Ik betaal mijn kinderen om klusjes te doen.

by Tamara

Als je geld wilt verdienen, moet je ervoor werken. Dat is iets dat me al vanaf dat ik heel jong was, geleerd werd. Je krijgt niet zomaar geld, als je iets wilt, dan moet je er wat voor doen. En als je iets wil hebben, dan moet je ervoor sparen. Nu kreeg ik vroeger wel zakgeld. Het was een paar gulden per week en ik kon het dan aanvullen door klusjes te doen, waar ik nog wat extra’s mee kon verdienen. Sommige mensen zullen dat misschien raar vinden, kinderen laten werken voor geld. Maar zelf vind ik het wel een goede en leerzame manier om kinderen te leren dat alles geld kost en dat je niet zomaar kunt kopen wat je maar wilt. Waarom en hoe ik dit bij mijn kinderen doe? Dat vertel ik in deze blog.

Dan werk je maar voor je geld!

Op zich heb ik het altijd goed gehad toen ik jong was, maar toen mijn ouders gingen scheiden en mijn moeder in de bijstand terecht kwam, hadden we het toch een stuk minder ruim. In het begin snapte ik niet zo goed waarom ik bepaalde dingen niet mocht hebben en waarom andere kinderen allerlei dure merkkleding kregen en ik niet, tot mijn moeder besloot me mee te laten helpen met de boodschappen doen en de bankzaken te bekijken. Ik was toen heel jong, een jaar of dertien/veertien, maar het gaf me wel een goed beeld van waarom je bepaalde dingen niet zomaar kunt kopen en dat veel dingen heel erg duur zijn.

Nu kon ik op die leeftijd natuurlijk nog geen bijbaantje nemen, maar toch verzon ik manieren om wat geld te verdienen. Zo verfde ik het haar van vriendinnen, knipte ik ze (nog goed ook! 😛 ) en was ik vaak druk aan het haren vlechten. Ik weet nog dat ik heeeeeel graag een tongpiercing wilde en mijn moeder had gezegd dat ik hem mocht als ik hem zelf zou betalen. Ze dacht waarschijnlijk dat ik het geld toch nooit bij elkaar zou krijgen. Maar het was koninginnedag en ik besloot een stoeltje in het centrum neer te zetten met daarbij dat ik heel goed haren kon vlechten. In het begin liep het niet echt storm, maar na een tijdje begonnen er steeds meer mensen te komen en aan het einde van de dag had ik 120 euro verdiend. Genoeg voor die piercing.

Goed, nu vind ik dus niet dat mijn kinderen moeten gaan sparen voor piercings enzo, maar ik vind wel dat het een goed idee is om te werken voor je geld.

Waarvoor ik mijn kinderen allemaal betaal.

Maxim en Floris zijn dol op Lego en dan vooral op van die hele dure grote Starwars schepen. Nu hebben ze het geluk dat hun vader die dingen ook helemaal geweldig vindt en dat hij ze soms voor ze koopt, maar over het algemeen sparen ze er ook zelf voor, doormiddel van het geld dat ze verdienen door klusjes te doen. Ze verdienen meestal tussen de vijftig cent tot een euro per klusje. De vaatwasser uitruimen is bijvoorbeeld vijftig cent, gaan ze de hele woonkamer stofzuigen dan krijgen ze een euro. Nu hoeven ze geen moeilijke klusjes te doen hoor en ze krijgen ook niet iedere keer betaald als ik ze vraag iets te doen, maar je merkt wel dat het ze heel goed motiveert om toch dingen te doen en ook om te sparen. Regelmatig komt Maxim even bij me om te vragen of hij misschien een klusje kan doen.

Kijk, voor dingen zoals hun eigen kamer opruimen of de was, daar krijgen ze niks voor. Het gaat echt om klusjes die ik normaal gesproken zou doen. Ik blij omdat het klusje gedaan is, zij weer blij omdat ze iets verdiend hebben. Het grappige is trouwens wel dat ze regelmatig met elkaar onderhandelen. Bijvoorbeeld dat ze het geld delen als ze het klusje samen doen. Stel slimmerds! Haha.

 

Hoe doen jullie dat? Krijgen jullie kinderen gewoon zakgeld of moeten ze er ook iets voor doen?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.