Kraamzorg, is dat nou echt nodig?

by Tamara
kraamzorg

Eigenlijk zijn we hier in Nederland maar verwend, we zijn vrijwel het enige land ter wereld waar na de geboorte van je kindje iemand bij je thuis komt om je te ondersteunen tijdens je eerste week van je kindje. Voor sommige vrouwen is deze extra zorg onmisbaar en voor anderen hoeft dat eigenlijk allemaal niet zo nodig en is het eigenlijk maar luxe. Vandaag dus een blogje over kraamzorg, want hebben we dat nou echt nodig?

Kraamzorg, is dat nou echt nodig?

Eigenlijk is kraamzorg iets dat alleen in Nederland voorkomt. In andere westerse landen blijf je na de bevalling in het ziekenhuis meestal nog enkele dagen waarbij je de ‘kneepjes van het moederschap’ worden bijgebracht en vervolgens ga je naar huis en sta je er alleen voor. Wel is er als je bijvoorbeeld een hele zware bevalling hebt gehad nog een soort van thuiszorg mogelijk in sommige gevallen, maar echt kraamzorg zoals we in Nederland kennen hebben ze eigenlijk nergens.

Ook hebben ze in andere landen vaak dat vrouwen uit de familie na de bevalling komen helpen. Al het werk dat een kraamverzorgster normaal gesproken doet, wordt dus uit handen genomen.

Twijfels over kraamzorg.

Toen ik voor de eerste keer zwanger was heb ik heel erg getwijfeld of ik wel kraamzorg wilde. Ik las overal alleen maar horrorverhalen over pas bevallen vrouwen die op houten planken moesten liggen en zelfs over kraamverzorgsters die er met de man vandoor gingen ( jaja alle doemscenario’s leken acceptabel toen ik zwanger was #hormonsters) Bovendien leek het me gewoon helemaal niet fijn als er een vreemde in je huis kwam om je was te doen en schoon te maken en waar moest je het met zo’n iemand nou over hebben? Nee, ik zag het echt helemaal niet zitten.

Waarom ik kraamzorg wel nodig vind.

Uiteindelijk ben ik wel overstag gegaan en heb ik gewoon aangegeven dat ik het minimale aantal uren wilde afnemen en als de kraamzorg dan zou bevallen, dat ik dan meer uren zou afnemen. Achteraf ben ik heel erg blij dat ik wel voor kraamzorg gekozen heb, want toen ik na een hele lange en zware bevalling uit het ziekenhuis terug kwam, kreeg ik het wel even spaans benauwd, want hoe moest ik nou voor een baby zorgen? Ik wist toch gewoon helemaal niks over baby’s?

Gelukkig kreeg ik een hele lieve kraamverzorgster die echt overal de tijd voor nam om ons alles uit te leggen en toen ik na een week de basisbeginselen van het voor een baby zorgen onder de knie had en ze weg ging, moest ik wel even een traantje wegpinken omdat ik het toch wel heel erg eng vond om er ‘alleen’ voor te staan.

Heb je bij een tweede kind ook kraamzorg nódig?

Bij de tweede was het allemaal wel een beetje anders, natuurlijk was ik vreselijk verwend met zo’n fijne kraamverzorgster bij de eerste, dat ik nu best wel hoge verwachtingen had. Alleen met deze kraamverzorgster was er niet echt een ‘klik’ en ik wist nu gewoon echt al heel erg veel. Waar ik bij de eerste gewoon niet wist hoe ik een luier moest verschonen, kon ik dat gewoon nu allemaal al. Achteraf had ik hierbij dus best wel spijt dat ik het maximale aantal uren had afgenomen omdat er gewoon niet zoveel te doen was voor haar.

Is kraamzorg luxe of is het ook echt nodig?

In Nederland ga je wanneer je een gewone bevalling hebt gehad in principe meteen weer naar huis. Thuis sta je er dan helemaal alleen voor, vaak zonder kennis en dan is het best wel handig om iemand te hebben die je een beetje op weg kan helpen. In andere landen verblijf je na de bevalling vaak nog een paar dagen in het ziekenhuis, waar je ook een soort van kraamzorg krijgt, maar dan dus gewoon daar.

Ik vind eigenlijk dat het kraamzorg systeem dat wij in Nederland hebben best wel luxe is, maar ook wel nodig. Natuurlijk heb je bij je eerste wat meer zorg nodig dan bij je volgende kinderen, dus daarom is het wel fijn dat het aantal uren daarop af te stemmen is.  Ik weet werkelijk niet wat ik bij de eerste zonder kraamverzorgster had moeten beginnen, terwijl ik bij de tweede grotendeels best wel zonder had kunnen doen.

Wat vind jij? Vind jij kraamzorg echt nodig of vind je dat het eigenlijk best wel een luxe iets is?

Misschien vind je dit ook leuk

24 comments

Tolga 27 september 2016 - 11:43

Kraamzorg is echt nodig. Gelukkig zijn de meeste vrouwen daar al achter. Een kraamverzorgster zorgt ervoor dat thuis alles goed loopt, de eerste paar dagen na je bevalling. Verder let ze ook op je gezondheid en die van je kindje. Zo signaleert ze bijvoorbeeld snel symptomen van ziektes die bij jonge baby’s kunnen voorkomen.

Reply
Tolga 27 september 2016 - 11:40

Kraamzorg is echt nodig. Gelukkig zijn de meeste vrouwen daar al achter. Een kraamverzorgster is er niet alleen voor wat extra hulp, maar ziet ook toe op de gezondheid van de moeder en het kindje. Zo kunnen jonge baby’s bijvoorbeeld hersenvliesontsteking krijgen. Een ervaren kraamverzorgster merkt de symptomen vaak snel op.

Reply
beautyloveplay 27 juni 2016 - 19:55

Ik woon in België, bij mijn ziekenfonds kan je 30 uren krijgen aan 1,5€. Meer uren kan je ook maar die zijn berekend op het inkomen en dat was bij ons dan 14€ per uur.
Bij mijn eerste twee kinderen heb ik het niet gedaan, ze hebben beide in de couveuse gelegen, daar leer je zoiezo je kindje heel goed verzorgen en tegen dat ze naar huis mochten was ik zelf alweer op de been, ik had er ook niet voldoende informatie over. Toen ik met mijn oudste thuiskwam woog ze 2kg320 wat dus heel weinig is, ik weet nog dat ik naar mijn mama belde om te helpen met het badje terwijl ik het in het ziekenhuis wel al gedaan had.
Tweede lag dus ook op neonatologie. Bij nummer 3 had ik al thuishulp tijdens de zwangerschap omdat ik heel veel last had van bekkeninstabiliteit, na de bevalling is de kraamhulp dan gekomen. Ons zoontje hapte niet goed aan de borst dus kolfde ik af, wat meestal hectisch was, je moet voeden, afkolven, meisjes van school halen, dan snel weer afkolven… Als de kraamhulp er was, stak ze ons zoontje vaak in bad zodat ik rustig me een boek kon afkolven. Ze bereidde ook vaak het eten voor, groenten snijden en zo. Ik had er echt een goede band mee en vertrouwde ze volledig, zo heb ik eens 3 uurtjes slaap ingehaald terwijl zij voor Andresje zorgde. Normaal is mijn gezin compleet, maar zeg natuurlijk nooit nooit, en dan zou er zeker opnieuw kraamhulp komen. Het gaf me rust.

Reply
Ineke 27 juni 2016 - 17:03

Ik was blij dat ik het had, dat ik lekker in de zetel kon cuddelen terwijl de kraamzorg wat huishouden deed. Of wanneer de oudste van school moest gehaald worden en jongste was aan het slapen…

Reply
Nathalie 27 juni 2016 - 14:03

Ik heb er nooit bij stilgestaan maar misschien dat ik het bij mijn tweede wel wil. Mijn vriend staat in shiften en ik ga er vaak alleen voorstaan. Misschien dan wel handig. Ik moet me er eens in verdiepen.

Reply
Rosie - Lifebyrosie.nl 27 juni 2016 - 12:12

Interessant artikel :)! Ik denk dat het er gewoon compleet aan ligt hoe je bevalling gegaan is! Als het bij mij allemaal van een leien dakje was gelopen had ik misschien ook wel gezegd na een dag of 3 van goh ik vind het wel prima maar helaas heb ik zelfs nog extra uren kraamzorg geindiceerd gekregen ;-)! Ik heb pas op dag 6/7 na de bevalling Flynn voor het eerst zijn luier verschoond en in badje pas op dag 10 en zelfs toen kon ik het nog niet volhouden. Geluk bij een ongeluk was het voor ons dat Kay rond die periode 10 weken werkloos is geweest en dus 10 weken voor ons heeft kunnen zorgen maar die kraamhulp was echt noodzakelijk.
Maar stel dat bij ons 2e kindje de bevalling prima gaat en ik me kiplekker voel dan hoeft het van mij allemaal niet zo :)! Het is een fantastische luxe en bevoorrechte positie waarin we ons in Nederland verkeren. We mogen beide handen dichtknijpen dat alles hier zo goed geregeld is :)!! Als ik in een hutje in Afrika bevallen was had ik dit waarschijnlijk niet meer geschreven en daar ben ik knetter dankbaar voor!

Reply
Alicia 27 juni 2016 - 11:23

Met een baby die constant huilde (van de pijn) en waar je dus ook constant mee rond liep, was ik verschrikkelijk blij dat ik kraamzorg had aangevraagd. Anders was mijn huis in die tijd waarschijnlijk niet gepoetst, stond er vaak geen eten op tafel en kon je niet meer over de strijk kijken. Ik heb hier echt veel aan kraamzorg gehad, ondanks dat ik het in begin verschrikkelijk vond om mijn baby af te geven aan een “vreemde”. (Belgische mama 😉 )

Reply
MetMirjam 27 juni 2016 - 10:46

Mijn kraamverzorgster deed eigenlijk niet zoveel.. Gelukkig voelde ik me redelijk fit en kon ik het zelf doen. Ik heb de tweede avond de was al zelf uit staan zoeken en gedaan. En na 3 dagen stond ik beneden koffie te schenken voor het bezoek terwijl de kraamhulp aan tafel zat.. Achteraf had ik er gelijk iets van moeten zeggen – maar ik was eigenlijk zo verbaasd en nog onder de indruk van de bevalling en baby dat ik dat niet heb gedaan, heel gek!

Reply
Mije 27 juni 2016 - 10:01

Ik als verloskundige wil graag nog even toevoegen dat kraamzorg wel degelijk zeer verstandig is. Zeker aangezien zij de dagelijkse controles bij moeder en kind uitvoeren en op deze manier onze samenwerkingspartner zijn in de zorg voor beide. Dus luxe als het allemaal heel goed gaat, maar onmisbaar in de geboortezorg.

Reply
Kim 27 juni 2016 - 09:54

Heel erg noodzakelijk. Ik heb na de bevalling 2 dagen in het ziekenhuis gelegen, en daar is me niks geleerd. Toen ik thuis kwam, had ik nog geen luier verschoond. Misschien had ik daar assertiever in moeten zijn, maar ja, ik wist ook niet wat me allemaal overkwam. Ik vond het heel erg jammer dat die 2 dagen van mijn kraamzorg tijd af ging.

Reply
Manouk 27 juni 2016 - 09:45

Bij mijn oudste heb ik een keizersnede gehad, 4 dagen in het kraamhotel gelegen en daarna nog 7 dagen volledige zorg. Toen had ik het ook echt nodig, want mijn vriend moest snel weer werken en ik kon zelf nog niet heel erg veel. Bij m’n dochtertje ben ik natuurlijk bevallen. Toen zouden we ook volledige kraamhulp krijgen, maar hebben gekozen voor 3u per dag en dat dan 7 dagen. Ik vind het een prettig idee dat ze de checks doen bij zowel de baby als bij de moeder.

Reply
Janske 27 juni 2016 - 09:30

Mijn tante was mijn kraamverzorgster, super fijn en vertrouwd….ook bij deze bevalling willen we proberen of zij de kraamweek weer bij ons kan zijn. Ik heb ontzettend veel aan haar gehad en ze kijkt enorm uit om bij de tweede weer te mogen kramen. Volgens haar is dat nóg leuker omdat er dan nog eentje rond huppelt. Ik zou trouwens niet zonder willen hoor. Al is het alleen maar om je vragen en onzekerheden weg te nemen.

Reply
Kelly 27 juni 2016 - 08:50

Nooit meer zonder kraamzorg! Ik had zo’n topper dat ik haar echt enorm miste TOEN ij afscheid nam! Denk ook echt dat zij het verpest heeft voor de volgende, want wij hadden echt zo’n klik! Ik ben erg dankbaar dat het zo geregeld is in NL

Reply
Michelle 27 juni 2016 - 08:28

Ik denk dat het ook erg afhangt van de bevalling die eraan vooraf is gegaan. Wij hebben na één dag gezegd dat ze maar drie uurtjes hoefde te komen, omdat het hier gewoon niet zo nodig was. Ik voelde me kiplekker en we wilden weinig bezoek. Vond het wel heel fijn dat ze het bed even verschoonde en met de stofzuiger rondging. Voor mij was het dus een luxe, maar ik kan me er alles bij voorstellen dat er situaties zijn waarin het echt noodzakelijk is.

Reply
Nicole 27 juni 2016 - 08:06

In vele andere landen heeft de vader ook veel langer verlof. Ik ben echt blij dat wij een kraamhulp hadden!

Reply
lisette 27 juni 2016 - 07:50

Ik vind het heel belangrijk.. bij m’n eerste heb ik een keizersnede gehad en kon ik pas na een week zelf m’n dochtertje in bad doen.. ook was zonder de kraamverzorgster de borstvoeding nooit gelukt want dat hebben ze in het ziekenhuis helemaal verkeerd aangepakt en ik had geen idee wat goed of fout was.
en bij de 2de kon ik de eerste 2 weken zonder hulp niet eens naar t toilet komen omdat ik bekkeninstabiliteit heb laat staan dat ik met een baby kon rondlopen.. en ze was ook heel erg lief voor de oudste..
Ook denk ik dat er zonder kraamverzorgster bepaalde situaties te laat gezien worden.. Ze voeren toch elke dag controles uit bij moeder en ook de baby word goed in de gaten gehouden..
En in andere landen krijg je die zorg in het ziekenhuis wat mij persoonlijk helemaal niks lijkt.. ik was blij dat ik een dag eerder naar huis mocht na m’n keizersnede.. De zorg liet erg te wensen over in het ziekenhuis.. nu konden de verpleegsters daar weinig aan doen t was gewoon te druk voor het personeel wat er liep.

Reply
Nicole 27 juni 2016 - 07:26

Ik heb heel veel aan mijn kraamzorg gehad. Het was een fantastisch leuke meid en ze heeft me heel veel geleerd en door haar hulp voelde ik me veel zekerder.

Reply
Angela - Mama met passie 27 juni 2016 - 07:26

Ik vind het absoluut geen luxe, maar wel nodig. Laatst schreef ik er ook over. De kraamverzorgster doet zoveel meer dan ik mij ooit had voor kunnen stellen. Ze stelde ons beide op ons gemak, hielp met de borstvoeding, leerde ons alles wat we moesten weten als zij na een week weg zou zijn. Ik weet niet wat ik zonder haar had gemoeten. Daarnaast is zij de eerste persoon die merkt hoe lekker jij in je vel zit. Zij wijst je op je plaats: (hup liggen in bed jij, volgende week ben ik er niet, dus geniet ervan). Ik had een enorme klik met haar en bij een tweede kindje wil ik haar weer. Natuurlijk kun je een baby verzorgen, maar er loopt er dan nog eentje rond, dus alle hulp is welkom.

Reply
Simone 27 juni 2016 - 06:45

Ik had het niet zonder gekunt. Of ik bij een tweede weer het maximale aantal uren wil weet ik nog niet. Het moment dat ze naar huis gaat ‘s middags en je samen met je gezinnetje bent is ook fijn…

Reply
Manon 27 juni 2016 - 06:41

Beiden. Anderen kunnen ook zonder, maar nadat ik onwijs in de kreukels thuis kwam, was het heel fijn iemand in huis te hebben die met alles hielp.

Reply
Merel 27 juni 2016 - 06:37

Dacht altijd dat t verplicht was zelfs.

Maar er zitten twee kanten aan kraamzorg. Aan de ene kant inderdaad de luxe dat iemand je op weg helpt, aan de andere kant de noodzaak in sommige gevallen waarbij kraamzorg kan signaleren dat bijvoorbeeld een ander kind in het gezin ernstig wordt verwaarloosd. Je komt immers zo dichtbij.

Mijn laatste kraamverzorgster liep idd tegen hetzelfde aan. We zijn toen van 8 naar 3 uur per dag gegaan. Vond t ook prettig om onze privacy terug te hebben (voelde me kiplekker naar omstandigheden, dus wilde gewoon met zn vijven zijn)

Reply
Channa 27 juni 2016 - 06:28

Luxe, maar zeker na een zware bevalling of überhaupt bij je eerste bevalling super fijn! Wat was ik blij met alle hulp toen!

Reply
Elisabeth 27 juni 2016 - 06:14

Tsja mosschien is kraamzorg niet per se nodig. Andere landen gaat t ook zinder, immers… maar t wel verrekte handig!!!

Reply
simpel, met een snufje liefde 27 juni 2016 - 06:12

Ik vind het wel nodig. Ik heb nooit thuis kraamzorg gehad en alleen maar in het ziekenhuis, maar als ik het wel thuis had gehad, dan was het echt nodig geweest.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.