Jantine | hoogzwanger en een rondrennende peuter

by Jantine

Deze blog wil ik wijden aan hoe het is om een klushuis te hebben in combinatie met een peuter in huis en hoogzwanger van de 2e.  Is het een aanrader? of kun je het maar beter niet doen?

Goed bedoeld advies…

Ik zal eerlijk zeggen: er waren zoveel mensen die het ons hebben afgeraden. Zoveel mensen die het niet zouden zien zitten als ze in onze schoenen staan. Zoveel mensen die zeiden dat het niet goed zou komen. En ja, wat doe je dan met al die goedbedoelde zorgen en adviezen? Zoveel mensen, zoveel meningen. Iedereen vind er wel wat van. De een vindt het een keileuk project terwijl de ander het al benauwd krijgt van het idee. De meeste mensen vinden dat we het niet moeten doen vanwege de kinderen. Hoe kun je ze het aandoen om ze op te schepen met zo’n project, omdat wij dat zo leuk vinden. Wij zelf zien vooral de voordelen van het nieuwe huis: groter huis, meer kamers, veel grotere tuin. Het huis is veel meer toekomstgericht dat ons huidige huis. We hebben de kinderen zoveel meer te bieden in het nieuwe huis, dat voor ons het snel duidelijk is: dit moeten we doen!

Hoe ziet een klusdag met een kind er eigenlijk uit?

Terwijl mijn man al hard aan het klussen is ga ik ontbijten met onze peuter van anderhalf. Daarna gaat hij lekker thuis spelen en ga ik achter de pc om alle financiën te regelen rondom het bouwdepot. Ook volgen er nog vele telefoontjes naar de vaklui en zoek ik online naar materialen en mooie dingen voor in huis. Rond koffietijd zet ik koffie en pak ik een grote tas in met alles voor de koffie. Dan stappen we op de fiets en fiets ik met onze peuter naar het nieuwe huis. Daar drinken we gezellig wat met elkaar en gaat onze peuter op ontdekkingstocht. Alles is zo interessant! De ruimtes in het huis maar zeker ook alle spullen van papa. Gewapend met een schroevendraaier en schroeven loopt hij door het huis om papa te helpen! zo schattig! Als het tijd is voor de lunch fiets ik weer terug om de lunch klaar te gaan maken. We hebben nog geen koelkast in het nieuwe huis, terwijl het buiten wel 30 graden is, dus dat is heel de tijd heen en weer fietsen… Met volle tassen aan het stuur hijs ik me met mijn dikke buik op de fiets en fiets ik weer terug naar de mannen. Pfoeehh… De mannen zitten al klaar op hun speciekuipen, kruiwagens en de achtergebleven tuinstoelen. Heerlijk even eten en uitrusten. Al snel is het eten weer op en gaan ze weer aan de slag. Ik Laad mijn tassen weer vol met vies en leeg servies en neem onze peuter weer mee naar huis. Hij gaat daar lekker zijn middagslaapje doen. Ondertussen kan ik alle vieze vaat opruimen en dan ga ik ook heel even ontspannen. Even op de bank chillen met een filmpje of op Pinterest inspiratie opdoen. Ik vind het toch wel erg vermoeiend iedere keer dat heen en weer fietsen met een overvolle fiets terwijl ik ook nog eens hoogzwager ben. Gelukkig heb ik van de hitte geen last 🙂

Halverwege de middag wordt onze peuter weer wakker en spelen we even samen. Ik ga bedenken wat we die avond gaan eten en probeer zo veel mogelijk van tevoren klaar te zetten. Dat scheelt weer wat werk zo rond etenstijd. Met de mannen spreek ik een tijd af dat we gaan eten zoadat iedereen er klaar voor is als we aankomen. De ene middag blijf ik lekker met ons mannetje thuis terwijl ik de andere middag ga helpen met klussen en scharrelt hij daar lekker rond. Het avondeten vind ik altijd het meeste gedoe. Ik hou totaal niet van koken en het is altijd zoooveel zooi om mee te moeten nemen. Daarbij maakt het niet uit wat ik eet,,, ik krijg er altijd ontzetten maagzuur van. blehh. Oké, er is een ding waar ik het niet van krijg en dat is friet! Maar helaas, het is niet zo’n goed idee om dat iedere dag te eten… haha, volgens mij vinden bouwvakkers t allemaal prima;) en we hebben de patatzaak vaak genoeg van binnen gezien!

Na het avondeten kunnen we lekker nog even bij ons nieuwe huis blijven! We hebben een echt avond kind en daarnaast is het nog veel te warm om te gaan slapen. Regelmatig komt het ijsmanneke langs,, dus die heeft goede klanten aan ons. In de loop van de avond pakken we al onze spullen van die dag in en gaan we naar huis. Peuter naar bed en wij kunnen nog even een uurtje zitten. Daarna slapen en op naar de volgende dag!

 

Gevaarlijk??

Veel mensen vinden klussen met kinderen gevaarlijk. Overal zijn gevaarlijke gereedschappen, elektriciteit, puin en scherpe dingen. Begrijpelijk! een kind kan toch een onvoorspelbaar zijn! Maar toch vond ik het met ons mannetje heel erg goed gaan! Het is ook maar net hoe je kind is. Onze peuter toen ging prima, hij vond alles wel heel interessant maar deed geen gekke dingen. Daarbij is het natuurlijk erg belangrijk dat je je kind niet alleen ergens laat of hem uit het oog verliest. Dat geldt natuurlijk altijd al, maar zeker in een klushuis. Wat ik zelf erg leuk vond is hem overal bij te betrekken en hem mee te laten helpen. Op deze manier leert je kind ook om te gaan met de spullen, weet het waar bepaalde gereedschappen voor zijn en weet het uiteindelijk ook waar het niet aan mag komen en waar het wel aan man komen. Het positieve benadrukken werkt altijd heel goed. Wil je papa helpen? dan mag jij de schroeven aangeven. Heel onschuldig en je kind krijgt wel het gevoel er toe te doen en belangrijk te zijn!

Als ik nu kijk naar onze 2e zoon, die vlak na de verhuizing is geboren, en ondertussen al ruim 2 jaar is… ik denk dat het dan een heel ander verhaal zou zijn. Deze meneer vind het allemaal TE interessant. Zodra de deur van de schuur even open blijft staan sleept hij al het gereedschap naar buiten. Hij volgt precies wat er allemaal gebeurt en wil vooral meedoen of nadoen. Ook verzint hij de meest gekke dingen en klimt overal in en op. Al hij er toentertijd ook al bij geweest zou zijn had ik mijn handen vol gehad aan hem overal van redden..

Klussen met een kind/kinderen gaat prima, maar bedenk zeker voor jezelf dat er altijd iemand moet zijn die bij ze is, om in de gaten houdt wat ze allemaal uitvreten:)

Klussen gezien door de ogen van mijn kind

Hoe zou mijn kind het klussen eigenlijk vinden? Als ik terug kijk naar de eerste periode toen we alleen onze oudste er bij hadden, denk ik dat hij die periode wel leuk heeft gevonden. hij ging altijd met plezier mee naar het nieuwe huis en had daar veel te spelen en te ontdekken. Daarnaast heeft hij ook super veel aandacht gekregen in die tijd. Alle mannen die kwamen helpen met klussen vonden het ook leuk om wat met onze peuter te doen. Zo mocht hij mee in de kruiwagen, mocht hij helpen met makkelijke klusjes en kijken in alle gereedschapskoffers. uiteraard waren er ook minder leuke dingen: moet hij weer met mama mee terwijl hij lekker zat te spelen.. of waren er harde geluiden van machines die hij echt niet leuk vond. Maar als ik alles bij elkaar zie dan denk ik dat het voor een kind echt niet erg is, mits er genoeg tijd en aandacht voor hem is!
dat geldt ook nu nog, nu we met 2 kinderen in ons huis wonen en we regelmatig aan het klussen zijn. We proberen ze er bij te betrekken, mogen ze helpen met klusjes, mogen ze meedenken met de inrichting van hun eigen kamertjes en soms moeten ze gewoon even zelf spelen; wat overigens helemaal niet verkeerd is voor een kind.

Laat je droomhuis dus niet tegenhouden omdat je kinderen hebt! Samen kan alles! Ook al duurt het dat wat langer… Als het fijn is met elkaar is het prima toch!!

Of ik het nog een keer zou doen?? Zeker weten!

Zo schattig, die kleine slippertjes naast die grote werkschoenen!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.