Ik hield blijvende schade over aan mijn zwangerschappen.

by Tamara

Een zwangerschap is een behoorlijke aanslag op je lichaam. Zelfs als je na de zwangerschap al vrij snel je gewone figuur weer terug hebt, zijn er altijd wel dingen waaraan je kunt merken dat je lichaam een zwangerschap heeft doorgemaakt. Bij mij is dat na vier zwangerschappen niet anders, mijn lichaam heeft behoorlijk wat schade opgelopen en zelfs nu na 9 maanden ontzwangeren, merk ik bij sommige dingen nog geen verbetering.

Uiterlijke schade die nooit meer weggaat.

Nu eerst maar over het minst belangrijke, de schade die mijn lichaam aan de buitenkant heeft opgelopen na vier zwangerschappen. Ik had vier keer een behoorlijk flinke buik tijdens mijn zwangerschap en ik heb nogal een aanleg om striae te krijgen. Dus ja.. Ik zit er helemaal onder. Mijn buik zit onder de strepen, mijn heupen, mijn borsten, mijn billen en mijn benen. Zelfs bij mijn oksels heb ik ze. Het is dat ik niet zwart wit ben want anders zag je geen verschil tussen een zebra en ik! Ik zeg trouwens het minst belangrijke, omdat het ook echt zo voelt. Ik vind de strepen niet mooi en had ze liever niet gehad, maar ik ben niet diep ongelukkig omdat ik ze heb. Ze zitten er gewoon haha.

Daarnaast is mijn buik behoorlijk uitgerekt en ik merkte al toen ik met afvallen begon dat die huid steeds slapper werd, dus ik denk dat wanneer ik op mijn streefgewicht zit dat mijn buik helemaal een drama is. Maar goed, dat zien we dan wel weer!

Ik ben er niet bepaald slimmer op geworden.

Ik weet niet echt of dit door de zwangerschappen komt of doordat ik mijn hersens tegenwoordig gewoon een stuk minder gebruik dan voordat ik moeder werd, maar ik heb echt het idee dat ik ‘dommer’ geworden ben door het moederschap. En dan bedoel ik niet dat ik dingen niet snap, maar ik vergeet bijvoorbeeld heel erg vaak dingen. Soms vertelt Richard iets en dan ben ik het een paar uur later alweer vergeten. Dingen zoals boodschappenlijstjes kan ik niet onthouden, ik moet echt in mijn telefoon zetten welke dingen ik mee moet nemen. Maar het stomme is, dat ik dan onbelangrijke dingen wel heel goed kan onthouden.

Nog iets dat ik lastig vind is dat ik af en toe niet helemaal goed uit mijn woorden kom. Ik weet in mijn hoofd precies wat ik wil zeggen, maar het komt er niet helemaal goed uit ofzo. Dat is best wel lastig, want ik heb dus best vaak het idee dat ik dom over kom haha.

Blijvende pijn na de zwangerschap.

Tijdens mijn laatste zwangerschap had ik ontzettende last van bekkeninstabiliteit en ik was heel erg bang dat ik er na de zwangerschap last van zou blijven houden. Maar gelukkig is dat niet zo. Ik merk wel heel erg duidelijk wanneer ik een lange tijd gelopen heb dat het een beetje begint te zeuren, maar he? Ik kan tenminste weer lopen en dat is al heel wat. Een ander iets waar ik heel erg veel last van heb is een soort litteken dat ik over heb gehouden na de bevalling van Sarah. Sarah zat vast en draaide heel gek, waardoor ik toch een beetje uitgescheurd ben. Ze besloten het toen niet te hechten, maar achteraf had ik liever wel dat ze dat gedaan hadden, want het doet nog regelmatig pijn, iets dat heel erg vervelend is. Ik had gehoopt dat het na 9 maanden ontzwangeren beter zou worden, maar helaas dus niet. Ik denk dat ik binnenkort even naar de huisarts ga om er eens naar te laten kijken, want als het niet verbeterd is dit heel erg vervelend.

Dus ja, die zwangerschappen zijn niet echt leuk geweest voor mijn lichaam. Maar ik heb er vier prachtige kinderen aan overgehouden en daar ben ik heel erg dankbaar voor!

 

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Luana 16 augustus 2018 - 19:12

Ik heb een knip gehad, waar ik tot een maand geleden onwijs last van had met bijv. vrijen. Bleek er een stuk wild vlees te zitten. Ik dacht dat het bij het genezingsproces hoorde, maar dat klopte dus niet. Heb het recent weg laten halen en ben nu van de pijn af!! Ik raad het dus echt aan naar de huisarts te gaan ermee.

Reply
Luana 16 augustus 2018 - 19:16

PS: ik ben vorig jaar augustus bevallen, dus ben er lang mee blijven lopen

Reply
Janneke 15 augustus 2018 - 16:23

Ik heb maar 1 zwangerschap meegemaakt, maar ik ben dus geknipt en gehecht. Njah laat ik t zo zeggen, ik voel aan als gaat vriezen ?? agh ja kan ik nog een keer als weervrouw gaan werken ?

Reply
Nicole 15 augustus 2018 - 08:02

Je krijgt er zoveel voor terug… Behalve een normaal lijf ? nee gekkigheid! Hier ook een zebra.. Benen, borsten en buik. Ik vind alleen op m’n borsten een tikkie moeilijker te accepteren dan de rest! Die zijn gewoon echt mega lelijk nu! Geen erwten op een plankje meer maar 2 snotjes op een plankje ? ik heb na m’n 2 zwangerschap een baarmoederverzakking gekregen.. Is niet heel fijn als je 27 ben maja het is te doen en heb er nu weinig last meer van gelukkig!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.