Je kind in één week zindelijk maken! Zo doe je dat.

by Tamara
in één week zindelijk

Ohhh die zindelijkheidstraining! Wat zag ik er tegen op. We waren al aan het aanmodderen vanaf Maxims tweede verjaardag en zetten hem regelmatig op het potje. Maar er waren allerlei dingen waardoor het steeds mislukte. Was hij eindelijk bijna zindelijk, kreeg hij waterpokken en was hij er zo ziek van dat hij het niet meer kon ophouden, of het lukte supergoed, maar de peuterspeelzaal werkte niet mee en deed hem een luier om. Toch is het uiteindelijk gelukt om hem in één week zindelijk te krijgen en in 1 x nachtzindelijk!

Je kind in één week zindelijk maken! Zo doe je dat.

Voor de geboorte van Floris kregen we een cadeau pakketje met een rood potje met daarin allemaal babyspulletjes. Omdat het mij superhandig leek dat Maxim zindelijk zou zijn voordat hij naar de psz zou gaan, zette ik hem er meteen op!! (Wel eerst cadeautjes eruit gehaald trouwens) Nou en we hadden de eerste keer meteen prijs! De allereerste keer dat hij op het potje zat, pieste hij hem meteen vol!  Ik geloof dat ik van enthousiasme in de kamer een dansje heb gedaan! Dus weg met de luier en onderbroekjes aan!

In deze blog vertel ik over de juiste leeftijd om zindelijk te worden.

Ja dat had je gedacht mam!

Was het maar zo’n feest, alhoewel hij ook gewoon braaf op het potje plaste, ging altijd meer dan de helft ernaast en had hij continue natte broeken. Even daarna zou hij naar de peuterspeelzaal gaan dus na nog een weekje aanmodderen, besloten we de luiers maar weer om te doen en het nog een tijdje uit te stellen. In de maanden daarna deed ik nog af en toe eens een poging en stuurde ik hem ook een paar keer zodra het goed ging zonder luier naar school, maar helaas! Het lukte echt niet. In de meivakantie van 2014, toen hij net 3 was, was ik het zo ongelofelijk zat die stomme luiers, dat ik zijn luier afdeed en gewoon geen luier meer omgedaan heb. Het was toen ontzettend warm, dus liet ik hem lekken buiten rondbanjeren met het potje binnen handbereik.

Hier vind je handige hulpmiddelen bij het zindelijk maken van je kind!

Natuurlijk had hij de eerste dag nog wel wat ongelukjes, maar op de tweede dag ging de knop om en plaste hij keurig op zijn potje. Helaas gingen de plakdrollen nog wel gewoon in de broek, maar zodra ik hem op dag 3 op de wc zette en zei dat hij daarin moest poepen, ging dat ook ineens heel erg goed. We hebben geen systeem gebruik zoals stickers plakken. We hebben dat wel een tijdje volgehouden maar stickers interesseren hem gewoon niet zo.

hoera-zindelijk---draak

Ineens in één week zindelijk!

Na die meivakantie was hij zo ver dat hij gewoon zonder luier overal mee naartoe ging en zelfs als ik hem voor een lange autorit een luier omdeed, was die gewoon nog droog! Zelfs op de peuterspeelzaal ging het goed. Hij had wat moeite met vragen of hij naar de wc mocht en dus ging hij gewoon zelf als hij moest! Helemaal in één week zindelijk dus!

Daarna kwam het aanmodderen met de nachten. Ik hoorde van veel moeders dat dit vanzelf zou gaan. Zodra je kindje droge luiers had na een hele nacht, gewoon aflaten. Maar… Maxims luiers bleven gewoon vol en bovendien deed hij ook nog wel eens een grote boodschap in zijn luier. Nadat ik bevallen was van Lauren heb ik hem gewoon een keer laten zien dat baby’s een luier omkrijgen en gezegd dat hij inmiddels zooooo groot was dat hij echt geen luier meer nodig had. Eerst weigerde hij zonder luier te slapen, maar na een week steeds herhalen dat hij nu echt te groot was, lag hij op bed zonder luier. Eerst even goed geplast op de wc, kraammatrasje op zijn matras en slapen maar! En het ging goed! Hij had de derde nacht dorst voor het slapen gaan dus had hij wat water gehad en in zijn bed geplast, maar verder heeft hij echt amper ongelukjes gehad! Zo ontzettend goed!

in één week zindelijk, het kan, maar wel als je kind er aan toe is!

Mijn grote tip is dus, wacht tot je kind eraan toe is. Het is echt een knop die even om moet en vaak geven ze met behulp van wat sturing, zelf wel aan wanneer ze zelf die luier ook zat zijn!

Koop hier een superleuk potje om je kind te helpen zindelijk te worden!

Ik ben in ieder geval blij dat ik 1 uit de luier heb! Het scheelt me toch weer een half pak luiers per maand! Komende tijd ga ik ook met Floris aan de slag. Die helemaal geen interesse heeft in zindelijk worden en wat dus niet zo snel zal gaan ben ik bang!

Lees hier hoe het zindelijk maken van Floris is gegaan.

Was jouw kind ook in één week zindelijk?

Misschien vind je dit ook leuk

20 comments

Charlotte 25 augustus 2015 - 21:10

Ik ben ook al héél voorzichtig begonnen, maar merk ook hier dat ze er nog totaal niet aan toe is (op het potje dit geluid maken met haar mond: pssssss, vervolgens in haar blote kont over de bovenverdieping rennen en precies op de badmat plassen… 🙂 )

Reply
Nicky 25 augustus 2015 - 19:50

Dat is inderdaad ook mijn ervaring, het kind laat wel merken wanneer hij/zij aan toe is. Wat zindelijkheid betreft heb ik met mijn kinderen geen problemen mee gehad, vielen mij allemaal erg mee. Ik ben inmiddels erg blij dat we hier in huis uit de luiers zijn.

Reply
Nicole 25 augustus 2015 - 18:05

Ja het lijkt me best wel wat dat zindelijk zijn. Het liefst zou ik ook nu al mijn dochter uit de luiers hebben maar ze is er echt niet klaar voor. Dat heb ik al gemerkt in de zomer.
Dus goede tip!

Reply
Marjolein 25 augustus 2015 - 14:56

Heel goed van je zeg! Gewoon wachten tot je kindje er aan toe is. Ik zie het heel vaak mis gaan bij ouders m me heen die denken dat hun kind als hij 1,5 is al zindelijk kan zijn. De ouders die het dan stug vol blijven houden dat ze het zo zullen zijn zitten met een kind van 4 jaar dat het nogsteeds in zijn broek doet. Chapeau voor deze mama 🙂

Reply
Lifesabout 25 augustus 2015 - 14:42

Wat goed zeg van hem! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat over ongeveer een jaar. Sarah is nu 1.5 en ik merk dat ze interesse krijgt in de wc. Ook merkt ze op als ze zonder luier loopt, dat ze aan het plassen is. Ze vindt het plasje zeer interessant haha. Ik wacht er nog wel even mee, zoals jij zegt; ze geven het zelf aan.

Reply
Jaklien 25 augustus 2015 - 10:45

super van je mannetje!! Zo fijn als ze ervan af zijn!
Mijn oudste mannetje die had er helemaal geen zin in! Totdat ik hem hoorde zeggen ik hoef nie op de cee plassen hebbe toch luier om!! Toen dacht ik ja doei….. Af dat ding! De eerste 3 dagen vertikte hij het maar vond het tegelijkertijd ook erg vies… Dus na poosje ging hij uitzicht zelf naar de “cee” en kwam vol trots terug dat hij en geplast en gepoept had!! Hij zat ook in zijn zelf doen fase, Ik had gang deur en wc deur open staan krukje voor de wc gezet en gezegd kijk nu kun je ook zelf er heen lopen als je nodig moet en ging wonderbaarlijk goed arme schat wel wat ongelukjes kwam door de “stomme broek” want hij kreeg de knoop niet open.
Mijn kleine dame die had met 2 jaar het idee van dat wat Deven kan kan ik ook dus hup luier af en plassen maar. grote boodschap ging na een weekje ook goed!
Beide waren vrij snel snacht zindelijk ik merkte aan ze dat ze er aan toe waren om zindelijk te worden toen ze na een nacht iedere keer droog wakker werden en geen groot ding er van gemaakt luier snachts vergeten en geen zin om nog om te doen en sochtends wakker gemaakt en hup naar de wc en dat twee weekjes zo gedaan en daarna ging dat vanzelf goed!

Reply
Monique 25 augustus 2015 - 10:44

Goede tip en wat goed van Maxim dat hij opeens zindelijk is! Ik denk ook echt dat je naar je kind moet kijken en het weinig zin heeft als hij/zij er nog niet aan toe is. Lise heeft al wel interesse in het potje, maar het is nog niet gelukt er ook daadwerkelijk een plasje op te doen. Nu is ze ook ‘pas’ 21 maanden, dus ik push haar sowieso niet. Toch lijkt het me heerlijk als de luiers de deur uit kunnen!

Reply
Marijke 25 augustus 2015 - 10:34

Ja als je geboren bent op 22-2-13 heb je echt nog geen zin om zindelijk te worden. Hij kijkt niet eens naar de wc of het potje. Zijn zus was op deze leeftijd al bijna helemaal van de luiers af. Ik wacht bij T nu wel gewoon tot het hem gaat boeien

Reply
Ester 25 augustus 2015 - 10:11

Wat goed! Hier ging het in het begin erg goed en was hij telkens erg fier als hij op het potje geweest was. Nu het nieuwe ervan af is, is hij minder gemotiveerd. Hij gaat gemiddeld 2x per dag op het potje, maar evengoed ook 2x in de luier.

Hij weet perfect dat zijn plasje op het potje hoort, maar vind de luier “gemakkelijker”. Steeds vaker laat ik hem zonder luier rondlopen, maar wanneer we buitenshuis gaan, waag ik me er niet aan. Zou ik misschien beter wel doen… . De ongelukjes erbij nemen, maar hem tenminste duidelijk maken dat zijn plasje in het potje hoort en nergens anders.

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 25 augustus 2015 - 10:03

Wat goed! Scheelt weer in kosten!
Hier duurde het oneindig lang. Maar net 3 maanden voor ze naar school moet, hadden we een “incidentje” en was ik er klaar mee… Ik zei dat ze voortaan maar gewoon moest plassen op de wc en ineens was ze zindelijk… overdag en ‘s nachts!

Reply
Malou 25 augustus 2015 - 10:03

Dat is snel zeg!

Reply
Vlijtig Liesje 25 augustus 2015 - 09:32

Dat heb je snel gedaan zeg. Ik denk dat menig moeder je benijdt!

Reply
Eline 25 augustus 2015 - 09:12

Wow binnen een week is inderdaad erg netjes! Ik denk dat je kind er gewoon echt aan toe moet zijn, dan komt het (met een beetje hulp) vanzelf .

Reply
Anne 25 augustus 2015 - 08:52

Ja! Fin was 2 jaar en 9 maanden. In een week dag en nacht droog. Helemaal zelf, zonder dat ik hem moest pushen oid. Ook maar 2 ongelukjes gehad.

Jesse is nu 2,5 en loopt ook heLe dag zonder luier al een week, maar heeft nog dagelijks een ongelukje. Maar gaat heel goed.

Het scheelt wel een hoop dat de kindjes hier in België al met 2,5jaar naar school gaan en zo dus snel gestimuleerd worden om zindelijk te worden. Als ze er aan toe zijn uiteraard

Reply
Channah 25 augustus 2015 - 08:43

Wat super goed zeg! En heel slim om Lauren als voorbeeld te gebruiken, zodra kinderen vergeleken worden met baby’s hebben ze vaak ineens door dat ze absoluut geen baby willen zijn, haha!

Reply
lin mommysworld 25 augustus 2015 - 08:13

Super goed! Hier hadden we hetzelfde gelukkig! Benieuwd hoe dat straks met Luca gaat !

Reply
Linda 25 augustus 2015 - 08:00

Fijn hoor dat het zo snel is gegaan, ook snachts. Zover is ze hier nog niet maar komt wel, precies wat je zegt als ze er aan toe is. Ik ben voorlopig al blij dat ze overdag op de wc plast.

Reply
Saskia 25 augustus 2015 - 07:57

De tip die je geeft ben ik het helemaal mee eens. Bij Senna was hij opeens overdag en in de nacht zindelijk gewoon omdat hij er aan toe was denk ik.

Reply
Angela 25 augustus 2015 - 07:18

Hier niet gewacht tot ze er aan toe waren. Bij allebei begonnen net voor 2e verjaardag, want mama was er aan toe!!! En allebei met een week zindelijk!
Heerlijk! Josh is nu dus een paar maanden zindelijk en vind het nog erg interessant om OVERAL naar de wc te gaan, dus in elke winkel zegt ie dat ie moet, maar goed, dat zal binnenkort wel overgaan.
Bij Isaiah ga ik zeker weer beginnen rond zn 2e verjaardag; weg met die luiers!

Reply
Josan 25 augustus 2015 - 06:25

Knap hoor binnen 1 week! Het scheelt wel luiers. Mijn ervaring is dat het per kind verschilt. Mijn ene dochter deed er langer over en had vaker ongelukjes dan de ander. Waar ik bij de ene ook nog echt voor de nacht een traject moest beginnen was de ander ook direct nachtzindelijk. Beide op dezelfde leeftijd begonnen. Merk ook nu ze groter zijn dat de een langer kan ophouden dan de ander.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.