Kun je zwangere vrouwen verplichten te stoppen met roken?

by Tamara

Zo nu en dan komt er weer eens een onderwerp in het nieuws dat een heleboel stof doet opwaaien, 1 van die dingen die ik de afgelopen tijd weer heel erg vaak tegenkwam is roken in de zwangerschap. Het schijnt dat ongeveer 20% van de vrouwen blijft doorroken als ze zwanger zijn. Dat lijkt misschien niet zo’n heel hoog percentage, maar het komt neer op ongeveer 15.000 baby’s per jaar. Iedereen weet denk ik wel dat roken tijdens je zwangerschap gewoon echt niet slim is en dat het gewoon heel erg slecht is voor de baby. Daarom wil de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat er een duidelijke wet komt die ongeboren kinderen beschermt, dat houdt in dat het kind beschermt moet worden tegen bijvoorbeeld drugs en alcohol gebruik, maar dus ook roken.

 

Waarom niet gewoon stoppen?

Als je als zwangere vrouw rookt en aangeeft te willen stoppen dan krijg je gegarandeerd de opmerking:’ Nou, dan stop je toch gewoon?’ Toch is dat niet zo makkelijk. Vaak roken deze vrouwen al jaren en is het behalve een gewoonte, ook gewoon een verslaving. Daar stop je niet zo makkelijk zomaar ineens mee.

Veel vrouwen besluiten daarom maar minder te gaan roken als ze zwanger zijn. Dit heeft alleen totaal geen effect, want hoeveel je ook rookt, het blijft schadelijk. Er is niet een bepaald aantal sigaretten vanaf waar het wel veilig is om door te blijven roken. Bovendien schijnt minderen een stuk moeilijker te zijn dan stoppen omdat je als je mindert continue naar het volgende moment dat je mag roken toeleeft en je wanneer je gestopt bent al weet dat je gewoon helemaal niet meer mag roken.

Een argument dat stoppen met roken stress oplevert en dat stress ook schadelijk is voor de baby is ook een excuus dat je heel vaak tegenkomt bij rokende vrouwen. Echter is het zo, dat de schadelijke effecten van roken vele malen erger zijn dan de effecten van stress.

Wat doet roken met een baby.

Dat roken tijdens je zwangerschap niet goed is dat weten we allemaal wel. Maar wat doet het nou echt met je baby en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

  • de kans op aangeboren afwijkingen
  • de kans op overlijden van het (ongeboren) kind
  • de kans op een lager geboortegewicht
  • de vatbaarheid voor infecties
  • de kans op astma
  • de kans op latere groei- en ontwikkelingsproblemen
(bron dokterdokter.nl)

Maar goed, dat zijn maar woorden en elke rokende zwangere die het bovenstaande leest zal wel denken van, ok dat zal wel! Maar er is een onderzoek gedaan naar wat een baby in de baarmoeder doet als de moeder een sigaret opsteekt.

Scans tonen schokkende effect roken op baby

(Bron metronieuws)

De scan laat zien dat de baby ineenduikt en de handjes voor zijn gezichtje doet zodra de moeder een sigaret opsteekt. Ook beweegt de baby tijdelijk minder. Dat zijn duidelijk tekenen dat de baby zich net lekker voelt en dat de baby last heeft van het roken.

Kun je zwangere vrouwen verplichten te stoppen met roken?

Dit is net zo’n moeilijke kwestie als het verplichten van zwangere vrouwen te stoppen met alcohol drinken. Het is gewoon heel erg moeilijk om mensen dingen te gaan verbieden. Bovendien, hoe wil je het gaan controleren dat zwangere vrouwen niet roken terwijl andere mensen wel gewoon mogen blijven roken. Het enige wat je kunt doen is steeds opnieuw en opnieuw campagnes laten lopen die mensen bewust maken van de gevaren van roken tijdens de zwangerschap.

Ik veroordeel niemand die door blijft roken tijdens de zwangerschap. Mijn moeder rookte tenslotte ook gewoon haar shaggies en ik ben gewoon gezond geboren. Maar ik moet zeggen dat met die kennis die we vandaag de dag hebben over roken tijdens je zwangerschap, dat het gewoon heel erg dom is als je ermee doorgaat, desnoods stop je alleen tijdens je zwangerschap en paf je daarna lekker verder, maar roken tijdens je zwangerschap is zo ontzettend schadelijk, dat moet je gewoon niet willen voor je kindje.

 

Wat vind jij? Moeten zwangere vrouwen verplicht worden te stoppen met roken in hun zwangerschap? En heb jij gerookt toe je zwanger was?

Bron afbeelding.

Misschien vind je dit ook leuk

41 comments

Anne / mamavannore 4 januari 2017 - 16:42

Ik ben gestopt op het moment dat ik wist dat ik een kindje wilde. Voor mij was duidelijk dat ik eerst gestopt moest zijn. Heel de zwangerschap geen sigaret aangeraakt en nu, anderhalf jaar later rook ik zo af en toe op een feestje 1 sigaretje maar nooit als Nore erbij is. Ik vind het niet kunnen en wat mij betreft zou het verplicht moeten zijn,maar dit geld net zo voor de vader. Hij brengt misschien minder schade aan het kind,maar stimuleert de moeder in spé ook niet door te blijven roken. Ook een vriendin van mij rookte door, haar keuze.. ze weet de eventuele gevolgen vind ik. Het is uiteindelijk niet aan mij om daarover te oordelen.

Reply
Bo 6 juni 2016 - 22:30

Mij is het mijn 1e zwangerschap niet gelukt om te stoppen, dus ik begrijp het aan 1 kant ook wel. Mijn 1e zwangerschap is uitgelopen op een miskraam, nu een gezond dochtertje 17 weken ik mijn buik en vanaf het moment dat ik de zwangerschapstest heb gezien en zag dat hij positief was heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Ik was zwaar verslaafd en had erge lichamelijke last als ik niet rookte, dus het kan wel..

Reply
Nesrin 19 februari 2016 - 17:01

Hoe slecht het ook is ik denk dat je niemand iets kunt verplichten. Voorlichting zal misschien helpen en de consequenties laten zien en confronteren door te laten zien wat voor een schade je de baby aandoet. Meer dan dit kan niet, hoe wil je in praktijk een zwangere vrouw verbieden te roken? Door 24 uur bij haar te zitten?

Reply
Kelly 19 februari 2016 - 15:45

Zelf rook ik niet dus ik kan niet het gevoel ervaren van iemand die dat wel doet. Maar ik moet wel zeggen dat als ik een zwangere vrouw zou zien roken niet echt heel positief daarover zou denken. Iemand verbieden te roken is lastig te doen want je kunt het niet steeds bijhouden, maar ik vind wel dat als je rookt en je bent zwanger op zijn minst wel gewoon de poging kan doen om te stoppen.

Reply
Vlijtig Liesje 19 februari 2016 - 12:09

Leuke vraag! Wat mij betreft wordt het vrouwen inderdaad verplicht te stoppen met roken. Maar ik denk nooit dat het er door komt.

Reply
Corine 19 februari 2016 - 11:22

Naast de kansen die je noemt, krijgt de baby door roken tijdens de zwangerschap ook gewoon minder zuurstof en minder voedingsstoffen en daarnaast kunnen schadelijke stoffen bij ongeboren kinderen langer in het bloed blijven en meer schade aanrichten. Misschien kunnen zwangere rokers de ‘meer kans op’ argumenten weg wuiven, maar dan trekken deze argumenten je toch wel over de streep? Ik snap het niet hoor, dat sommige zwangere vrouwen door blijven roken. Maar het blijft ieders eigen keuze.

Reply
Roos 19 februari 2016 - 10:26

Absoluut verbieden, maar het is natuurlijk niet haalbaar. Zelf ben ik een flinke roker, maar zodra ik de positieve test in handen had ben ik (oke, ik heb er nog eentje opgestoken om even bij te komen) gestopt. Ik kan me echt nergens ook maar een klein beetje voorstellen dat je zelfs voor je eigen kind niet kan stoppen. Dat gedoe met te veel stress? Bullshit.
Ik stap altijd op vrouwen af die staan te roken om ze aan te spreken, zorgt alleen naar voor ruzie hoor, maar hopelijk is er nog iemand die wellicht toch gaat nadenken..
Ik zou me trouwens kapot schamen als ik met een dikke buik lekker sta te paffen.
Ik rook nu overigens wel weer, maar nooit bij mijn kind in de buurt (ook zoiets, roken achter de kinderwagen..)

Reply
Janneke 19 februari 2016 - 10:18

Late to this party.
Als jurist zeg ik dat het heel moeilijk is om zo’n verbod juridisch fatsoenlijk in elkaar te zetten.

Als gestopte mamma zeg ik dat het best te doen is… (en ik rookte al 10 jaar, 30 sigaretten per dag)

En als mens zeg ik dat we eens moeten ophouden met onze eigen normen en waarden aan anderen op te dringen. Potverdrie zeg. Blijkbaar als mensen niet het juiste willen doen, terwijl professionals en sociale kring er vaak genoeg druk op zetten voelt men acuut de neiging om er maar een wettelijk verbod voor in te roepen, het maar strafbaar te stellen… En als dat niet werkt dan roept men dat er strenger gecontroleerd moet worden en er hogere straffen moeten worden gegeven.

Het feit blijft dat een mens zich maar op beperkte wijze door een ander mens laat sturen. Het enige dat je dus kunt doen is informatie verstrekken en vrouwen die willen stoppen bijstaan en steunen. Het straffen van blijven roken heeft volgens mij totaal geen positief effect (wel negatieve). Ik moet er misschien ook maar eens een bloggie over tikken. Merk dat ‘t me wel aangrijpt en ik er meningen over heb.

Reply
Madelaine 19 februari 2016 - 10:10

Nee je kan mensen niks verplichten, want dan wordt het toch ook nog wel gedaan. Ieder moet het voor zich weten, ik ben gestopt nadat ik (het zelfde als Suus) ook een sigaret op stak na de positieve test. Heb inmiddels geen peuk meer aangeraakt. Maar het gaat erg ver om te zeggen dat iemand dan een slechte moeder is, daar moet je helemaal niet over oordelen. Ook al doet die persoon dingen die jij niet zou doen.

Reply
michelle 18 februari 2016 - 20:25

Nou wat een reacties. Ik ben echt onwijs tegen roken, nooit gerookt en het altijd belachelijk gevonden dat mensen betalen voor iets waar ze aan dood kunnen gaan. Anderen gaan naar de dokter voor een recept van een medicijn om beter te worden maar rokers doen het omgekeerd. Maar goed, ik vind een verbod wel heel ver gaan. Ja, het is heel slecht voor een kind en een moeder zou uit haarzelf moeten stoppen en als ze dat niet doet zou haar omgeving echt op haar in moeten praten maar wat is dan de volgende stap als je dit gaat verbieden? Ze houden al zoveel in de gaten, ze weten alles over ons en ik vind echt dat dit een stapje te ver gaat.

Reply
Jodi 18 februari 2016 - 19:19

Moeilijk onderwerp. En vriendin van mij rookt ook tijdens haar zwangerachap. Ik vind het persoonlijk echt niet kunnen. Ik wil haar echter ook niet tegen me in het harnas jagen dus laat het. Ze weet zelf goed wat de risico’s zijn.
Ik vind die echo foto’s wel echt verschrikkelijk om te zien. Arm prupke.

Reply
Debby 18 februari 2016 - 17:31

Je kunt mensen niks verplichten want dan gaat er sowieso fraude gepleegd worden, zwangere vrouwen ga je ook niet opsluiten omdat ze roken ofzo, het is hun eigen keus. Maar ja… slim is ‘t niet. Ik snap ook niet dat je dat niet even laat liggen voor je kindje. Maar moet eerlijk zeggen dat ik meer dan ik had gedacht tussen de rokers zit, als ik dan zeg dat ik buiten ga staan om niet in de rook te zitten dan kijken ze me maar vreemd aan :/ damn

Reply
Roos 18 februari 2016 - 16:35

Allereerst is het een fabeltje dat stoppen met roken meer stress oplevert en dat roken in dat geval beter is dat stress. Pure nonsens ! Ik ben echt snoei hard in mijn oordeel maar ik vind dat als je te egoïstisch bent om in de 8 maanden dat je weet dat je zwanger bent, het te moeilijk voor je is om voor je ongeboren kind zo gezond mogelijk te leven. … je maar beter helemaal geen moeder moet worden. Het belang van je kind stel je als moeder altijd voorop. En als je dat niet meteen na de conceptie kan, neem dan een hamster of een konijn.

Reply
Simone 18 februari 2016 - 15:00

Als het haalbaar was zou ik vinden dat het verplicht moest worden te stoppen. Maar ik denk iknderdaad dat het niet kan omdat het niet te controleren is. Maar je geeft je baby van 3 maanden ook geen sigaretje, daar zal iedere rokende het mee eens zijn. Waarom dan wel als het nog in de buik zit en zo afhankelijk van je is. Een hele slechte zaak.

Reply
Essie 18 februari 2016 - 14:44

Wat is iedereen toch makkelijk met het mensen dingen opleggen. Zeker zodra ze zwanger zijn heb je kennelijk geen enkele lichamelijke autonomie meer. Wat is een zwangere vrouw waard? Niks dan een baby incubator! Had ze zich maar niet zwanger moeten laten schoppen. Had ze maar geen vrouw moeten zijn. Geef de baby-incubator maar de schuld. Nou mensen, het is een kleine stap van zwangere vrouwen als babyslavinnen behandelen naar alle vrouwen als babyslavinnen behandelen. Geen verplichting dus, alleen informatie!!!

Reply
Suus / Babyisthenewblack.nl 18 februari 2016 - 14:22

Ik val maar meteen met de deur in huis: Ik heb 0, NUL, compassie voor vrouwen die roken tijdens de zwangerschap. Ik word er extreem boos, opstandig en verdrietig van. Waarom?

Mijn zwangerschap was ongepland en ik rookte als een ketter. Maar écht als een ketter. Ik stak de ene sigaret bijna met de andere aan. Een pakje per dag. En dan bedoel ik een pakje van 29 sigaretten, zo’n unit dus. Dat deed ik al jaren en had zeer zeker niet de intentie om te stoppen. Tuurlijk wist ik dat het ongezond was, maar ik ondervond er niet echt directe problemen door.

Maar toen was daar dus ineens die ongeplande zwangerschap. Na de test stak ik meteen uit stress een sigaret op. Ik nam een hijs en schrok heel erg. DIT KAN NIET MEER!!! dacht ik en drukte de peuk uit. Nooit meer heb ik een sigaret aangeraakt en ik kan (met enige trots en ongeloof) zeggen dat ik hier 0, NUL, moeite mee heb gehad. Ik moet er wel bij vermelden dat ik echt heel zeker weet dat ik zonder zwangerschap nooit zo stevig in mijn schoenen had gestaan om te stoppen. Maar mijn verantwoordelijkheidsgevoel was ineens zo groot, dat kleine wezentje in mijn buik was zo weerloos en die verdiende het niet om dankzij mij een slechte start te krijgen.

En omdat ik, de kettingroker, dit kon heb ik dus geen greintje respect voor mensen die zeggen “stoppen met roken zou teveel stress veroorzaken en dat is ook schadelijk voor de baby”. Flikker op! Ik vind je een slechte moeder als je doorrookt of drinkt tijdens de zwangerschap! Punt.

Wat mij betreft dus hartstikke verplichten die handel!

Reply
Alexa 19 februari 2016 - 11:30

Volledig mee akkoord. Mijn verhaal is exact hetzelfde als dat van jou. Rookte al 6 jaar. Deed 2 dagen over 1 pakje. Ongepland zwanger en meteen gestopt en heb hier inderdaad geen enkel probleem mee gehad. Als je dat nog niet kaj opbrengen voor je kind.. word echt ziek als ik zwangere vrouwen zie roken. Maar vomakt volgens mij inderdaad niet te controleren. Hier in België hebben ze nu een verbod op roken in de auto met kinderen op de achterbank die jonger zijn dan 14 jaar en dat vind ik al super!

Reply
Janske 18 februari 2016 - 14:00

Ik ben absoluut voor een verbod, maar inderdaad, is het te realiseren? Ik denk dat je met goede campagnes ook ver komt.

Reply
Jessica 18 februari 2016 - 13:05

Je kan “verslaafde”, want ja dat zijn mensen die roken, moeilijk verbieden niet meer te roken. Maar als het kon… JA ZEKER VERBIEDEN MAAR! Hoeveel hou je van je kind als je door blijft roken? Hoe graag wil je er alles aan gedaan hebben om een gezond kindje op de wereld te zetten? Naar mijn idee niet graag genoeg als je niet stopt met roken! Wat voor betere aanleiding kan je hebben om te stoppen met roken, voor je kindje!

Reply
Liess 18 februari 2016 - 13:02

Ik vind dat je egoïstisch bent als je niet stopt met roken tijdens je zwangerschap. Daarnaast word ik doodziek van dat ” ja maar mijn moeder rookte ook en…” gebeuren.
Als je blijft roken, prima, maar zeg dan gewoon eerlijk dat je de wil er niet voor hebt en kom niet met kut smoesjes want we weten allemaal dat het wetenschappelijk bewezen is….

Moet het verplicht worden? Nee. Dat kan ook niet. Einde van t liedje blijft het altijd de keuze van jezelf.

En ja ik rookte zelf, vanaf mn 12e, tot nu, maar zowel bij mn eerste als bij deze ben ik per direct gestopt toen ik wist dat ik zwanger was. Nu blijf ik er ook zeker vanaf na de bevalling.

Reply
Lifesabout 18 februari 2016 - 11:48

Ja verbieden. Je brengt kinderen opzettelijk in gevaar. Kindermishandeling is toch ook verboden?

Reply
Lieke van Veen 18 februari 2016 - 10:45

Ik denk dat het niet goed is om te roken tijdens je zwangerschap maar je kunt mensen niet verplichten om te stoppen!

Reply
Lonneke 18 februari 2016 - 10:37

Ook ik ben voor het verbod maar als je niet rookt is het geen garantie op een gezond kindje. Het is dus lastig te controleren lijkt mij.. Ik heb zelf ook altijd gerookt maar op het moment van de positieve zwangerschapstest acuut gestopt!

Reply
Michelle 18 februari 2016 - 10:06

Ondanks dat ik er voorstander van ben denk ik dat het niet realistisch is. Het lijkt me gewoon niet haalbaar zoiets te verbieden. Ik vind roken tijdens de zwangerschap wel écht belachelijk. Ik rookte voorheen in het weekend wel eens een sigaretje, maar ben daar op de dag dat ik stopte met de pil ook acuut mee gestopt en heb er sindsdien geen tel zin meer in gehad, laat staan dat ik nog een sigaret heb aangeraakt. Snap niet waarom je dat zou willen als je weet hoe schadelijk de gevolgen voor je baby kunnen zijn.

Reply
Mathiske's mama blog 18 februari 2016 - 10:00

Ik was ook een roker, en als ik kan stoppen kan een ander het ook! Je kindje moet het belangrijkste zijn. Ik vind dat als het zou kunnen echt wel verplicht moet worden!!

Reply
Manouk 18 februari 2016 - 09:44

Ik denk dat het onmogelijk is om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken. Zou ook niet weten hoe dit gerealiseerd zou moeten worden. Ik vind het wel ontzettend egoïstisch om bewust door te roken tijdens de zwangerschap, ik zag een keer bij een programma dat dit voor het ongeboren kindje hetzelfde voelt als wanneer wij onze neus dicht doen en ademen door zo’n extra dun rietje. Ik heb vroeger wel gerookt en ben per direct gestopt na de positieve zwangerschapstest (zonder moeite). Nou ik zou er meer stress van krijgen als ik bij elke sigaret zou moeten denken wat mijn kind er van mee krijgt en wat de effecten er van kunnen zijn. Ik veroordeel niemand en vind iemand er ook geen slechtere moeder door, maar egoïstisch vind ik het dus wel. Mijn moeder heeft ook doorgerookt, ben verder zo ver ik weet helemaal gezond maar ben wel te vroeg geboren (35,5 week)

Reply
Wilmaaa 18 februari 2016 - 09:42

Ik denk niet dat je het kan verplichten, maar ik vind gewoon dat je niet kan roken tijdens een zwangerschap. Dat wil je je kindje toch niet aan doen?!

Reply
Elisabeth 18 februari 2016 - 08:10

Ik vind eigenlijk dat roken belacheljk is en dat iedereen er mee moet stoppen. Als je zwanger bent is het een mooi extra zetje om te stoppen. Moet je alleen niet weer beginnen…

Reply
Lilian 18 februari 2016 - 08:08

Ik denk dat het altijd wel een puntje zal blijven. Ik zou meteen stoppen, je kunt het helaas alleen voor een ander niet bepalen.

Reply
Mèlanie - MamavanLiam 18 februari 2016 - 07:53

Zelf heb ik acht jaar gerookt. En wilde heel graag stoppen toen ik ook met de pil stopte, maar nee dat lukte me niet. Ik vond het zo moeilijk. Tot ik een maand voor dat ik zwanger raakte toch stopte. Eindelijk was het gelukt en heel makkelijk eigenlijk. Je wilt toch een goede start voor je kindje? Tot op de dag van vandaag geen sigaret aangeraakt. Ik weet zelf hoe moeilijk het is, maar ik ben voor een verbod. Maar ja je kan ze niet dwingen.

Reply
Nicole 18 februari 2016 - 07:46

Ik heb nog nooit een sigaret aangeraakt. Ben heeeeel erg voor een verbod! Denk niet dat het praktisch haalbaar is, maar zou het wel heel mooi vinden als het zou lukken.

Reply
Kim 18 februari 2016 - 07:31

Je kunt zoiets gewoon niet verplichten. Ja het is echt dom om door te roken, maar iedereen moet het zelf bepalen. Ik vind wel dat ze tegenwoordig met alles echt doorslaan. Je mag dit niet eten dat niet eten als je zwanger bent, kom op er wordt echt te veel overdreven, gewoon een klein beetje kan soms echt geen kwaad hoor, wij zijn ook allemaal gezond geboren en toen deden ze ook niet zo panisch om alles

Reply
Kim 18 februari 2016 - 07:26

Ook ik zou zeggen: ‘Ja, verplichten’. Maar als ik dan even realistisch kijken, dan is het natuurlijk onmogelijk (controles, straffen etc is niet te doen).
Zelf ben ik geen roker, nooit geweest ook, dus voor mij is het makkelijk praten. Ik besef me ook dat het stoppen met een verslaving onwijs pittig is.

Reply
Simpel, met een snufje liefde 18 februari 2016 - 07:22

Ik zeg ook verplichten maar weet dat het niet haalbaar is. Je kunt dat niet controleren. Ik heb nooit gerookt dus hoefde ook niet te stoppen toen ik zwanger werd. Ik heb wel een hekel aan vrouwen die zwanger willen worden en dan niet eerst stoppen.

Reply
Leonie van Mil 18 februari 2016 - 07:07

Ik zeg dat je vrouwen moet kunnen verplichten om te stoppen met roken (wel lastig, want hoe controleer je dat). Zodra je zwanger bent, ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je kindje. Vanaf de eerste minuut. Als je zelf het niet eens op kan brengen om te stoppen met roken, zul je toch jezelf nog een paar keer achter je oren moeten krabben of je überhaupt wel voor een kind wil zorgen. Je moet nou eenmaal dingen opgeven als je moeder wordt. Roken zou er dus één van moeten zijn. En inderdaad het excuus stress hoor ik iets te vaak. Wat een dooddoener. Ik ben misschien extreem anti-roken, maar het is wel beter voor de gezondheid van mijn kinderen.

Reply
Charlotte 18 februari 2016 - 06:57

Ik heb ook weleens gehoord dat als stoppen teveel stress oplevert ze dan beter niet kunnen stoppen. Maar ik zou geloof ik al stoppen zodra je de pil de deur uit doet. Dan heb je misschien al geen stress meer als het zover is (zegt een niet roker dus makkelijk praten voor mij natuurlijk )

Reply
Lien 18 februari 2016 - 06:52

Ik gok dat ik heel veel commentaar ga krijgen. Mij lukte het niet om te stoppen. Ik heb zo mijn best gedaan maar het ging niet. Zweten, trillen, niet goed worden. Ik was niet sterk genoeg. Door het roken heb ik veel minder kunnen genieten. Heb me maanden schuldig gevoeld. Als ik ooit weer een kindje mag dragen zal ik sowieso een poos van te voren stoppen. Ik wil dit nooit meer meemaken. Gelukkig heeft m’n zoontje er zo op t eerste gezicht niks aan overgehouden maar hij is nog klein.

Reply
Alicia - Adventurousmom.me 18 februari 2016 - 06:39

Aan de ene kant denk ik: jazeker, verplichten! Wij moeten ook ongeboren kindjes beschermen, want zij kunnen dat niet zelf een hebben niet voor de ouder gekozen. Uiteindelijk moet de overheid (en wij) bovendien opkomen voor de extra kosten van de gevolgen die door de moeder hadden kunnen worden voorkomen.
Maar dan denk ik: wij kunnen ook niet bepalen hoe ouders met hun kinderen omgaan als ze er zijn. Je kunt gewoon niet alles controleren en beïnvloeden. Ook door verkeerde opvoeding kunnen er gedragsproblemen en psychische klachten onstaan, daar heeft men van buitenaf gewoon geen grip op en moet men mensen ook gewoon de vrijheid geven, het is tenslotte een democratie.

Reply
Carlijn 18 februari 2016 - 06:39

Ik vind blijven roken tijdens de zwangerschap walgelijk egoïstisch. Bah. Rokende zwangere vrouwen kunnen van mij rekenen op een vuile blik. Helaas is dwingen te stoppen niet te doen, lijkt me niet te handhaven.

Reply
Josan 18 februari 2016 - 06:12

Een collega van mij bleef door roken tijdens de zwangerschap. Haar huisarts had gezegd dat stoppen teveel stress zou opleveren. Dus als artsen al niet overtuigd zijn, hoe moeten patiënten dat dan zijn? Ik vind een verbod /verplichting stom omdat je dit niet kan handhaven.

Reply
Channa 18 februari 2016 - 06:09

Ik zou meteen zeggen ja verplichten! Maar ik heb makkelijk praten, heb nooit gerookt dus weet ook niet hoe zwaar stoppen kan zijn. Aan de andere kant moeten de risico’s toch wel een reden zijn waardoor iemand meteen zou moeten zeggen: ik stop!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.