Ik voelde mijn baby niet meer.

by Tamara
placenta voor of achter

Ik denk dat iedere moeder in haar zwangerschap wel een moment heeft gehad waarop de baby minder bewoog en ze zich lichte zorgen maakte. Ook ik heb tijdens mijn zwangerschappen meerdere keren aan de bel getrokken bij de verloskundige omdat ik mijn baby niet meer voelde. Natuurlijk twijfelde ik wel of het wel belangrijk genoeg was om te bellen en of ik me niet aanstelde, maar afgelopen week las ik een artikel wat maar weer duidelijk maakte hoe belangrijk het is om te bellen als je je baby niet voelt bewegen.

Ik voelde mijn baby niet meer.

Wat ging er door me heen?

Ik ben niet iemand die snel in paniek raakt. Meestal viel het me even op dat ik de baby al een tijdje niet had gevoeld. Dan lette ik er even op en meestal begon de baby na een tijdje wel weer te bewegen. Maar soms gebeurde het ook dat ik na een tijdje wachten nog steeds niets voelde. Ja, dan ga je je toch wel een beetje zorgen maken, zeker al er een uurtje verstrijkt. Ik heb bij Maxim een paar keer gehad dat ik echt een dag of een paar dagen achter elkaar bijna niets voelde. Nu lag bij hem de placenta voor, dus dan voel je sowieso al minder, maar dit was wel opvallend. Dus toen lag ik weer eens aan de ctg in het ziekenhuis en was er gelukkig niets aan de hand.

Wat zijn de oorzaken je baby niet meer voelen?

Het minder voelen van je baby kan verschillende oorzaken hebben. Vooral tegen het einde van de zwangerschap geven veel vrouwen aan hun baby minder te voelen en dat is niet zo gek omdat je baby dan gewoon wat minder ruimte heeft. Ik kwam laatst deze blog van Saskia tegen waarin ze vertelde dat ze haar zoontje minder voelde bewegen. Zij geeft hierin ook een paar redenen waarom het kan zijn dat je kindje minder beweegt en het hoeft ook niet altijd meteen foute boel te zijn als je eens wat minder voelt. Maar afgelopen week kwam ik dit artikel tegen over een vrouw die meerdere malen bij de verloskundige had aangegeven dat ze haar zoontje minder voelde en het werd elke keer weggewuifd als onzin en aanstellerij. Uiteindelijk kwamen ze er in het ziekenhuis bij 34 weken achter dat haar zoontje overleden was doordat de placenta te klein was. De baby was dus ook te klein en doordat de placenta niet genoeg voeding doorgaf vielen er steeds meer lichaamsfuncties van de baby uit en stopte uiteindelijk zijn hartje.

Dit is natuurlijk verschrikkelijk, Zeker omdat de baby overleden is doordat de moeder haar klacht niet serieus genomen werd en wanneer dat wel was gedaan dan had de baby nog gewoon geleefd.

Wanneer moet je bellen als je je baby niet meer voelt?

Ik had echt een ontzettend fijne verloskundigenpraktijk. Er werd ontzettend goed naar me geluisterd en al mijn vragen werden beantwoord en al mijn klachten werden serieus genomen. Zo voelde ik me gerust om gewoon te bellen als ik mijn baby niet goed voelde. In alle gevallen mocht ik diezelfde dag nog langskomen om een echo te laten maken en dan werd er ook meteen een uitgebreide controle gedaan.

Nu hoef je natuurlijk niet meteen te bellen als je even een uurtje je baby niet meer voelt, want je baby slaapt in je buik ook gewoon. Maar pas echt als je gedurende een langere tijd opvallend minder leven voelt, kan het een aanrader zijn om even contact te zoeken met je verloskundige. Al is het maar om even gerustgesteld te worden (iets wat heel veel waard is in je zwangerschap).

Mocht je het nou niet zien zitten om meteen te bellen zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt ondernemen om je baby aan het bewegen te krijgen.

Als jij zelf loopt wordt je baby in slaap gewiegd. Wanneer je gaat liggen wordt je baby vaak weer wakker. Hier hielp het goed om even rustig op bed te gaan liggen op mijn rug en een warme hand op mijn buik te leggen.

Ook kan het helpen om een stuk chocola te eten en dan even rustig te gaan zitten. Dat hielp bij mij vaak heel goed om de baby weer in beweging te krijgen.

 

Maar als je het niet vertrouwd moet je altijd bellen. Je moet maar denken, je verloskundige wordt wel voor gekkere dingen gebeld en je kunt beter een keer teveel bellen dan te weinig!

 

Heb jij hier ook last van gehad in je zwangerschap? En wat heb jij toen gedaan?

 

Misschien vind je dit ook leuk

20 comments

Tessa 30 april 2016 - 22:33

Ook ik heb aan de ctg gelegen, gelukkig bleek alles goed maar beter een keer teveel gecheckt dan een keer te weinig! Als ik twijfelde ging ik ook even liggen en neuriën voor mijn zoontje in mijn buik, dan reageerde hij vaak wel. Of ik dronk cola, dat bleek ook te werken, haha.

Reply
susan noordergraaf 29 april 2016 - 20:37

ben met 36 weken behoorlijk hard gevallen precies op mijn buik, en ik voelde hem toen ook niet bewegen. dokter ter plaatse gevoeld maar ook hij voelde niets, direct door naar verloskundige. toen zij een behoorlijk koude hand op mijn buik legde schopte hij meteen 🙂 wat waren we blij!!

Reply
Mathiske's mama blog 29 april 2016 - 15:39

Ik heb het een keer gehad, vlak voor de uitgerekende datum. Was de baby gedraaid, met haar rug naar de buitenkant, zagen ze toen met de echo in jet ziekenhuis. Wel aan de ctg gelegen. Vond het toen best heftig. Achteraf denk ik dat ik misschien iets minder bang had hoeven zijn. Maar je weet t nooit

Reply
Vlijtig Liesje 29 april 2016 - 14:22

Ja, ik heb dat ook wel eens gehad, en dat kan erg angstig zijn! Gelukkig blijkt er in de meestal gevallen niets aan de hand te zijn. Maar dat zijn geen fijne momenten.

Reply
Channah 29 april 2016 - 13:31

Een van de engste dingen tijdens mijn zwangerschap was inderdaad het niet meer voelen van de baby, soms zat ik minuten lang in mijn buik te porren in de hoop dat ze ging bewegen, gelukkig reageerde ze daar uiteindelijk wel op, maar ik ben er ook een keer door in het ziekenhuis beland omdat ik echt totaal geen gevoel meer had. Gelukkig lag mevrouw gewoon in een diepe winterslaap ofzo, dat had ze toen al van mij denk ik haha!

Reply
Linda 29 april 2016 - 13:16

Ik had het soms wel lastig; ik was zwanger van een tweeling en had geen flauw idee welke van de twee nu bewoog en schopte. Gelukkig heb ik het gewoon los kunnen laten, want anders maak je jezelf gek.
Had wel iedere 2 weken een echo op het eind, dat was dan wel weer fijn 🙂

Reply
Carlijn 29 april 2016 - 09:47

Pfff die onzekerheid die je beschrijft, is heel herkenbaar. Soms is zwanger zijn toch echt niet makkelijk hè, al die gevoelens en onzekerheden! Ik heb weleens gehad dat ik een van de meisjes niet voelde, en me toch echt zorgen maakte. Juist omdat de baby rechts zo bewegelijk was. Uiteindelijk was er niets aan de hand, ze lag gewoon te chillen.

Reply
Leonie van Mil 29 april 2016 - 09:41

De kleine heeft mij ook een keer laten schrikken. Ik werd ‘s nachts wakker voor een toiletbezoek en normaal gesproken werd hij dan ook wakker. En dat gebeurde één keer dus niet. Ik heb een half uur in paniek tegen mijn buik staan porren om hem wakker te krijgen. Uiteindelijk voelde ik hem weer en was ik weer gerustgesteld. Het duurde daarna wel weer even voordat ik rustig genoeg was om weer te gaan slapen 😉

Reply
Angela - Mama met passie 29 april 2016 - 09:32

Hier ook gehad. Om precies te zijn is dat aanstaande zondag een jaar geleden. Ik voelde haar niet bewegen toen ik wakker werd. Doodeng. Het was de eerste dag van mijn verlof. Ik belde meteen mijn verloskundig een kon door naar het ziekenhuis. Vanaf het moment dat ik wakker was tot het moment dat ik haar weer voelde zat ruim 2 uur. Haar hartje klopte gelukkig wel. We gingen de ziekenhuismolen nog dieper in… Afspraak na afspraak en veel controles, omdat onze dochter een groeiachterstand had. Doodeng vond ik het dat ik haar niet voelde.

Reply
Liess 29 april 2016 - 09:10

Ik heb vanaf 34 weken regelmatig aan de ctg gelegen ivm minder leven. Kwam ook omdat de vk telkens zei minimaal 6 tot 10 keer per dag. Daar kwam ik nooit aan.
Maar de arts in het ziekenhuis die zei dat ik niet op de cijfertjes moest Letten maar of het bij zijn nieuwe ritme hoorde. Dat maakte me al stuk minder gestrest.
Vergeet niet, mijn schoonzusje is haar baby verloren met 39 weken, zij voelde haar ook opeens niet meer, en 1 dag later raakte ik zwanger (als je t terug rekent) dus de angst zat er bij ons ook flink in.

Reply
Liess 29 april 2016 - 09:12

Hier , zowel bij de vk als in het ziekenhuis, nemen ze de woorden “minder leven” heel erg serieus trouwens.

Reply
Michelle 29 april 2016 - 08:42

Ik heb tot een paar weken geleden een bovengemiddeld drukke baby in m’n buik gehad. Inmiddels in week 39 is dat stukken minder; hij heeft er volgens de vk totaal geen plek meer voor. In het begin schrok ik ervan, nu ben ik wel weer gewend aan z’n nieuwe ritme.

Reply
Manouk 29 april 2016 - 08:38

Ik had het op het einde van de zwangerschap van mijn zoontje, ik voelde hem echt minder. Ik maakte me alleen geen zorgen en dacht dat het kwam omdat ik al bijna 40 weken was. Toen ik daadwerkelijk aan het bevallen was en dat vertelde aan een van de verpleegkundige werd ze zelfs een beetje boos op me. Dat ik eigenlijk even had moeten bellen gewoon voor de zekerheid.

Reply
joyfromjoyce 29 april 2016 - 08:26

Bij Sofie heb ik haar bijna een hele dag niet gevoeld. Ik mocht direct langskomen bij de verloskundige die met een echo heft gekeken. Daarna werden wij doorgestuurd naar het ziekenhuis, omdat dit protocol is. Eenmaal de doppen op mijn buik begonnen ze weer lekker te bewegen gelukkig.

Reply
Michelle de vos 29 april 2016 - 08:05

Vaak als jezelf druk bent, dan weet je soms ook niet meer of je wel beweging gevoeld hebt. Vaak wachte ik dan even, maar als ik mezelf te gek maakte dan luisterde ik thuis met een dopler naar het hartje. Dan was ik weer gerust gesteld.

Reply
Joyce 29 april 2016 - 07:48

Ja ik heb het de laatste 5 weken van mijn zwangerschap meerdere malen per week gehad. Omdat ik al onder strenge controle stond vanwege een sluimerende zwangerschapsvergiftiging, moest ik direct aan de bel trekken als ik Luuk niet tenminste 8 keer per dag voelde. Ik moest dus echt turven. Heb ook gemiddeld 3 keer per week aan de CTG gelegen. Echt genieten van het getrappel was er daardoor helaas niet meer bij.

Reply
Nicole 29 april 2016 - 07:40

Ik heb het tijdens onze bruiloft gehad. Het was zo’n drukke dag en aan het einde van de dag realiseerde ik me dat ons zoontje nog niet geschopt had. Een vriendin van me heeft me toen apart genomen en is heel rustig met me gaan praten zodat ik zou ontspannen. En toen voelde ik hem weer.

Reply
Tips voor Papa's 29 april 2016 - 06:43

Ik heb het artikel ook gelezen inderdaad, wat een heftig verhaal en onbegrijpelijk dat ze het zo hebben laten lopen.
Ik denk nog steeds dat een moeder zelf het beste aan kan voelen en weet wanneer ze zich zorgen moet maken. Ik hoop dan ook dat de vk/artsen dit soort vragen serieuzer gaan nemen. Gelukkig hebben wij zelf vk gehad die dit allemaal heel serieus nam en elke vraag goed bekeek en ons overal bij hielp!

Reply
Lonneke 29 april 2016 - 06:11

Ik herken het inderdaad ook! Ik bleef toch wel redelijk nuchter omdat ik ook besefte dat iedere moeder dit weleens mee maakt Marja, het zou maar verkeerd zijn.. Gelukkig niks aan de hand. In het ziekenhuis waren ze altijd erg vriendelijk!

Reply
Channa 29 april 2016 - 06:08

Hier ook gehad, wij waren op de camping. Moest een uur op een bepaalde manier gaan liggen en dan zou ik de kleine moeten voelen. Was na een half uur niet het geval en toen besloot ik in de auto te springen richting het ziekenhuis. Verloskundige begreep mijn bezorgdheid gelukkig en eenmaal in het ziekenhuis begon de kleine natuurlijk als een dolle te bewegen…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.