Is mijn dochter de ‘Teen Mom’ van de toekomst?

by Tamara

Je hoort heel vaak dat kinderen die jonge ouders hebben, zelf ook heel jong vader of moeder worden. Ik werd zelf moeder op mijn 19e. Een bewuste, maar achteraf natuurlijk niet zo’n slimme keuze. Ik heb er geen spijt van dat ik jong moeder geworden ben, want ik ben gek op mijn kinderen en al is het af en toe vreselijk zwaar om 3 kinderen onder de 5 te hebben, ik vind het toch wel heel bijzonder dat ik dit allemaal mag meemaken. Toch was het natuurlijk veel beter geweest als ik even had doorgezet met studeren, een baan had gehad en dat mijn leven wat meer was geweest dan alleen moeder. Maar goed, doen we niks aan! Komt vanzelf weer!

Het programma Teen Mom

Toch ben ik wel heel erg bang dat Lauren ook (te) jong moeder word. Bij de jongens maak ik me daar iets minder druk over. Het klinkt heel raar misschien, maar een meisje moet toch altijd meer inleveren dan een jongen wanneer er een kindje komt. Dat wil overigens niet zeggen dat ik sta te springen om over 18 jaar oma te worden ofzo, maar goed, je begrijpt vast waar ik het over heb. Ik vind persoonlijk dat het tienermoeder zijn tegenwoordig behoorlijk opgehemeld word. Je hebt het programma 16&pregnant met de vervolgreeks Teen Mom waarin jonge meiden gevolgd worden tijdens hun zwangerschap en de tijd daarna. Ik vind niet dat deze serie een realistisch beeld schetst van hoe het tienermoeder zijn echt is. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kon op mijn 18e niet zomaar even een groot huis en een dure auto kopen. Waarom hun dat wel kunnen? Nou ze worden behoorlijk dik betaald om mee te doen aan de serie. Amber uit seizoen 1 krijgt bijvoorbeeld 140.000 dollar per seizoen betaald. Niets mis met dat ze ervoor betaald krijgen natuurlijk, maar doordat ze alles maar kunnen kopen schetst het programma geen realistisch beeld van hoe het nou echt is om moeder te zijn.

Bewust op je 16e zwanger raken.

En natuurlijk snap ik best dat het er leuk uitziet zo’n klein babytje waarvoor je jurkjes en sneakers kunt kopen. Ik had toen ik zwanger werd ook het idee dat moeder zijn alleen maar bestond uit de hele dag met je baby knuffelen en hem mooi aankleden, maar poeh! Kom ik daar even op terug!

Ik weet nog dat ik voordat ik zwanger raakte van Maxim wel eens op tienermoeders.nl keek. Op deze site was een apart topic waarin allemaal meisjes zaten hier echt piepjong waren. Meisjes van 14, 15 en sommige 16 die heel graag bewust voor een kindje wilden gaan. Wat mij ook wel verbaasde is dat deze meiden ook elke maand zwaar teleurgesteld waren als het weer niet gelukt was. Ik weet zelfs nog dat er een meisje was dat zo graag een kindje wilde dat ze gewoon met allerlei mannen het bed in dook net zolang tot ze zwanger was.

Ik was gister het programma 4 handen op 1 buik aan het terug kijken en ik werd daar best wel een beetje pissig van (zacht gezegd) want oke,  als meiden jong moeder willen worden dan oordeel ik daar niet over, eigen beslissing en dat moeten ze helemaal zelf weten. Maar dit stel had gewoon helemaal niets voor elkaar. Geen huis, geen geld gewoon helemaal niks. En als je dan als zwangere echt niet kan stoppen met roken, ja dat is al niet goed, maar gewoon met een hard hoofd doorblijven roken en zelf niet wil minderen als je baby te klein blijft? Dat snap ik gewoon echt niet!

Tienermoeders in de toekomst.

De leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen gaat steeds een beetje omhoog Natuurlijk zitten er ook wel nadelen aan als je iets ouder bent wanneer je moeder word, maar ook heel veel voordelen. Je hebt toch wat meer levenservaring, waarschijnlijk gestudeerd en een baan en zo kun je toch een iets betere basis meegegeven aan je kind dan wanneer je 17 bent en gewoon helemaal niets hebt. Ik hoop dan ook echt dat mijn kinderen gewoon eerst heerlijk van hun jeugd en leven gaan genieten en dan de nieuwe fase ingaan van het ouderschap.

Op welke leeftijd ben jij moeder geworden en wat raad jij je kinderen aan?

Misschien vind je dit ook leuk

34 comments

Renee 14 november 2016 - 20:25

Net als jij werd ik op mijn 19de voor het eerst moeder. Bij mij was het alleen totaal niet gepland. De zwangerschap beeidigen was geen optie meer en dus zijn mijn vriend en ik er toen ten volle voor gegaan. Het is zwaar geweest, ik studeerde nog en heb binnen 6 weken na de geboorte van mijn dochtertje mijn MBO afgerond. Al snel gingen mijn vriend en ik uit elkaar en stond ik er alleen voor. Daarna nog een aantal pogingen gedaan aan het HBO, maar dat bleek toch aardig zwaar te zijn met een kind. Was het beter geweest om te wachten? Ja zeker, ik had graag een basis gewild voor mijn kind. Maar inmiddels ben ik 26, een nieuwe vriend en een nieuwe compleet gezinsleven. Mijn nieuwe vriend ziet haar als zijn eigen dochter. Wat zou ik nog meer willen. We hebben 1 succesvol bedrijf en een bedrijf in de startblokken. Tuurlijk baal ik er af en toe van dat ik mijn HBO niet heb kunnen afronden (dit was echt een droom). Maar ik ben nog jong en waar een wil is is een wet. En hopelijk binnenkort nog een kleintje van onszelf 🙂

Reply
Liess 14 november 2016 - 19:40

Ik vind teen mom juist helemaal niet onrealistisch. Cate en tyler hebben t heel zwaar gehad, en zij heeft zware depressies en angststoornissen zelfs tot aan een inrichting aan toe.

Amber heeft misschien wel een grote auto, maar dat kost niks in Amerika, en 9 van de 10 auto’s daar zijn geleast, heeft jaren met een drug en drank probleem gezeten en zelfs in de gevangenis.

Maci en Taylor werken keihard voor hun centen, beide hebben ze naast dat ze filmen een baan plus een eigen bedrijf.

Ook andere seizoenen laten ze echt niet zien dat het allemaal maar koek en ei is en makkelijk. Ze laten allemaal zien hoe ze struggled met moeder zijn en financiële zaken en t schijnt dat nadat de show begon tienerzwangerschappen in Amerika met 30 procent gedaald is.
Dat bovenstaande meiden flink betaald worden mag ook wel, hun hele leven ligt op straat al een jaar of 6.. sterker nog.. de meeste van hun zetten het geld van mtv op een spaarrekening voor de kinderen.

Ik was trouwens 16 en onbewust zwanger. Veel te vroeg. En zou het ook niemand aanraden. Maak je school af, ga studeren, misschien een leuke baan.. en dan als je er klaar voor bent is het moeder zijn het beste wat je kan zijn ?

Reply
Liess 14 november 2016 - 19:41

BTW mijn dochter is 14.. heeft vaste verkering nu al een half jaar en ze zijn ook heel serieus daarin. Ze zeggen beide er niet klaar voor te zijn maar ik heb er een prikpil laten zetten. Just in case. Ik word echt geen oma op me 31e

Reply
Daisy 30 januari 2016 - 14:19

Ik wil vooral dat ze er zelf klaar voor is. Natuurlijk wil ik het liefst dat ze een goede basis heeft en minimaal een diploma heeft. Maar wanneer haar wens echt enorm groot is en ze heeft een leuke relatie, dan zou ik achter haar staan.
Mijn moeder was 25 toen ze mij kreeg. Ikzelf was heel toevallig ook 25 toen mijn oudste geboren werd. Ik was toen al 10 jaar samen met mijn vriend, woonde bijna 4 jaar samen en had mijn studie Psychologie bijna afgerond (alleen nog de scriptie afmaken). Maar….stiekem had ik misschien eerst wel willen trouwen en een vaste baan willen hebben. Maar we waren er allebei zo aan toe dat we er voor gegaan zijn. En ik hoop dat mijn dochter het ook zo doet (wanneer zij er echt aan toe is bedoel ik dan)…of dat nou op dr 20e of 35e is.

Reply
Lisanne 29 januari 2016 - 19:10

Goed dat je hier een artikel aan wijdt!! En mooi ook hoe je er op terug kunt kijken. Mijn moeder was zelf net 18 toen ik geboren werd, zelf was ik bijna 26 toen Jippe werd geboren. Zelf vind ik dat een fijne leeftijd tot nu toe. Heb een hbo diploma en een goede basis. Moet alleen volgend jaar weer aan de studie. Dus dat zal even pittig zijn met de kleine. Verder zou ik mijn kinderen altijd aanraden een goede basis op te bouwen. En of dit dan is als ze 21 of 35 zijn (bij wijze van) is dan naar mijn idee wat minder belangrijk.

Reply
SaSiBeau 29 januari 2016 - 18:53

Weet je ik was 21, mijn vriend 23 toen we onze oudste zoon kregen. Het was niet gepland want we waren nog niet zo lang samen (1ste jaar samen gevierd met een 1 maand oude baby zegt genoeg) maar we wisten wel dat we elkaar en ons kind graag zagen. We hebben dat jaar een huis gekocht. Mijn vriend was net afgestudeerd en had een baan gevonden. Een die dat genoeg betaalde zodat ik thuis kon blijven met onze zoon. Ondertussen bijna 7 jaar samen en het sprookje blijft duren. Het enigste is wel dat ik zelfs bij mijn jongste zoon (die ik kreeg toen ik 24 was) de jongste moeder ga zijn. Niet dat het erg is maar het geeft een duidelijk beeld van hoe de moeders naar mij kijken van dat ik veel te jong ben om er tussen te staan…alhouwel ik dan weer het gevoel heb dat je op je 45 geen moeder meer moet worden…mijn moeder was 48 toen ze grootmoeder werdt.

Ik vind in de maatschappij van tegenwoordig dat een kind krijgen na het middelbaar al vroeg genoeg is. Hogeschool moet niet maar als je dat wilt doen wacht tot daarna. Het is veel te zwaar om en te studeren, en een huishouden draaiende te houden EN een kind op te voeden. 2/3 is al meer als genoeg werk 😉

Reply
Elisabeth 29 januari 2016 - 16:53

Ik was 32, maar had het eigenlijk wat eerder gewild. Midden of eind twinig ofzo. Maar ja, als die mannen niet mee willen werken, wat doe je dan? 😉

Reply
Daniëlle 29 januari 2016 - 16:43

Ik ben op mijn 23e moeder geworden, net anderhalf jaar afgestudeerd als HBO pedagoog en één jaar getrouwd. Ik vond dat eigenlijk wel een mooie leeftijd. Los van dat ik nog heel graag een reis naar Afrika had willen maken, heb ik niet het idee dat ik nou iets heb gemist en vind het heerlijk om een jonge moeder te zijn!

Reply
Sjadina 29 januari 2016 - 14:24

Ik was ook 19 toen ik mijn oudste zoon kreeg mijn ex was 10 jaar ouder en wilde niet lang wachten op mijn 21 ste kreeg ik mijn dochter
Het zijn geen moeilijke kinderen ik heb 4 jaar met de kinderen alleen geleefd ik had mijn ouders die mij steunde al had mijn ouders ook liever gezien dat ik mijn mbo diploma had gehaald.nu ben ik 38 en opnieuw moeder geworden geniet nu wat intenser omdat het misschien nu een wat verstandiger keuze is.ben wat ouder en wijzer.maar op dat stuk van 4 handen op een buik even op te komen ik stond echt verbaasd van op te kijken dat ze niet wilde stoppen ondanks haar baby Klein was in de buik dan denk ik van mens wat is nou belangrijker.ik ben voor dat ik zwanger was gestopt tja soms snak ik er ook nog wel na maar geef niet toe ben nu bijna er een jaar af.This moeilijk om te stoppen snap ik maar je kunt het op zijn minst proberen of minderen.maar goed wie ben ik.ieder geval het lijkt mooier dan het is tienermoeder zijn vergeet de bevalling ook niet is ook niet altijd een pretje.ik ben klaar met kinderen krijgen van alle 3 was déze het zwaarst.
Dan liever toch de stuit?

Reply
jodi - liefthuis 29 januari 2016 - 13:23

Wat een mooi bericht. Wat je zelf hebt gekozen, vergelijken met wat je wil voor je kleine. Dat is eigenlijk met best veel dingen, ik ging stappen op mijn 14de, hell no dat onze spruit dat al mag (misschien denk ik er over 14 jaar heel anders over)
Voor mij is het heel onwerkelijk dat zo’n meisje zoals in 4 handen op een buik, bewust voor een kleintje kiest op haar 16de. Ik geloof best dat ze het kan en dat ze veel liefde te geven heeft, maar haar situaties was niet helemaal netjes op orde inderdaad. Ze zal er vast geen slechtere moeder om worden, maar toen ik zo oud was, was ik met zo’n andere dingen bezig.
3 onder de 5 lijkt me inderdaad pittig soms, en ook jij was erg jong. Ben je nooit bang geweest voor gekke blikken of vragen vooral omdat het bij jullie wel gepland was? Niet dat het iets uit maakt wat anderen vinden, maar je wordt er toch mee geconfronteerd denk ik. Nu ik op mijn 28ste moeder ben geworden kan ik me ook heel goed voorstellen dat het je zoveel vreugde brengt en dat die leeftijd dan eigenlijk niet uitmaakt. Geniet van je mooie gezinnetje.

Reply
Michelle 29 januari 2016 - 12:47

Ik word moeder op mijn 22e, en dat is een bewuste keuze. Ik ben getrouwd, heb een VWO- en HBO diploma op zak, een huis gekocht en een vaste baan. Ik wilde altijd al jong moeder worden, maar wel alleen als de omstandigheden er ook naar zouden zijn. We hebben het geluk dat we het erg goed hebben en de keuze om voor een kindje te gaan nu al konden maken. Als dat niet zo was geweest hadden we gewoon nog even gewacht. Ik hoop dat mijn kinderen later pas voor een kindje gaan als ze hun zaakjes op orde hebben. Dan vind ik het niet per se heel relevant of dat op hun 22e of 35e is. Mijn moeder was overigens 30 toen ze mij kreeg, dus wat dat betreft heb ik haar niet nagedaan.

Reply
Cassandra 29 januari 2016 - 11:08

Ik werd moeder op mijn 25ste. Opzich een mooie leeftijd al was onze situatie nog niet “optimaal” gezien mijn studie. We waren al zo lang bezig en hadden zoveel tegenslagen met het zwanger worden (3x mk) dat we eigenlijk een pauze wilde inlassen, en toen was ik natuurlijk in 1x wel zwanger haha! Dolgelukkig mee natuurlijk! Mijn eigen moeder was 17 toen ze mij kreeg en ik hoop echt dat mijn dochter ervoor kiest wanneer ze alles in elk geval een beetje voor elkaar heeft met de juiste man die haar op handen en voeten draagt

Reply
Volgmama 29 januari 2016 - 10:35

21. En ondanks het niet gepland was kan ik me geen ander leven voorstellen zonder ze.

Reply
mathiske 29 januari 2016 - 10:25

Ik was/ben 25 toen ik moeder werd, ik had het graag iets eerder gehad. Toen we er aan begonnen was ik bijna 23. Helaas was het niet anders. Mijn man is nu ondertussen ook 33 en die wilde ook niet op z’n 45ste voor het eerst op het schoolplein staan. Ik hoop dat Emily ook “wacht” tot ze oud en wijs genoeg is. Met een huis, een baan, een opleiding en een goede relatie.. en of dat dan op haar 19ë is of haar 28ste, dat maakt me niet uit!

Reply
Angela - Mama met passie 29 januari 2016 - 09:38

Ik werd op mijn 24e voor het eerst moeder. Dat is een bewuste keuze geweest. Een mooie leeftijd vind ik zelf. Mijn studie rondde ik af in juli 2012, had een baan in februari 2013 (dat is nog steeds mijn huidige baan), trouwde in september 2013 en in juli 2014 maakten we de keuze om de anticonceptie de deur uit te doen 😉 Mijn moeder was net 25 toen ze beviel van mij en was 49 toen ze oma werd. Een mooie leeftijd vind ik zelf. Ik hoop dat Naomi eerst gaat studeren, een lieve man treft, een goede baan en als ze er klaar voor is een gezinnetje begint. We gaan het zien 😉

Reply
Thea 29 januari 2016 - 09:27

Ik werd moeder op m’n 35e. Ons zoontje is nu 14 maanden. Mijn moeder kreeg mij op haar 39e.
Ik wilde, als ik dat kon “plannen”, niet jong moeder worden. Dat komt deels ook doordat ik bezig was met m’n studie. Maar mijn vriend leerde ik pas kennen toen ik 24 was. Hij was niet met kinderen bezig en wilde er ook geen een.
Ons zoontje was een bewuste keuze. Wij dachten pas aan kinderen toen we er beide klaar voor waren. Wij vonden dat die basis goed moest zijn. En het ging ook erg vlot. Vroeger waren we vooral bezig met stappen, feestjes, leuke dingen doen. De focus lag bij onszelf. In die tussentijd was mijn studie afgerond, kregen we een vaste baan en kochten we ons huisje. Er kwam steeds meer rust. En toen ook de wil en hoop op een kindje.
We genieten enorm van ons zoontje. We hebben het ook supergezellig gehad samen. Ik merk wel dat ik anders ben dan 10 jaar geleden. Je weet meer, meer levenservaring. Stabiele relatie. Maar dat heeft niet altijd en alleen met leeftijd te maken.

Voor beiden is wat te zeggen: jongere of wat oudere moeder. De een is er eerder klaar voor. Soms is het een verrassing. Helaas zijn er ook veel stellen die lang moeten wachten tot ze een kindje kunnen krijgen.

Ik raad m’n zoontje aan lekker eerst te genieten van wat te wereld te bieden heeft. Opleiding volgen en/of (gelijk) werken. Huisje. Leuke relatie en samen genieten. En dan kinderen. Dat in grote lijnen. Misschien gebeurt dit alles in een paar jaar. Of het duurt heel lang. Maar hij moet doen waar hij zich goed bij voelt. Dat is wel het belangrijkste, vind ik.

Reply
Sandra 29 januari 2016 - 09:25

Ik was 26 toen ik voor het eerst moeder werd. We hebben er ook bewust voor gekozen. We hadden alles ook goed voor elkaar. En ik heb altijd gezegd dat ik graag voor m’n 30e moeder wilde worden als het mocht lukken. Ik ben nu 34 en heb twee fijne kids van 8 en 4.

Reply
Tineke 29 januari 2016 - 09:17

Ik was 23, en dat valt best mee, maar omdat ik nog studeer voelt het heel jong. Gelukkig gaat dat nu ook prima en zou ik het prima vinden als mijn dochter er voor kiest om op deze leeftijd ook kinderen te krijgen (misschien wel handig als ze haar studie al heeft afgerond dan ;p)

Teen mom verslind ik juist, en vind het beeld dat ze schetsen niet realistisch maar ook niet positief. Goed, ze kopen of huren Mosschien huizen, maar zijn na x aantal jaren nog steeds niet afgestudeerd of moeten stoppen met school, en maken allerlei ellende mee met de baby daddy’s: geen enkel stel is nog bij elkaar geloof ik. Daarbij blijkt dat teen mom echt effect heeft gehad wat betreft ‘teen pregnancies’ in Amerika, heb zo even geen bron, maar dat werd ergens in de show vermeld :p Dus ik vind absoluut niet dat teen mom het beeld van jong moeder worden romantiseert :’)

Reply
Bregje 29 januari 2016 - 09:12

Ik ben op mijn 33e moeder geworden. Had het best wat eerder gewild, maar moest toch eerst de goede man tegenkomen! Ik hoop dat mijn zoon ook eerst een beetje settled, opleiding, verkering etc. en als hij er dan klaar voor is aan een gezinnetje begint. Dus Lauren moet dan ook een paar jaar wachten, stelt dat je gerust? 😉

Reply
Marian Zw. 29 januari 2016 - 09:09

Ik kan me ook zo druk maken op die meiden in 4 handen op 1 buik. Inderdaad niks voor elkaar. Allebei niet naar school of werk, ja zo leuk een kindje! Jaja en welke toekomst heeft zo’n kindje dan? En ik heb recht van spreken, was 18 jaar toe ik zwanger raakte. Hadden allebei een baan, en binnen een maand een ingericht flatje! Inmiddels is die dochter 21, studeerd…en heb ik daarn nog drie kidnejs gekregen waarvan de jongste nu 3 is. Ik kan dus meepraten over beide werelden. Oo je 18 e een kindje krijgen en op je 38e. En ik moet zeggen er zit ech veel verschil tussen. Ook hoe de ” buitenwereld” met je om gaat. Ik hoef me nu niet meer te bewijzen, terwijl dat met mn eerste kindjes wel anders was…o ja en ik zag er ook nog eens heel jong uit! Haha

Reply
Anita 29 januari 2016 - 09:08

Ik was 21 toen ik zwanger raakte van mijn eerste kindje, nog net 21 toen ik beviel. 24 toen ik zwanger raakte van mijn tweede kindje en 25 toen ik beviel. 25 onverwachts zwanger van mijn tweeling en 26 toen ik beviel van mijn meisjes! Nu ben ik 28 en heb 4 kinderen 1 van 6 jaar, 1 van bijna 3, en 2 van bijna 2! Soms best pittig maar zoo mooi om mama te zijn! Mijn moeder was 22 toen ze mijn zus kreeg en 26 toen ze mij kreeg! Dus dat lijkt best op elkaar 🙂 ik hoop dat mijn kinderen ooit hetzelfde geluk mogen ervaren als mij! Wel als ze hun leven een beetje op de rit hebben maar goed dat had ik al toen ik 20 was 😉

Reply
Lotte 29 januari 2016 - 09:01

Mijn moeder was 21 toen ze mij kreeg, bijna 22. Ik ben 20 en sinds 30 december moeder van een prachtig jongetje. Desondanks heb ik wel gewoon een stabiel onderkomen en inkomen, mijn vriend werkt en we kunnen alles betalen wat nodig is. Mij is het moederschap niet tegengevallen, ik had verwacht dat t zwaar zou worden en ik vind het fantastisch! Ik ben super blij met ons ventje, maar ik hoop toch echt dat hij later niet zo vroeg kinderen krijgt!

Reply
Lonneke 29 januari 2016 - 08:47

Jeetje, ik had geen idee van het feit dat ze betaald kregen. In Nederland ook? Ze moeten hier ook wel wat krijgen want waarom zou je je anders zo voorschut zetten?
Ik werd moeder op mijn 22e (maand later werd ik 23) nog net geen tienermoeder meer maar vind het wel fijn zo jong moeder te zijn!

Reply
Gerdi 29 januari 2016 - 08:34

Ik was 18 toen ik Moeder werd, m’n moeder was 25. Ik hoop dat mijn kids later kinderen zullen krijgen, maar ook dat heb je niet altijd zomaar voor t zeggen natuurlijk.

Reply
Nicole 29 januari 2016 - 08:00

Ik was 31 toen ik moeder werd en dat is voor mij een prima leeftijd. Heb een huis, een vaste baan, en al die jaren gehad om de beest uit te hangen en te feesten en te reizen. Ik was er pakweg 10 jaar geleden echt nog niet klaar voor om zo’n verantwoordelijkheid te dragen. Daarnaast had ik dan denk ik het gevoel gehad dat ik dingen gemist had ofzo van het leven. Het enige nadeel is dat de opa’s en oma’s dus ook ouder zijn. Dat vind ik jammer.

Reply
Joyce 29 januari 2016 - 07:56

Ik werd op mijn achttiende moeder, maar hoop oprecht dat mijn kids later ouders worden.

Reply
kimberly 29 januari 2016 - 07:34

Ik was 19 toen mijn zoon geboren werd en zou het niet anders gedaan hebben. daarbij ben ik al vanaf mijn 14de met mijn man. hadden we een huis, financieel alles op de rit. vaste contracten afgeronde opleidingen en waren we er meer dan klaar voor! mijn zoontje is nu 2 jaar en willen nu kijken of we een 2de kunnen en mogen krijgen. ik was dus ‘ tienermoeder’ maar heb het soms beter voor elkaar dan een moeder in de dertig. dus ik vind het niet altijd even eerlijk deze artikelen. tuurlijk 9 van de 10 keer hebben zr hun leven nog lng niet op orde! maar niet altijd! daar zijn wij een bewijs van!

Reply
Simone 29 januari 2016 - 07:32

Ik was zelf net 26 toen ik Mirthe kreeg. Ik zou haar op het hart willen drukken eerst alles stabiel en op de rit te hebben voor je aan kinderen begint. Maar of je daar nu met 23 klaar voor bent of met 29, dat moet ze uiteindelijk natuurlijk zelf weten.

Reply
Charlotte 29 januari 2016 - 07:19

Sowieso moet ik er niet aan denken wat Aukje allemaal gaat uitspoken als ze 16 is… Duurt nog heel lang gelukkig! Ik was 28 toen ik moeder werd, ben benieuwd hoe oud ik ben als ik oma word 😉

Reply
Nicole 29 januari 2016 - 07:06

Mijn moeder was 18 en dus een tienermoeder, maar ik zelf was 29.
Toen ik 18 was had ik wel een vriendje maar daar zag ik echt niet mee gebeuren dat we kinderen zouden krijgen, maar goed ook!! Mijn man leerde ik namelijk ook pas later kennen. Misschien dat mijn moeder ook met die angst zat, maar het is nu sowieso een andere tijd dan toen..

Reply
Priscilla 29 januari 2016 - 06:44

Ik was 26 maar mijn moeder was 34.. niet echt dezelfde leeftijd dus. Ik vind 26 wel een mooie leeftijd eerder had ik het zelf denk ik niet gered. Ik heb ook geen afgeronde opleiding en mis daar niks aan trouwens.

Reply
Alicia 29 januari 2016 - 06:35

Dat dochters op dezelfde leeftijd kinderen krijgen als hun moeders las ik ook en keer. En tot mijn verrassing was dat bij mij precies zo: met 27 en nie zoals ik altijd dacht pas rond mijn 30te. Ik had wel een studie afgerond en een baan, maar wist niet zeker of die baan het helemaal was en wat na de baby zou komen. Toch is het goedgekem en ben ik blij om eerder dan gedacht voor een kind gekozen te hebben.
Ik denk dat het enige dat je kunt doen voor je kind een goed voorbeeld geven is, door bijvoorbeeld alsnog een studie te doen en te laten zien wat je daarmee allemaal kunt bereiken.

Reply
Josan 29 januari 2016 - 06:20

Ik was 23 toen ik moeder werd. Ik had mijn studie afgerond en een koop huis. Ik raad mijn dochters aan eerst hun leven een beetje op de rit te hebben voordat ze er aan beginnen.

Reply
Channa 29 januari 2016 - 06:11

Ik werd op mijn 24ste voor het eerst moeder en ik hoop dat Fenna zoiets straks ook voor ogen heeft. Een afgeronde opleiding, een baan, een huis, etc. het is toch allemaal wel prettig als je ze dat voor elkaar zou hebben. Maar goed, je weet allemaal nooit hoe het loopt en meer dan haar informeren kunnen wij straks ook niet…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.