo ben ik lang geleden ook de klusvrouw geworden)
Dat alles zelf kunnen en willen doen heeft dus ook zo zijn nadelen.

Manlief is overigens een schat hoor en doet genoeg andere dingen 😉

Reply
Maaike 26 maart 2020 - 11:39

Ik doe ook de dingen graag zelf! Ik moet wel toegeven dat mijn man nu eenmaal héél handig is, en ik niet. Heeft gewoon te maken met talenten en niks met geslacht. Dus hij leert mij het, en dan kunnen we het samen doen :)!

Reply
Leonie 26 maart 2020 - 10:13

Vreselijk, die vrouwen is het vroeger waarschijnlijk (onbewust) ook zo geleerd: klussen laat je aan een man over. Maar als je dat aan mijn vriend overlaat, krijg je een kunstwerk, haha! Ik ben de praktische perfectionist, hij de creatieve geest. Dus monteren, schilderen, boren en kitten is niet aan hem besteed. En ik vind het veel te leuk om te doen. 😉
Go lady, make it work 💪😘

Reply
Bregje 26 maart 2020 - 08:32

Ja maar je hebt klussen en klussen. Wij hebben echt het hele huis verbouwd en mijn man (en ik) hebben ook echt zelf alles gedaan, zoals tegels gelegd, muurtjes opgebouwd, elektra en gas, gestuct etc. Dat vind ik onder een andere categorie vallen dan plintjes, muurtje verven, gaatje boren etc.

Reply
Anoniem 28 maart 2020 - 16:38

Wat is je punt nou?

Reply
Lisa 26 maart 2020 - 07:30

Amen! Die vrouwen in HMMIK die dan snikkend vertellen dat de kinderen al 3 jaar geen bed/verwarming/of whatever dan ook hebben, domme doos timmer zelf een bed in elkaar. Ik heb sowieso een hekel aan 80% van de mensheid en elke keer als ik dat zie dan ben ik weer telergeusteld in deze wereld haha.

Reply
MarjonS 26 maart 2020 - 07:20

Mee eens, vreselijk programma. Het lijkt alsof de vrouw niks doet én alleen via dit programma haar man aan het werk krijgt. Onzin, ga zelf meehelpen met kleine klusjes etc.

Hier is mijn partner de klusser maar ik probeer zelf en doe wat ik kan. Ook al wat dingen bijgeleerd. Sons wel met lachende partner naast me, maar uiteindelijk zegt hij, ben trots op je 🤣

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.