Je oudste naar school en een Baby, hoe doe je dat?

by Tamara

Je hoort heel vaak dat mensen bewust pas voor een tweede gaan als de eerste op school zit, omdat ze dan alle tijd voor de baby hebben. Natuurlijk zitten daar een heleboel voordelen aan, je oudste is al uit de luiers, redelijk zelfredzaam, kan helpen met de baby enz. Toch zitten er ook wel nadelen aan. Maxim is mijn oudste en gaat inmiddels een jaar naar school. Toen hij 2 jaar was kreeg hij een broertje Floris en toen Maxim 2.5 was ging hij naar de peuterspeelzaal.

Toen kwam ik al een beetje in de knoop. Op dagen dat we gewoon thuis waren konden we wat rustiger aandoen en hoefden we ons niet te haasten, maar op dagen dat Maxim naar de Peuterspeelzaal moest, moest ik Floris wakker maken, iedereen op tijd aangekleed hebben en aan de ontbijttafel te hebben om daarna de deur uit te gaan. Het was ook nog altijd best wel een stukje lopen naar school en dus haalden we het soms maar net. Toen ik weer zwanger raakte toen Maxim bijna naar de basisschool ging, vroeg ik me ook wel af hoe ik dat dan wel niet moest gaan doen?

Floris was natuurlijk meteen al wat ouder toen Maxim naar de psz ging en had al een wat vaster ritme, maar met een baby is dat natuurlijk wel lastig. Bovendien ging Maxim 4 ochtenden naar de psz en naar de basisschool waren natuurlijk meteen 5 ochtenden en 3 middagen. En tja, een baby slaapt natuurlijk nog heel veel en je kunt ook niet een baby de hele dag in de kinderwagen/maxi-cosi heen en weer slepen om te laten slapen. Maar hoe doe je dat dan?

Ik ben eigenlijk meteen zodra Lauren een beetje een ritme kreeg haar slaapjes om de haal en breng  momenten heen gaan plannen. Soms lukt het niet helemaal en valt ze al op de fiets in slaap, maar meestal kan ik haar s’ochtends in bed leggen en in de middag weer. Tja het blijft een beetje een gevlieg.. Natuurlijk is het heel fijn om lekker de tijd voor Lauren te hebben en gewoon Maxim lekker smiddags thuis te hebben om te eten. Maar af en toe baaaal ik wel even flink als ik weer door de regen moet, of dat Lauren nog zo lekker slaapt en ik moet haar wakker maken.Helaas zijn er in mijn dorp geen scholen met een continue rooster, dat lijkt me namelijk echt ideaal!

Dit is ongeveer ons ochtendritme:

7.00 Richard Douchen met de jongens

7.15 aankleden en tanden poetsen.

7.40 ontbijten.

8.00 jassen aan en op de fiets.

8.30 op school.

9.00 thuis, ik ontbijten, Lauren voeden en naar bed.

Nou en de rest van de ochtends verschild een beetje. Haha.

 

Hoe heb jij het opgelost met je oudste kinderen en de slaapjes van je jongste?

Misschien vind je dit ook leuk

17 comments

Volgmama 29 januari 2016 - 10:40

Mijn dochter heeft geen vaste slaaptijden dus zit er niets anders op om haar wakker te maken.

Reply
Jodi 27 januari 2016 - 20:46

Ik dacht ook altijd tot 3 of 4 jaar te willen wachten, voordat wij voor een tweede wilden proberen. Nu denk ik niet meer zo lang te wachten, het lijkt me inderdaad niet handig. Onze buurvrouw heeft al regelmatig de babyfoon hier gebracht als ze de oudste tussen de middag moest halen en de kleinste sliep.

Reply
Lonneke 27 januari 2016 - 15:34

Als wij nu een feestje hebben of ergens om 10 uur ‘s ochtends moeten zijn dan komen wij eigenlijk bijna altijd te laat. op een of andere manier lukt het me niet om de tijd goed in te schatten om alles te pakken etc voor James. Je hebt het er maar druk mee, wel fijn dat Lauren zich aanpast aan jouw schema! 😉

Reply
Bregje 27 januari 2016 - 14:01

Ik zeg altijd dat áls er een tweede komt, we dat pas willen als Laurens naar school gaat. Maar daar heb je wel een punt, dat het nog zo makkelijk niet is. Ik denk er nog maar eens over na… 😉

Reply
Elisabeth 27 januari 2016 - 13:40

Ik vraag me dit dus altijd af he, hoe moeders met kinderen van verschillende leeftijden doen. En niet alleen ‘s ochtends, maar ook tussen de middag en ‘s middags. Dan moet je de oudsten ophalen, terwijl je jongste misschien wil slapen…

Reply
Mona - Vandaagismooi.nl 27 januari 2016 - 11:33

Ik heb er nog maar een maar denk wel eens over dit soort dingen na. Lijkt me inderdaad best lastig en een flink gepuzzel. Maar anderzijds denk ik dat als je eenmaal een routine hebt het vast wat makkelijker wordt.

Reply
Olga 27 januari 2016 - 10:45

Ik kan me er dus helemaal geen voorstelling bij maken, maar begrijp goed dat het flink plannen en stressen is. Je zou bijna hopen dat je elke ochtend even een beroep op een buurvrouw zou kunnen doen zodat je baby lekker in bed kan blijven liggen. Maar ja, dat kan niet natuurlijk.. Vind het knap van je!

Reply
Stephanie 27 januari 2016 - 09:56

Hier was de jongste 3 maanden toen de oudste begon op school, zo hebben we eerst even met zijn 4en kunnen wennen aan het nieuwe ritme met een baby erbij dat was wel heel fijn.
En hier zit hij dan wel op een school met een continu rooster, wat inderdaad heel fijn is. In hen begin sliep de kleine nog 2x dus 1x in de ochtend en 1x in de middag als de oudste thuis is. Nu is hij over op 1 slaapje tussen de middag van 12 tot 2 en dat redden we dan net de oudste is om half 3 uit.
Alleen woensdagen zijn lastig dan zijn ze kwart over 12 uit en moet de jongste dus wachten voordat hij naar bed kan. Dan zorg ik wel dat hii al gegeten heeft een naar bed kan zodra we thuis zijn.
En de ochtenden.. tja dan is de jongste standaard om 5.30 wakker dus tijd genoeg :p

Reply
joyfromjoyce 27 januari 2016 - 09:28

Hé psst in ons dorp is wel een school met continurooster. In de manne heeft een continurooster. MAar dat soort onderwijs moet je liggen. Ik hou niet van jenaplanonderwijs. Maar een school dichterbij geen optie?

Reply
Kyle 27 januari 2016 - 09:05

Thuis hebben we voor de schoolgaande zoon (bijna 10) een ochtend lijst, met daarop alle dingen die hij moet doen, inclusief hoeveel tijd hij heeft. Dit was eigenlijks vooral noodzaak omdat hij een vorm van autisme heeft – maar het werkt perfect! wordt ‘s ochtends om 07:00 wakker, en heeft tot 08:00 ruim de tijd om alles te doen.
Als hij eerder klaar is, dan kan hij meteen beginnen aan de volgende item op het lijstje, en als íe voor 8 uur klaar is, mag hij als beloning TV kijken tot 8 uur.

Geeft ons ruim de tijd om ons druk te maken om de kleine, nu 6 weken oud!

Reply
Charlotte 27 januari 2016 - 08:56

Dat lijkt me ook wel een geregel inderdaad. Ik vibd wakker maken altijd zo zielig. Maar ja je komt er niet omheen zo…

Reply
saskia 27 januari 2016 - 08:39

Ik zit ook te wachten tot ze bij ons eens gaan beginnen met een continue rooster. Lijkt me heel fijn, ook voor de kinderen, dat geren en gevlieg wordt niemand beter van. Op de dagen dat Vin thuis is kan hij bij Sophia blijven, en dat scheelt enorm.

Reply
Nicole 27 januari 2016 - 08:37

Wat een druk schema! Ik red het niet eens om op tijd te komen met 1 kleine hahah

Reply
Fleur 27 januari 2016 - 06:58

Ik herken het helemaal.. Zo’n derde moet zich veel meer aanpassen, zielig eigenlijk. Maar bij ons zijn ze anderhalf jaar geleden overgegaan naar een continuerooster, dat is inderdaad wel heel fijn. Alleen op woensdag kom ik nu in de knoei, dus dan leg ik Kate altijd in de kinderwagen te slapen, anders moet ik d’r wakker maken. Als ik d’r op andere dagen wakker moet maken dan hevel ik d’r vaak over in de draagzak, dan slaapt ze soms verder. Ik zie wel op tegen volgend jaar: de oudste gaat dan naar de bovenbouw op een andere locatie dan de onderbouw waar de middelste dan nog zit en m’n jongste naar de psz. Lijk wel een taxibedrijf dan ?

Reply
Alicia 27 januari 2016 - 06:53

Hier werken we allebei, dus ben ook ben heel benieuwd hoe dat straks gaat als de tweede er is. Eerst zal het 8 maanden 2 kinderen naar de crèche betekenen op 3 dagen, daarna een kind naar school en eentje maar de crèche. Lijkt me een uitdaging om ze allebei op tijd de deur uit te hebben 🙂

Reply
Josan 27 januari 2016 - 06:35

De slaapjes plan ik niet om de haal en brengtijden heen, maar de voedingen wel. Gelukkig hebben ze hier continue rooster dus dat scheelt een keer halen en brengen. Het lot van onze jongste is gewoon zo dat ze mee moet als ik haar zussen naar school breng en weer ophaal. Dat geldt ook voor het halen en brengen naar sporten. Maar ik heb nog niet ondervonden dat dit lastig voor haar is.

Reply
Channa 27 januari 2016 - 06:12

Hier duurt het nog een half jaar voordat Jamie naar de basisschool gaat. Voor Fenna zal er weinig veranderen, nu stappen we alle dagen dat ik werk om 7:45 de deur uit, zal dan ook het geval zijn. Slapen doet ze vaak van 13 uur tot 14:30 uur dus komt ook mooi uit. Continue rooster gaan ze hier invoeren als Jamie naar groep 2 zou gaan. Ben benieuwd, lijkt mij ook fijner!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.