Kraamvisite met mijn baby knuffelen? Echt niet!

by Tamara

Ik scrol weer eens door mijn instagram feed bij verkennen en zie daar foto’s van een heel klein pasgeboren baby’tje. Nu zit ik logischerwijs helemaal in de babymodus momenteel, dus ik besluit eens een kijkje te nemen. Op de instagram account blijkt de baby twee dagen oud te zijn en de vrouw op de foto die de baby vasthoud de buurvrouw. Ik gluur eens bij de rest van de foto’s van dat account en zie heel veel foto’s voorbij komen van allerlei mensen die met de pasgeboren baby op de foto staan. Van neef ‘Karel’ tot achterbuurvrouw ‘Greet’. Nu ben ik een over beschermende moeder hoor en ik stel me vast aan, maar ik moest er de eerste dagen écht niet aan denken dat iemand anders behalve mijn vriend, écht naaste familie en ik mijn baby vasthielden.. Al die kraamvisite die met mijn baby knuffelt? Echt niet!

Kraamvisite met mijn baby knuffelen? Echt niet!

Zoals ik al zei ben ik nogal over beschermend, zeker in die eerste dagen vind ik het zacht gezegd vreselijk, al die andere handen aan mijn baby. Pasgeboren baby’s ruiken nog zo heerlijk naar.. Nouja pasgeboren baby dus, en dus wilde ik ze niet te vaak in bad doen omdat je die geur dan zo snel weer kwijt bent. Ik was dus bij de eerste behoorlijk chagrijnig toen iemand mijn baby had vastgehouden en mijn baby vervolgens naar parfum rook, of naar rook.. Nog erger. Of dat je net een voeding gegeven hebt en ze liggen zo heerlijk bij je te doezelen en dan staat er weer iemand met haar handen klaar om de baby over te nemen terwijl ik zelf zo graag even wilde kroelen.

Ja, ik weet het. Ik ben een dikke egoïst, want iedereen vind het leuk om met baby’s te knuffelen en als mensen de moeite nemen op kraamvisite te komen is het wel zo logisch dat ze dan ook even de baby willen zien. Daarom legde ik vaak de baby in de box of in de kinderwagen te slapen als er visite kwam, zodat iedereen gewoon even kon kijken en mijn baby tegelijk leerde slapen met wat lawaai om zich heen. Als mensen bij je op bezoek komen is het natuurlijk wel leuk dat ze even kunnen kijken en ik ben ook elke keer heel erg trots en ik wil natuurlijk ook heel erg graag mijn baby laten zien.

Maar ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die het verschrikkelijk vind wanneer mijn baby doorgegeven werd alsof het een soort pop was. Bovendien vind ik die eerste dagen heel erg belangrijk voor een goede hechting en vind ik het niet zo nodig dat er heel veel mensen aan mijn baby zitten.

Hoe staan jullie hierin? Mocht bij jullie iedere willekeurige persoon maar aan jouw baby zitten? Of had jij daar ook moeite mee? Ik ben heel benieuwd!

 

Misschien vind je dit ook leuk

22 comments

Phylicia 25 september 2020 - 00:19

Hier ook alleen naasten en 6weken later een kraamfeest gehouden waar alleen mn partner en ik haar vast hadden. Super middagje gehad en iedereen in 1 x gehad. Zou het zo weer doen.

Reply
Jennifer 23 september 2020 - 11:22

Hahaha zelfs nu bij 5 maanden hou ik m’n meisje lekker dicht bij me 😉 niks overbeschermend. Je gaat toch zelf ook niet lekker tegen iedereen aanstaan..

Reply
Eveline 14 september 2017 - 13:51

Mijn bevalling zit er bijna aan te komen, dus de laatste paar weken ben ik enorm aan het lezen over alles rond de bevalling en de kraamtijd. Omdat het voor mij het eerste kindje is, heb ik er nooit bij stilgestaan hoe andere moeders over bepaalde dingen dachten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat het zo’n issue was dat moeders hun kindje niet wilde afstaan aan visite. Ik was zelf nooit zo’n persoon dat graag een baby oppakte (ik vind het nog steeds een heel eng idee, ze zijn zo klein en kwetsbaar), dus ik zou zelf nooit zomaar ongevraagd een baby knuffelen. Maar nu ik lees dat er mensen zijn die wel een pasgeboren baby oppakken en doorgeven alsof het een pop is, zet dat me wel aan het denken.
Waar ik vooral bang voor ben, is dat er visite langskomt dat ziek is. Zo las ik bijvoorbeeld dat een koortslip enorm gevaarlijk is voor een pasgeboren baby. Omdat ik zelf heel spannend vind om commentaar te geven op anderen, hoop ik dat zieke mensen wegblijven van kraamvisite. Veel te bang dat ze de baby oppakken, dat ik er niks van durf te zeggen en dat de baby vervolgens zelf wat oploopt…

Reply
Daisy 12 september 2017 - 22:37

Wij hebben een kraamfeest gegeven. Het was een soort high tea met allemaal zoete gebakjes en lekkernijen op een super mooie locatie in het bos. (ville vennendal) Het was top geregeld, ik hoefde helemaal niets te doen. M’n zoontje lag prinsheerlijk te slapen in de kinderwagen en niemand heeft hem vast gehad of aangeraakt. Heeeerlijk! We kregen buiten ouders en zussen om geen kraamvisite en ga dit bij de volgende ook weer doen.

Reply
zebrazonderstrepen 11 september 2017 - 17:03

Bij mij mocht iedereen mijn baby nemen en knuffelen, zo lang ik s avonds of doorheen de dag maar voldoende tijd had om hem voor mij alleen te hebben!

Reply
Milou 11 september 2017 - 16:38

Ik vond dat ook verschrikkelijk bij mijn zoontje. Ik had liever dat niemand hem vasthield. Buiten naaste familie dan. En dan was er nog die verre oom die hem vast wilde houden en opeens kuste. Ik vond me dat toch een verschrikking. Dat ga ik deze keer dus lekker anders doen!

Reply
Henrieke 11 september 2017 - 15:09

Hier had ik nog helemaal niet zo over nagedacht. Ik denk dat het eraan ligt wie het is en hoe de band met die persoon is. Kraamvisite is zodat mensen de baby kunnen zien, dat kan ook zonder handen hoop ik. En volgens mij wordt het al een hele prestatie om de baby soms even aan mijn vriend, dan man, af te geven. 😉

Reply
Melissa 11 september 2017 - 14:16

Ik snap het wel. Ik ben er zelf wat makkelijker in dan mijn man.
Doordat onze uk met behulp van een keizersnede is geboren (en ze toen ook nog even een vacuümpomp op z’n hoofd hadden gezet) was het advies van het ziekenhuis om de eerste dagen hem niet teveel ‘door te geven’. (Trotse opa luisterde niet en had hem zo te pakken) Voor mijn man een goed excuus om de kraamvisite de eerste week zo beperkt mogelijk te houden. Daarna was het een beetje afhankelijk van de visite en de drukte of iemand hem vastkreeg en wie hem vastkreeg. Nu hij wat ouder is vind ik het juist fijn om hem aan de vrienden en familie te geven. Ik wil graag dat hij andere mensen leert kennen en zich daar ook veilig genoeg voelt. Vooral bij opa en oma probeer ik hem ook wel eens op de grond te leggen. (Anders wordt hij constant vastgehouden/vermaakt)

Reply
Kelly 11 september 2017 - 14:02

Ik had er geen moeite mee om Olivia aan mensen door te geven. Maar dit kwam denk ik wel omdat we alleen mensen over de vloer kregen die wij en/of regelmatig zien en dichtbij ons staan. Wanneer ik het wel iets spannender vond als iemand Olivia vast hield was als iemand dan aangaf nog nooit een baby vastgehouden te hebben..
Maar ik snap het ook heel goed als vrouwen bijvoorbeeld de eerste week(en) niet willen dat iemand haar baby vasthoud.

Reply
Milou 11 september 2017 - 10:10

Wij hebben ten eerste om die reden de eerste twee weken geen kraamvisite gehad. Daarnaast hing het gewoon heel erg van de situatie af. Was Mees die dag onrustig? Nee, niemand mocht hem vast houden dan. En waren ze met een gezin van 5? Nee, ook dan was Mees geen doorgeefpop. Dan legde ik hem inderdaad te slapen in de kinderwagen en dan konden ze daar naar kijken. Dan is het meteen ook heel logisch dat ze hem niet kunnen vast houden: een slapende baby haal je niet om te knuffelen uit zn bedje! Aan mijn zusje en mijn moeder heb ik op een gegeven moment gevraagd of ze geen parfum meer wilden op doen. Gewoon omdat ik zoooo gek op mijn moeder en zusje ben en ik het ze juist gun om elke dag Mees te kunnen knuffelen.
Ik had er wel veel moeite mee dat bepaalde mensen Mees vast hielden. Maar dat was dan meer omdat ik die mensen niet echt aardig vind of niet goed ken. Daar moest ik me dan van mijzelf overheen zetten.

Reply
Esmée 11 september 2017 - 09:11

Helemaal mee eens, daarom hebben wij ook op het geboortekaartje staan dat we de eerste 2 weken zelf willen wennen en daarna pas kraamvisite ?

Reply
Josine 11 september 2017 - 08:54

Jaaaa eens! En ik vind het niet egoïstisch dat je zo denkt hoor. Je hebt je kindje zelf maandenlang gedragen, dus dat gevoel lijkt me heel natuurlijk. Bovendien denk ik ook echt dat het niet goed is voor zo’n kleine baby om van schoot naar schoot te gaan. Onze kraamzorg vertelde ook dat het niet zo goed is. Onze kindjes werden er altijd heel onrustig van. En dan zat ik met de gebakken peren na die tijd.. bij de derde hebben we dat ook al wat anders aangepakt. Alleen naasten in de kraamweek en niet de hele bezoektijd op schoot bij anderen. Nu ze 6 maand is vind ik het alweer een stuk makkelijker. Nu geeft ze zelf wel aan als ze het zat is ?

Reply
Christa 11 september 2017 - 08:36

Ik was op zich vrij makkelijk met ‘doorgeven’ maar het lag wel een beetje aan het moment waarop de kraamvisite er was.
Vlak voor of net na bedtijd werd er niets met mijn baby gedaan…
en dat zei ik dan ook gewoon. Van sommigen kreeg ik een raar gezicht, anderen konden het wel waarderen.
Lekker belangrijk, volgende keer beter!

Reply
Anoniem 11 september 2017 - 08:35

Ik vond het ook nooit fijn.. vooral als mensen met bergen parfum langskomen. Kraamvisite = geen parfum

Reply
kim 11 september 2017 - 07:58

Bij saphyra heb ik 6weken in het ziekenhuis gelegen met haar. Dus daar mochten alleen echt naasten komen. Bij Marleen was ik na 5dagen thuis maar heb ik dat eerlijk gezegd nooit een probleem gevonden. Ik was en ben daar heel relaxed in

Reply
Melanie 11 september 2017 - 07:55

Alleen mensen die ik bij mij en mijn baby in de buurt wilde hebben mochten op kraam visite komen. En ja die mochten ze ook vasthouden. De overige mensen liet ik twee tot drie weken wachten.

Reply
Michelle 11 september 2017 - 07:45

ZO herkenbaar dit!! Benjamin is inmiddels anderhalve week oud, en alleen onze naaste familie en beste vrienden zijn nog langs geweest. Vind het helemaal niks als zo’n klein mensje rondgaat van hand tot hand; puur een gevoelskwestie. Het verbaast me overigens behoorlijk hoe weinig begrip daar soms voor is!

Reply
Heleen 11 september 2017 - 07:44

De eerste drie dagen lagen we in het ziekenhuis ivm een keizersnee. Ik was te overdonderd van alles om überhaupt te weten wat mijn grenzen waren, maar ik vond het eigenlijk niks dat al die verpleegkundigen en artsen aan mijn kindje zaten! Bij kraambezoek van naaste familie in het ziekenhuis had ik hem daarom vast, mensen mochten even kijken. De eerste weken thuis kwamen ook alleen de mensen waarvan wij het niet erg vonden dat ze hem vasthielden. Pas toen hij wat groter en steviger was mocht verder iedereen hem vasthouden. Maar zeker niet de kring rond!

Enneh, ook na drie maanden vind ik het erg als ons zoontje naar de parfum van een ander ruikt! Snap sowieso niet zo heel goed waarom je je ondersprayt als je op kraamvisite gaat, maar wie ben ik ?

Reply
Kim 11 september 2017 - 07:32

Wij hebben er bewust voor gekozen dat de eerste week/anderhalf alleen naaste familie en goede vrienden langs konden komen. Niet elke dag bezoek gepland en bij de mensen waar het van mij niet zo nodig hoefde, heb ik het gewoon niet aangeboden.
Nu ik weer zwanger ben, zou ik het zelfs nog meer beperken. De eerste week zo min mogelijk visite, behalve de naaste familie, zodat wij kunnen wennen als gezin van 4.

Reply
Samantha 11 september 2017 - 07:11

Bij de eerste hebben we de eerste week alleen mn vriend, ik en de kraamverzorgster. Dit omdat mn zoontje toen een heftige start heeft gehad, en dit het advies was van het ziekenhuis en kraamverzorgster.
Bij de tweede hebben we alleen de directe omgeving laten vasthouden. En ook maar 1 of 2 per kraambezoek. Gewoon zodat het inderdaad geen “pop” wordt!
Mochten we ooit een derde krijgen dan ben ik zeker van plan hetzelfde te doen, dat beviel eigenlijk prima.
Succes Tamara met de laatste dagen/weken.

Reply
Kimberly 11 september 2017 - 06:59

Ik vond het ook erg vervelend en werd inderdaad weggezet als hebberd. Alleen de directe kring heeft haar toen vastgehouden en alleen als ze hun handen hadden gewassen. Sowieso nam ik me voor om een kraamfeest te doen als ik ooit weer zwanger zou worden. Dat is er verder niet van gekomen maar ik raad het iedereen aan. Dat gedoe de hele tijd anders, je hebt het al druk genoeg en je bent al verrot genoeg zonder 2 à 3x pd visite.

Reply
Natasja 11 september 2017 - 06:49

Ik ben over ruim 3 weken uitgerekend en heb nu ook al zo’n idee dat ik dat niet fijn ga vinden. Als ik me nu al in beeld dat ik net bevallen ben, en iemand anders dan ikzelf, mijn man of de doktoren/kraamhulp mijn dochter gaan vasthouden…. ik krijg er de kriebels van. Ik voel me direct ook zo’n kraammonster! Daarom wel gezegd dat dat alleen de eerste 24u zo zal zijn. Verder hoeven er die eerste week nog niet iedereen te komen hoor! Alleen de mensen die echt dichtbij staan. Ik hoop dat ik zo iets relaxter kan worden. En of ik mijn dochter straks van hand tot hand laat gaan…. we gaan het zien.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.