Ineke | Gezonde havermout cakejes

by blogger

Wij houden wel van wat lekkers. En daar mag gerust suiker in zitten of boter. We eten niet elke dag Bossche bollen en gevulde koeken natuurlijk, maar zo nu en dan mag je jezelf best verwennen. Toch vind ik het ook nodig dat mijn dochter leert gezond te snacken. Daarom ben ik geregeld aan het zoeken naar nieuwe recepten voor lekkere tussendoortjes, die vullen, gezond én lekker zijn. Dit keer waren dat havermout cakejes. Heel simpel te maken en je kunt het ook zo gek maken als je wilt met eventuele vullingen! Het recept? Dat lees je hier.

De benodigdheden:

  • 1 banaan
  • 150 milliliter melk (dit kan ook een plantaardige melkvervanger zijn)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 125 gram havermout
  • een snufje zout

Deze ingrediënten kun je aanvullen met wat je maar wilt. Appel, rozijnen en wat kaneel bijvoorbeeld. Of als je toch wel wat zoetigheid wilt: agavesiroop. Dat is een gezondere zoetmaker dan suiker. 

Als je dol bent op rood fruit, kun je er ook aardbeien, frambozen en bessen in doen. Dat geeft meteen een frisse zomerse smaak! Tutti frutti kan ook een lekkere zoete smaak geven, voor als je een echte zoetekauw bent!

Eigenlijk is het heel erg simpel. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Pak een mengkom en prak daar de banaan in fijn. Daarbij voeg je de eieren, havermout en de melk. Als laatste voeg je de bakpoeder en het snufje zout toe. Zorg dat alles goed door elkaar heen is gemengd en vooral dat de bakpoeder goed door het mengsel is verdeeld.

Dan kun je twee dingen doen: het mengsel in een bakblik doen om er een soort cake van te maken waar je plakjes van kunt snijden of het mengsel verdelen in cupcake vormpjes, zoals ik dat deed. Dat scheelt tijd in de oven!

Zet de bakvorm of de vormpjes in de oven en bak het: 20 minuten voor de cupcake vormpjes, 50 minuten voor de bakvorm. Prik met een saté prikker in de cake(jes), na de aangegeven baktijd. Komt de prikker er droog uit? Dan kun je je baksel uit de oven halen, af laten koelen en beginnen met eten natuurlijk.

Eetse!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.