Ik twijfel over de schoolkeuze van mijn kind.

by Tamara

Een tijdje geleden lag er ineens een brief op de deurmat met daarin het bericht dat we Lauren moeten inschrijven voor een basisschool Ze is 6 juni 3 jaar geworden en volgend jaar zal ze naar de basisschool gaan. Ik woon in een dorp met een heleboel basisscholen en dus een heleboel keuze, maar ik weet echt niet waar ik haar naartoe moet sturen. Waarom we dat niet weten? Dat vertel ik in dit artikel.

Die school wordt het!

Toen ik in groep 7 zat, kwam ik in dit dorp wonen. Ik ging toen naar de school die bekend staat als 1 van de betere basisscholen van dit dorp. Toen het tijd was om een school voor Maxim te zoeken, schreven we hem dan ook daar in. Alleen we hadden wel een probleempje. Maxim had destijds al een aantal probleempjes en we moesten dit eerst laten onderzoeken voordat hij naar de basisschool kon. Uiteindelijk kregen we groen licht voor een gewone basisschool en hoewel ze eerst wel een beetje moeilijk deden, kon hij daar uiteindelijk wel terecht. Maar Maxim kreeg steeds meer moeilijkheden met leren en met het werktempo. De klassen op die school waren erg groot en druk en dat werkte niet goed voor Maxim. Na nog een aantal testen hebben we voor Maxim de keuze gemaakt dat hij op het speciaal onderwijs beter op zijn plek zou zijn en daar ben ik nu, 3 jaar later, nog steeds heel erg blij mee.

Lees hier het artikel over de schoolkeuze van Maxim.

Een ander soort school.

Floris is een heel ander kind dan Maxim en hoewel we hem eerst wel naar Maxims oude school wilden sturen, adviseerde zijn peuterjuf om eens te gaan kijken naar de Jenaplanschool hier in het dorp. Floris is heel erg bezig met ontdekken en is heel erg goed in dingen leren door te onderzoeken. Bovendien vonden we het idee van iets meer vrijheid en iets minder moeten heel goed bij hem passen. We vinden de school waar Floris op zit echt heel erg fijn. Hij is wat kleiner, de sfeer is heel gemoedelijk en ik vind het ook een hele gezellige school. Helaas heeft Floris wat moeilijkheden met zich concentreren en daarom hebben we besloten om ook voor hem de keuze voor het speciaal basisonderwijs te maken.

Welke school kiezen we voor Lauren?

De keuze leek makkelijk. Lauren zou ook gewoon naar de school gaan waar Floris nu op zit. Haar peuterspeelzaal zit in hetzelfde gebouw en haar vriendinnetjes uit haar groep gaan ook naar die school toe. Alleen hoor ik nu steeds meer berichten dat mensen toch niet tevreden zijn over die school. Dat kinderen in de hogere klassen een achterstand oplopen ten opzichte van kinderen op andere scholen wat niet bevordelijk is als ze naar de middelbare school gaan. Dit is overigens niet omdat de kwaliteit van het onderwijs minder is, maar wel omdat kinderen heel erg veel zelfstandigheid hebben op deze school en zelf moeten kiezen wat ze willen doen op een dag.

Ik weet dus echt niet wat ik moet doen. Ik vind de school waar Floris op zit heel erg fijn, maar het moet niet zo zijn dat Lauren straks met een achterstand naar de middelbare school gaat. Maar wat zijn de andere opties? Er zijn nog meer scholen, maar die zijn of heel ver weg ( ik vind naar 2 verschillende scholen fietsen in de ochtend al een opgave, laat staan als ze ver uit elkaar liggen) of ze passen niet echt bij ons. Ik zou mijn kind bijvoorbeeld niet zo snel naar een christelijke basisschool doen omdat wij daar zelf gewoon echt helemaal niets mee hebben. Ook heb ik nu één en straks twee kinderen op een school met een continuerooster zitten. Ga ik weer terug naar een school die een gewoon rooster heeft, dan blijf ik de hele dag op en neer fietsen.

 

Ik vind de keuze zo enorm lastig. Stuur ik mijn kind naar een school die heel erg fijn is, maar wel met een risico dat ze voor de middelbare school nog wat bijgespijkerd moet worden? Of kiezen we helemaal voor een andere school? Ik weet het echt niet. Voor wat voor school hebben jullie zelf gekozen?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Snip 17 juli 2018 - 01:03

Hier toch wel de keuze voor een christelijke school, het onderwijs staat hoger aangeschreven, en ik vind het mooi dat ze de normen en waarden meer meekrijgen! Lijkt me ook best een lastige keuze voor jou! Anders een keer gaan kijken, en dan doen wat goed voelt?!

Reply
K 16 juli 2018 - 15:30

De mgrbekkers heeft ook een continu rooster heel fijn! Ben zrlf ook niet gelovig maar vind het niet storend

Reply
Mireille 16 juli 2018 - 15:14

Lastig! Hier tzelfde… onze oudste dochter hebben we naar 2 verschillende scholen meegenomen. En we hebben gekozen voor de school waarbij zij zelf zei: ja! Dit vind ik een leuke school. Ja, ok.. we stonden er zelf ook achter (stiekem vond ik de manier waarop ze op de andere school les geven erg prettig), maar kwa onderwijs allebei even goed. Nu met de middelste (3,5) vind ik het ook lastig. Ik denk dat ze naar dezelfde school gaat als de oudste omdat ik denk dat zij wel een paar schopjes onder haar kont nodig zal hebben (niet omdat ze het niet kan, maar omdat ze simpelweg niet wil). Wij zijn ook bij de middelste wel van plan om 2 scholen te bekijken zodat we kunnen zien hoe zij reageert op de scholen.

Reply
Sofie Lambrecht 16 juli 2018 - 11:24

Wij kiezen voor een school waar we ons het beste bij voelen, waar de visie en de omgang met de kinderen ons het beste ligt. Ik zou me niet doodstaren op presteren, dat is niet het belangrijkste. Succes met beslissen.

Reply
ellen 16 juli 2018 - 10:31

Hier is de keuze snel gemaakt. Wij hebben maar 1 basisschool in het dorp. Kinderen uit de kleinere dorpen rond ons dorp heen die komen ook naar onze basisschool.
Eigenlijk alle kinderen in het dorp gaan dus naar de zelfde basisschool behalve als ze speciaal onderwijs nodig hebben. Dat is 15 km verderop.

Reply
Annemieke 16 juli 2018 - 09:49

Moeilijk he? Onze dochter van 3.5 hebben we nu op 2 scholen ingeschreven. Een jenaplan en een reguliere die onderdelen van verschillende stromingen combineert; met in de ochtend taal/rekenen etc en in de middag keuzevakken in verschillende lokalen met prachtige materialen; veel beleven, ervaren en praktisch bezig zijn. Wij waren super enthousiast over de laatste. Maar toch…Ik weet niet of het bij haar past, ze is fijngevoelig, ik zou haar ook zomaar kunnen zien verzuipen in de onrust met lokalen wisselen etc. Hoewel ik het doel prachtig vindt: leren kiezen, leren wie je bent, wat je kunt en waar je hulp bij nodig hebt. De jenaplan school hier is niet zo super vrij. Wel kindgericht, naast leerkracht doelen zijn er ook doelen die de leerlingen zelf aangeven. Ze werken in projecten. Hier veel met cultuur en de bieb samen. Maar leren automatiseren en de basis, krijgen ze gewoon, omdat dat belangrijk is. Dat is dan ook niet op project basis.
Ik zou gaan kijken mét je kind inderdaad. Ook je zorg voorleggen aan de directeur. Ik vond de passie en het enthousiasme van de directeur vooral enorm belangrijk, waardoor we nu een voorkeur voor de jenaplan school hebben. En wat vind jij belangrijk? Ik vind het belangrijk dat mijn kind cognitief de belangrijke basis meekrijgt, maar juist ook een stukje persoonlijkheidsontwikkeling, sociale ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid. Er zijn zoveel aspecten. Mij hielp het om daarin mijn hart te volgen en te gaan voor dat wat ik mijn kind toewens, naast “goed” onderwijs.

Reply
Roelina 16 juli 2018 - 09:40

Wij kozen voor een katholieke school, niet vanwege dat aspect maar ik vind het ook niet erg. Ik geloof zelf niet maar vind de waarden die ze meekrijgen van de bijbelse verhalen ook niet erg (zolang het r maar niet te dik bovenop ligt dan). Ik vind het wel een lastige keuze, want wanneer doe je het nou goed? Dat blijkt ook vaak pas na zoveel jaar en dan is het te laat.

Reply
Janneke 16 juli 2018 - 09:16

Zou met haar bij de scholen gaan kijken. Ze hebben wij het ook gedaan. De school waar ze uiteindelijk door heen huppelde is het geworden. Is er trouwens geen mogelijkheid tot overblijven? Dat scheelt fietsen namelijk en geeft je mss ook wat rust…

Reply
Kim 16 juli 2018 - 09:14

Wij wilde ons zoontje naar een basisschool laten gaan waar hij ook op de psz zat, omdat dit precies tussen ons en mijn ouders zat. Ideaal dachten wij voor de lunch. Echter bleek deze school vol (ingeschreven met 2,5 jaar). De school dichterbij heeft dezelfde directeur, maar wat was het daar een chaos. Paste niet bij ons.
Omdat ons zoontje een vermoedelijke ontwikkelingsvoorsprong heeft, zijn we een school gaan zoeken waar ze dit kunnen stimuleren. Hiervoor moeten we wel een half uur rijden, maar voor ons gevoel zit hij daar goed. In ons dorp zijn ze pas sinds afgelopen schooljaar op 2 scholen begonnen met onderwijs voor deze categorie kinderen en wij wilden geen proefmonster van ons kind maken.
Na de zomervakantie start hij en hij heeft er nu al super veel zin in.
En als ik dan hoor op de school van onze eerste keuze dat ze groep 1-2 starten met bijna 40 kinderen (er moesten last minute nog wat broertjes en zusjes bij), dan ben ik nu nog blijer met onze keuze.
Vooral je gevoel volgen en kijken naar je kind, dan kom je er wel uit.

Reply
Zoë 16 juli 2018 - 09:05

Wij hebben gekozen voor een school in de buurt echter weten we nog niet of onze oudste daar al naar toe kan. Kinderen voor schooljaar 2019-2020 mogen in Amsterdam tot 1 november hun top 8(waarbij min. 5 keuzes moeten zijn opgegeven) doorgeven. Dan wordt er gekeken naar de aanmeldingen en plekken bij je eerste keuze , bij teveel aanmeldingen krijgen mensen met voorrang
eerst een plek en daarna loten.

Wij hebben best wel wat scholen in de omgeving. Ik heb van veel scholen bekeken hoe groot de school is, de studiegids gelezen en een lijstje gemaakt met potentiële kandidaten. Onze eerste keuze stond er toen niet meteen bij ivm dat het een Jenaplan school zou zijn. Maar hun visie op onderwijs sprak ons toch erg aan en ze voldeden aan meer “eisen”. Gesprek en rondleiding aangevraagd en onze keuze is uiteindelijk, eigenlijk meteen, gegaan voor deze Jenaplan school in de buurt.

Wij krijgen voorrang ivm onze ligging maar het belangrijkste was hun visie op onderwijs en de sfeer vd school. Het voelde meteen goed bij binnenkomst en na een informatie gesprek en rondleiding zagen wij onze oudste dochter hier op deze school rondlopen. Tevens zijn ze in naam een Jenaplan omdat ze thematisch in blokken werken incl vieringen maar er toch wel “minder” ruimte is als bij andere Jenaplan scholen.

Ik zou bij twijfelen een gesprek aanvragen bij de school, je vragen met ze delen, kijken wat de antwoorden zijn en hoe je je dan nog voelt bij de school. En de andere scholen bekijken kan ook geen kwaad.

Het klopt dat veel christelijk scholen er in de praktijk niet zoveel meer mee doen maar ik snap je standpunt. Dat is die van mij ook, maar als de school toch heel goed en fijn is, zou ik het toch overwegen.

Reply
Annemiek 16 juli 2018 - 08:31

Ik had geen keuze. Mijn zoon zit op speciaal onderwijs vanwege zijn autisme. Ik mag 1 kind opvoeden maar weet ook van ouders die meer kinderen hebben en ook op meerdere scholen zitten, dat ze het kinds wat naar speciaal (basis) onderwijs met leerlingenvervoer laten gaan. Ik zou zeggen in jullie geval onderzoek dit eens voor je de keuze van een school gaat maken. Wellicht kan het je helpen bij de juiste keuze.

Reply
Angelique 16 juli 2018 - 08:14

In onze vorige woonplaats had ik gekozen voor een school die dichtbij was. Want ja dan zou hij allemaal vriendjes in de buurt hebben wonen. Grootste vergissing ooit! Wat een vreselijke school was dat! Als het aan hun had gelegen had mijn uk elke klas 2 keer gedaan. In onze huidige woonplaats was de keuze snel gemaakt. Ik heb door mijn opleiding op (bijna) alle scholen stage gelopen en op deze school had ik het als enige enorm naar mn zin. Goede ervaring met de leerkrachten en ‘moeilijke’ kinderen, Het is dan wel een rooms-katholieke school terwijl wij niet gelovig zijn maar we merken er eigenlijk niks van. In deze tijd wordt er niet meer zoveel aandacht aan besteed als toen ik klein was.

Reply
Sylvia 16 juli 2018 - 07:43

Ik had fynn op de school gedaan waar ik zelf zat, die praktisch in de achtertuin is en die een continu rooster heeft. Na 3 week heb ik hem eraf gehaald , continu ongelukjes op school, met tegenzin heen , veeeeel te druk en te grote klassen , nu gaat die aan de andere kant van het dorp na de christelijke basisschool. Wij zijn zelf niet christelijk maar de school is zo fijn ! Kleine klassen , veel aandacht vooor elkaar , en de liedjes die die zingt thuis ? Alleen maar super schattig haha ☺️ Ik ben heel blij met deze school al voelde het wel als falen dat ik eerst een school had gekozen die gewoon totaal niet bij fynn paste

Reply
Marianne Hermsen 16 juli 2018 - 07:27

Wat lastig inderdaad! Ik was er vroeger ook heilig van overtuigd dat ik m’n kind naar een bepaalde school zou sturen. Totdat ze de leeftijd kregen dat ze naar school moesten. Toen werd het toch een andere. Een waar hij het zo naar zijn zin had en die inderdaad ook in hetzelfde gebouw zat als het kdv. Totdat we gingen verhuizen… Toen moesten we weer opnieuw naar een nieuwe school, want ik ga niet nog 10 jaar naar de andere kant van de stad om de kinderen naar school te brengen. Er bleven toen 2 opties over, 1 was een christelijke basisschool waar ik als kind zelf zat (waarvan ik zei daar gaan mijn kinderen noooooit heen) en de andere een katholieke school waar mijn zusje zat. Uiteindelijk hebben we het onze zoon gevraagd en die heeft zelf de keuze gemaakt. Zijn keuze maakte hij met de volgende redeenering: welke school is dichterbij want dan wil ik daarheen. Ik moet al nieuwe vriendjes maken in de buurt en op school en als. Ik verder weg zit moet ik nog meer nieuwe vriendjes maken. Oké goed punt! En een goede keus gemaakt. Hij zit pas in groep 1, maar heeft het enorm naar zijn zin!

Reply
Femke 16 juli 2018 - 06:46

Misschien helpt het om met haar op de verschillende scholen te gaan kijken.
Waar voelt ze zich zelf prettig…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.