De kleinste Pampers voor de allerkleinste baby’s.

by Tamara

Ongeveer een maand geleden beviel ik van mijn vierde kindje. Een prachtig gezond klein meisje dat Sarah heet. Ik ben bevallen met 40 weken en 5 dagen en daarmee was het meteen mijn langste zwangerschap ooit. Niet dat mijn andere zwangerschappen veel korter duurden, want ik ben nooit voor de 40 weken bevallen. Zelfs bij mijn vierde kindje was het weer wennen dat alles zo klein is. Kleine handjes, kleine teentjes en kleine kleertjes. En oh wat was het weer ontzettend wennen om dat kleine meisje van ons een klein luiertje in maat 1 aan te trekken. En toen ontving ik ineens een pakketje van Pampers, het pakketje voelde heel erg licht aan dus ik vroeg me af wat erin zou zitten. Toen ik het openmaakte moest ik wel heel even slikken. In het doosje zat een heel klein mini luiertje. Het kleinste luiertje dat ik ooit heb gezien. Veel kleiner dan de luiers van Sarah en zelfs nog kleiner dan een poppenluier. Het was een luier voor prematuur kindjes. Het allerkleinste luiertje voor de allerkleinste baby’s.

Lees hier alles over de ontwikkeling van een prematuur kindje.

De kleinste Pampers voor de allerkleinste baby’s.

Meteen kreeg ik een idee. Ik kan natuurlijk zelf wel het één en ander gaan vertellen over premature kindjes en waarom ik dit zo’n geweldig goed concept vind, maar zou het niet veel beter zijn om de échte experts aan het woord te laten? Moeders die zelf hebben meegemaakt wat voor impact het krijgen van een prematuur kindje op je leven heeft en moeders die weten wat het inhoudt om voor een kindje dat zo ontzettend klein is te zorgen. Ik besloot daarom een interview af te nemen bij 3 moeders met een prematuur kindje en hieronder kun je lezen wat hun ervaringen zijn met prematuren en de zorg hiervoor. Ook vertellen ze wat ze van deze campagne vinden.

Miranda, moeder van Roos. Roos werd geboren met 27 weken zwangerschap en woog 900 gram. Na 12 weken mocht ze naar huis. Mischa, moeder van Luca. Luca werd geboren met 26 weken zwangerschap en woog 700 gram. Toen hij 7 maanden was mocht hij naar huis. Nienke, moeder van Marnix en Joshua. De tweeling werd geboren met 29 weken en 2 dagen en ze wogen 1460 en 1380 gram. Na zes en halve week mochten ze naar huis. 

Heb je van tevoren rekening gehouden met de mogelijkheid dat je eerder zou bevallen en waarom?

Voor sommige ouders komt een premature geboorte als een grote verassing, zoals bij Miranda: “Ik had het totaal niet in de gaten. Ik was een gezonde zwangere vrouw met de daarbij horende zwangerschapskwaaltjes. Ook met de baby waren er geen bijzonderheden”. Andere moeders zien het wel al aankomen. Mischa kreeg al vanaf 16 weken medicijnen om een premature geboorte te voorkomen: “Ik had Placenta Previa. De placenta groeide wel mee omhoog, maar dit veroorzaakte bloedingen en weeën. Hierdoor braken mijn vliezen al na 25 weken.” Ook Nienke wist dat ze een verhoogd risico liep op een premature bevalling. “Ik hoorde in week 22 dat ik een verkorte baarmoederhals had, toen werd ik meteen opgenomen. We waren al blij dat we de 24 weken haalde, want vanaf dat moment zijn baby’s levensvatbaar. Gelukkig hadden we net twee weken vrij gehad en hadden we de baby al klaargemaakt voordat we wisten dat ze te vroeg kwamen. Dat was heel fijn. Dat hoefde niet allemaal nog op het laatste moment.”

Hoe heb je het krijgen van een prematuur kindje ervaren?

Na een eerste gezonde zwangerschap ineens een prematuur krijgen was behoorlijk heftig voor Miranda: ” Voor ons was het een onverwachte reis naar een onbekende bestemming. Ik was bij de verloskundige ter controle en vandaar uit per ambulance naar het UMCG in verband met de ontsluiting maar verder geen klachten. 3 dagen later werd toch nog totaal onverwachts onze dochter geboren.” Maar ook bij moeders die al meer ervaring hebben met premature kindjes blijft het een heftige ervaring, zoals bij Mischa: Het was een hele heftige ervaring om zo vroeg te bevallen. Er was veel angst dat hij het niet zou redden. Hij was gelukkig voor het termijn goed op gewicht waardoor hij het uiteindelijk ook heeft gered. In die 7 maanden In het ziekenhuis is hij 13x geopereerd en meerdere keren aan de dood ontsnapt. Ook toen hij thuis kwam bleef het spannend. Hij is uiteindelijk het eerste jaar bijna alleen maar in her ziekenhuis geweest. 

Hoe was het om voor het eerst een luier van je kindje te verschonen?

Normaal is het al spannend om voor het eerst de luier van je pasgeboren kindje te verschonen, maar natuurlijk helemaal bij een kindje dat zo klein en kwetsbaar is als een prematuur. Miranda en Nienke vertellen over de eerste keer dat ze de luiers van hun premature kindjes verschoonden. Miranda: “Ik vond het best spannend. Zo’n klein, teer meisje met allerlei snoertjes en slangetjes. En dan zo’n mega (ook al was hij ieniemienie) luier om zo’n klein kontje. Maar na een paar keer ging het vanzelfsprekend en zonder spanning.” Nienke herkent dit:Voor het eerst de luier verschonen was sowieso spannend, want ze waren niet alleen klein, ze zaten ook aan allemaal snoeren en medische apparatuur en ze zijn dan zo kwetsbaar.”Maar ook als moeder met meer ervaring met zo’n kleintje is het nog een spannende ervaring, zo vertelt Mischa: “De eerste keer dat ik hem ging verschonen was gewoon eng. Ook al had ik dus wel de ervaring van zijn broers. Luca was echt een stuk kleiner. Je bent bang dat je iets breekt in dat kleine lijfje.

Wat vind je van deze nieuwe Pampers Preemie Protection luiers die ze hebben ontwikkeld speciaal voor hele kleine premature kindjes en de campagne voor meer bewustzijn over prematuriteit?

Normale luiers zijn natuurlijk veel te groot voor een prematuur kindje. Daarom heeft Pampers speciaal deze luiertjes voor premature kindjes ontwikkeld. De moeders vertellen wat hun ervaringen zijn met premature luiers. Miranda: “Onze dochter lag na haar geboorte op de NICU afdeling van het UMCG. Dit is de Intensive Care voor pasgeborenen. Op deze afdeling kreeg onze dochter de allereerste luiers van Pampers. Mooie kleine comfortabele luiers. Ook al waren ze te groot. De urine-indicator vond ik ideaal. Hieraan kon ik goed aflezen of een luier verschoond moest worden. Een prematuur geboren baby heeft veel rust nodig en onnodig storen om de luier te verschonen is op deze manier te voorkomen.”

Wat gek dat luiers die speciaal voor prematuren gemaakt zijn toch nog te groot zijn. Dus maar goed dat Pampers nu nog kleinere luiers heeft ontwikkeld! Mischa en Nienke vinden het ook een hele goede zaak. Mischa: “Ik vind de nieuwe campagne voor de luiers heel goed. De kleinste prematuurtjes hebben ook echt deze kleine luiertjes wel nodig. Nienke: “ Wat ons opviel was hoe groot zelfs de kleinste luiers nog waren voor baby’s die zo klein geboren worden.  Watt hadden wij geluk dat ze met 1460/1380 geboren waren. En toen was die luier al zo groot! Moet je voorstellen hoe dat is voor baby’s die minder wegen dan 800 gram. Mooi dat daar nu ook luiertjes voor zijn.” 

Pauline Wingelaar interviewt een Neonatoloog over prematuren.

Pampers heeft niet alleen luiers ontwikkeld speciaal voor premature baby’s, ze willen ook graag meer bewustzijn creëren rond prematuriteit. Daarom zal Pampers de opbrengst van de Preemie Protection luiers doneren aan de Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VOC). Een vereniging die zich inzet voor de voorlichting van (toekomstige) ouders over prematuriteit, lotgenotencontact en medisch onderzoek.

Ook heeft Pampers samen met het VOC en Mommyproof.tv onderstaande video gemaakt waarin Pauline Wingelaar, die zelf moeder is van een prematuur geboren kindje, een neonatoloog interviewt over de zorg voor prematuren.

Over de vernieuwde Pampers Preemie Protection luiers.

Je zou misschien denken dat zo’n klein luiertje vast niet dezelfde goede eigenschappen heeft als een gewone New Baby luier van Pampers. Maar niets is minder waar! Pampers heeft er juist voor gezorgd dat deze  Pampers Preemie Protection luiers van dezelfde kwaliteit zijn als de normale luiers maar dan helemaal aangepast op de behoeftes van deze kleine vechtertjes.

 

Zo hebben de luiers zachte en flexibele anti lek randjes, een hechtstrip die overal aansluit en met het ontwerpen van de pasvorm is er rekening gehouden met draden en infusen. Wat ik wel bijzonder vond om te lezen is dat de luier aan de voorkant en achterkant identiek is, waardoor hij ook achterstevoren te dragen is. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar bij een kindje dat op de zij of buik ligt kan dit heel handig zijn. Zo hoef je niet eerst de baby om te draaien en de luier uit te doen om bijvoorbeeld een draadje anders te leggen. Rust is heel erg belangrijk voor zulke kleintjes om te groeien en zich te ontwikkelen en daarom is het van belang dat ze zo min mogelijk gestoord worden.

Ik vind het echt een waanzinnig goed initiatief. Het krijgen van een kindje is een hele heftige periode en al helemaal als je kindje veel te vroeg geboren is en de eerste weken in het ziekenhuis moet blijven. Wat ik ook heel erg goed van Pampers vind is dat ze zich zo inzetten voor elke soort baby’s. Of je nou een actieve baby hebt of een slaapkopje, een voldragen baby of een prematuur geboren baby: Pampers zorgt voor een luier die perfect bij jouw kindje past

Wat vinden jullie van de Pampers Preemie Protection luiers? Vinden jullie het ook zo’n ontzettend goed initiatief? Heb jij ook ervaring met een prematuurkindje en heb jij nog meer ideeën hoe we de zorg voor deze kindjes nog meer kunnen verbeteren?

Meer lezen over deze campagne? Onder de hashtag #KleinsteLuierOoit vind je nog meer informatie en ervaringen over deze geweldige campagne!

 

In samenwerking met Pampers.

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Benella 24 november 2017 - 11:08

Mooie actie van Pampers, het maakt wel indruk die mini luiertjes.. Mooi artikel!

Reply
Silvy 17 november 2017 - 09:09

Ik heb geen ervaring met zo prematuur baby’tjes, maar ik vind dit initiatief wel geweldig! Waaw! Die foto’s pakken me echt…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.