Is dat nou druk? 3 kinderen?

by Tamara

Als er 1 ding is waar ik veel vragen over krijg is het wel of het niet verschrikkelijk druk is om 3 kinderen onder de 5 jaar te hebben. Nou ik zal eerlijk zijn, het is druk, zo druk dat ik er af en toe stapelgek van word. Maar aan de andere kant is het echt geweldig en ben ik zo blij dat we drie van die ukkies hebben. Twijfel je over een derde? Dan is dit misschien wel een leuk blogje om te lezen.

Ik heb altijd al drie kinderen gewild. Het liefste twee jongens en een meisje, precies zo als ik nu dus heb. Met 1 kindje voelde het gewoon niet compleet en ook na Floris had ik nog het gevoel dat er iets miste, maar nu Lauren er is, voelt het supergoed. Het voelt echt als een compleet gezin. Iets wat voor iedereen anders is, maar dit was wat ik altijd wilde.

Toen ik alleen Maxim had, maakte ik me heel erg druk of ik dat wel zou aankunnen een tweede. 1 kindje neem je makkelijk overal mee naartoe, je kunt hem alle aandacht geven en zodra hij s’avonds op bed lag, heb je ook gewoon echt de tijd voor jezelf. Floris kwam en hoewel het even een beetje wennen was, vond ik de overgang niet heel erg groot. Misschien ook omdat Maxim vanaf dag 1 al een supergoede grote broer was die met alles hielp en nooit jaloers of vervelend was.

Toen ik voor de derde keer een positieve test ik mijn handen had, moest ik wel even slikken. Floris zat net in een hele vervelende periode en we zaten midden in de onderzoeken van Maxim. Ik had nu al mijn handen vol, hoe moest ik dat ooit gaan redden met drie kinderen? In de loop van de zwangerschap maakte ik me daar af en toe best wel druk om. Vooral wanneer TER en ROR de boel weer afbraken, het huis een chaos was en ik er echt even doorheen zat. Bovendien had ik het tot  2 jaar niet doorslapen van Floris nog vers in mijn geheugen en Floris was ook nog een ontzettende huilbaby, iets waar ik ontzettend bang voor was.

Nu Lauren er is, weet ik dat ik me druk heb gemaakt om niets. Ja het is hier af en toe een chaos en ja ik word af en toe gillend gek. Maar ik heb vooral geleerd dat je met drie kinderen gewoon wat meer moet loslaten. Dan heb je maar een dagje niet gestofzuigd. Dan lopen ze maar de halve dag in hun pyjama rond. Die stapel nog te vouwen was? Komt later wel. Je huis is gewoon niet perfect opgeruimd met 3 kinderen en dat hoeft ook niet.

DSC_0334

Ja het is druk, soms wanneer Maxim zeurt, Floris streken uithaalt en Lauren alles bij elkaar gilt (dat doen ze minstens 1 keer per dag allemaal tegelijk) dan loop ik naar de gang, adem een paar keer in en uit en dan kunnen we er weer tegenaan. Soms heb ik gewoon even rust nodig en zet ik ze met wat lekkers voor de tv of stuur ik ze naar buiten.

Als ik nu terugkijk op hoe druk ik me bij Maxim maakte wanneer er was lag of wanneer er wat kruimels op de grond lagen dan moet ik wel lachen. Met 5 personen in huis staat de wasmachine hier vaak 2 x per dag aan, stofzuig ik in de ochtend en soms in de avond nog eens en ben ik de hele dag aan het opruimen. Maar toch blijft het een chaos.

Ach het komt allemaal wel goed. Als ik kijk wat ik ervoor terug krijg is het het allemaal dubbel en dwars waard. Want echt, het is zo geweldig om niet 1, niet 2 maar 3 keer helemaal stapelverliefd te zijn op iets wat je gewoon zelf gemaakt hebt! En wanneer die drie kleintjes dan ook nog eens stapelgek zijn op elkaar is het helemaal geweldig! Dus, als ik mocht kiezen en ik zou weten dat mijn huis een chaos zou zijn, ik af en toe een wandelend lijk en dat ik af en toe stapelgek zou worden, dan zou ik niet eens hoeven nadenken. Ik zou het zo weer doen!

Misschien vind je dit ook leuk

20 comments

Carlijn 3 augustus 2015 - 10:32

Met drie jonge kinderen zo relaxed praten over het moederschap, dat doen alleen de echte oermoeders. Respect voor jou. Ik kan me voorstellen dat loslaten het toverwoord is met drie kinderen in huis. Je kunt nou eenmaal niet alles picobello in orde hebben. Je blog leert in ieder geval wel relativeren, bedankt!

Reply
Sonja 31 juli 2015 - 23:46

Ik krijg dat al met twee te horen, respect voor nog één erbij! Je bent als moeder al vaak moe, maar die standaard opmerkingen af en toe.. zucht nog vermoeiender 😉

Reply
Bianca 31 juli 2015 - 23:14

Wat heerlijk om je blogs te lezen en vooral deze 🙂 Complimenten voor je instelling! Het is dan ook echt de beste manier om de tropenjaren door te komen. Ik heb er zelf ook drie kort na elkaar en voel precies wat jij beschrijft. Wat zijn we gezegend he?

Reply
Lin 31 juli 2015 - 22:12

Ah leuk om te lezen! het zijn ook zulke schatjes! En idd leuk om te lezen als je twijfelt over een derde..!

Reply
Erika 31 juli 2015 - 21:26

Wauw zo herkenbaar. Hier was t precies zo alleen onze oudste is inmiddels 5. En gaat de middelste straks ook naar de basisschool dus meer rust in huis . maar wat doen we dan poetsen poetsen poetsen hihi heerlijk zo’n 3 tal.

Reply
Charlotte 31 juli 2015 - 20:01

Mooi geschreven! Ik zou het je niet na doen hoor, denk nu ook al na of ik wel genoeg tijd en aandacht aan een tweede zou kunnen geven, laat staan aan drie 🙂

Reply
Daniëlle 31 juli 2015 - 16:54

Heel herkenbaar en zeker waar!! Heb bewondering voor je hoor!!

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 31 juli 2015 - 15:02

Wat mooi geschreven! Ik heb aan twee mijn handen vol, maar kan me voorstellen dat je er een hoop liefde voor terug krijgt!

Reply
Martina 31 juli 2015 - 13:59

Lijkt me heerlijk een stel van 3! Mijn vriend komt uit een gezin van drie net als ik, maar bij hem is het leeftijdsverschil minder groot. In het begin lijkt het me onwijs pittig maar als ze wat groter worden wordt ht natuurlijk steeds weer anders

Reply
Marijke 31 juli 2015 - 13:52

Super! En uit een gezin van drie komend herinner ik me van vroeger dat er ook altijd wel gezelligheid (lees troep) in huis was. Dus ben gelukkig geen toonzaal gewend. En ach met 2 is het nog steeds maar kort netjes hoor…

Reply
Linda 31 juli 2015 - 12:14

Ah de liefde spat er van af!
Maar het lijkt tegenwoordig een maatschappelijke standaard te zijn dat ondanks dat je kids hebt, je huis altijd opgeruimd en spik en span moet zijn!
Ach over een jaar of tien heb je 3 huishoudhulpjes toch 😉
En wat een prachtige foto van jullie drie wondertjes!

Reply
Elisabeth 31 juli 2015 - 12:13

Heel leuk om te lezen! Ik heb nu één kindje, maar wil er uiteindelijk ook drie. Dit geeft me goede moed 🙂

Reply
Saskia 31 juli 2015 - 11:04

Aah wat mooi en liefdevol geschreven. Ik vind het knap hoor drie van die kleintjes.

Reply
Priscilla 31 juli 2015 - 09:53

Ik ben ook gezegend met 3 kindjes, 3 jongens. De oudste moest nog 4 worden toen nummer 3 geboren was. Ik herken je verhaal echt! Het is hier altijd druk, ligt altijd wel ergens iets en de was is niet aan te slepen. Hier kunnen ze alleen niet altijd goed met elkaar over weg maar ik zou het zo opnieuw doen.

Reply
Madelaine 31 juli 2015 - 09:22

Heel mooi geschreven! Knappe kindjes heb je <3

Reply
janske 31 juli 2015 - 09:21

Wat mooi geschreven. Fijn dat het zo compleet voelt. Je bent een topmama!

Reply
Thea van Galen 31 juli 2015 - 08:53

goed en mooi geschreven
Het zal inderdaad heel druk zijn met momenten maar er zijn ook genoeg mooie momenten…

Reply
Josan 31 juli 2015 - 08:24

Lekker relativerend en eerlijk blog. Je komt er wel 🙂

Reply
Benella 31 juli 2015 - 06:53

Drie lijkt me ook fantastisch, heel leuk om zo eens te lezen hoe het echt is. Wat een rijkdom en gezelligheid in huis en de rommel, ach dat is maar tijdelijk.
Wat ik me wel eens afvraag is hoe het praktisch is, de meeste dingen zijn toch gemaakt voor de “standaard” van 2 kids (auto’s, fietsen, verpakkingen voor eten, gezinsporties en nog veel meer waarschijnlijk waar ik nu niet op kom)

Reply
Sylvie 31 juli 2015 - 06:26

Topmama!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.