Ineke | Twee gezonde en snelle soepjes

by blogger

Iets waar kinderen vaak totaal niet op zitten te wachten is een bord vol groenten. Nee dank u. Liever een stukje vlees en een toetje. Hier is dat net zo, met onze eigenwijze peuter. Hier en daar lukt het om wat gezonds naar binnen te krijgen, maar vaak kost dat enorm veel moeite en geeft het drama aan tafel. Wat wél een oplossing is hier: soep met brood! Ik weet niet waarom, maar soep is altijd goed. Het liefst zonder stukjes, gewoon hoppa, met de staafmixer erdoor en mevrouw is gelukkig. Dat bracht me op de recepten (ja, twee gewoon!) voor vandaag. Twee lekkere en makkelijke soepjes om te maken, vol groenten en erg snel klaar. Zo verdoezel je de groenten die je kids eigenlijk helemaal niet naar binnen willen schuiven (want welk kind zit nu te wachten op tomaat, wortel ui en spruitjes?) en eten ze toch gezond.

Twee gezonde en snelle soepjes

Tomatensoep

Dit is hier echt een favoriet. Heel simpel en weinig ingrediënten. 

  • 8 medium tomaten
  • 1 grote wortel
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • groentebouillonblokje
  • een paar takjes tijm

Snijd nu de groenten fijn en was ze grondig. Doe dan wat olie in een hoge soeppan en fruit daarin de ui en de wortel, met de knoflook. Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat dat een minuutje meebakken. Voeg daarna de tomaten toe, 750 milliliter water, tijm en het bouillonblokje. Laat het zo’n 20 minuten koken. Haal daarna de staafmixer erdoor (of giet het geheel even in de blender) tot het een glad soepje is. En klaar is kees. Hoe makkelijk hè!
Broodje erbij en smullen maar. Liever wat vlees erbij? Dan kun je ook gehaktballetjes toevoegen in de soep. Even apart kort bakken en als laatste toevoegen in de soep.

Spruitensoep


Wat zeg je? Spruitensoep? Ja echt! Spruitjes geven een heel erg lekker zoetige soep. Helemaal omdat spruitjes echt geen favoriet zijn bij kinderen, is dit dus de ideale manier om ze toch te laten eten. Het is ook echt zo gedaan en…ook lekker als tussendoortje, als je even wat zout nodig hebt. In plaats van een cup a soup bijvoorbeeld! Dit is wat je nodig hebt:

  • 500 gram spruitjes (schoongemaakt)
  • 2 medium uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 medium aardappels
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 liter water

Maak de spruitjes schoon (of koop ze in een zakje, schoon). Schil de aardappels, maak ze schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de knoflook in plakjes of pers het.
Doe een beetje olie in een hoge soeppan en fruit daarin de ui met de knoflook. Voeg daarna het water toe, de spruitjes, de aardappelblokjes en het bouillonblokje. Laat het geheel 15 tot 20 minuten koken. Haal daarna de staafmixer erdoor of doe de soep even in de blender. Is het mengsel glad? Super! Helemaal klaar. Serveren met een broodje en je hebt een snelle, gezonde en hartstikke lekkere maaltijd op tafel staan!
Niet tegen de kinderen zeggen dat het spruitjessoep is natuurlijk, want dan hoeven ze het bij voorbaat al niet. “We eten groene soep vandaag.” En dan maar hopen dat ze geen vragen stellen en gewoon proeven.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Tineke 17 april 2020 - 12:25

Ik hou van spruitjes en had er nooit over nagedacht om hier een soep van de maken. Ik ga de benodigdheden meteen op het boodschappenlijstje van volgende week zetten.
Liefs

Reply
Ineke Willemsen 17 april 2020 - 14:38

Ha Tineke, Ik vind het echt heerlijk! Mijn moeder maakte het zo’n tien jaar geleden altijd, zodat ik een lekker soepje had als ik uit school kwam. Na een uur fietsen is dat echt heerlijk!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.