Ineke | Karamelsaus

by blogger

Volgens mij ben ik niet de enige vrouw die gek is op karamel. In chocola (Milka heeft zulke lekkere repen met karamel), over een appeltaart, in koeken (stroopwafels bijvoorbeeld), taart, ijs…als ik de keuze heb, kies ik áltijd voor karamel, boven alle andere smaken. Dus bedacht ik me dat het wel eens leuk zou zijn om een receptje voor super lekkere karamelsaus te delen. En natuurlijk wat je ermee kunt doen!

Je kunt het jezelf heel makkelijk maken, door een blikje gecondenseerde melk te kopen en die een uur te laten koken in een pan water. Dan heb je een soort Dulce de leche. Maar nog véél lekkerder is het als je zelf karamel maakt, from scratch. Dus kijk even mee. Het is heel simpel, je kunt verschillende varianten maken en het voor zoveel dingen gebruiken (of gewoon uit het potje lepelen, want: hmmmm…)

Wat heb je nodig?

De ingrediënten die je in huis moet halen voor de lekkerste karamelsaus zijn:

  • 230 gram roomboter
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml ongeslagen slagroom

Neem een middelmaat pan en smelt de boter erin. Als die gesmolten is, kun je de suiker bijvoegen en dat volledig samen te laten smelten. 

Voeg dan ook de slagroom bij en blijf roeren. Nu het goedje heter wordt, kan het best wat in volume toenemen.
De karamel moet 5 minuten koken. Blijf zachtjes roeren en begin de 5 minuten pas af te tellen als de saus bubbelt.
Na het koken giet je de saus in een mooi glazen potje. Daar wordt het nog wat dikker tijdens het afkoelen.

Nu heb je een basis sausje. Maar je kunt, voor de variatie en het extra beetje oempf ook zeezout aan toevoegen of een stuk chocola. Zo krijg je verschillende smaken. Voor het leuke kun je dus ook de saus in 3 batches verdelen, zodat je alle drie de smaken kunt maken.
De potjes kun je ongeopend wel een jaar bewaren! En als je de potjes opent, kan de saus twee weken in de koelkast goed blijven. 

Wat kun je ermee?

Wat ik al zei, gewoon lekker uit het potje lepelen natuurlijk! Of door je vla, yoghurt en ijs roeren. Koekjes versieren of als topping voor je taart. Het is heel erg lekker over een appeltaart, want het frisse van de appel gaat heel goed met het zoete (en als je zout hebt toegevoegd, ook het lichte zoute) smaakje van karamelsaus. 

Herinner je je die appelflappen nog, in één van de vorige recepten die online kwamen op de blog van Tamara? De vulling van de appelflappen is dus ook goed aan te vullen met een flinke dot karamelsaus. Goed dichtvouwen, in de oven en…het zoete goud druipt uit de appelflap bij elke hap. Zo ontzettend lekker!

Of wat dacht je van een flinke lading karamelsaus over je oreo cheesecake? Zo maak je een super zoete en heel lekkere dripcake! Of wat dacht je van een lekkere grote kop karamel Latte? Of een mega karamel freakshake?

Waar zou jij de saus in verwerken?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.