Is het egoïstisch om kinderen te krijgen?

by Tamara
Is het egoïstisch om kinderen te krijgen?

Ik kwam een tijdje geleden op een forum een topic tegen waarin een vrouw stelde dat zij bewust geen kinderen wilde omdat ze vond dat het egoistisch is om in een wereld als deze een kind op de wereld te zetten. Daarnaast stelde ze dat ze het best wel snapte dat mensen graag een kind wilden hebben, maar ze moesten het dan wel bij ééntje laten.  Voor mensen die meerdere kinderen hebben had ze al helemaal geen goed woord over. Mensen die dat doen helpen namelijk vrijwillig de aarde om zeep. Ik heb een heel groot gezin, want ik heb namelijk vier kinderen. Dus ik wilde mijn mening hier even over geven. Wat vind ik hiervan? Is het egoïstisch om kinderen te krijgen?

Is het egoïstisch om kinderen te krijgen?

hand-644145_640

bron

Eerst werd ik heel erg boos, want wat dacht die vrouw wel niet? Mij een beetje verwijten egoïstisch te zijn omdat ik meerdere kinderen heb gekregen. Maar toen ik s’avonds in bed nog eens over dat topic nadacht, vond ik eigenlijk wel dat ze gelijk had. Het bewust krijgen van een kind is ook het meest egoïstische wat je kunt doen. Jij en je partner zijn degenen die besluiten een kind te willen, dat kind vraagt er zelf niet voor om geboren te worden en ook al geef je je kind alles en doe je alles voor je kind, hij of zij is er omdat jij dat besloten hebt. Dus in dat opzicht is het egoïstisch om kinderen te krijgen.

Toen ik later nog eens dat topic opzocht om te kijken of er nog op gereageerd was, zag ik dat de vrouw nog verder uitleg gaf. Ze wilde geen kind krijgen omdat ze niet wilde dat hij of zij de aarde nog meer zou kunnen verwoesten. ‘Goh, weer zo’n milieuhippie’ dacht ik. Maar ook daar zat wel wat in, hoe vaak hoor je de laatste jaren dat we bijna door de olie voorraad heen zijn? Dat er op een gegeven moment niet genoeg voedsel zal zijn en er is natuurlijk nu al een tekort aan drinkwater in deze wereld. De wereld bevolking groeit en deze voorraden zullen steeds sneller opraken. Ik heb ooit eens een onderzoek gelezen waarbij afgeraden werd om als stel meer dan 2 kinderen te krijgen omdat er zo voorkomen dat de ‘afvalberg’ te groot zou worden en zo het aftakelingsproces van de aarde nog meer versneld werd en moet je me nu zien met vier kinderen!

hands-600497_640

bron

Natuurlijk is het ook zo dat je kunt denken: ‘Dat milieu gedoe? Dat is een zorg voor later!’ Nou dat is misschien wel zo, maar ‘later’ is wanneer onze kinderen volwassen zijn en hun moeten er dan maar mee dealen dat hun ouders, grootouders en overgrootouders zo onvoorzichtig zijn omgesprongen met de aarde. Aan de andere kant roepen wetenschappers al jaaaren dat er van alles gaat gebeuren als we nu niets gaan doen. Dus vind ik het egoïstisch om kinderen te krijgen? Aan de ene kant, ja absoluut, want het is onze beslissing geweest en hoe goed we ook ons best voor ze doen het blijft een egoïstisch besluit om kinderen te willen. Maar aan de andere kant voel ik me absoluut geen egoïst, ik heb namelijk wel alles voor die kinderen over en ze zullen altijd bij alles voorgaan.

Wat vind jij hier nu van? Vind je het egoïstisch om kinderen te krijgen? Zou het milieu voor jou een reden zijn om geen groot gezin te krijgen?

Misschien vind je dit ook leuk

25 comments

Eline 4 april 2021 - 20:49

Ja, best egoïstisch om kinderen op aarde te zetten wetende dat het leven nutteloos is en geen ontkomen aan de dood is. Natuur is helaas een wreed iets, maar daar hoef je zelf niet aan mee te doen. Ook al zijn we levende puppets van de biologie, moeten we wel wakker en realistisch blijven als ‘intelligente’ wezens. Daarnaast is onze aarde geen utopie maar een slecht iets. Deze aarde/universum zou ik mijn kinderen voor geen goud aan willen doen. En gelieve bespaar alle levensvormen op aarde deze ellendige wereld. De mensen die pro kinderen zijn zouden zich meer moeten scholen wat het inhoudt om mens te zijn, filosofeer daar eens over. Wat betekent sex, liefde allemaal in (= voorplantingsdrift), wat betekenen je andere emoties, hoe functioneren je gedachtes, wat doet de natuur met je DNA bouwpakketje? Toch vind ik het een mooi iets dat er mensen zijn die tegen de natuur in gaan, dat je daar geen slaaf van wilt zijn.

Reply
Anoniem 22 april 2016 - 14:02

Ja, hier wil ik ook over mee praten! Ookal is het al een oud stuk.

Wat nou als je zelf bijvoorbeeld epilepsie hebt en weet dat je kind 90% zeker ook een afwijking krijgt door je eigen ziektebeeld? Je baart een kind dat hoogstwaarschijnlijk een zwaar leven krijgt, de medische molen in, alleen maar omdat jij een kind wilt…

Reply
Kira 20 maart 2016 - 11:06

kinderen nemen of krijgen is idd een egoistische keuze van de ouders. je wil kinderen voor jezelf. dat is een feit. alleem zodra ze geboren worden zijn we als ouders alles behalve egoistisch en zijn we altruistisch! Mijn stiefvader heeft zelf geen biologische kinderen. bewust voor gekozen omdat hij het zelf ook egoistisch vind . de kinderen waar wij voor kiezen moeten straks onze rotzooi opruimen. ik ben zelf 37 en mijn instinct zegt dat ikk wel graag kinderen zou willen maar het grotere plaatje dat het egoistisch is en de wereld waar wij ze in achterlaten houd mij enorm tegen.

Reply
Rock 29 november 2015 - 03:39

Mensen nemen inderdaad kinderen vanuit een egoïstische behoefte.maar alle beslissingen die zelf neemt kun je egoïstisch noemen. Single blijven is ook egoïstisch en wat is daar goed of fout aan. Voor ieder verschillend. Zoveel mensen zoveel wensen. Ik snap dat mensen kinderen nemen uit liefde maar wat is de toegevoegde waarde van het krijgen van bijv 4 kinderen dan dat je normaal 2 neemt. Daarnaast is t krijgen van kinderen tevens een goede bliksemafleider. Je blijft zo altijd bezig. Normaal kunnen mensen zich in hun eentje of met elkaar moeilijk vermaken . kinderen nemen is n logische vervolgstap op simpel iets te doen te hebben en ergens zorg voor te dragen.

Reply
Puck 6 augustus 2015 - 13:08

Een van de redenen waarom ik altijd heb gezegd maar 2 kinderen te willen is de overbevolking. Als iedereen er maximaal 2 krijgt (per stel, dus niet nog eens 2e leg etc.) dan zou de wereld niet veel voller meer moeten worden volgens mij. Maar het blijft een lastig punt. Kinderen krijgen is volgens mij hoe dan ook een egoïstische daad. Jij kiest ervoor om ouder te worden, omdat je dat wilt, of omdat je denkt dat je wat te bieden hebt. Niemand dwingt je (uitzonderingen daargelaten). Probeer maar eens een andere (geldige) reden te bedenken om kinderen te krijgen, buiten jezelf…
Is dat erg? Nee, vind ik niet. Het is gewoon zo…

Reply
Samantha 14 juli 2015 - 18:37

Persoonlijk vind ik kinderen krijgen niet egoïstisch. Nee, het kind heeft niet om het leven gevraagd. Maar ik ook niet, ik ben ontzettend gelukkig en dankbaar dat ik leef. Mijn moeder was 19 toen ze zwanger was van mij ze had me ook weg kunnen laten halen maar dat heeft ze niet gedaan. Mijn ouders wisten dat het zwaar zou worden om zo jong een kind te krijgen maar toch hebben ze daar voor gekozen en mij het beste gegeven. Ik zie dat dus totaal niet als egoïstisch, ze hebben hun jonge leven op stop gezet om mij een gelukkige jeugd te geven.
Ik vind het dus erg oppervlakkig van haar dat ze geen goed woord heeft voor mensen met kinderen. Kinderen neem je niet je krijgt ze.
Er is genoeg voedsel op de wereld alleen wordt het niet eerlijk verdeeld. De westerse wereld gooit zo veel weg daar kunnen we 3de wereld landen mee helpen.
Ik schaam me wel eens als mijn zoontje weer staat te treuzelen voor het hagelslagschap omdat hij niet kan kiezen. Zo veel soorten hagelslag! gewoon een bijproduct voor op brood terwijl aan de andere kant zo’n zelfde ventje gewoon geen brood heeft.

Reply
Nicky 14 juli 2015 - 09:24

Ik ben het met Josan mee eens. Egoïstische zou ik het niet noemen maar het blijft wel een besluit dat het kind niet zelf genomen heeft. Ik vind de wereld waarin we leven aan veel kanten eng om kinderen op te voeden maar daarnaast bevat de wereld ook hele mooie dingen om met je kinderen te delen. Hoe dan ook.. er zit een kern van waarheid in, vind ik.

Reply
Madelon 14 juli 2015 - 00:30

Bijzondere logica maar aan de andere kant zit er wel wat in.

Reply
Saskia 13 juli 2015 - 20:57

De laatste tijd denk ik er ook wel heel veel over na. Niet vanwege het milieu, maar meer ik wat voor een zieke wereld ik mijn kinderen wil laten opgroeien. Blijft lastig hoor en een moeilijk onderwerp.

Reply
Ester 13 juli 2015 - 20:34

Ik vind het een heel rare gedachtengang en heb mezelf nooit als egoïst gezien omdat ik twee kinderen heb. Het zit in onze natuur en het zou érg verkeerd voelen als ik geen kinderen zou hebben, vanwege de natuur. Als iedereen op die manier zou redeneren … waar staan we dan met de wereld? Klopt dat je er geen 5 of 6 moet kweken, zoals vroeger (maar danog, da’s ieders keuze). Maar je gaat een koppel het recht toch niet ontnemen op nageslacht … voor het milieu?En natuurlijk, het milieu is belangrijk, maar er zijn tal van manieren om hiermee rekeningen te houden (groenten en fruit van bij ons, fiets ipv wagen, ecologisch denken & leven). Lijkt me..

Reply
Nicole 13 juli 2015 - 19:37

Hmm dan zou ik dus egoïstisch zijn en mijn ouders ook (al vroeger die er niet om haha) en hun ouders en daar de ouders weer van en zo gaan we helemaal terug naar de eerste mensen op aarde. Waren zij dan ook egoïstisch? Of is het soms egoïstisch om juist geen kinderen te willen en lekker alleen aan jezelf te hoeven denken. Ook dat kan als egoïstisch gezien worden..

Reply
janske 13 juli 2015 - 16:14

Tja…dat is lastig…ik denk dat het kinderen krijgen niet zo zeer de oorzaak is voor al het slechte mbt het milieu, maar de opvoeding om te helpen bij een beter milieu zou stukken beter mogen…kijk maar eens hoeveel zooi mensen bijv. op straat mikken zonder daarbij te blikken of blozen…dan sta ik echt met open mond verbaasd toe te kijken…totaal geen respect voor het milieu…
En er zijn zo veel goede manieren om beter met het milieu om te gaan….misschien moeten we daar eens wat meer energie in steken…wat dat betreft begint een beter milieu echt bij jezelf…

Reply
Kim 13 juli 2015 - 15:39

Aangezien overbevolking een probleem is, is in mijn ogen een kind krijgen egoïstisch. Je doet het alleen maar om jezelf een plezier te doen, omdat je zelf kinderen wilt. Ik ben blij dat iemand die zelf kinderen heeft het ook eens zegt. Is het daarom erg dat je kinderen wil? Natuurlijk niet, maar het is wel fijn dat je je probeert in te leven in de ander zijn redenatie. Vroeger was ik hier heel fel in, sinds ik een kind heb, weet ik het beter te relativeren.

Reply
Josan 13 juli 2015 - 12:28

Ik snap de redenatie, maar het woord egoïsme klopt niet in dit verband. Tuurlijk een kind zit niet op mij te wachten dat ben ik met haar eens. Maar egoistisch betekent dat je vooral op eigen gewin uit bent. Het zij eigen genot, bevrediging, je eigen voordeel. Ook al zit een kind dan niet op jou te wachten. Wanneer je kinderen hebt, is het heel erg gedaan met je eigen ik EERST. Dan moet je opofferingen maken en het belang van je kind voorop stellen.

De aarde heeft voldoende voedsel voor iedereen. Maar we verdelen het niet eerlijk. Het is erg makkelijk om de komst van een nieuwe aardbewoner daar de schuld van te geven als volwassenen toch echt de hand in eigen boezem moet steken. Sommige mensen hebben meer geld dan ze ooit in hun leven op zullen maken. Anderen hebben zo weinig geld dat ze ten dode opgeschreven zijn zodra ze geboren worden… .

En het is altijd goed om aan het milieu te denken. Niet meer te nemen dan je nodig hebt. Dat geldt voor mensen mét en zonder kinderen.

Maar al met al heeft de keuze voor een kind daar niks mee te maken. Bovendien heeft niet iedereen het geluk om deze ‘egoistische keuze’ te maken en een ‘kind te nemen’.

Reply
Sylvie 13 juli 2015 - 11:53

Wat hieronder al gezegd is: Ik denk niet dat het de oplossing is om het menselijk ras (om het maar even in evolutionaire termen te brengen) langzaamaan moet uitsterven, maar ik geloof dat de nieuwe generatie, en de generaties daarna, wel verandering gaan (moeten) brengen. En dat is wel iets wat wij onze kindjes mee kunnen geven, of ze nu nieuwetijdskinderen zijn of niet.

Reply
Daniëlle 13 juli 2015 - 11:02

Je probeert je kind/kinderen toch juist het mooie van de wereld te laten zien? Hen te laten ervaren hoe geweldig het is om te leven. Is dat egoïstisch of geluk delen?

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 13 juli 2015 - 10:48

Ik heb er ook wel eens over nagedacht… niet ovet het milieu, dat zal wel los lopen, maar wel wat betreft oorlogen e.d. Wat als er weer een oorlog komt, wat als er aanslagen worden gepleegd…. Misschien dat wij het niet meer meemaken, maar over 100 jaar onze kleinkinderen misschien wel…. verschrikkelijk idee!

Reply
Jess 13 juli 2015 - 10:35

Ja het is egoïstisch , maar het is onze natuur om te willen voortplanten. Ga daar maar ens tegenin. Ik heb een verschrikkelijke jeugd gehad en toch ben ik blij dat ik geboren ben en zelf mijn leven kan leiden nu 🙂 moeilijk topic

Reply
Malou 13 juli 2015 - 10:18

Eerlijk gezegd vind ik het onzin. Er zijn zoveel dingen die veel erger zijn voor het milieu. Erger is trouwens niet helemaal het goede woord, want ik vind het absoluut niet erg als mensen kinderen krijgen. Vroeger kregen mensen nog veel meer kinderen, dus blijkbaar is het gewoon zo bedoeld (oké lekker zweverig haha).

Reply
Vlijtig Liesje 13 juli 2015 - 10:05

Ik denk dat mensen die drie keer per jaar op vakantie gaan met het vliegtuig het milieu misschien wel meer belasten dan mensen met een groot gezin.

Reply
Marisca- Mamablogger 13 juli 2015 - 09:34

Ik vind mijzelf geen egoïst omdat ik een kind heb gekregen. Want als wij geen kinderen zouden krijgen zou het ook snel gedaan zijn met de wereld en misschien is het die generatie wel die een oplossing vindt voor veel problemen in de wereld of een medicijn tegen ziektes zoals kanker. Ik vraag mij weleens af in wat voor wereld hij opgroeid en hoe de wereld er uit zal zien als hij een jaar of 50 is. Er is nu al zoveel zinloos geweld, terreur, oorlogen en corruptie. Dag vind ik persoonlijk enger…

Reply
Marijke 13 juli 2015 - 09:10

Ja ik ben heel egoïstisch! Want ik wilde er na 1 nig een kind bij. Prima want ik probeer mijn kinderen nog beter voor de omgeving te laten zorgen dan mijn ouders het mij leerden. En nee ik ben niet echt een milieuhippie, haha. Maar heb wel altijd een halflege kliko aan de weg staan :).
Hopelijk maakt een van onze kinderen later het verschil en wordt de wereld beter

Reply
Kirsten 13 juli 2015 - 08:29

Ik geloof erin dat de kindjes die nu op de aarde komen een taak hebben om de wereld weer recht te krijgen. Heb je wel eens van de nieuwetijd kindjes gehoord? Verdiep je er eens in en misschien herken je er wel iets in van jou kinderen!

Reply
Sopdet 13 juli 2015 - 07:15

Typisch filosofische vraag he, er is volgens mij geen goed antwoord. Ergens geloof ik wel dat overbevolking een probleem aan het worden is. Als kind wou ik zelf geen kinderen, ik wou er eentje adopteren van Afrika. Ik ben dan ook opgegroeid in een fase dat de media de hongersnood in Afrika constant in beeld bracht. Dat en teveel films over weeskinderen had mij een geweten geschopt. Nu de natuur er anders over beslist heeft en ik toch zelf bevallen ben kan ik wel eerlijk zeggen dat bevallen het meest intense moment in mijn leven was. Is kinderen krijgen egoïstisch, niet egoïstischer als onze drang naar eten, drinken en slaap. Maakt dat van ons een slecht mens? Nee, dat maakt ons menselijk.
Verder vind ik het wel mooi hoe je gespiegeld hebt naar jezelf toe en van woede in begrip bent getuimeld.
Groetjes

Reply
Minke 13 juli 2015 - 06:56

Er zit een kern van waarheid in. Net als dat er mensen zijn die zeggen dat je met al die terroristen en aanslagen geen kinderen zou moeten krijgen.
Maar ik wil me ook niet laten leiden door angst en ook, proberen, goede kinderen op deze wereld groot te brengen. Met een beetje respect voor milieu (niet zo’n milieu type hier haha) en veel respect voor de mensen om hen heen. Zodat er ook een tegen antwoord is op al het kwade op deze werel. Ja, daar hebben onze kinderen niet voor gekozen, maar wij ook niet en je ouders ook niet. Niemand kiest zelf voor zijn/haar bestaan, maar is wel gewenst. Ik vind egoistisch dan ook niet helemaal het goede woord denk ik.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.