Kuitkramp tijdens de zwangerschap, hoe kom je er van af?

by Tamara
kuitkramp tijdens de zwangerschap

Kuitkramp tijdens de zwangerschap, meer dan de helft van de vrouwen heeft er last van en daar ben ik er één van. Vaak is het zo dat ik net een fijne lighouding gevonden heb, even indommel en na een tijdje wakker word met hele erge stekende pijn in mijn kuiten. Heel erg vervelend, want ik kan mijn nachtrust nu juist heel erg goed gebruiken, maar daarnaast is het gewoon heel pijnlijk en heb ik er gedurende de volgende dag vaak nog last van in de vorm van spierpijn. Wat veroorzaakt die vervelende kuitkramp tijdens de zwangerschap en hoe kom je ervan af?

Kuitkramp tijdens de zwangerschap.

Ik heb nu 3 zwangerschappen achter de rug en pas bij deze laatste zwangerschap heb ik regelmatig last van kuitkramp snachts. Het is bij mij begonnen toen ik net in het tweede trimester zat en helaas heb ik er nog steeds behoorlijk veel last van. Omdat ik denk dat het iets is waar best wel veel vrouwen last van hebben, leek het me wel een goed idee om eens wat meer te vertellen over kuitkramp tijdens de zwangerschap en ook om te vertellen wat je ertegen kunt doen.

Wat veroorzaakt kuitkramp tijdens de zwangerschap?

Bij de meeste vrouwen begint net als bij mij de kuitkramp tijdens de zwangerschap in het tweede trimester. De kramp komt het vaakste snachts voor en doet heel erg veel pijn. De pijn wordt veroorzaakt doordat de spieren in de kuiten ineens heel snel achter elkaar gaan samentrekken en/of verkrampen. Dit kan wel een paar minuten aanhouden.

Er zijn een heleboel dingen die de kuitkramp tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken.

Tekort aan voedingsstoffen.

Toen ik laatst op twitter zei dat ik veel last heb van kuitkramp tijdens de zwangerschap reageerden er een aantal mensen dat dat door magnesium en ijzer tekort kan komen. Gelukkig zijn die oorzaken bij mij uitgesloten omdat die tijdens de laatste keer bloedprikken juist heel hoog bleken te zijn, maar vaak is dit bij kuitkramp wel de reden. Mijn vriend heeft een hele tijd last gehad van kuitkramp en toen hij voedingssupplementen ging slikken werd het een stuk beter.

Enkele dingen waar je een tekort aan kunt hebben zijn:

  • Vitamine B-complex
  • vitamine D
  • vitamine E
  • magnesium
  • calcium,
  • zink
  • natrium

Een aantal van deze mineralen kun je binnenkrijgen door bijvoorbeeld meer zuivel of bepaalde soorten fruit te eten. Ook zitten ze standaard in je zwangerschapsvitamines, echter is het misschien wel verstandig om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je extra vitamines gaat slikken.

Een vochttekort.

Vooral met dit warme weer verliest je lichaam snel vocht en is het belangrijk om wat meer vocht te drinken. Naast dat je bijvoorbeeld hoofdpijn kunt krijgen als je te weinig drinkt, kan het ook een oorzaak zijn van kuitkramp tijdens de zwangerschap. Het is daarom slim om altijd te zorgen dat je voldoende drinkt. Dit hoeft niet alleen water te zijn. In bijvoorbeeld fruit zit ook heel veel vocht.

Vermoeidheid van de spieren.

Naarmate je buik groter wordt, krijgen de spieren van je benen steeds meer te verduren. Zeker wanneer je een dag veel gelopen of veel gestaan hebt, heb je meer kans op kuitkramp in de nacht.

Kou.

Kou kan er ook voor zorgen dat je kuitkramp krijgt. Ik had er bijvoorbeeld in de winter wel eens last van als het raam open stond en ik mijn been onder de deken weg had. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door bijvoorbeeld een pyjamabroek te dragen.

Wat kun je doen tegen kuitkramp tijdens de zwangerschap?

Buiten de boven vermelde voorzorgsmaatregelen, kun je eigenlijk niets doen om kuitkramp te voorkomen. Wat moet je dan wel doen als je snachts last van kuitkramp krijgt?

Wat ik snachts altijd doe als ik kramp in mijn kuiten voel is mijn been uitstrekken en tegelijkertijd mijn tenen omhoog bewegen. Hierdoor is het meestal binnen enkele seconden wel over.

Wanneer Richard wakker wordt omdat ik weer eens kramp heb, dan masseert hij mijn benen vaak. Dan wrijft hij hard over de verkrampte spier of hij knijpt erin. Dat helpt heel erg goed.

Als dat allemaal niet helpt dan helpt warmte heel goed. Bijvoorbeeld een warme doek of kruik tegen die zere plek houden. Maar goed, tegen de tijd dat je een kruik klaar hebt is de kramp waarschijnlijk al over.

Heb jij veel last gehad van kuitkramp tijdens de zwangerschap? En heb jij nog tips wat je ertegen kunt doen?

 

Afbeelding Shutterstock.

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Vanessa 29 juni 2017 - 09:15

Kuitkrampen zijn inderdaad pijnlijk. Ik ben 13 weken zwanger en tot nu heb ik er weinig last van *afkloppen*. Ik neem wel iedere dag magnesium in.

Reply
Romina 27 juni 2017 - 15:58

Een stukje zeep onder het hoeslaken aan het voeteneind leggen. Helpt vaak goed!

Reply
Marieke Flikweert 27 juni 2017 - 12:32

Ja ik had het heel erg inderdaad. Elke avond een magnesiumpilletje slikken en nauwelijks meer last van gehad.

Reply
Patricia 27 juni 2017 - 06:24

Dit had ik eerder moeten weten. Zo irritant als het er in schiet.

Reply
Nadia 26 juni 2017 - 21:23

Ik had ook last van kuitkrampen. Mijn diëtiste raadde me aan extra magnesiumtabletten te slikken naast de mama compleet. Sindsdien heb ik er geen last meer van!

Reply
Mieke 26 juni 2017 - 17:56

Hoi Tamara.

Ik reageer eigenlijk nooit maar ik hoop je met deze simpele tip van je klachten af te helpen: leg een stuk zeep, ter hoogte van je kuiten, in je bed! Echt, het klinkt belachelijk maar het werkt. Ik heb het tijdens mijn zwangerschap gebruikt, 1x is t zeepje ‘s nachts uit bed gevallen en wat denk je? Kramp! Echt, probeer het. Gewoon onder de hoes leggen (niet onder matras).

Groetjes Mieke

Reply
E 26 juni 2017 - 20:25

Yep stuk zeep bij het voeteneind werkte bij mij ook echt super bij alle 3 de zwangerschappen.

Reply
Jacqueline 26 juni 2017 - 16:35

Zechsal magnesium vlokken ? voor een voetenbadje. Helpt heel goed bij zwangeren en zorgt ook nog voor een goede nachtrust. (heb evt wel een infosheet voor je)

Reply
Liess 26 juni 2017 - 16:17

Nooit gelukkig.
Vroeger wel veel en dan duwde mijn vader idd mijn tenen naar me toe…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.