Kun je striae voorkomen?

by Tamara
striae voorkomen

Aan een pubertijd waarin ik nogal snel groeide en drie zwangerschappen heb ik de nodige striae overgehouden. in mijn pubertijd heb ik er niets aan gedaan om het te voorkomen en in mijn zwangerschappen heb ik me helemaal suf gesmeerd, maar helaas zonder resultaat. Ik heb namelijk een lichaam dat helemaal onder de streepjes zit. Maar kun je striae voorkomen? En heeft al dat gesmeer eigenlijk wel zin? Je leest het in deze blog!

Kun je striae voorkomen?

Al op mijn elfde kwam ik ineens behoorlijk in de pubertijd en werd mijn kinderlichaam ingeruild voor een meer vrouwelijk lichaam. Dat had tot gevolg dat ik tot mijn grote schaamte ineens onder de paarsrode strepen zat. Mijn hele lichaam was binnen een mum van tijd gestreept en dat deed best wel afbreuk aan mijn zelfvertrouwen. Het begon bij mij bij mijn heupen, daarna mijn bovenbenen, mijn billen, knieholtes, bovenarmen en borsten. Ohhh wat schaamde ik me elke keer als ik me voor gym uitkleedde in de kleedkamer. Of wanneer ik ging zwemmen met vriendinnen en ik moest in bikini. Ik had een prachtig figuur ( echt ik zou meteen tekenen als ik dat figuur terug zou mogen krijgen) maar ik schaamde me vreselijk voor die strepen.

In de zwangerschap.

In de loop van de jaren werden de strepen steeds lichter en inmiddels zijn ze nog wel zichtbaar, maar wel gewoon heel licht.  Mijn buik bleef redelijk streepvrij in de pubertijd, maar toen ik zwanger werd, moest ook die eraan geloven. Ik had geen enkel streepje totdat ik overtijd liep en de rek ineens uit mijn buik was. Ineens had ik felrode strepen op mijn buik, die eerst helemaal niet opvielen, maar toen ik bevallen was ineens toch wel heel zichtbaar werden. Die streepjes scheurden bij elke zwangerschap een stukje verder en ook tijdens deze zwangerschap heb ik een streepje die er weer een cm bij heeft.

Eigen schuld, je hebt striae omdat je niet gesmeerd hebt.

Een veelgehoorde opmerking die je krijgt wanneer je striae in de zwangerschap krijgt is dat je had moeten smeren want met smeren kun je zogenaamd striae voorkomen. Nou echt, ik heb me tijdens de zwangerschap van Maxim helemaal suf gesmeerd en het heeft niks geholpen, dus ik kan je vertellen dat het echt niet helpt. De scheuren zitten namelijk in je bindweefsel, een diepere huidlaag waar crèmes niet kunnen komen. Als jij gesmeerd hebt en je hebt geen striae dan heb je gewoon geluk gehad. Het komt echt niet door het smeren. De ene vrouw krijgt het wel en de ander niet. Net zoals de ene persoon een bril nodig heeft en de ander niet. Er zijn wel een paar dingen waardoor je meer risico loopt om striae te krijgen zoals:

  • Wanneer je jong zwanger raakt. Een jongere huid is vaak wat strakker dan een iets oudere huid en dus heb je meer kans op striae. Dit wil niet zeggen dat iedere jonge vrouw striae krijgt of dat oudere vrouwen het nooit krijgen, maar het vergroot de kans wel.
  • Erfelijk. Ook is striae voor een groot deel erfelijk bepaald. Nu had mijn moeder geen striae en volgens mij de rest van de vrouwen in mijn familie ook niet, maar stel dat jouw moeder het heeft, dan heb je wel een grotere kans om het ook te krijgen.
  • Wanneer je ineens veel aankomt. Je moet je huid een beetje zien als een elastiek. Hij kan rekken, rekken, rekken, maar op een gegeven moment is de rek eruit en scheurt hij. Als je een elastiekje langzaam steeds een beetje oprekt, dan duurt het veel langer voor hij scheurt dan wanneer je hem heel snel oprekt. Hetzelfde is zo met je buik. Als jij ineens heel erg veel groeit (zoals ik dus bij mijn eerste zwangerschap toen ik overtijd liep ivm het indalen) dan heb je kans dat je ineens striae krijgt.

Genezen dan?

Je kunt na de zwangerschap wel een heleboel doen om striae te genezen of in ieder geval minder zichtbaar te maken. je kunt bijvoorbeeld smeren met bepaalde littekencreme’s of de strepen zelfs laten laseren. Met geduld kom je ook een heel eind. Bij mij duurde het ongeveer een half jaar, maar daarna waren de strepen al een stuk lichter en hoewel ze nooit weg zullen gaan, is het wel een hele grote verbetering.

?? #tijgermama #pregnant #preggers #babybump #welkombaby3 #welkombabydrie #zwanger

Een bericht gedeeld door Joyce (@joyfromjoyce) op

Ik schaam me niet meer voor mijn  strepen. Ik ben er niet trots op en ik laat ze ook niet te pas en te onpas zien, maar ik schaam me er niet meer voor. Daarnaast vind ik het toch altijd wel fijn om te zien dat andere vrouwen het ook hebben. Blogvriendinnetje Joyce is zwanger van haar derde kindje en deelde laatst deze prachtige foto waarop haar gestreepte buik te zien was. Zo zie je maar, het is niks om je voor te schamen, want er zijn echt heeeeel erg veel vrouwen die ze hebben.

Heb jij ook striae? En denk jij dat je striae voorkomen kunt? Ik ben heel erg benieuwd!

 

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Roxanne 20 augustus 2017 - 11:47

Ik dacht dat striae mij redelijk bespaard was gebleven tijdens de zwangerschap, al heb ik wel striae van de puberteit enz. Nou viel me van de week toch wat striae op en na even een ‘oh neeeeee’ momentje dacht ik, who cares?! Ik heb een prachtige dochter in mijn buik gedragen en daar heb ik wat striae aan over gehouden. So what….

Reply
Annelies 31 juli 2017 - 12:52

Ik zit ook onder de streepjes. Binnenkant bovenbenen, heupen en buik. Klein beetje op m’n borsten. Ik schaam me er helemaal niet voor. Ik moet zeggen dat ik er wel trots op ben. Mijn lichaam heeft gezorgd voor 2 prachtige kindjes. Elke streep die ik heb staat voor de ontwikkeling en groei van mijn lichaam. Braille die het gevoel beschrijft wat ik voor mijn kinderen voel.
Sentimenteel he ?

Reply
Esmée 31 juli 2017 - 10:59

Inmiddels bijna 31 weken zwanger en ook ik heb sinds kort de strepen op mijn buik staan. Nu alleen nog een paar kleine streepjes aan de zijkant, maar zal vast nog erger worden. Had me er al op voorbereid want mijn moeder en tante hebben het ook heel erg gehad. Bij de eerste ontdekking baalde ik er wel van, maar niks meer tegen te doen. Krijg er straks een prachtige dochter voor terug?

Reply
Michelle 31 juli 2017 - 10:18

Ik werd voor het eerst moeder op mijn 22e en had voor mijn zwangerschap een strakke buik + aanleg voor striae (want wel voorzien van streepjes op mijn dijen): wat dat betreft was de kans dus best groot. Ik smeerde me negen maanden lang een breuk, minimaal twee keer per dag, en kwam er streeploos vanaf. Inmiddels bijna 35 weken zwanger van baby 2 en nog geen striae op mijn buik. Ik weet niet of het aan het smeren ligt of dat ik gewoon geluk heb gehad tot noch toe. De striae op mijn dijen, aan de binnen- en buitenkant, vind ik niet per se mooi, maar het is wat het is! Gelukkig wordt het met de jaren steeds lichter.

Reply
Hanneke Koper 31 juli 2017 - 08:52

Ik denk dat het een mooie marketingstrategie is “het smeren tegen striae”. Ook naderhand metbvbio-olie smeren speelt in op onze onzekerheden en willen hebben van een lichaam zonder onvolkomendheden.
Ik draag mijn strepen sinds de zwangerschap van mijn zoon. En ik heb mijn strepen inmiddels meer dan verdiend. In het leger etc is men trots, hoe meer strepen des te beter!

Reply
Anoniem 31 juli 2017 - 08:37

[werkt wel!]

Ik denk dat je nog steeds niet mag zeggen dat het wel of niet werkt.
In mijn pubertijd veel striae gehad op mijn lichaam. Toen nooit wat aangedaan en ik vind het eerlijk gezegd nog steeds niet erg dat ik het heb.
Met mijn zwangerschap besloot ik er wel wat aan te doen. ELKE DAG gesmeerd met Eucerin en goed in gemasseerd (het gaat namelijk ook om de massage aangezien het bindweefsel is). 25 kilo aangekomen, 9 maanden gesmeerd en GEEN striae op mijn buik en heupen.
Wel op mijn billen en boven benen, die had ik namelijk niet in gesmeerd omdat het te zwaar werd op een gegeven moment, om alles te doen.

Dus ik vind best dat ik het bewijs ben dat het WEL kan helpen.

Reply
Melanie 31 juli 2017 - 08:26

Aan mijn puberteit hield ik een paar kleine strepen over op mijn heupen. Ma mijn eerste zwangerschap niets. Na de tweede en derde wel. En met mijn getinte huid valt het extra op. Net als mijn blubberbuik. Het zal wel. In mijn buik hebben mijn meest kostbare “bezit” gezeten. Ik kan er niet mee zitten.

Reply
Natasja 31 juli 2017 - 07:34

Ik ben nu bijna 31 weken zwanger en sinds een paar weken moet ik er ook aan geloven. Paars rode strepen op de zijkant van mijn buik. Ook ik smeer zo goed als iedere dag. Ach, ik baar dadelijk een kind. Mag dan toch best trots zijn op mijn mamastrepen? 😉

Reply
Joyce 31 juli 2017 - 06:47

Hier dus wel striae en heb mij er altijd heel onzeker door gevoeld. Maar inmiddels ben ik er niet meer zo onzeker over en hoop ik volgend jaar zomer gewoon in een bikini te lopen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.