In verwachting? Controleer je zorgverzekering!

by Tamara

Heb je net ontdekt dat je in verwachting bent? Gefeliciteerd! Er komen mooie, spannende maanden en jaren aan, waarin je leven behoorlijk zal gaan veranderen. Dat betekent ook dat je eens goed naar je zorgverzekeringen moet gaan kijken. Zowel tijdens als na je zwangerschap als wanneer je kindje opgroeit ga je waarschijnlijk andere medische kosten maken dat je tot nu toe gewend bent. Het is goed om even te kijken of deze allemaal door je huidige zorgverzekering gedekt worden. Zo niet, dan is naar een andere zorgverzekering overstappen misschien een goed idee.

Als je zwanger bent wil je de beste zorg

De overheid heeft bepaald dat iedereen via de verplichte basisverzekering de beschikking moet hebben over de meest noodzakelijke zorg. Hier valt de zorg van huisartsen onder, maar ook die van ziekenhuizen. Ben je zwanger, en heb je hierbij medische begeleiding nodig, dan hoef je je hierover dus geen zorgen te maken. Ook begeleiding door een verloskundige wordt gewoon vergoed, je hoeft ook daarvoor dus geen rekening te verwachten.

Prettig, want zo weet je dat je zwangerschap en bevalling in ieder geval geen onverwachte kosten op zullen leveren. Ook kraamhulp wordt (deels) gedekt, zodat ook de zorg in de eerste dagen na de bevalling gewaarborgd is.

Maar je kunt tijdens je zwangerschap natuurlijk meer zorg nodig hebben. Krijg je bijvoorbeeld last van je bekken, dan kan behandeling door een fysiotherapeut een goed idee zijn. De kosten hiervan, die worden helaas niet uit het basispakket vergoed. Je hier aanvullend voor verzekeren kan dus een goed plan zijn, want je wilt jezelf deze zorg niet ontzeggen als je hem eigenlijk wel nodig hebt. Van zorgverzekering overstappen kan ook een idee zijn, als je nu al wel een aanvullend pakket hebt, maar dit nauwelijks extra dekking geeft voor fysiotherapie.

Medische kosten bij opgroeiende kinderen

Als de baby er eenmaal is, dan wil je zeker weten dat alle kosten die je maakt vergoed worden. Ook hierbij geldt weer dat je je over de basiszorg geen zorgen hoeft te maken. Je kunt gewoon naar het consultatiebureau en ook eventuele bezoekjes aan de huisarts en het ziekenhuis worden vanuit de basisverzekering vergoed.

In tegenstelling tot volwassenen, kunnen kinderen ook gedekt door het basispakket naar de tandarts. Maar, hebben zij een beugel nodig, dan biedt deze verzekering geen dekking. Het is dus goed om zodra je kleintje opgroeit en je in de verte een beugel aan ziet komen, eens te bekijken of je aanvullende verzekering een aardige vergoeding heeft voor orthodontie. Zo niet, dan kan overstappen de moeite zijn, want deze kosten kunnen in de loop der jaren aardig oplopen.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.