Ineke | Zelfgemaakte appelflappen

by Ineke Willemsen

Ik ben gek op bakken en koken en houd ervan om steeds iets nieuws en homemade op tafel te zetten. Of het nu voor een avondje visite is of voor een verjaardag of een traktatie: laat dat bakken maar aan mij over. Een tijdje geleden maakte ik voor een traktatie veertig appelflappen. Want waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Nee hoor, het valt reuze mee. Het is best simpel en ook snel gedaan. En stiekem vind ik mijn eigen baksels vaak lekkerder dan kant en klaar uit te winkel. En als je het je gasten voorschotelt, waarderen zij het ook meestal wel, dat je het zelf allemaal in elkaar hebt gedraaid. Al die moeite! Maar als je het leuk vindt om te doen, is het natuurlijk helemaal geen moeite. En die complimenten? Laat maar komen! Lees je mee voor dit lekkere en simpele appelflappen recept?

Dit is wat je nodig hebt voor (laten we het maar even klein houden) vier personen:

  • twee Elstar appels
  • vier plakken bladerdeeg (gewoon uit het vriesvak)
  • een handje rozijnen
  • drie eetlepels suiker
  • twee theelepels kaneel

Houd een beetje suiker achter de hand, voor de laatste stap. Verwarm dan de oven voor op 200 graden. Leg de plakken bladerdeeg uit, zodat ze een beetje ontdooien. Als je ze meteen bevroren gaat vouwen, breken ze en valt de vulling eruit tijdens het bakken.

Schil de appels en rasp ze fijn. Wel de rozijnen vijf minuten in lauwwarm water. Voeg de rozijnen na het wellen bij de geraspte appel en doe daarbij de eetlepels suiker en de twee theelepels kaneel. Roer het geheel om, zodat de suiker en de kaneel goed verdeeld zijn over de appels en rozijnen. Doe het geheel dan in een vergiet, met een bak eronder. Zo lekt het vocht eruit. Je wilt namelijk niet dat je vulling te nat is, dan doorweekt het je bladerdeeg en heb je soppige appelflappen in plaats van knapperige. Daarbij kun je het vocht straks nog gebruiken!

Heb je alles tot nu toe gedaan? Top. Dan is het tijd om de appelflappen te vouwen. Pak een plak bladerdeeg en leg er één à anderhalve eetlepel vulling op. Vouw het bladerdeeg dan diagonaal, zodat je een mooie driehoek krijgt en druk de randen dicht met een vork. Doe dat bij alle vier de appelflappen. Pak dan een kwastje (waar je normaal opgeklopt ei mee zou smeren) en doop die in het vocht wat uit de vulling is gelopen. Daarmee besmeer je de vier appelflappen. Strooi er dan nog wat van de achtergehouden suiker overheen. Klaar om te bakken!

Bak de appelflappen twaalf tot vijftien minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze eruit, laat ze een beetje afkoelen en eet ze lekker warm op.

Eet Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.