Is twee jaar te jong om zindelijk te worden?

by Tamara

‘Mama? Ikke see?’ Ik was weer eens aan het plassen met een toeschouwer toen ze ineens dat zinnetje zei. ‘Wil je graag naar de wc?’ vroeg ik aan haar. Ze knikte en deed haar maillot alvast naar beneden en hoppa, ze poepte en plaste op de wc. Twee weken lang was ze helemaal zindelijk. Overdag en snachts ook zo goed als droog. Maar toen ineens was het helemaal mis. Het ene na het andere ongelukje en de wasmachine draaide weer overuren. Omdat ik aan haar zag dat het haar begon te frustreren besloot ik even de druk eraf te halen en de luier weer om te doen. Maar dat zette me wel aan het denken. Is twee jaar te jong om zindelijk te worden?

Is twee jaar te jong om zindelijk te worden?

Lauren heeft natuurlijk twee grote broers die ze naar de wc ziet gaan en daardoor was haar interesse snel gewekt. In de zomer kocht ik al een potje en ondergoed voor haar om te oefenen, maar ze vond het toen nog niet echt interessant helaas. Tot een paar weken geleden zijn we er niet meer mee bezig geweest. Totdat ze ineens begon te roepen dat luiers voor baby’s waren en zij ‘grote Lauwie’ was. Dus de onderbroek ging aan en de luier ging uit en het leek gewoon goed te gaan. Bijna twee weken lang had ze geen enkel ongelukje. Ze ging gewoon naar de wc as ze moest en riep als ze hulp nodig had. Maar na twee weken was dat van de ene op de andere dag helemaal voorbij. Het begon in de ochtend met een plasongelukje, maar die hele dag bleef het mis gaan en dat bleef zo in die week, totdat ik er echt een beetje klaar mee was dat ze alles in haar broek bleef doen en ik haar weer een luier besloot om te doen.

Mijn zoons waren allebei net 3 toen ze zindelijk werden. Maxim had wel een paar keer geoefend maar was daarna ineens wel binnen een week dag en nacht zindelijk. Bij Floris ging dat ook zo. Hij had er totaal geen interesse in en ineens trok hij zijn luier uit en vanaf toen was hij zindelijk. Ik had dus de hoop dat dat bij Lauren ook zo zou gaan.

Hadden we niet moeten doorzetten?

Soms twijfel ik wel hoor, hadden we niet gewoon even moeten doorzetten? Er zijn zoveel kindjes die al rond hun tweede zindelijk zijn, dus het zou moeten kunnen. Maar aan de andere kant, ik wil niks forceren. Ze gaf het zelf aan dat ze wilde en elke keer als ze naar de wc wil laten we haar gewoon gaan. Het komt allemaal wel, ze is net grote zus geworden en dat is al spannend genoeg!

 

Wat vinden jullie? Is 2 jaar te jong om zindelijk te worden?

Misschien vind je dit ook leuk

8 comments

Chantal 4 november 2017 - 10:11

Mijn dochter was net 2 en mijn zoontje 2.5. Heb er heel veel tijd ingestoken, omdat mijn jongste dochter net geboren was en veel hulp had.
Het maakt het toch wat makkelijker dan 3 kids in de luiers! Als ze maar voor dr 4e zindelijk is is t prima toch?

Reply
Nathalie 2 november 2017 - 15:27

Ik denk niet te jong maar het hangt misschien van het kind zelf af. In België gaan de meeste kindjes op 2,5 naar school en wordt er toch ‘verwacht’ dat ze zindelijk zijn. Bij de meesten lukt dit wel. Vanaf ze beseffen wat ze doen denk ik dat het wel zou moeten lukken…

Reply
San 2 november 2017 - 13:09

Mijn dochter is 2 jaar en 2 maanden en is dag en nacht droog sinds enkele weken. In België willen we vaak de kindjes droog krijgen voor ze naar school gaan (2.5 jaar) en bij velen lukt dat. Dus ik vind het zeker niet te jong!

Reply
E 2 november 2017 - 10:42

Ik heb altijd begrepen dart jongens vaak wat later zindelijk worden / zijn en meisjes wat eerder. Onze dochter was met 2 jaar overdag zindelijk s nachts duurde nog even. Ons zoontje is nu 2,5 en voelt het volgens mij al wel maar hij weigert potje en wc pertinent. Ik hoop dat het straks ook gewoon in 1 keer klaar is.

Reply
susan noordergraaf 2 november 2017 - 09:11

Komt vanzelf hoor! bij mijn dochter precies hetzelfde. eerst zindelijk daarna even niet en toen ineens ging het goed. Kijk naar je kind. En inderdaad momenteel is het natuurlijk al spannend om grote zus te zijn!! Ik vind echt dat je het super doet!!

Reply
Rebecca 2 november 2017 - 08:47

Ik denk niet dat het perse te jong is. Maar ondanks dat ze een grote meid Is, wil ze vast ook echt nog wel momenten je kleine meisje zijn. Zeker zo met een baby erbij. 🙂

Reply
Inge 2 november 2017 - 08:02

2 jaar vind ik persoonlijk wel een mooie leeftijd om zindelijk te zijn. Ons dochtertje was proper overdag op 1 jaar en 9 maanden, en op 2 jaar ook ‘s nachts. Maar op zich is het natuurlijk per kind te bezien, de ene zijn er al meer klaar voor dan de andere.
3 jaar vind ik dan weer laat…

Reply
Kim 2 november 2017 - 06:48

Is 2 jaar jong voor zindelijk worden, zeker. Te jong? Zou ik niet zeggen. Volgens mij is het belangrijk te kijken naar je kind en wat die daarin aangeeft, precies zoals jij hebt gedaan. Was het gelukt, nou, prachtig! En nu komt het vanzelf weer ?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.