Kathy | Mijn planten winterdip heeft toegeslagen

by Kathy

Ik heb last van een planten winterdip. There, I’ve said it. In het voorjaar en in de zomer wanneer mijn plantjes groeien en allemaal tevreden zijn, dan gaat het me allemaal goed af. Maar zodra de dagen korter worden en de temperatuur daalt..

Mijn planten winterdip begint in het najaar

Ik merk het vanaf het najaar, zodra de zon eerder onder gaat en het ’s morgens langer donker is. De plantjes groeien hierdoor minder snel en op de een of andere manier vergeet ik ze sneller. Dat is natuurlijk niet zo erg, want doordat er minder licht is, hebben de plantjes ook minder energie door minder fotosynthese.

Misschien dat ik hierdoor vaker vergeet om mijn plantjes te controleren want “Ze doen het toch wel goed” en “Nu groeien ze toch niet zo hard” of “De kans op ongedierte is nu een stuk minder”. Ja, dit is het begin van mijn planten winterdip.

Het wordt erger in de winter

En dan komt de winter. Het is koud buiten, dus de verwarming staat de hele dag aan. De lucht wordt warm en droog. De groei bij de plantjes staat zo goed als stil en door de drukte om mij heen van het werk en de kinderen, vergeet ik ze. Mijn planten winterdip slaat in volle hevigheid toe.

Ik zie ze wel, alleen op de momenten dat ik er geen tijd voor heb, denk ik “Ik moet ze nu echt even water geven, maar dat doe ik straks wel.” En ineens zijn we een aantal dagen verder en staan de plantjes er nog sipper bij. Dan maak ik maar even vlug het plantenrondje tussen de bedrijven door.

Ik ben voorzichtig met water geven, niet te veel want daar houden de plantjes niet van in de winter. Alleen lijkt het wel alsof ik bij elke water beurt meer kwaad aanricht dan dat het de plantjes goed doet. Er zijn ondertussen best al een aantal plantjes naar de plantenhemel verhuist, en dat is zo jammer!

Ik begrijp niet zo goed waarom. Geef ik dan te weinig water? Of is het de lage luchtvochtigheid wat ze de nek doet omdraaien? Het gebrek aan licht misschien, ondanks de groei-lamp die ik bij ome Ali bestelde? Het lijkt alsof alles wat ik van plantjes weet, niet van toepassing is tijdens deze winterdip.

Maar gelukkig komt het voorjaar er weer aan

Ik ben op 19 februari jarig en elk jaar merk ik op mijn verjaardag dat de dagen weer wat langer beginnen te worden. Meestal zie ik begin maart dat mijn plantjes langzaam bijkomen uit hun winterdip. Als ik ze een paar dagen na een uitgebreide verzorgingsbeurt weer controleer, ontdek ik nieuwe groei en nieuwe bladeren. Hey, ze belonen me eindelijk weer in dankbaarheid met nieuwe bladeren in plaats van zielig af te sterven! Misschien ben ik mijn groene vingers toch niet verloren?

Vervolgens ga ik relativeren. In de natuur zijn de omstandigheden lang niet zo zacht en constant als in huis, maar dat zijn wel de omstandigheden waar ze het beste in (horen te) gedijen. Misschien moet ik dit dan maar zien als een soort van ‘Survival of the fittest’? En misschien zijn de plantjes onderling wel bezig met een selectieproces. Want heel eerlijk: misschien had ik wel een paar plantjes en stekjes te veel in mijn woonkamer staan.

Vertel eens, merk jij dat je ook een winterdip hebt als het om plantjes gaat? Of heb je misschien informatie of tips die me kunnen helpen? Drop ze in de comments, want ik leer graag bij! Deze blog van Sandra over Planten EHBO bevat trouwens ook hele waardevolle informatie! Oh, als je het leuk vindt volg mij dan op mijn instagram-pagina, tot ziens!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.