Mijn kind heeft een stempel.. Nou en?

by Tamara

‘Oh, ja maar dat wist ik al.’ zei ik toen ik na vele testen en gesprekken een tijdje geleden hoorde dat mijn zoon autisme heeft. ‘Oké, en hoe voel je je daarbij nu je dat zeker weet?’ vroeg de begeleider. ‘Nou, ja.. Eigenlijk niet veel anders, aan mijn kind veranderd niets, ook niet aan hoe wel met hem omgaan en hoe we tegen hem aankijken.’ Mijn kind heeft een stempel.. Nou en?

Mijn kind heeft een stempel.. Nou en?

Als je jaaaren bezig bent met onderzoeken, testen en gesprekken met diverse instanties en in ziekenhuizen, dan weet je op den duur wel dat er iets met je kind aan de hand is. En ik ken mijn kind heel erg goed, dus ik weet zelf ook wel dat hij een beetje anders is dan andere kinderen en dat hij op sommige dingen wat anders reageert. Maakt dat mijn kind minder? Nee totaal niet, het maakt hem misschien juist wel ‘meer’. Want doordat hij dit heeft, beleeft hij veel dingen veel intenser dan ik dat doe. Als hij blij is, dan is hij extreem blij, als hij gelukkig is, dan is hij helemaal in de wolken en ja, als hij verdrietig is, dan is hij heel erg verdrietig. Als hij zich in iets interesseert, dan wil hij alles weten en gaat hij er helemaal op in. Op zoveel vlakken is hij meer, dus ik zal hem nooit als minder zien.

Dat je iets moeilijk vindt, betekend niet dat je dom bent.

Nu wil ik niet zeggen dat ik het heel erg leuk vind dat mijn zoon autisme heeft, of ASS zoals ze het tegenwoordig noemen. Sterker nog, af en toe word ik er best wel verdrietig van dat hij zo goed zijn best doet en dat dingen hem dan net niet lukken. Of dat mensen meteen zo anders tegen hem aankijken zodra ze weten dat hij ‘iets’ heeft. En af en toe is het ook gewoon heel erg frustrerend, om maar drie voorbeelden te noemen, toen we de uitslag van de onderzoeken kregen, kreeg ik als tip mee dat ik hem dingen niet meer moet uitleggen, maar bijvoorbeeld in plaatjes moet laten zien. Dat wanneer ik wil dat hij zijn schoenen aan doet, dat ik een plaatje laat zien van een kind dat zijn schoenen aan doet. Zoals ik al zei, voor mij veranderd er niets, dat mijn zoon een beetje moeilijk leert, betekent niet dat hij dingen zoals ‘Doe je schoenen aan.’ niet snapt. Het duurt misschien iets langer voor het tot hem doordringt en het is af en toe best lastig dat hij dan wat extra herhaling nodig heeft. Maar wil dat zeggen dat mijn kind een stempel heeft, ik ineens anders met hem om moet gaan?

Hetzelfde had ik met een email die ik kreeg. Na zo’n uitslag is het kennelijk normaal dat je een soort huiswerk mee krijgt door thuis online opdrachten over autisme te maken. Nou prima, ik wil best mijn goede wil tonen en opdrachtjes maken over dingen die ik al weet. Maar wanneer je dan een mail krijgt dat je door je ‘huiswerk’ je kind wat beter leert kennen, tja.. Daar werd ik een beetje boos en verdrietig van. Want ik ken mijn kind al door en door. Ik weet hoe hij op bepaalde dingen reageert en waarom dat zo is. Ik leer mijn kind heus niet beter kennen door een paar stomme opdrachten.

Ook merk ik dat andere kinderen af en toe een beetje gek op hem reageren als hij bepaalde dingen niet meteen snapt. Kinderen zijn heel erg eerlijk en ik word er dan wel eens verdrietig van als ik hoor dat een kind tegen een ander kind over mijn zoon zegt dat hij dingen niet snapt omdat hij een beetje dom is. Want dat is gewoon niet zo, hij is niet dom, hij heeft gewoon wat meer herhaling nodig. Die kinderen kunnen daar niets aan doen hoor, maar voor mij komt dat altijd wel hard aan als ik zulke dingen hoor.

Waarom moet elk kind een stempel hebben?

Het lijkt een trend te zijn, ouders die hun kind heel erg graag een stempeltje willen geven. Die elk karaktertrekje dat misschien een beetje anders is willen laten analyseren en alle dingen die hun kind anders of verkeerd doet willen afschuiven op dat stempeltje. Je zult mij nooit horen zeggen, ‘Mijn zoon kan iets niet omdat hij autisme heeft.’ Nee, hij kan namelijk alles, hij heeft alleen wat meer moeite met bepaalde dingen en sommige dingen duren wat langer. En hij zal genoeg dingen hebben waar hij niet in zal uitblinken, maar ik kies ervoor om naar de dingen te kijken waar hij wel goed in is en hem waar ik kan te ondersteunen in de dingen die hij lastig vind.

Als ik eerlijk ben, al die onderzoeken en die uitslag hadden van mij niet zo nodig gehoeven. Het is dat je bepaalde gegevens nodig hebt zodat hij op het speciaal onderwijs kan blijven, anders had ik hem denk ik niet laten testen. Er veranderd namelijk helemaal niets na zo’n uitslag. We hebben nu iets op papier staan dat we al wisten en dat is het. We behandelen hem niet anders, kijken niet anders tegen hem aan en blijven gewoon dezelfde dingen met hem doen.

Zijn er onder mijn volgers moeders die tegen hetzelfde aanlopen? Ik ben heel erg benieuwd!

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

11 comments

Tessa 4 augustus 2019 - 09:17

Wij zitten momenteel midden in de breed psychologische onderzoeken met Myron. Wat en of er iets uitkomt veranderd niks aan onze Zoon maar hopelijk kan het hem wel helpen om beter aan werken toe te komen op school. Dit is namelijk een probleem dat al sinds midden groep 2 (ha echt we moesten op gesprek komen omdat “zijn werkhouding niet goed was”, ik dacht echt dat kind zit in groep 2 LAAT HEM SPELEN!!!) maar nu hij naar groep 4 gaat en hij behoorlijk achter blijft met zijn groep genootjes hebben we toch besloten de onderzoeken te doen. Ik ben benieuwd wat en of er wat uit komt of dat ons manneke gewoon is wie hij is en net als zijn ouders niet zo goed kan concentreren ?

Reply
Mireille 4 augustus 2019 - 09:15

Ik krijg echt jeuk als mensen denken dat iemand met een ‘stempel’ per definitie dom is. Ik gun hun jeuk met te korte armpjes.

Ben zelf adhd’er met ass kenmerken (dat laatste weet ik nog niet zolang, maar damn wat n opluchting) en men dacht altijd: die komt nergens, want druk, want afgeleid, snel boos (overprikkeld)… het is letterlijk tegen mn ouders gezegd.

Heb ze wel ff t tegendeel bewezen, mbo4 afgemaakt (in mn eigen tempo 4.5 jr ipv de 3 die ik zou doen), vaste job (20u), getrouwd met de liefste man en 2 prachtige meiden van 2 en 4) HA!

Met andere woorden, een stempel wil niet altijd alles zeggen…

Reply
Nadia Gard 4 augustus 2017 - 22:42

Ja ik heb wel mensen gekend met autisme en die werden ook heel anders behandeld hierdoor. Eerlijm gezegd heb ik zelf ook beperkingen(geen autisme andere dingen) en merk ook dat er anders met je wordt omgegaan door istanties enzo maar ik laat niet met me sollen en ga er gewoon tegen in en dat kunnen ze niet hebben omdat ze dat niet verwachten. Ik ben heel erg intelligent en eigenlijk zal je ook niet denken dat ik met beperkingen kamp . Ze zijn niet zo gewend dat je dan voor jezelf opkomt maar dat heb ik altijd al gedaan. En als ze mij iets flikken wat niet door de beugel kan puur omdat ik een beperking heb en ze mij dus als een hoop stront zien ohh geloof me dan kunnen ze zich gaan bergen want ik ben niet minder dan wie dan ook ofzo dus ja haha ze hebben me al vaak gehoord laat maar zeggen.
Ik heb ook 2 kids met mn man zoontje van bijna 2 en pasgeboren dochtertje en dat gaat allemaal prima beperkingen of niet.. ?

En voor jou meid je moet je er niet druk om maken wat ze zeggen of denken want je zoon( en andere kids) is perfect zoals hij is toch de mensen die er raar over praten/denken hebben zelf een steekje los en geen gevoel in hun donder.
Veel geluk met je gezin en succes de laatste loodjes laat ze maar praten laat je niet gek maken hoor meis ?

Reply
Marjons 4 augustus 2017 - 20:07

Mooi geschreven, ik werk in speciaal onderwijs met kinderen met oa vormen van autisme. Ze zijn echt niet dom (jammer wanneer mensen dit zeggen) maar hebben een andere kijk en hebben vaak bepaalde talenten!
Zoals je zegt, ouders kennen hun eigen kind het beste!

Reply
janske 4 augustus 2017 - 10:53

Ik heb geen ervaring als ouder, maar wel veel met kinderen en volwassenen met autisme gewerkt en mijn schoonbroer is autistisch. Iedere autist is ook weer anders. Ze krijgen een stempel maar zijn allemaal net zo verschillend als iedereen. Ze zijn inderdaad absoluut niet dom. Ik denk dat je per kind moet kijken welke manier van opvoeden en eventuele extra begeleiding het beste bij hem of haar past. Autisme of geen autisme.

Reply
Marijke 4 augustus 2017 - 10:46

Zelf geen ervaring mee, maar als ik jouw verhaal lees, dan vind ik dat je het goed doet! Je zou hem en jezelf tekort doen als je ineens andere dingen zou gaan doen. Jij weet alcwst goed werkt, en je hebt het geduld om het nog een keer te vragen omdat je weet dat het bij hem langer duurt. Overschakelen op pictogrammen zou hem dan juist het gevoel kunnen geven dat hij dom is, kan ik me zo voorstellen, juist omdat hij het wel kan zonder. Maar goed dat is de mening van mij, een leek ?

Reply
Annemiek Visser 4 augustus 2017 - 10:12

Ook mijn zoon(tje) van net 4 jaar heeft autisme. Sinds kort weten we dit. Wij wilden/moesten gaan voor een diagnose om te zorgen dat hij op speciaal onderwijs terecht kan. Doen we dit niet dan loopt hij onherroepelijk vast op de “gewone” basisschool. Ook wij krijgen de tip om met picto’s te gaan werken. Tot nu toe wil ik hier niet aan omdat we voorlopig nog steeds alles voor elkaar kunnen krijgen met woorden en aanraken. Liedjes zingen werk om grote emoties van verdriet te voorkomen bij overgangen. Wil ik dat onze zoon zijn schoenen bijv. zijn jas aantrekt kan het helpen om op zijn arm te tikken. En ook wij moeten natuurlijk heel erg veel herhalen. Zelfs dan komt het niet altijd binnen. Je weet zelf hoe je kind reageert en hebt je eigen methode daarvoor ontwikkeld. Wel vind ik het fijn om uitleg te krijgen hoe autisme werkt.

Reply
Melissa 4 augustus 2017 - 09:49

Mijn zoon heeft ook autisme, en indd ook ik wist al van baby af aan dat hij ‘ anders’ reageerde op dingen, je hebt alles op papier nodig om dingen voor elkaar te krijgen, al ben ik niet eens met dat je dingen niet anders aan moet pakken dan met een ander kind, mijn zoon gaat nu ondertussen naar groep 5 en afgelopen jaar heeft hij alleen maar explosies gehad omdat hij het gewoon niet kon bijbenen, hij heeft juist de aanpassingen nodig gehad en nog steeds om te kunnen functioneren, hij werd zelfs depressief.. omdat hij zo onzeker werd en het gevoel had dat hij niks kon. Hij wil nu zelf meer inzicht krijgen in wat autisme is en wie hij is.
En ik denk dat als hij zichzelf beter begrijpt het ook beter met hem zal gaan, hij ziet en voelt zelf echt wel dat hij anders is dan andere en als we dat zouden negeren denk ik dat we tegen veel grotere problemen aan gaan lopen.

Reply
Céleste 4 augustus 2017 - 09:12

Mij broer heeft autisme. Hij is inmiddels 25 en ik 22. Ondanks zijn leeftijd kan hij op sommige situaties reageren als een jonger persoon. Altijd het grootste stukje taart willen, als eerste een kadootje met kerst uitpakken. Mensen kijken ondanks dat ze volwasse zijn hem soms nog stom aan. Als hij iets niet snapt of door zijn enthousiasme over achtbanen daar heel lang over kan praten. Hij heeft het zelf ook wel eens door en heeft wel eens gezegd, u hoeft me niet zo dom aan te kijken, ik ben gewoon speciaal! Hij is zo eerlijk als wat en is de tofste broer die ik hem kan wensen! En sommige pure uitspraken van hem daar word je intenst gelukken en vrolijk van. “Als je ooit gaat trouwen, mag ik je dan weggeven?” “Dat kan niet, dat doen papas.” “Maar je hebt toch twee handen?” ❤️

Reply
Kimberly 4 augustus 2017 - 07:54

Heel mooi beschreven Tamara! Ik werk inmiddels 12 jaar met volwassen met autisme en de verbanden die worden gelegd, de inzichten vind ik enorm knap. Ja, bepaalde boodschappen dienen herhaald te worden, soms tot in het oneindige. En ja, (bijna) overal zit een structuur aan verbonden maar eerlijk gezegd hebben we allemaal onze eigen maniertjes. Volgens mij is het belangrijk om het kind/ de volwassene te blijven zien en niet alleen het label. En dat beschrijf je zelf ook heel goed!

Reply
Nicole 4 augustus 2017 - 06:49

Ik heb er als ouder geen ervaring mee maar wel als leerkracht. Ben dat nu niet meer maar wel geweest en heb toen kinderen mogen begeleiden met autisme. Heel erg leuk vond ik dat want die kinderen waren inderdaad niet “dom” juist niet. En hun enthousiasme was zo aanstekelijk.. heerlijk!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.